PARS 9M330 Tor M1 (SA-15 Gauntlet)

82

PARS 9M330 Tor M1 (SA-15 Gauntlet)

offline
 • Pridružio: 13 Jul 2008
 • Poruke: 137

@toni
@braca
@caesar
Vi kao da zivite zajedno i pisete sa istog racunara, pa se dogovarate sta ce ko da napise 😂. Hocu reci, ovako laicki da ste pogodili u sam centar. Sve je to vec ispisano po ko zna koliko puta na ovim stranicama, ali nije na odmet i treba da se ponavlja s vremena na vreme. Ako nista drugo onda zbog novih clanova MCM koji su preskocili mnogo stranica.
Inace imao sam prilike da kao tada klinac ispratim ponasanje Kraljevackog 450 og. Oni bukvalno nisu spavali niti stajali sa svojim pokretima i izmestanjima polozaja. Kada bi zaposeli odredjen polozaj vec su imali pripremljen bar po jedan rezervni i lazni polozaj. A neko je u istom trenutku vec pripremao polozaje za uslovno receno prekosutra. Imali su i oglomnu pomoc lokalnog stanovnistva i sami su cesto dolazili da izvide potencijalne polozaje i da upozore stanovnisto da ne prilaze. Secam se da sam sa drugarima isao motorima za njima da vidimo gde ce da se postave i ukopaju. Uvek je i cevna PVO bila postavljena nekoliko km od njihovih polozaja. Cevna je cesto bila postavljena na obalama Ibra i Morave cekajuci krstarece koje su po pravilu uvek gadjale prazne ili lazne polozaje neva od prethodnog dana. A ovi su samo pravili krug oko Kraljeva i nikad na isti polozaj.
Istini za volju ni dronovi tada nisu bili kao sada 😁Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5335

Ne znam da li je bilo, Jermenski Tor dejstvuje i pogadja, rat u KarabahuI jos jedan video dejstva Jermenskog Tora, ne znam koliko je autenticanI jos jedanoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5335

A sto se tice iranskog tora, evo finalnog izvjestaja iranske drzavne agencije za ispitivanje uzroka nesrece. Izvjestaj je objavljen 15. marta ove godine

Engleska verzija izvjestaja pocinje na strani 140.

https://www.bst-tsb.gc.ca/eng/enquetes-investigati.....0f0002.pdf

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1878
 • Gde živiš: South of Heaven

@ Sombrero off-topic:
Identičan ratni put je bio i za 250-tu,po svedočenju prijatelja, podoficira-operatera. Njih je ratna sreća otreznila (pogodak GBU u blizini položaja ukopane kabine, HARM-ov pogodak strujnog stuba...) i naterala na svakodnevno menjanje pozicija, sa istovetnim postupkom koji si ti opisao, sa istom jednodnevnom prednošću nad avijacijom, koja ih je lovila,gde posebnu zaslugu odaje inžinjeriji i običnim regrutima, koji su ukopavali svaki put iznova sredstva diviziona i prevlačili debla za fortifikacijsku zaštitu...
U manevrima im je bio život, bez njih smrt.
Kao uspomenu dobio sam punu kesu mešanog otpada od F-117,F-16,tomahavka (njegovo raketno gorivo je bilo posebno interesantno i atraktivno) HARM-a.
Medjutim, moja stara, zabrinuta majka je sve to, u mom odsustvu, uredno bacila u kontejner, jer zaboga, sigurno je radioaktivno (iako je mereno Gajgerovim uredjajem), tako da sam ostao bez vrednih trofeja tog legendarnog diviziona...
Kraj off-topika.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5335

Mislim da se ovdje radi o zamjeni teza. Vjerovatno nenamjernoj, ali nije ni bitno.

Jeste, nijedno orudje PVO (osim mozda MANPADS) nije predvidjeno da radi samo za sebe , i treba da radi u sklopu svoje jedinice. Samo da napomenem, mi u stvari ni ne znamo je li onaj Tor u Karabahu sto je pogodjen radio sam, ili je bio u sklopu jedinice? Samo nagadjamo, kao sto uostalom nagadjamo i za sve ostalo u vezi sa tim Torom.

Dakle, potrebu rada u sklopu jedinice, i rada u nekakvom sistemu PVO, niko ne spori.

Ali nije to problem. Problem je sto i u takvom radu jedinica Tor ne bi izvrsila zadatak. Kako? Pa evo kako.

Zadatak jedinice Tor je da brani nesto od pretnje iz vazduha. Naravno, pored toga sto brani samu sebe. To nesto je po difoltu kopnena jedinica u cijem je sastavu Tor.

Ajde da pretpostavimo da jedna baterija Tor pokriva jednu kopnenu brigadu na frontu u Karabahu. I da je kopnena brigada rasporedjena na frontu sirine 10km. Sto nije skolski, ali recimo da je tako.

I ajde da pretpostavimo da je ta baterija Tor podrzana sa dva osmatracka radara i komandnim mjestom, koje skuplja podatke o ciljevima, i dodjeljuje ciljeve bateriji. I plus da je podrzana sa po jos jednom baterijom tunguski i jednom baterijom igli.

I na kraju, ajde da pretpostavimo da je pretnja toj brigadi TB2 naoruzan laserski vodjenom municijom MAM-C dometa ispod 8km, sto je standardna konfiguracija TB2. Kao sto je, slozicete se, bio slucaj u Karabahu.

Sad da vidimo borbeni raspored. Obzirom na efikasni domet Tora protiv cilja sa RCS kao TB2, i obzirom na domet laserski vodjene municije sa TB2, orudja Tor moraju da se postave tako da svojim dometom pokrivaju i natkrivaju liniju sa koje TB2 moze da lansira i pogodi branjenu jedinicu. Ta linija lansiranja sa TB2 na maksiimalnom dometu po meni je oko 5-6 km ispred prednje linije branjene jedinice.

Ako je tacno ovo sto smo diskutovali prethodno, a to je da u uslovima jakog ometanja orudje Tor sa velikom vjerovatnocom moze da dejstvuje i pogodi TB2 na maksimalno 7 km, onda ispada da se orudja Tor moraju rasporediti na samu prednju liniju svojih snaga da bi se osigurala odbrana od TB2.

Problem je sto ne treba ni tenk izvlaciti na prednju liniju, a kamoli orudje PVO. Jer je na prednjoj liniji izlozen direktnoj vatri protivnickih kopnenih snaga.

Iz toga, Tor ce se postaviti iza prednje linije. Mozda pola kilometra, mozda i kilometar, ili dva. Postavice se tako da je koliko toliko bezbjedan od direktne vatre protivnika, stajaznam vatre antimaterijalnim puskama, POVR, neposredne vatre artiljerije, itd itd. Ali ne moze Tor da se bas sakrije pa da radi. Jer mora da vidi bojno polje, tj VAP iznad bojnog polja, da bi uopste sluzio svrsi. Zato ce tor da se po meni skloni bar par kilometara od linije u svakoj varijanti.

Oduzmimo sad tih par kilometara od maskimalnog dometa tora u uslovima ometanja, i vidjecemo da ce on pokriti maksimum 3-4 km ispred prednje linije. Sto nije dovoljno da bi se stitila prednja linija od TB2. Jer TB 2 moze da lansira sa 5km od cilja.

To je sto se tice vatrenog dejstava bajraktara. A ako se bajraktar koristi samo kao izvidjacka platforma, bez da gadja, samo da snima i daje koordinate ciljeva drugim sredstvima, onda ce bajraktar da radi sa 10+ km ispred linije bez problema. I opet Tor ne moze da zastiti jedinicu koju stiti. Jer je zastita jedinice od osmatranja iz vazduha jedan od prioritetnih zadataka trupne PVO.

I nikakav nivo dodatne integracije Tora u neki veci sistem nece rjesiti ovaj problem. Integracija ce vjerovatno sacuvati veci broj torova od unistenja, ali nece sacuvati branjenu jedinicu.

Da se razumijemo, ovo nije problem Tora, jer je Tor projektovan za potpuno drugu ulogu, potpuno drugu takticku pretnju. I on to za sta je projektovan radi savrseno. Jer i da se integrise 36 torova sa 48 osmatracko akvizicionih radara, i da ih se pokrije sa stajaznam koliko strela i tunguski, i dalje ce svabo da se seta na pet kilometara od linije i da snima svaki korak koji nasa vojska napravi.

Ovo je problem koji je izasao iz rata u Karabahu, tacnije kao rezultat novih taktickih metoda upotrebe napadnih bespilotnih. Zasto je problem odati turcima priznanje i reci da su prvi u svijetu razvili metode taktike napada bespilotnim u konvencipnalnom ratu koje su jednostavno promjenile sustinu problema PVO trupe.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1878
 • Gde živiš: South of Heaven

Snimci M2 poligonskog gadjanja u pokretu, ako je bilo 🚽

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 598

Po knjigi sistemi PVO se raspoređivaju nekako na četvrt dometa iza prve linije. Tor sa 12 km dometa bi se rasporedio oko 3 km iza linije, Tunguska sa 8 km dometa bi bila 2 km iza linije i Igla-S nekde od 500 m do 1 km. Pravim rasporedom oni se lepo međusobno pokrivajo. Pošto su svi moderni sistemi i imaju data linkove i baterijske CP i bataljonski CP, koji nadzire i usmjerava rad baterija, ne trebaju svi da sjevaju i mogu u večlini da rade u pasivnom modu. Ako se radi po ruskoj knjigi, obavezno se postavljaju i vizuelni osmatrači. Sa savremenom tehnikom, kao što je termovizija, laserski daljinomer i digitalna veza za data link, oni mogi u realnom vremenu da šalju ciljeve u bataljonski CP, koji dodeljuje te ciljeve do oružja na najugodnijem položaju. Običajno je radarsko osmatranje primarno, ali u određenih uslovih vizuelno osmatranje je primarno. Što se tiče dronova, za svaki radar i za svaki dron se mogu matematički izračunati daljine odkrivanja u odnosu na silhuetu, meteo uslove, ometanje itd i na osnovu izračuna komandant se odlučuje o taktici i načinu borbe. Protiv malih dronova, mogli bi biti vizuelni osmatrači sa termovizijama više efikasni od radara (zavisi od radara).

Tor, koji je postavljen 3 km iza prvo bojne linije, može gađati ciljeve do 8 km u glubini protivniki ili čak do 12 km, ako ima rakete sa dometom do 15 km. Ako dron izviđuje na veči daljini od dometa, onda ga ne gađa, samo prati i upozorava vojsku da se zakloni i maskira. Dobro ukopavanje i maskiranje je od velikog pomena.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4328

Pa proširiš…Ako nemaš para za igranku, onda se nemoj ni igrati pravog rata

Po X-ti put slika Magdeburgske grupe

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 5335

Napisano: 27 Okt 2021 20:02

Oces da kazes, mi sto nemamo para za igranku, da se odma predamo i da ne bacamo pare vise na pancire i kojekakve dzamutke?

Dopuna: 27 Okt 2021 20:10

Gdje nadje ovo? Puk Tora? Ovo mora da je iz doba dok je jos Красная армия cuvala mir i red po Evropi

Drug pukovnik ::

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 322

Од 28. до 31. октобра у Лими (Република Перу) одржава се Међународна изложба одбрамбених технологија СИТДЕФ 2021, у оквиру које су представљени производи ИЕМЗ „Купол“.

На слици видимо "фине" макете РС ПВО "Тор-М2КМ" и "Тор-М2Е" на гусеничној и точкашкој шасији:
Иначе, ови Руси би се људски "намлатили" пара да продају ове макетице. Ја бих их први "све" купио....

Laughing Laughing

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 786 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 4 sakrivenih i 744 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Apok, Arhiv, bojank, branko7, Ctrl x, dankisha, darkangel, filipm81 2, Haryy, helen1, HrcAk47, hyla, Jovan Nenad, krlebgd77, Krusarac, mane123, Markoni29, Misirac, mrvica78, neutralal.com, Oluj2.1, Panonsky, randja26, rodoljub, rovac, sabros, sakota79, ScreenSaver, Snorks, Srle993, stegonosa, Toni, trajkoni018, vathra, Vlada1389, voja64