Modularna automatska puška M17

143

Modularna automatska puška M17

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3826

Da dolijem ulja,kerozina i ostalih lako zapaljivih supstanci na vatru...

Sem nas, niko nije izrazio neku zainteresovanost za 6.5 Grendel, vec uglavnom se gleda 6.5 Creedmoor, .260 Remington i 6.8 Remington SPC

Nek pakao pocne Ziveli Twisted Evil

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Shomy 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 855

"Fire in the hole"😎😎
Šta to je izolacija, celu noć se cepa Counter Strike😂😂

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 1937

Praštajte neukome, ali mislim da je kalibar, osim dobre opskrbljenosti njime i planiranjem proizvodnje van mirnodopskih situacija, potpuno nebitan. Korišćenje zaplenjene municije je praktično no-no, što su veterani foruma više puta istakli.
Dotur preko nekakve savezničke strane? Samo u slučaju da smo na strani NATO-a, ali protiv koga? Čak i ako je to dugoročni plan i strategija (da se ne zavaravamo, nikakav plan osim drpanja ne postoji), jedna Finska (valjda i Bugarska) i dalje koristi M43. No problemo. Osim ako ne krenemo full-analno u "saradnju". Glavom, naravno.

Grendel, koji zaista izgleda kao sjajan kompromis svih modernih puščanih kalibara, imao bi smisla samo ako bi imao potporu u industriji, koja bi osim nove puške (u ulozi osnovne i odeljenskog snajpera), napravila i pouzdan mitraljez, po mogućstvu skaliran i modernizovan PKM. Objedinjuje se kalibar streljačkog naoružanja, jej, sve zaće toče šampanjac.
Stvar je samo što takva fabrika u Srbiji ne postoji, niks, zilch, nada. Puf, svi planovi za Grendel su u bunaru. Zaće čupaju kosu i brzo se vraćaju na stare TMS spiskove, da nešto ne zafali u međuvremenu.

U takvoj situaciji, stari i koliko-toliko dobri M43, izgleda kao najlogičnije rešenje. Još uzevši u obzir zanemarljivu veličinu pešadijskih jedinica VS, dil sa stranom kompanijom izgleda neizbežan, pošto je nova i moderna puška za svakog vojnika mnogo kritičnije pitanje. I Bereta i CZ svoje puške već proizvode u 7.62X39, pa još ako bi ovde otvorili pogon - puna kapa.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4737
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Pa da se ponudio Indiji i Pakistanu mozda bi im se svidio. Oni bi to lako proizveli. Vole 7.62x51 a ovaj laksi.

Dobar biznis bi bio.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3826

Je li Goxin, da li ti mislis da se skupimo svi mi zajedno u Srbiji, jedno 7 miliona i da krenemo da radimo samo municiju svaki dan od jutra do mraka, da cemo moci da podmirimo kapacitete Indije? To je prvo, a drugo da li ti mislis da oni isti ne mogu da proizvedu, nego im Srbija treba?

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2020
 • Poruke: 96

E sad smo se mnogo zapetljali...

Treba da objasnim nešto što bi moglo da izbistri neke stvari.
Tabele se ne prave sa konkretnom nekom cevi nego matematičkim modelom a za to i služe BC a experimentalno se proveravaju u idealnim uslovima a kasnije na strelištu. SEM u slučaju kad se radi tablica za pojedine puške(cevi) onda se ti podaci posebno obeleže da bi se razlikovali od onih osnovnih. Niko od nas običnih smrtnika ne može sam da to uradi. Zato se koriste balistički kalkulatori. Putanja metka u stvarnosti je kombinacija faktora:
1. BC
2. Konstrukcije puške
3. Spoljnih faktora
Pored ova tri postoji najmanje još 10-15 faktora koji ulaze u jednačinu putanje. A sami ovi gore navedeni faktori su KRAJNJE UPROŠĆENI i sami se sastoje iz čitavog niza pojedinačnih karakteristika odnosno promenljivih u jednačinu. Mnogooo zeznuto da bi se sve objasnilo detaljno. Ja kad sam čuo za M17 i kad me zainteresovala trebalo mi mesec dana da prikupim sve podatke a 3 meseca da analiziram.
Piše u tabelama i težina metka, i BC obično se takve tabele rade za neku srednju ili neku najčešće korišćenu težinu...dešava se da tablica i odstupa ali ona i nije pravljena da bi ti rekla hoćeš li ili nećeš pogoditi nego ti daje neku približnu vrednost da nebi morao da pamtiš sve te cifre a onda iskustvo i talenat strelca to prilagodi konkretnoj situaciji.
E sad to je streljaštvo...vojska(rat) je nešto mnogo drugačije.
E sad tu dolazimo do toga zašto često spominje položenu putanju...zato što je uvek bolja položenija pitanja nego manje položena...a posebno dolazi do izražaja kod strelca( vojnika) koji nema vremena da razmišlja i računa kako da pogodi protivnika. Položena putanja je bolja što je lošiji strelac, što je više pos stresom i što su lošiji uslovi gađanja! Zato što zrno sa takvom putanjom je manje zahtevno.
Da u prostim: najbolje bi bilo kad bi metak išao sve vreme idealno pravo kao što je prav laserski snop. Onda bi svako mogao da bude precizan(sem onog ko ne vidi cilj i onog ko ima parkinsonovu bolest) 😂 . Šalim se malo!!!
7.62 je iz perspektive strelca loš metak a iz perspektive vojnika odličan!
Uostalom dokazao se mnogo puta.
7.62 vs 5.56
Lično ne volim NATO standard ali njihov metak ima prednosti u odnosu na 7.62x39...pre svega preciznost. Učinak na cilju varira i diskutabilan je i to ostavljam vojnicima da objasne. Zaustavna moć je definitivno na strani 7.62. tako da mislim da nema tu pobednika nego samo ko više šta ceni.
7.62x39 je metak pravljen pre svega za vojsku i taj posao radi savršeno! 5.56x45 je izveden iz civilnog metka imao vojni je odličan.
Zašto je Grendel bolji zato što može sve što ova dva mogu ali može i nešto što oni nikako nisu pravljeni da urade dovoljno dobro. A to je pogodak na većim daljinama uz učinak na cilju kao da je u pitanju kratka distanca.
Masivno zrno:
Teže zrno će imati položeniju putanju ako dobije dovoljno energije (ima dovoljnu brzinu) što znači više baruta a to znači veća čaura a to znači veća težina po metku. Kako dobiti iz položenu putanju sa težim zrnom iz iste količine baruta(zapremine čaure)?
Jedini način je napraviti zrno sa boljim BC koji čuva energiju i na taj način polaže putanju a to znači veći domet, veću probojnost, veću zaustavna moć...zavisno od tipa i namene zrna!

Tip zrna:
Zrna se ne dele samo po težini nego i po konstrukciji. Neka zrna imaju teži vrh neka težu zadnju stranu a neka su balansirana celom dužinom. Neka zrna nisu vojna nego lovačka, streljačka...itd...zato je zgodno zrno Grendela jer je dugačko i može da se prave različite varijacije i kombinacije za razliku od ona druga dva koja imaju manje tih mogućnosti.

Kaže 7.62 bio bolji od 5.56 na većim daljinama...ima istine donekle u tome ali nije uvek tako. Kad ti treba precizan pogodak bolji je 5.56 ali zato kad zaspeš protivnika gomilom olova 7.62 koga pogodi do 500m odvalio ga od života. Samo problem je pogoditi...utrošak municije 7.62 na većim daljinama drastično raste u odnosu na 5.56.
Mislim da to o čemu pričaš je Sirija vs Amerika...nisu Ameri poznati po hrabrosti svi to znamo! Kad ih Sirijci zaspu dugim rafalima Ameri se useru u gaće.

Jesam diskvalifikovao 7.62 jer je dosta teže pogoditi sa njim na daljinama preko 350m nego sa 5.56.
Može i na 1000 da se pogodi ali tu ima dosta i faktora sreće.
Ja lično nebi trošio municiju ninašta što je dalje od 450m iako imam mirnu ruku kao da je kamen!
Sve ovo govorim za pucanje iz vojnih pšaka...civilne puške su nešto drugo!!! Razlika ume da bude drastična!

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21940

Evo malo gađanja do 500 jardi bez ONEvo i sa ON


Sve familija 7.62x39

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2020
 • Poruke: 96

Au brate...kako ovoliko loše...
Pa šta bi ovaj Kinez ili šta je već pogodio da je u ratu!
Možda bi pogodio vazduh! 😂😁
Ne...meni ovo deluje mnogo lošije nego što sam očekivao!
E baš me zanima komentar nekog profi vojnika kako njemu deluje ovaj Kinez...jedva čekam da neko oceni!!!

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5317

Diskusija ima smisla samo ako u nju udjete spremni da zaista razmislite o argumentima koji su nasuprot vasima. Inace, nema smisla preganjati se sa nekim ko je resio da sopstveni stav ne promeni bez obzira na tudje argumente.
Vise puta smo razmatrali neke stvari ovde a mozemo da se podsetimo.
Sta je prednost 6,5 mm Grendel? Veci domet je posledica visoke pocetne brzine, dobrog BC i dovoljne mase projektila. Taj metak zadrzava nadzvucnu brzinu na daljinama vecim nego 7,62 NATO sto znaci da kasnije ulazi u transsoniku (i posledicno gubitak stabilnosti). Manje je osetljiv na bocni vetar a polozenija putanja tolerise vece greske strelca po pitanju procene daljine. Sve ovo, cak i da nema manje odstupanje od centralne tacke pogotka, znaci da ce u upotrebi biti precizniji. I kod dobrog i kod prosecnog ili losijeg strelca. Pritom, info iz PPU kaze da 6,5 Grendel pokazuje vecu preciznost u odnosu na 7,62x39 i 5,56 mm. Na daljinama vecim od 300 metara ta prednost je jos uocljivija. Kako je merenje sprovodjeno? Za svaki kalibar iz opitnih cevi uz merenje brzine radarom na vise distanci. Jedini problem za Grendel je funkcija automatike jer nema dobre, referentne puske. Nazalost, Zastavino oruzje u tom kalibru ima solidnih problema. Ali jedna AR platforma opremljena izraubovanom opitnom cevkom pokazala je da funkcija moze da bude izvrsna...
Impuls trzaja je veci od 5,56 ali je manji u odnosu na 7,62. Obzirom da vecina onih koji diskutuje na ovoj temi bolje poznaje stariji kalibar, sumnjam da ce imati primedbu na ovo.
Nedostaci novog metka su veca masa sto povlaci i manji kapacitet, veca cena (sto je zaista ozbiljan nedostatak stagod mi mislili o tome) i podatak koji nam nedostaje ali sumnjam da je povoljan - zivotni vek cevi.
Sad, to sto nijedna zemlja jos nema taj ili slican kalibar u naoruzanju nije krucijalan argument. Razvijali su ga i rusi i amer (ovi drugi su cak i usvojili za USSOCOM blizak 6,8 mm SPCi, igrali su se novozelandjani... Znaci da je na vise strana prepoznat potencijal. Ko ce biti prvi? Pa, evo danski specijalci su prvi koji su uveli u arsenal 300 BLK uprkos skepsi mnogih. Sledili su ih svajcarski specijalci pa neke francuske formacije, pojedine policijske agencije u SAD... Zasto ovo pominjem? Zato sto se kod ljudi uvek javlja otpor prema novitetima. Americka vojska je zakukala do neba kada je 30-40 Krag zamenjen sa 30-06, opet su vristali zbog 308 pa u Vijetnamu zbog 5,56... Zvuci poznato? I Srbija je medju prvima uvela moderni 7x57 i kasnije ga (mozda nepotrebno) menjala za 7,9...
Za mau zemlju koja realno ne moze da racuna na snabdevanje izuzev sopstvenih resursa, a imamo mogucnost za proizvodnju, prelazak na noovi kalibar nije nerazuman potez. Ostaje samo da se odradi ozbiljna analiza svih posledica takve odluke a mi, ruku na srce, svi zajedno nismo sposobni za tako nesto.

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2020
 • Poruke: 320

Recce dali bi Bren 2 bio dobra puška za 6,5 Grendel?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 491 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, bankulen, bojank, brundo65, comi991, darkangel, darkstar101, Doca, Dzokilla, havoc995, Joja, kalibar, lovac12, m0nstrum_, mercedesamg, Mercury, miodrag3, Nebo_M, neki.tamo, novator, pein, sabros, saputnik plavetnila, uhogrlonos, vasa.93, Vl veliki, zixmix