C kategorija hitno pitanje

11

C kategorija hitno pitanje

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2016
 • Poruke: 485

Primer, jedini koji postoji, se upravo odnosi na municiju za oružje u kategoriji C - metak kalibra 9mm para ili svaki drugi metak za oružje koje je u kategoriji C registrovano kao staro oružje. Zakon je bar ovde jasan, zato sam i rekao da su prenebregnute zakonske definicije - municije, vatrenog oružja, starog oružja, isprave.

Član koji govori o nabavljanju municije kroz primere u zagradi:
Municija za oružje iz kategorije B i C (staro oružje po zakonskoj definiciji je oružje koje ima istorijsku vrednost ili koje je proizvedeno pre 1900. godine a takvo oružje spada u kategoriju C), osim onesposobljenog, može se nabavljati na osnovu izdate isprave o oružju (opet zakonska definicija - isprava je Potvrda o prijavi držanja oružja iz kategorije C).

U praksi, npr za Walther P38 uz potvrdu da je reč o oružju koje ima istorijski značaj i ispunjava uslove da se registuje kao staro oružje MUP izdaje ispravu - Potvrdu o prijavi držanja oružja iz kategorije C. Lice sa izdatom ispravom odlazi u radnju i na osnovu nje kupuje municiju za oružje u kategoriji C, potpuno u skladu sa zakonom.

Ono gde se mi lomimo i ne razumemo je što postoji zakonska definicija starog oružja, a ovde mu se pridodaje ono opisano u kategorizaciji oružja "moderne kopije koje ne koriste metak centralnog i ivičnog paljenja". Jezički a i Lošmi je objasnio da bi se to moglo zajedno tumačiti da je napisano "staro oružje koje ne koristi metak sa centralnim i ivičnim paljenjem i njegove moderne kopije". Ali nije tako, odvaja ih veznik "i" a staro oružje ima svoju posebnu zakonsku definiciju. Na kraju krajeva MUP postupa po takvom tumačenju i staro oružje (P08,P38,VIS,HP35 itd) uz odgovarajuću potvrdu registruje u kategoriji C. A tu je i suština, kategorizacija oružja prilikom registracije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1666

Odredba bi glasila ovako : "staro oružje, moderne kopije starog oružja koje ne koriste metak centralnog i ivičnog paljenja".

Ali pošto glasi kako glasi, imamo problem.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2016
 • Poruke: 485

Ako bi tu bio lociran problem, opet nije sporno nabavljanje municije već samo posedovanje starog oružja kategorizovanog u kategoriju C, odnosno izdavanje isprave od strane nadležnog državnog organa.

U čemu je krivica lica koje legalno, u skladu sa zakonom, na osnovu izdate isprave ode u radnju i kupi municiju?! Potpuno je ispoštovan član o nabavljanju municije.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1666

Bio bi problem, vrati se na moju prvu poruku.
Problem se javlja jer ispadne da ne možeš da imaš upotrebljiv pištolj C koji koristi metke, što je suprotno praksi PU.

Evo pitanje koje je postavljeno kod tumačenja norme.
"staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem".

Da li znaš za jednu modernu kopiju starog oružja koje koristi metak sa centralnim ili ivičnim opaljenjem a da moderna kopija tog starog oružja ne koristi takav metak? E iz toga vidiš, da se u ovoj rečenici i pod starim oružjem smatra ono koje ne koristi metak....
Ovo je upravo presudno za tumačenje ... Ne postoji staro oružje koje koristi metak... A da njegova noderna kopija ne koristi isti metak, jer onda nije kopija!.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2016
 • Poruke: 485

Ako se vratim na prvu poruku tamo si napisao: "Uz kategoriju C se ne može kupovati municija osim one na crni barut i vazdušne. To piše u zakonu jasno da jasnije ne može."
Ko pročita zakon videće da ovo nije tačno. Prvo zato što se uz kategoriju C može kupovati municija, drugo zato što ne postoji municija na crni barut i vazdušna municija. Ako čitamo zakon. A ako sudovi tako tumače i ako se ne upuštaju u materiju onda je to katastrofa.

A kada umesto nakaradnog tumačenja tumačimo na pravi način onda postaje sve jasno:
- staro oružje = oružje koje ima istorijsku vrednost ili koje je proizvedeno pre 1900 (zak.def).
I (veliko I)
- njegove moderne kopije kojE (e namerno veliko jer se odrednica odnosi na kopije) ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem = oružje na crni barut.

I koja je krivica građanima pri nabavci municije? Ako postoji krivica da li se razmatra krivica organa koji izdaje isprave takve vrste ili krivica prodavca koji prodaje? Ili sud traži krivicu samo građanina koji kupuje restriktivnu robu na osnovu validne isprave?

Ja ne bih više, dovoljno sam rekao. Ko želi da razume razumeće.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1666

Slažemo se, tumačenje je katastrofa, i nije jedino takvo ... ali je izazvano zakonom koji je potpuno nejasan i kontradiktoran.

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2008
 • Poruke: 288

Ja bih samo zamolio sve koji bilo kad nalete na presudu koja se tiče i izbliza ove teme da je okači ovde ili makar navede broj pa ću je već naći.

offline
 • Pridružio: 26 Okt 2021
 • Poruke: 1

Ovo su moja iskustva.
Deda je iz rata kao oficir doneo P08. Nasledio ga je otac i legalno gržao u kategoriji B. Izašo je novi zakon i nastalo je brdo peripetija oko kojih nije hteo da se bakće. Rešio je da vrati pištolj. Pošto je pištolj već skoro 80 godina u porodici, nisam ni pomišljao da se odreknem istog. Pištolj je proizveden 1941. godine.
Raspitao sam se, koji oružar može da proveri pištolj i legalno izda povrdu da se radi o starom oružju. Našao sam, čovek je proverio, plaćeno oko 2000din i dobio sam potvrdu da se radi o starom oružju. Mora samo da se nađe firma koja je na spisku firmi koje SUP prihvata. Zatim ga je otac u SUP -u preregistrovao na kategoriju C kao staro oružije. Da napomenem da je pištolj potpuno funkcionalan.
I sad ono bitno!
Našao sam internetu ugovor o poklonu oružja, prepravio sve bitne podatke (koji se nalaze u potvrdi koju je izdao oružar) i kod notara overio 3 komada (1 ostaje notaru, 1 zadržava SUP, 1 meni).
Otišo sa pištoljem i ocem u SUP - tažio promenu vlasništva oružija iz kategorije C. Plaćene su 2 takse, oko 300din otac za odjavu, oko 1700din ja za prijavu. Uplatnice sam dobio u SUP -u. Pregledali su pištolj, da li se poklapaju podaci iz ugovora o poklonu, kao i iz potvrda od oružara (zadržali oba dokumenta, ja sam napravio kopiju za svaki slučaj), proverili lične karte i od SUP -a dobio potvrdu o držanju oružja iz kategorije C - staro oružje. U SUP -u je trajalo 15ak minuta.
Time se taj deo zavšava. Mislim da je sasvim jasno. Ništa me nisu pitali, niti zapinjali oko bilo čega.
Sa tom potvrdom sam otišao u prodavnicu i pitao da li mogu da kupim municiju. MOŽE, samo lično vlasnik oružja, sa gore pomenutom potvrdom SUP -a i uz ličnu kartu. Čisto sam hteo da proverim, može, ali nisam kupio iz predostrožnosti.
Na legalnom strelištu sam pucao sa tim pištoljem i na licu mesta kupovao municiju bez lične karte i potvrde od SUP -a. Pitao vlasnika strelišta, rekao mi je da legano da pucam oružjem kategorije C - staro oružje.
Sve ovo je informativnog karaktera. Ovo su moja iskustva. Da li se u prodavnici i na strelištu bave ilegalnom prodajom municije, nzm. Zdrav razum mi kaže da se niko ne bi tako lagano bavio nelegalnom prodajom municije. Nisam pravnik ali verujem da se za to leži robija. Verujem da na strelištu municija može da se protera preko klubskog oružja, zato i ne traže nikakva dokumenta kod prodaje. S druge strane ni to ne može da traje večno, pre ili kasnije će biti uhvaćen i pretpostavljam opet robija.
Namerno nisam pominjao imena prodavnice (poznati lanac) kao i ime strelišta da ne bih nikod doveo u glupu situaciju. Oružar se nalazi na spisku firmi čiji pečat država prihvata.
Da podvučem prodaja i kupovina oružja iz kategorije C - staro oružje ide samo uz ličnu kartu, overen ugovor o poklonu (prodaji) kod notara (3 primerka), plaćene takse prilikom prijave u SUP -u.
Municija može da se kupi samo sa potvrdom iz SUP -a, da li je legalno nzm, ostavljam svakom da uradi po svojoj savesti.

avgust 2021.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1738

Чини ми се да ово више неће бити могуће, ако се усвоје предложене измене. Садашњи Закон о оружју и муницији:

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_oruzju_i_municiji.html
Nabavljanje municije

Član 20.

Municija za oružje iz kategorije B i C, osim onesposobljenog, može se nabavljati na osnovu izdate isprave o oružju.

Vlasnici oružja mogu nabavljati i držati municiju u kalibrima za koje imaju registrovano oružje, osim fizičkih lica kojima je izdata kolekcionarska dozvola.

...

Нацрт закона о изменама и допунама закона о оружју и муницији:

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_oruzju_i_municiji.html
Član 10.

Član 20. menja se i glasi:

"Član 20.

Municija za oružje iz kategorije B može se nabavljati na osnovu odobrenja nadležnog organa.

Municija za lovačko oružje može se nabavljati na osnovu isprave o oružju.

Municija za oružje iz kategorije C osim onesposobljenog i starog oružja, može se nabavljati na osnovu izdate isprave o oružju.

Vlasnici vatrenog oružja, osim imaoca kolekcionarske dozvole mogu nabavljati i držati municiju u kalibrima za koje imaju registrovano оруžje."

Ако сам добро разумео власници старог оружја неће смети да набављају муницију.

offline
 • Pridružio: 18 Dec 2014
 • Poruke: 712
 • Gde živiš: Novi Beograd

Па, искрено, по тим изменама, за Ц се не мења ништа, и даље пише може на основу исправе.

Проблем је набавка за кат Б, за коју пише да се може набављати на основу одобрења надлежног органа.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 530 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 3 sakrivenih i 524 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, samsung, voja64