Protiv PVO lokacija i dejstvo raketama Z-Z

1

Protiv PVO lokacija i dejstvo raketama Z-Z

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Kako ima dosta razmene vatre po raznim temama a najviše zbog nesrećnog rata u Siriji, često se spominje i dejstvo protiv radara iz sistema PVO ali ne dejstvom iz vazduha već sa zemlje, ovde ćemo da razjasnimo barem osnovne pojmove.
Prvo kako se otkriva položaj PVO radara. To je složen i raznovrstan proces i po pravilu integrativan odnosno više podatak se integriše radi konačnog dejstva. Ti parcijalni informacioni činioci su (nabrajam po približnoj važnosti do broja 6 posle je posebno):

U doba pred rat (doba mira):

1. Satelitsko optičko izviđanje
2. Satelitsko elektronsko izviđanje
3. Elektronsko (pasivno) izviđanje iz vazduha iz svog VaP-a (ili međunarodnog ili susednog)
4. Elektronsko pasivno izviđanje sa zemlje (vode) sa svoje teritorije
5. Optičko izviđanje iz vazduha iz svog VaP-a
6. Radarsko (aktivno) izviđanje iz vazduha iz svog VaP-a
7. Obaveštajni rad (što uključuje i zemaljske (vodene) i vazdušne komponente)
8. Špijunskim letovima preko tuđe teritorije dronovima ili avionima.
9. Tehničkom ili personalnom špijunažom na lokalnom (nepriajteljskom) terenu u realnom vremenu.

Ne biste verovali koliko se radari u sistemima PVO zapravo malo pomeraju, naročito u periodima mira. Pogotovu se to odnosi na velike radare VOJ-a i VOJiN-a a za civilne radare je već poslovično. Razlozi su pre objektivni a manje subjektivni. Iako je tendencija ka superpokretljivosti ona je ipak relativno nov trend a radari su vrlo skupa i komplikovna tehika i ne mogu se često menjati, ni kao tehnički uređaji a ni po pitanju posada, koje je takođe bitno koliko i tehnika najčešće.
Mnogo agilniji su radari Kopnene vojske koji su često samohodni ili brzorazvijajući praktično superpokretljivi. Takođe su relatvno brzi i radari Teritorijalne PVO koji su najčešće pokretni a kod novijih modela i brzorazvijajući. Isto važi i za većinu nišanskih radara.

USLED TOGA prvi udar balističkim projektilima, na manjim daljinama ako takivh ciljeva ima po praviu i višestrukim lansirnim oruđima ide NA POZNATE LOKACIJE aktivnih radara, pre svega osmatračkih radara ili PO KASARNAMA nišanskih radara Teritorijalne PVO i Trupne PVO.
Na većim daljinama nevođenim pojedinačanim balističkim projektilima PO KASARNAMA navedenih A PROJEKITLIMA sa SPECIJALNIM glavama na POZICIJE RADARA (trenutno verifikovane).
Mogao bih slobodno dodati da, iako je tema inicirana Iskanderom (Aleksandrom) zapravo takav napad bi podržan i krstarećim projektilima (po kasarnama i nepokretnim to jest trenutnim pozicijama). U poslednje vreme krstarećim i kod Rusa što pre nije bio slučaj, a kod zapadnjaka ovakvim taktičkim projektilima što kod njih pre nije bio slučaj. Međutim zapad nije razvio tolike domete sa SPECIJALNIM (u smislu vođenja) glavama nego koristi čiste kasetne sa velikom preciznošću. To je usled toga što Zapad ima jače razvijenu koponentu za dejstvo po radarima iz vazduha nego balističku.

Šta znači ono TRENUTNO VERIFIKOVANE za daleke radare. Znači da je svim ili nekim od onih metoda lociran položaj radara uoči dejstava a onda u TRENUTKU PRED SAMO DEJSTVO VERIFIKOVAN AKTIVNI STATUS na datoj poziciji.

Velike sile za prvi udar najveći deo posla obave koristeći tačke:
1, 2, 3, 4 ali i 7,8,9.
Male zemlje uglavnom primenjuju samo tačku 4, poneko i 3, a po mogućstvu i tačke 7 i 9,
a poslednje vreme sve ćešće i 8.

Po kasarnama je udar moguće verifikovati samo tačkama 1 (ne uvek), ponekad mada ne baš često 5, još manje verovatno 6 ali zato kvalitetno tačkama 8 i 9. Udar po njima u krajnjoj meri često nije verifikovan i radi se samo prema tačkama 1 i 7. Ukoliko je neki radarski položaj izrarzito nepomičan ponekad i za njega izostane verifikacija.

Po samim aktivnim radarskim položajima verifikacija kvalitetna je iz tačaka 3, 4, 8 i po mogućstvu 9.

Na tako verifikovane položaje rakete kao što je Iskander idu sa SPECIJALNOM glavom za dejstvo protiv radara.
Da, to je glava potekla iz davnih vremena ali daleko usavršena i isprobana, sa pasivnim radarskim navođenjem na cilj, u slučaju Iskandera i sa programabilnim manevrom izbegavanja.
Raketa prvobitno leti prema grubim koordinatama izviđanja a sam pasivni deo samonavođenja je programiran da započne tek u predelu parazitiske zone isijavanja radara, i prestaje odmah po određivanju koordinata da ne bi došla pod udar ometanja u poslednjim sekundama.
Ukoliko izostane zahvat paraziotskog isijavanja, raketa ide na prvu funkciju bojeve glave.
Naime bojeva glava je STRIKTNO KASETNA sa velikom površinom prekrivanja. Ako nema terminalnog zahvata glava se otvara na nešto većoj visini i manje efikasno ali na dosta većoj površini i zahvata cilj eventualno.
Ako je glava zahvatila cilj, ide na nominalnu visinu otvaranja gde je površina dejstva mnogo manja ali je efekat takav da je preživljavanje 0,001 i to u najbrutalnijem smislu, verujte mi, bar što se dejstva tiče...

Ja ću ovo da nastavim još malo ako ima zainteresovanih ali pošto pišem iz glave i smišljam ovu hmm.. praktičnu teoriju ad hoc, nije baš mnogo zanimljivo (više volim da ČITAM OPET DANKOVU KNJIGU i usput slušam Anu Semenovič, Krisa Mansela, Džona Marfija i Hansa Cimera.
Ah, znam interesuje vas tačka pod 4, sutra uveče...ili oko podneva.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Jul 2011
 • Poruke: 172

Vrabac ti si pravo blago ovog forumaoffline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Рекао бих да САД и НАТО одавно знају позиције великих осматрачких радара потенцијалних непријатеља а мени је логично да се у рату прво остаје без тих средстава.

Има ли у руском арсеналу још неких системаза дејство по ПВО/ВОЈИН осим Искандера?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Točka. Za dalje domete nema smisla baš previše. Kada rat počne ostaje uglavnom izviđanje sa zemlje koje je i efikasno do nekih 500 km mada teorijski (ponekad i prkatično) može i do 700-800 km ali je to vrlo malo verovatno. Tu leži 90 %.
Lično sam ubeđenja da postoji i raketa dometa oko 1000-1500 km sa ovakvim navođenjem jer je metoda i sistem mnogo stariji od i od Toćke i razvijani su za već projektile. Metoda je primenjiva za projektile do 1500 km dometa i manje jer za veće domete glava na silaznom delu putanje ima takve fizičke procese koji mogu da ometaju rad. A biloa je jedna raketa negde tog dometa. E sad bile su neki ugovori o razoružanju kojisu propali zatim godine raspada pa Jeljcin...i sasvim je očekivano da to više ne funkcioniše.
Međutim nešto se puno baćakaju opet oko tih dometa iako je vazduhoplovstvo sa svojim 58-cama i 31-cma odavno preuzelo gađanje daljih radara i radara. Međitim po pare da će generali kopenen vojske isterati takvu raketu za sebe. Ima nekoliko razloga. Prvo mislim da rakete zapravo postoje jer je to jedna od poslednjih serija iz SSSR-a. Drugo vole genreali kopene vojske d aimaju takvo oružje a zapravo avijacija se niem malo ne buni jer je brate bezbednije da se rokne raketom nego avionom, pa makar i avion bio na 200 km. A i ko zna kad će avion i dali će...
Sad ću malo da pronjuškam koja je to raket au igri ako će još eneko da traži držite se toga da je domet veći od 500 km a manji od 1500 možadai oko 1000 samo.

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2012
 • Poruke: 66

Ja rekoh daj da se bavimo mogucim desavanjima a ne tehnickim detaljima, nista...

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Misliš u Siriji ?
Ovako, mislim da Sirija nema Iskandera. Ako ima moguća je samo varijanta od 280 km i to bez antiradarske glave ALI MOŽE radarski korekciona ALI JEDINO ako Rusi daju radio korekciju terena. Što bi i moglo kad ovi mogu da pola arapskog plaćeničkog sveta dovode u Siruju mogli bi baš i ovi...
E sad ako mreža dojavnih kanala ako tako nešto uopšte postoji na turskoj strani može da locira Patriote, ili ako ih Rusi skinu optički iz satelita, i eventualno ako neka iranska BPL izvidi i tako čak i verifikuje obzirom na slabo pomeranje istih, sa 250 km daljine i malo više razbiće garantovano bilo koji element PVO sastav i to čak i sa običnom glavom mada bolje kasetarka.
Kopneno izviđanje mogu da odrade sa SDR-2 i POST-3M AKO ONE JOŠ RADE kod Sirijaca a pravo da ti kažem nisam siguran ni da su ih imali mada vrlo verovatno.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2012
 • Poruke: 1287

Искандер је врло моћна играчка ко је купи обезбеђен је по многим питањима.

Било који ПВО систем да имаш дугог домета,а противник има Искандер биће уништен. Довољно да један авион осмотри радари нпр система Патриот и да дејствују на њега и то би био крај.

С.Кореја је у могућности да тачно одред локацију ПВО система Ј. Кореје само ако осмотри радар С.Корејски авион,што су урадили у задњем њиховом кошкању,а и Ј.Кореја је успела да открије радар који је открио њихове авионе.

Било који ПВО систем далеког домета треба неколико минута да када испали ракету поново се покрене,а Искандеру треба око 2мин да пређе 500км,тако да је врло лако могуће да ће ПВО бити неутралисан.

Како је Буш направио план брзог удара хиперсоничним ракетама,ако то није могуће. Искандер је хиперсонична ракета брзине преко 2100м/с,тако да ако америчке ракете могу да униште систем Топољ М који је мобилан зашто Искандер неби мого ПВО систем,осим ако није зато што је произведен у Русији,а на овом форуму Русе се сматрају глупом нациом за поједини чланови.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Zlatna Horda, Tevtonski vitezovi, Poljsko-Litvansko kraljevstvo, Šveđani, Fridrih Veliki, Napoleon, Kajzer i Hitler su delili isto mišljenje....

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

cussword20 ::Ja rekoh daj da se bavimo mogucim desavanjima a ne tehnickim detaljima, nista...

Па ево ти једна могућност Искандера,а то је да потисне непријатељски ПВО. Који ће због његовог присуства бити принуђен да нон-стоп мења локацију или не користи радаре и тако ствара рупе у одбрани. Где опет твоја авијација може да дејствује или извиђачи да лоцирају мете.

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2012
 • Poruke: 66

Prvo to je samo teorija...

Drugo, vi samo spominjete ruske avione i BPL, ne uzimajuci u obzir da neprijatelj takodje poseduje avijaciju, male i srednje PVO sisteme koje su namenjene za iskljucivo za borbu protiv avijacije.

Trece, pogledati oborene avione ruske avijacije u Gruziji, za 8 dana rata.

Cetvrto, pogledati teitoriju poljske drzave i gruzije.

Peto, pogledati primer jugoslavije i iraka koje su posedovali rusku tehniku.

Sesto, pogledati ucinak Irackih skadova.

Sedmo, koliki je procenat stvarno unistenih PVO sistema na vezbama, govorim za Iskander.

Osmo, teorijski koliki bi procenat uspesnosti iskandera bio u realnom, ratnom stanju.

Itd.

To sto je vrabac izneo je teorija, kao kad pilot F-22 kaze da je to najbolji lovac, zasto onda dovoditi u pitanje njegovu izjavu?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 587 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 536 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, bankulen, Belac91, Bloody, Boris90, BRATORIII, caesar, Ctrl x, darkangel, DARKMEN22, djo97, dogodine, Klecaviks, Lep1na, Marko Marković, MB120mm, Mercury, metemma, mrvica78, nuke92, Ognjen D., Petar35, Recce, rovac, sabros, sakota79, shone34, sizif, Skywhaler, Smiljke, spektorsky, stefanstankov11, StepskiVuk, tmanda323, Trpe Grozni, UncleSAM, VJ, vobo, Wlade_021, wolf431, Zerajic, zixmix, zlaya011