Modularna automatska puška M17

142

Modularna automatska puška M17

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2020
 • Poruke: 320

Skarabalo koliko sam upućen hm arzenal do brena 2 nije proizveo ni jednu jurišnu pušku, a firma koja je proizvodila AK-63 sad proizvodi bojlere, zato kakva god bila Zastava naša je i izvezla je više jurišnih pušaka od Mađarske samo u proteklih 5 godina

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Shomy 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 855

@Longrange
Pre nastavka bilo kakve diskusije, molim te, tj. pridruzujem se @Škrabalu i njegovim pitanjima, odgovori i obrazloži zasto bas taj 6.5 Grendel? Čemu to uporno insisitiranje?
Oko zamene cevi...
Nadam se da ne ocekujes da cela jedinica, deo jedinice ili ponedinac ide na ponovno upucavanje puške pre svakog zadatka ili prilikom pripreme zadatka, kao sto si rekao?
Cela platforma komplikuje situaciju, kako logističku tako i bezbednosnu.
Za kraj, neću više braniti svoj stav, ali puška M17 ne da ne može da bude kvantni skok, nego nije mogla da bude ni pre 20 godina da je postojala, pa sve da komoletna Zastava oružje obuče kožne gaće.
P.S.
Čekam odgovore na Škrabalova pitanja...

offline
 • Pridružio: 05 Jun 2011
 • Poruke: 184

Duško,koliko Morana ima kilograma u odnosu na m70?! Mislim da je državni vrh izabrao pušku koja će da se usvoji zašta god već....A što je najgore,mi tu baš ništa ne možemo da promenimo... I tako,treba nam ozbiljna formacijska puška😀

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2020
 • Poruke: 320

Nisam hteo ponavljati ono što je recce napisao ali eto veći domet, manji trzaj od 7,62x39, jednaka zaustavna moć kao kod 7,62x39.
Nema zamene cevi ja to nisam pominjo samo sam rekao uzeti licencu za bren 2 ali da je kalibar 6,5 Grendel i to ne sutra već za nekoliko godina 2025 recimo.
Što se tiče M17 tu se slažemo.

Arsa lakša je za 1 kg od M70.

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2016
 • Poruke: 148

malo je off, ali je neko spomenuo ogromne zalihe M-70 i municje za nju
da li se zna koliko ih jos ima u zalihama ?
verovatno je vojna tajna - predpostavljam da je neka "ratna rezerva" u slucaju opste mobolizacije
Pitanje: ako ima i ogroman broj odgovarajuce municije, zasto vojnici imaju samo dva gadjanja od 19 metaka godisnje, ako je to istina kao sto je neko napisao ?
A ako jeste istina, pa to je stvarno neozbiljno - podseca me na moje sluzenje vojnog roka - mislio sam da se takve budalastine vise ne rade u sadasnjoj vojsci
sto se tice zaliha pusaka, mislim da ih se drzava polako oslobadja.
americki uvoznik Atlantic Firearms povremeno posalje email kada nesto stigne: najcesce su puske M70 i M70A, pusko-mitraljezi M72, naravno sve je prepravljeno na polu-automatski rezim paljbe
povremeno se pojave i pistolji M57, neki izgledaju sasvim obicno i moguce je da su ih drzavnih zaliha ali ima i niklovanih, hromiranih , pa onda sa onim blesavim "kompenzatorima trzaja" sa sve drvenim drskama i raznim "budibogsnama" u kucnoj radinosti -krajnje amaterski, izgraviranim srpskim orlovima, grbovima i slicno.
ako ste se ikada pitali gde idu zaplenjeni pistolji, ili ono sto ja mislim da je jos cesci slucaj - vlasnici ga predaju jer ne mogu da placaju porez - eto vam odgovor
ono sto mi je bilo interesanto je oglas od pre jedno mesec dana:
puske Pap M59/66 za koje se izricito napominje da su pripadale MUP-u Srbije
svi znamo da je MUP u vreme Slobe imao sa rezervistima vise pripadnika nego tadasnja VJ, mada sam ja retko vidjao 90-ih ikoga u policiji da duzi PAPovku cak i medju njihovim rezervistima

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11670

stug ::Irak ...

Je radio jednu od najgorih AK ikada uradjenih. Toliko.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2020
 • Poruke: 96

@Somy
Figurativno sam mislio kvantni skok!
Od atomske bombe ne postoji kvantni skok u naoružanju.
Zašto 6.5Grendel?
Metak je konstruisan 2007 a konstruisao ga je isti čovek kao i .50BeoWulf metak.
Ne znam koja je tačno početna ideja bila, postoje vrlo različite verzije ali po mom mišljenju mislim da je baš hteo da konstruiše metak koji će u budućnosti zameniti 5.56x45 pre svega a i 7.62 kao i 5.45.
Jedna od najbitnijih stvari kod zrna 6.5 je balistički koeficijent(BC)...do sad je izašlo 7 različitih BC, Grendel je po svakom od tih 7 BC superiorniji od gore navedenih zrna. Zrno je samo po sebi izuzetno masivno u odnosu na prečnik....ima veliku dužinu. Mogu se zbog te velike dužine lako praviti zrna najrazličitijih namena sa performansama koje znatno prevazilaze konkurentske konstrukcije!
DA SE RAZUMEMO ODMAH...ovoaj metak nije svemoguć...sve što pišem i upoređujem odnosi se na ove gore navedene vojne metke! Ne i na ostale koje koriste civili !!!
Metak Grendel ima položeniju pitanju u odnosu na 5.56 za koji znamo da je veoma precizan i dokazan. O 7.62 neću mnogo jer je znatno neprecizniji. Ta položenija pitanja dolazi do izražaja sa povećanjem distance gađanja...masivnije zrno uvek teži da više zadrži položenu putanju od manje masivnog! Kako je BC bolji to sve kad se složi ima takav rezultat da je General na GRANICI da bude takmičarski metek poput .308Wincester, Lapiua...naravno na manjim daljinama nego ovi navedeni! NEĆE ME IZNENADOTI ako se uskoro pojave takmičari koji koriste Grendel jer će biti jako jeftin !!! Što je jako bitno za takmičare...ali ovo je BUDUĆI vojni metak pre svega i niska cena je jedan od prioriteta!
Efektivni domet 7.62 je 450m(sa čime se nebi složio pre će biti 350), a 5.56 je 550m(realno)...Grendel ima EFEKTIVNI domet od čak 800m(napomenuću da 7.92 ili 8x57 od puške M76 ima Efektivni domet od 1000m), kad se porede tablice 8x57 i 6.5grendel vidi se da to i nije baš tačno...po tablicama bi Grendel imao domet od bar 1200m što nije je realno. Znači da je taj domet od 800m sasvim tačan i metak više nego upotrebljiv do tih daljina. Moje mišljenje da čak do 1000m može sa njim da se pogodi čovek i obori(problem kod 5.56 je što i on može pogoditi ali malu energiju ima da bi napravio razoran efekat na tako velikoj daljini). Dok ovo pričam o 5.56...7.62 je završio svoju priču još na 500-600m jer je neupotrebljiv na većim daljinama(jednostavno nije pravljen da radi tu vrstu posla).
Energija na 500m je kod Grendela duplo veća u odnosu na 7.62 a za 40% veća od 5.56...međutim 7.62 i 5.56 na toj daljini imaju manje više isti efekat dok 6.5 ima duplo veći i razorni...to zahvaljujući velikoj masi metka i BC koji čuva brzinu. Daljim povećanjem daljine gađanja ta razlika se sve više povećava do daljina na kojima stari metci nemaju nikakav učinak a Grendel zahvaljujući BC je sačuvao dovoljno brzine i energije a masu ima sam po sebi da i dalje može biti upotrebljiv!
Pošto većina borbi u ratu se vodi na daljinama 250-350 metara ovi podaci koje sam izneo ne delju previše korisni ali, Grendel zbog svoje mase i odličnog BC koji smanjuje uticaj vetra i polaže putanju...omogućava da od prosečnog strelca izvuče maksimum i da mu podigne učinak(to je ofanzivna karakteristika Grendela), defanzivna karakteristika se po meni ogleda u tome što Strelac sa Grendelom može lakše pogoditi protivnika na većoj distanci...dok je za protivnika gotovo nemoguće sem slučajno da pogodi ako uzvrati, a pošto protivnik(5.56 i 7.62) ima malu energiju i probojnost na velikim daljinama Strelac sa Grendelom može da se brani uz minimalnu zaštitu zaklona!

Zaključak da bi se razumelo lakše:
Metak 6.5Grendel po SKORO svim karakteristikama vojnim i streljačkim svi porede sa 7.62x39 i 5.56x45 NATO...međutim po MENI on je bliži po svemu tome .308Wincester (koji je inače takmičarski metak a uporediv je i sa vojnim 7.62x51 NATO, 7.62x54R i 8x57Mauser). Ovo sve je analiza tablica i raznih iskustava iz inostranstva jer opet ću reći da kod nas ne znam nikog ko koristi Grendel!

E sad znam da će mnogi skočiti na mene ...sve što sam rekao ovde mogu da objasnim i dokažem. Molim samo da me ne razapnete zbog mog viđenja ofanzivne i defanzivne uloge...to su neka moja razmišljanja. Možda nisam u pravu...ostalo sve tvrdim da je tačno!

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2020
 • Poruke: 320

Trebao nam je ovaj tekst longrange hvala ti što si pojasnio.
Živio 🍻

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2020
 • Poruke: 96

Crvenom strelicom je označena kolona za 5.56 i ostale leve kolone su za taj kalibar. Druga slika su 6.5 i 7.62
Ako treba neko tumačenje tabela pitajte...
Jedinice su u yardima i inčima...1inč= 2.54cm 100jardi= ~92m

offline
 • Shomy 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 855

@Longrange
Oko ofanzivne i defanzivne uloge se ne slažemo, ali se slažemo da imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem.
Pažljivo sam pročitao tvoj tekst i iskreno, osim gomile statističkih podataka iz neke tabele, koje si prepisao/prepričao i gomile nagađanja i pretpostavki ništa nisi pojasnio.

1. "Zrno je samo po sebi izuzetno masivno u odnosu na prečnik.."
Šta konkretno ovo znači? I ostala municija nebito kog kalibra poseduje nekoliko različitih tipova zrna, različite težine, od -do.

2. "...masivnije zrno uvek teži da više zadrži položenu putanju od manje masivnog"
Slažem se. Koji metak ima teže zrno? 7.62 ili 6.5 Grendel? Pisem samo 7.62 jer si ga u startu diskvalifilovao kao neprecizan???!!!!

3. "Moje mišljenje da čak do 1000m može sa njim da se pogodi čovek i obori(problem kod 5.56 je što i on može pogoditi ali malu energiju ima da bi napravio razoran efekat na tako velikoj daljini). Dok ovo pričam o 5.56...7.62 je završio svoju priču još na 500-600m jer je neupotrebljiv na većim daljinama(jednostavno nije pravljen da radi tu vrstu posla)".
Uz dužno poštovanje, da li si imao prilike da gađaš bilo koju metu na 1000m, ako jesi onda koju i da li si pogodio. Nemoj da se ljutiš, ali zadnji put kada sam gledao cini mi se da se 7.62mm koristio za vece distance za razliku od 5.56mm...
Zasto je 7.62mm neupotrebljiv na vecim daljinama?
Ne znam zašto si se uhvatio poležene putanje pa položene putanje. Do 300m realno nema drastične razlike bilo da je 5.56, 7.62 ili 6.5...
Prosečan strelac je prosečan na svim distancama i sa svim oružjem bilo da gadja iz snajperske puške, pištolja ili automata. Vežba , gađanje i konstantan rad je ono što prosečnog strelca pravi dobrim ili odličnim.

P.S.
Sad sam vide tabele...moze pojasnjenje koji metak je korišćen, uslovi testiranja, koja puška je korišćena, dužina cevi za sva tri kalibra i naravno ko je vršio testiranje?😁
Hvala

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 393 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 381 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, dane007, djordje92sm, Dok, jovan.simovic97, Nebo_M, nikolapetkovic, Oluj2.1, pein, robytz, Zori