M76-poređenje

23

M76-poređenje

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Podesiti 300 WM ili još gore 7 RM na 100 m?
Nemam komentar, ako 1199 ima nameru ovakave metke koristiti sa upucavanjem na 100 m onda bolje da uzme 444 Marlin. Šalu na stranu...

Putanje im jesu slične zavisi od personalnog doživljaja za mene kao balističara su značajno različite
upravo zbog toga što je normalno da 7 RM ima lakše zrno nego 300 WM i što puške nisu upucane na istu daljinu a naravno da čak i kada bi bila zrna iste težine (što je nonsens u upotrebi iznači da je jedan od kalibara pogrešno izabran) zrno koje je lakše i brže a ima manji prečnik će sporije gubiti brzinu na udaljenostima do kojih se praktično upotrebljava, odnosno do prosečne daljine terminala.
Ovo je ono mesto gde nastaje divergentni pogled između čak i iskusnih, samo korisnika i onih koji se bave oružjem kao mašinom.
Ne jednom sam čuo kako u stvari 8x57 i 30-06 imaju istovetne praktične karakteristike.
Za svakog balističara to jednostavno ne važi.
O.K. profi deformacija uvek stoji, inženjer ponekad meri stvari i mikronima (ponekad i manje !!) češće stotama i još ćešće desetima ali zaista ima stvari koje se mere milimetrima i centimetrima i nakraju u artiljeriji i metrima pa čak u stotinama metra. Zavisi od gledišta.
Ponekad je teško razlučiti gde je ta realna upotrebna granica između inženjerskih performansi i istinite realne prakse jer i korisnici i projektanti vuku na suprotne strane.
To zaista realno i oseća.
Na primer nijedan balističar neće 8x57, 7,62x54R, 308 Winčester (lovačke oznake) i 30-06 doživljavati kao isti ili vrlo sličan metak a realna praksa kod VOJINIH snajperki pokazuje da je praktično isto u najvećem broju slučajeva i da više zavisi od strelca (ako su puška, zrno, laboracija i nišan istog kavliteta).
No kako bi se posle toliko već praktičnih iskustava (milionskih skoro bukvalno) koja su i statistički obrađena i složio sa gornjom konstatacijom u smislu upotrebe (ali naravno ostaje različita tehnologija tj. proizvodnja i razlike na samim oružjima) za slučaj ova dva metka odnosno 7 RM i 300 WM se nikako ne bih mogao složiti jer su među njima razlike veće nego kod recimo gore nabrojnih vrsta metaka.

No priznajem i korisnici imaju svoj primer. Dugo godina jedini velikoserijski pandan metku 7 RM je bio pomalo egzotični 7 Fom Hof (kako li se već pravilno izgovara zaboravio sam) pa su na kraju posle dugotrajnog i vrlo temeljnog ispitivanja u kojima su simulirani uslovi uptrebe lovačkog korisnika do kranje moguće realnosti, sami Nemci našli da to što se čini bolje po balističkim tablicama, položenosti putanje itd. itd. zapravo NE STOJI i da je ralano 7 RM bolji od njega. Ali na tom ispitivanju 300 WM mu nije bio konkurent.

E, sad 1199 ti odmeri puške, proizvođaće municije, zrna, balističke tablice, preporučene i stvarne daljine upucavanja, optiku koju ćeš da koristiš, uzmi u obzir da li ćeš sam da puniš municiju (što može da bude presudno u izboru) i na kraju i ova personalna mišljenja.
Što se mene lično tiče oba metka su prejaka za balkanske uslove lova dok je 300 WM svakako pogodniji za ratna dejstva. Na njegovoj strani je i veći raspon proizvođača pa i raznih zrna i laboracija i opšta dostupnost i raširenost. I u krajnjoj meri ako ti je divlja svinja ili eventualno bosanski ili makedonski medved (eventualno neki lopatar) najčešće na šta ćeš pucati 300 WM je bolji. A za uslove takmičarskih streljačkih druženja, pa sad nisam siguran ni sam.

Dakle ako ti je stalo pre svega do toga da koristiš metak za nivo više od recimo 8x57 klase, preporučio bih ti 300 WM a ako na tom nivou tražiš maksimalne daljinske performanse ipak 7 RM.

Postoje i neke paralele, iz mnogih standardnih, zapravo masovnih metaka sa 7,62 kalibrom uopšteno su izvedene modifikacije praktično iste čaure i sličnog punjenja sa zrnom manjeg prečnika, manje težine a veće brzine. Na primer:
iz 30-06 je izveden 270 Remington
koncepciji umanjenja 30-06 odgovara evropski 7x64 (u americi poznat kao 280 Remington)
da ne pričam o Muter čauri 8x57 iz koje je izvučen 6,5x57 (možda najslabiji primera ali...)
iz 8x64 je 6,8x64 (možda ovde i grešim u brojevima ne da mi se hvatati tablice)
iz 7,62x51 je izvučen 6,16x51 itd.itd.itd.

Po meni je otprlike realan odnos u upotrebnoj vrednosti između 300 WM i 7 RM kao i u tim slučajevima aproksimativno.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5136

vrabac ::Podesiti 300 WM ili još gore 7 RM na 100 m?
Nemam komentar...
za mene kao balističara

Pa, za nekoga ko se predstavlja kao balisticar ocekujem da zna u kom obliku se prikazuju komercijalne balistiske tabele. Za neupucene: izneti podaci su ilustracija gubitka brzine tj. "pada" zrna na daljinama izmedju 100 i 300m. A korisnik je slobodan da prema sopstvenim potrebama i sposbnostima podesi nisan na daljini koja mu odgovara. Za mene je ilustrativan podatak dobijen od prijatelja (covek je vec nekoliko puta lovio u Africi) koji kaze da sa 7mm Rem.Mag. puca uglavnom na 150m.
vrabac ::Putanje im jesu slične zavisi od personalnog doživljaja za mene kao balističara su značajno različite...zrno koje je lakše i brže a ima manji prečnik će sporije gubiti brzinu na udaljenostima do kojih se praktično upotrebljava, odnosno do prosečne daljine terminala.
Ovo vec zvuci pomalo ambivalentno, jel' da? Personalni (na Srpskom jeziku "Licni") dozivljaj nema nikakvog uticaja na cinjenicno stanje. To se meri, razumes? I izmerene vrednosti su veoma bliske. A kako ti licno dozivljavas balisticku krivu za svaki tip municije ponaosob mislim da nema veze sa ovom temom. Uz to, konstatacija da lakse zrno sporije gubi brzinu takodje ne stoji (veoma lako dokazati simulacijom u balistickom programu kojih je puno na net-u, a takodje dokazano na strelistima sirom sveta). Sta bi konkretno trebalo da znaci izjava "na udaljenostima do kojih se praktično upotrebljava, odnosno do prosečne daljine terminala."? Daljina na kojoj se prakticno koristi neko oruzje i prosecna daljina do "terminala" (Srpski "cilj") je vrlo rastegljiva kategorija i zavisi od poterba i sposobnosti svakog strelca ponaosob. Za nekoga je to 200 a za nekoga 700m. Mislim da smo se dohvatili konkretnih i merljivih vrednosti pa da to ne razvodnjavamo uslovljavanjima ovog tipa:
vrabac ::Po meni je otprlike realan odnos u upotrebnoj vrednosti između 300 WM i 7 RM kao i u tim slučajevima aproksimativno.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Prvo ko ti kaže da koristim komercijalne tabele, naprotiv.
To što ti doživljavaš kao blisko je nema nikakvog uticaja na činenjično stanje koje za mene nije nimalo blisko. Ili možda nikada u školi nisi imao dodira sa teorijom i praksom merenja i mernih uređaja. Pilot misli da zna sve o avionu a SAMO ga je vozio, dakle nema pojma ni očemu osim o vožnji aviona.
PRVO KORISNIK NE PODEŠAVSA NIŠAN PREMA SVOJIM POTREBAMA I SKLONOSTIMA VEĆ PREMA NJIMA U ZAVISNOSTI OD PRIMARNO !!!!! idealne preporučene daljine upucavanja koja se IZRAČUNAVA prema tablicama ZA ONU daljinu KOJU KORISNIK koji je uzeo u obzir njenu vrednost ŽELI. A to nije baš toliko širok opseg daljina i svakako da je i za 300 WM i 7 RM daleko od 100 m.
A to se izračunava el razumeš?
A za 150 m 1199 sigurno može da koristi bez problema i 8x57 ili 7,62x51.
DAKLE 1199 NEMOJ DA UOPŠTE UZIMAŠ OVAKVE KARABINE AKO NE UPUCAŠ NA 200 m ili više.
Infantilno je procenjivati metak na osnovu izjave nekog koji je lovio pazi još u Africi.
Na srpskom fakultetu u sred Beograda na kome se uči konstruisanje oružja se kaže TERMINAL. Ali ti tu školu nisu pohađao pa me nemoj ispravljati sa tim SRPSKI cilj ili su možda svi moji profesori bili nedovoljno naučeni po tebi a svi su bili Srbi osim jednog koji je bio Hrvat. Korektno je reći cilj ali u balistici se kaže Terminalna balistika. To što su tebe učili cilj na policijskoj školi ili akademiji (ako si bio tamo) nema veze sa balistikom već sa službovanjem u oružanim snagama pa je prema svecu i tropar.
A što se tiče rategljive kategorije tu si potpuno narušioo princip kauzaliteta.
OVDE nije korisnik izložio svoje potrebe pa da potrebe određuju daljine a prema njima da se određuje vrsta metka nego OBRATNO, UNAPRED su ODABRANI dva metka pa korisnik pita kakvi su oni u poređenju.
I ZATO na onim daljinama na kojima bi LOVIO sa ovim kalibrima UPRAVO 7 RM ima do kraja veću brzinu i položeniju putanju. To što bi na nekim ultra velikim daljinama na kojima se ne lovi lakše zrno posle izvesnog vremena postlo sporije ja dobro znam jer sam tukući haubicama nekoliko putna imao mešana zrna pa su TEŽA zrna (u stvari granate) na maksimalnim daljinama letela ZAISTA dalje, pa sam morao da kompenzujem tu grupu granata, dakle tu si U PRAVU ali ne gađa se karbinom u KILOMETRIMA.
Dakle to ne znači da će sada korisnik gađati na tako velikim daljinama JER KAO LOVAC NI ETIČKI NI MORALNO TO NISU DLAJINE NA KOJIMA TREBA ODSTRELJIVATI DIVLJAČ.

No kako vidim imaš prijatelje koji love na safarijima, pa onda smo klasni neprijatelji što bi rekli komunisti i nemam nameru nastaviti ovu raspravu uopšte, niti ću vam više smetati u opsevacijama.

online
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5136

Uh bre! Izgleda da je pojava ovakvih ucesnika nekog foruma statisticka neminovnost? Uz svo postovanje tvoje zelje da zvucis kao strucnjak i koristis (navodno) uobicajenu terminologiju moram te podsetiti da ucesnici diskusije nisu imali privilegiju da budu skolovani gde i ti pa bi primena Srpskog jezika pomogla u razumevanju onoga sto pokusavas da saopstis. Licno, uvek sam pre za upotrebu termina "uzrocno - posledicna veza" nego "kauzalitet" ili "cilj" umesto "terminal" i "licni" umesto "personalni". Nisam siguran da su tvoji profesori insistirali upravo na ovakvom izrazavanju. Mada, ukoliko je problem sici sa Olimpa akademskog obrazovanja - mogu ja to da istrpim sa svojom srednjom snajderskom. Valjda se nadje tropar i za polupismenog sveca? Nego, hajde da se vratimo na prakticni deo:
vrabac ::...Infantilno je procenjivati metak na osnovu izjave nekog koji je lovio pazi još u Africi.....
Mozda, ali upravo ti u diskusiju ubacujes lov i lovnu etiku i uz podsmeh konstatujes da je pomenute kalibre bolje i ne uzimati ako se korste na stotinjak metara. Ja sam se pozvao na iskustvo coveka koji je uspesan lovac i to ne samo na nasem kontinentu. Ne treba ga zanemariti svakako kada je rec o lovnoj primeni. A kakvu primenu si ti imao na umu?
vrabac ::Prvo ko ti kaže da koristim komercijalne tabele, naprotiv..
A da li su balisticka pravila izmenjena u komercijalnim tabelama u odnosu na one koje ti koristis? Budi drug pa daj neke konkretne vrednosti.
vrabac ::Ili možda nikada u školi nisi imao dodira sa teorijom i praksom merenja i mernih uređaja...
Moze biti da smo koristili drugacije arsine? 'Ajde prosvetli nas i kazi gde je greska.
vrabac ::...I ZATO na onim daljinama na kojima bi LOVIO sa ovim kalibrima UPRAVO 7 RM ima do kraja veću brzinu i položeniju putanju...
Daj, prevali tu daljinu preko usta, konkretizuj o kojim zrnima i drugim metrickim vrednostima se radi pa da uporedimo putanje. Ovako smo k'o dva teologa koji raspravljaju dali na vrhu igle mogu da igraju 6 ili 12 andjela.
vrabac ::No kako vidim imaš prijatelje koji love na safarijima, pa onda smo klasni neprijatelji što bi rekli komunisti i nemam nameru nastaviti ovu raspravu uopšte, niti ću vam više smetati u opsevacijama.
Mada, sa ovakvim stavom mozda je i bolje da se ne javljas? Barem ces zvucati razumnije... Ziveli

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2064
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Недавно сам имао једну занимљиву расправу са ликом који за себе тврди да је снајпериста у војсци Србије и каже да је са м76,користећи ОН м93 и метак са универзалним зрном, на удељености од 800м сложио групу од неких 10x10 (тачније, каже да је мета била у облику човјека а он погодио све у лице!). И сад,ја контам да је то само ловачка прича,али ајде да за сваки случај провјерим са искуснијима- да ли је то заиста могуће?

offline
 • Pridružio: 15 Nov 2009
 • Poruke: 671

Са добро ,,упуцаном,, пушком, на те веће даљине, мислим да је могуће. А и калибар 7,9 је убитачан до 2 км.

online
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5136

Po tehnickim specifikacijama puske, grupa precnika 48 cm na toj daljini je odlicna.
Moguce je naravno, ali vise u domenu teorije jer uslovi bi morali biti idealni (bez vetra, isl.) a covek je imao izuzetan dan. Ipak, to je grupa od 0,4 MOA i to na ekstremno velikoj daljini... Repetirke koje su u stanju da to izvedu na 100m kostaju koliko i dobar polovan automobil srednje klase. Za standarni vojni poluautomat to bi bio fantastican uspeh.

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2010
 • Poruke: 55

Kratko, jasno. Nije moguce postici takvu grupaciju na tako velikoj daljini. Prije bih rekao da je to lovacka prica Ziveli

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2064
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Napisano: 28 Okt 2012 0:22

А натезао сам се са њим читав дан, кад сам га питао колика је група била и да ли је поновио рекао је нешто у фазону "па нису баш сви били у лице, можда је који био у врат, давно је то било, али се сјећам дасам добио наградно (одсуство)!" За услове гађања ништа није рекао, а питао сам га пар пута..

Dopuna: 28 Okt 2012 0:25

Recce ::


Из Правила, знаш ли можда објаснити ову табелу, шта значи ово заокружено?

online
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5136

Predpostavljam da je v = vertikalno a p = poprecno

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 811 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 9 sakrivenih i 760 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, axa, babaroga, Bloody, dedalus, Duh sa sekirom, filiplukac1337, frenki1986, ILGromovnik, Korisnik038, Krusarac, Kubovac, kvcali, Maschinekalibar, MB120mm, mige, MikeHammer, Milan A. Nikolic, Miskohd, MrNo, ninareflex, Novi, nuke92, pedja63, pein, PrintZip, Profica, RADOVAN.S, Recce, rkekoke, robertino, ruseskij, sasa.zoric, theNedjeljko, USSVoyager, Vatreni Zmaj, vobo, W123, zgoljo, zukara, Žozon