AK-47

53

AK-47

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14147

Dovoljno je reci da je ova puska usla u upotrebu pre 62 godine i da je drugima trebalo nekoliko decenija da bi postigli iste ili slicne performanse, a da ne govorimo o nivou pouzdanosti. Ako su to uopste postigli nakon vise od pola veka.

Do sada AK je doziveo niz modifikacija. Stalno poredjenje sa AK-47 je isto kao kad bi u svakoj emisiji o avionima poredili nove lovce sa Migom 21 iz '60. Pri cemu se zanemaruje neka novija verzija ili verzije iz zemlje porekla.

Nema veceg priznanja od toga sto se porede sa puskom koja je sada vec starac Very Happy .

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8415

Sirius ::http://www.youtube.com/watch?v=_sNDTdKQNVU

Najgore je kad kažu da su puške sistema AK neprecizne. Govorim u svoje ime, na 300 m sam obarao grudne mete iz prve.

Iskreno govoreći sistem AK ima masivni zatvarač i nosač zatvarača i kod pucanja dolazi do velikih promena u nišanskoj liniji ali to se nauči da se kompenzuje. Na gornjem snimku se vidi usporeno kako radi sistem AK. Da su napravljene neke vođice koje bi omogućile samo pravolinijsko kretanje nosača zatvarača i samog zatvarača mnogo bi se postiglo na popravljanju preciznosti puške.

I opet, puška je sasvim dovoljno precizna, ovde govorim samo o finoj doradi kako bi bila još preciznija.

Šteta što nje preuzet sistem rasklapanja sa STG-44 koji je sada na M-16. Montaža optike tada ne bi bila problem kao sada.

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Što se preciznosti tiče, moje je iskustvo veoma slično.
Obaranje grudne mete:
AP na 300 m
PAP na 400 m
PM M72 na 500 m (sa jedinačnim pucanjem)

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2009
 • Poruke: 69

Pogodak u grudnu metu na 300m nije nikakav znak preciznosti. Puska koja to ne moze da uradi nije ni puska. Generalno, Ak je mozda dovoljno precizan da odradi posao na kracim daljinama, ali je daleko od precizne puske. Sa AK je jako tesko postici grupe manje od 3-4 MOA, sto je definitivno nedovoljno u danasnje vreme. Sa M4 i gomile ostalih nastalih na platformi AR15 grupe su obicno oko 1.5 MOA, i to iz standardnih verzija..

Pri tome ne treba ni pricati o ostajanju puske na nisanskoj liniji, ergonomiji i brzini rukovanja, i gomili drugih stvari. Sve to debelo fali AK..

Jedina prednost AK je pouzdanost, ali i to je diskutabilno.. I njemu se desava da otkaze, mada uzrok najcesce nije sama puska.

Ne treba zaboraviti da ni jedna ozbiljna zemlja vise ne koristi AK, cak ni ona iz koje je AK potekao. AK je dobar koliko je i buba dobar auto, u poredjenju sa savremenim resenjima. Cinjenica je da je legenda, ali za one na terenu, najbolje je da tamo i ostane.

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2009
 • Poruke: 67
 • Gde živiš: Beograd

AK све пушке настале из ње су одлучне пушке, свидело се то некоме или не. Колико знам нико ко је имао АК а заробио неку од оних америчких није одбацио АК и користио ту. Обрнуто се дешавало скоро увек. Мислим да би и амерички војници радије у борби носили АК. Основни захтев за војничко пешадијско оружје је поузданост, па тек онда прецизност и то за даљине не више од 400м и наравно да је што једноставније руковање и основно одржавање. Друго, све ово "ново" оружје је само варијација на исту тему.

Зашто прецизност на већим даљинама од 400м није пресудна за добру војничку пушку? Просечна даљина уочавања циља у борби на равничарском земљишту није већа од 600м а просечна даљина отварања ватре није већа од 400м (имам негде тај податак из америчких извора за европско ратиштње, потражћу га). На брдском земљишту то је још мање (мање од 200м), а у градској броби (где се данас чешће ратује -пуца, него на отвореном), као и на пошумљеном земљишту је испод 50м. Дакле, није реално да војник гађа (стварно нишани, равна нишан, мушицу и циљ, не да пуца тек онако) циљ на већој даљини од 400м. За дејства на даљину много су погоднији пушкомитраљези а за прецизност снајаперске пушке.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5475
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Cuo sam neku pricu da su mnogi ameri izginuli jer su kupili kalasnjikove i koristili bi ih u borbi u Vietnamu,i kada bi njihove posade na minobacacima cule zvuk kalasa samo bi sprasili po mijestu odakle zvuk dopire.

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2009
 • Poruke: 69

Savremeni zahtevi itekako stavljaju i preciznost i gustinu paljbe na prvo mesto. U vreme kada vecina trupa nosi pancire, sve vece i vece zastite, pogodak bilo gde u grudnu metu itekako se ne smatra dovoljnim. Zahtevi za savremene puske su daleko manji od onoga sto AK sistem jmzoe da postigne. grupa od 10 cm na maksimalnoj korisnoj daljini je zahtev bez koga ni jedna savremena puska nece uci u naoruzanje.

Ajd da pogledamo ko sve koristi AK..

Russija bi kompletno presla na Abakan, samo da je para za to. Naravno, Ak-74 je i dalje u upotrebi, ali samo u jedinicama koje se ne smatraju elitnim. Prvoklasne jedinice, imaju citavu mesavinu oruzja prilagodjenih pojedinacnim zahtevima, koja se koriste prema potrebi. Abakan je daleko od koncepta AK, a po efikasnosti upotrebe skoro da dostize M4.

Poljska, bez obzira na pokusaja usavrsavanja LADA serije AK, prelazi na M4, barem u specijalnim jedinicama, a testiraju i HK416..

Izrael je odavno izbacio Gallila iz upotrebe, osim u neborbenim jedinicama. Kompletno je presao na M16 A1. Da se oni pitaju, presli bi na Tawor, medjutim nabavka M16 im je daleko jeftinija, sto Izrealu itekako znaci.. Sa druge strane, da M16 ne valja, Izrael je ne bi koristio.

Kina odavno ne koristi AK 47, koliko god njihova stara resenja spolja na nju licila. Mehanizam bravljenja kod savremenih Kineskih pusaka je potpuno drugaciji i u sustini short stroke, sa nezavisnim klipom od nosaca zatvaraca, i pojedinim elementima preuzetim sa SKS-a. QBZ 95 je ergonomski mozda i najgora puska na svetu, daleko iza AK i bilo cega drugog, ali to je posebna tema, a QBZ 03 je kombinacija starih kineskih ideja i resenja sa FNC-a

Finci su jedna od retkih zemalja koja ostaje verna AK 47. Ne treba im nista vise, posto ne vide sa kim ce da ratuju.

Nemacka, bez obzira na kolicine Ak koje su joj ostale iz Istocne Nemacke, ne koristi ih. AK 74 u svojoj varijanti su prodavali kome su stigli, a deo su poklonili Turcima.. No ni Turci ih nisu zadrzali, oni prelaze na HK 416.

Iran, zemlja koja ima itekako mnogo iskustva, uvodi novu pusku koja radi na sistemu direktne akcije, i u sustini je vrlo slicna Ar-15. Sa obzirom na veze sa Kinom i rusijom, da im je zavrsavao posao, ocas posla bi se odlucili za AK..

Od bivsih YU republika samo Srbija, CG i Makedonija ostaju na koncepciji Ak.. Sa tim sto Srbija prelazi na M21, koji jedino moze da posluzi kao dokaz nesposobnosti domace vojne industrije. Svi kontraktori koi su kupili M21 i koristili je u Iraku su je brze bolje zamenili za M4.. Srbija inace kupuje M4, HK 416, za svoje specijalne jedinice.. Slucajno??

Sto se tice uzimanja Ak sa druge strane, u Iraku nije postojao ni jedan slucaj. Upravo obrnuto, od svog oruzja koje se nalazi na crnom trzistu, najtrazenije su M4, i to ne bez razloga.

Od korisnika Ak ostaju jos poprilicno nevazne zemlje. Bugari, Belorusi, i gomila bivsih sovjetskih republika iz centralne azije. Naravno ako tu dodamo Kongo, Sudan, Somaliju, Talibane, i sve moguce teroriste, Ak je i dalje najzastupljeniji..

Sve puske koje lice na Ak, a napravljene su na Zapadu, sa Ak imaju veze koliko i Golf V sa Bubom.. Sig 550 je u sustini mnogo blizi AR-18, kao i HK 36, i gotovo sva ostala moderna resenja na zapadu.. Na AK principu vise niokome ne pada na pamet da napravi nesto. Osim porodici Kalasnjikov, ciji su to poslednji trzaji..

AK je bio savrsena puska kada se pojavio, i mnogo mnogo godina iza toga. No ne treba zaboraviti koliko je vremena proteklo od tada. Danas nikome nece pasti na pamet da kaze da je Buba dobar auto, i pored toga sto je napravljena u najvecem broju komada. Isto je i sa AK. Mesto mu je u istoriji, a ne u savremenim vojskama. kod kojih su i preciznost i gustina vatre izuzetno vazni.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2009
 • Poruke: 366

Mutivoda, tvoje pisanje o AK je nerealno kao i o Sig 550.Sto ljudi,sto ćudi.Mislim da je ovim sve rečeno.

Pogodak na trista metara u grudnu metu nije nikakav znak preciznosti???
Koga 7,62X39 pogodi u grudi na trista metara,tome više nije potreban drugi metak.

Netreba zaboraviti da ni jedna ozbiljna zemlja više nekoristi AK, čak i ona iz koje je potekao.....

Pa navodiš zemlje koje su se odrekle AK sistema. Od navedenih zemalja se još niko nije odrekao AK sistema.To što ti navodiš su jedinice za specialne namene a one zu u svim zemljama sveta naoružane svim i svačim.
Sve američke jedinice za specialne namene u svom arsenalu poseduju i AK.Britanski SAS ima u svom arsenalu M-21 a to neznači da su se Britanci odrekli matične/og karabina i prečli na M-21.

offline
 • Pridružio: 08 Maj 2009
 • Poruke: 452

Mutivoda ::Savremeni zahtevi itekako stavljaju i preciznost i gustinu paljbe na prvo mesto. U vreme kada vecina trupa nosi pancire, sve vece i vece zastite, pogodak bilo gde u grudnu metu itekako se ne smatra dovoljnim. Zahtevi za savremene puske su daleko manji od onoga sto AK sistem jmzoe da postigne. grupa od 10 cm na maksimalnoj korisnoj daljini je zahtev bez koga ni jedna savremena puska nece uci u naoruzanje.

Ajd da pogledamo ko sve koristi AK..

Russija bi kompletno presla na Abakan, samo da je para za to. Naravno, Ak-74 je i dalje u upotrebi, ali samo u jedinicama koje se ne smatraju elitnim. Prvoklasne jedinice, imaju citavu mesavinu oruzja prilagodjenih pojedinacnim zahtevima, koja se koriste prema potrebi. Abakan je daleko od koncepta AK, a po efikasnosti upotrebe skoro da dostize M4.

Poljska, bez obzira na pokusaja usavrsavanja LADA serije AK, prelazi na M4, barem u specijalnim jedinicama, a testiraju i HK416..

Izrael je odavno izbacio Gallila iz upotrebe, osim u neborbenim jedinicama. Kompletno je presao na M16 A1. Da se oni pitaju, presli bi na Tawor, medjutim nabavka M16 im je daleko jeftinija, sto Izrealu itekako znaci.. Sa druge strane, da M16 ne valja, Izrael je ne bi koristio.

Kina odavno ne koristi AK 47, koliko god njihova stara resenja spolja na nju licila. Mehanizam bravljenja kod savremenih Kineskih pusaka je potpuno drugaciji i u sustini lici na SKS-ov mehanizam bravljenja. QBZ 95 je ergonomski mozda i najgora puska na svetu, daleko iza AK i bilo cega drugog, ali to je posebna tema, a QBZ 03 uopste nije AK mada jako lici na njega.

Finci su jedna od retkih zemalja koja ostaje verna AK 47. Ne treba im nista vise, posto ne vide sa kim ce da ratuju.

Nemacka, bez obzira na kolicine Ak koje su joj ostale iz Istocne Nemacke, ne koristi ih. AK 74 u svojoj varijanti su prodavali kome su stigli, a deo su poklonili Turcima.. No ni Turci ih nisu zadrzali, oni prelaze na HK 416.

Iran, zemlja koja ima itekako mnogo iskustva, uvodi novu pusku koja radi na sistemu direktne akcije, i u sustini je vrlo slicna Ar-15. Sa obzirom na veze sa Kinom i rusijom, da im je zavrsavao posao, ocas posla bi se odlucili za AK..

Od bivsih YU republika samo Srbija, CG i Makedonija ostaju na koncepciji Ak.. Sa tim sto Srbija prelazi na M21, koji jedino moze da posluzi kao dokaz nesposobnosti domace vojne industrije. Svi kontraktori koi su kupili M21 i koristili je u Iraku su je brze bolje zamenili za M4.. Srbija inace kupuje M4, HK 416, za svoje specijalne jedinice.. Slucajno??

Sto se tice uzimanja Ak sa druge strane, u Iraku nije postojao ni jedan slucaj. Upravo obrnuto, od svog oruzja koje se nalazi na crnom trzistu, najtrazenije su M4, i to ne bez razloga.

Od korisnika Ak ostaju jos poprilicno nevazne zemlje. Bugari, Belorusi, i gomila bivsih sovjetskih republika iz centralne azije. Naravno ako tu dodamo Kongo, Sudan, Somaliju, Talibane, i sve moguce teroriste, Ak je i dalje najzastupljeniji..

Sve puske koje lice na Ak, a napravljene su na Zapadu, sa Ak imaju veze koliko i Golf V sa Bubom.. Sig 550 je u sustini mnogo blizi AR-18, kao i HK 36, i gotovo sva ostala moderna resenja na zapadu.. Na AK principu vise niokome ne pada na pamet da napravi nesto. Osim porodici Kalasnjikov, ciji su to poslednji trzaji..

AK je bio savrsena puska kada se pojavio, i mnogo mnogo godina iza toga. No ne treba zaboraviti koliko je vremena proteklo od tada. Danas nikome nece pasti na pamet da kaze da je Buba dobar auto, i pored toga sto je napravljena u najvecem broju komada. Isto je i sa AK. Mesto mu je u istoriji, a ne u savremenim vojskama. kod kojih su i preciznost i gustina vatre izuzetno vazni.


ima istine u tome sto on kaze,sto naravno ne kaze da je AK-47 losa puska...a neka ti bude za utjehu,cak je i Albanija koristi,a ipak kakva god da je ipak su NATO... Bebee Dol Mr. Green

Dopuna: 12 Jul 2009 21:20

ps,hrvatska je se za sada jos nije odrekla u potpunosti,ali ce AK uskoro odleprsati iz HV-a,kad ce vojska biti naoruzana VHS-om uglavnom...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 993 korisnika na forumu :: 67 registrovanih, 8 sakrivenih i 918 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Acaks88, ArmyBoss, Ben Roj, bojank, ccoogg123, chavaledeni, Denaya, dok80, FOX, Georgius, goxin, Griffon vulture, Istman, ivan1973, ivica976, Joja, Jovan Nenad, komkom, Kriglord, krlebgd77, Krnjickiviking, Krusarac, kunktator, kuntalo, Leonov, Litostroton, MB120mm, mercedesamg, messerschmitt, mile23, Mixelotti, nebkv, novator, opt1, pacika, Panter, pceklic, pedja2506, Pohovani_00, proka89, raptorsi, rikirubio, rkekoke, robertino, RobinHood12, sasabanjac, segax1, Sirius, SlaKoj, slonic_tonic, Stoilkovic, Stuka76, tanakadzo, TITAN DUDIN JARAN, Trpe Grozni, tubular, Van, vathra, Vlada78, VladaNS1978, vladom6, vlahale, Vule, wizzardone, wolverined4, zdrebac