Zastava M21 diskusija. Šta uraditi da je napravimo boljom?

89

Zastava M21 diskusija. Šta uraditi da je napravimo boljom?

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2009
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: Beograd

10x10 ::Mozda negde je nekog u nekom trenutku kostala toliko.Ima luksuznih verzija. A da se prodaje za 600$ i treba bolji je od bilo kog svog suparnika, inace prodajna cena nika nije vezana za proizvodnu, nego za potraznju.
Koliko sam video,Ruski specijalista nije pricao o luksuznim verzijama.
Citat:inace prodajna cena nika nije vezana za proizvodnu, nego za potraznju
Znam da nije vezana ali cinjenica je da je trzisna cena Kalasnjikova porasla od kad ih rusija vise ne poklanja za dzabe a ta cinjenica ide u prilog onome sto je u emisiji izjavio ruski strucnjak.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5482
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

M-21 u upotrebi u specijalnoj jedinici MUP-a kantona Sarajevo.
Fotografisao sam iz novina,pa su slike malo slabijeg kvaliteta.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6726

Koliko koštaju dodaci za automatsku pušku, kao za M 21, kao što su pikantini šine, optika, laserski obilježivač ili valjda daljinomjer, a koliko košta gola puška? Kolike su cijene skroz opremljenih G 36, M4, SIG550 i da li neko u Srbiji ili balkanskim zemljama pravi savremenu optiku i ovu gore pobrojanu dodatnu opremu. Ja znam za Teleoptik i opšte poznati Zrak samo ne znam za njihove novije projekte. Takođe kolika je mogućnost preživljavanja AP M21 sa svim ovim dodacima a pogotovo optikom ako budeo išla od generacije do generacije regruta? I da li običan vojnik mora da prođe nekakvu obuku sa AP M21 koja je opremljena optikom ili može da je koristi odmah, oslanjajući se na ono što je radio sa mehaničkim nišanima?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8404
 • Gde živiš: Ravni Banat

kljift ::da li neko u Srbiji ili balkanskim zemljama pravi savremenu optiku
Ето румунски IOR и то само такву оптику.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5482
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

U SFRJ znam da su se proizvodile u Ljubljani,Sarajevu i Teslicu,i mozda jos negdje Smile

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6726

Planira li Teleoptik ili ko već u Srbiji da sklapa neki joint - venture sa nekom inostranom firmom u vezi optike? Za M21 je valjda ponuđena izraelska optika MARS, čini mi se. Teleoptik je izbacio optiku, ali se sumnja u mogućnost serijske proizvodnje. Srbija M21 mora da pravi u potpunosti u svojoj režiji, od gole puške neće biti neke zarade. Takođe može biti problem sa prodajom M21 opremljenu izraelskom opremom arapskim zemljama.

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2741

Ne znam dal je bilo. M-21 s kamerom:Automatska puška 5,56 mm m21bs za vojnika

Kompleksnost bojišta u 21. veku zahteva oružje za pešadinca velikih mogućnosti, koje pouzdano funkcioniše i u najsloženijim terenskim i klimatskim uslovima.
Pošto automatska puška 5,56 mm 21A pripada dobro poznatoj familiji domaćeg oružja kalibra 7,62 mm i 5,56 mm, tipa Kalašnjikov, ista je izabrana za doradu i opremanje u pogledu obezbeđenja uslova za ugradnju i integrisanje sa novim optoelektronskim sistemima i nišanskoosmatračkim spravama, čime omogućava izvođenje uspešnih borbenih dejstava u najsloženijim i najekstremnijim uslovima koje nameće moderno ratovanje.

Tehničko-tehnološke inovacije i poboljšanja koja su zastupljena kod ove puške po projektu „VB-10“ u odnosu na do sada razvijena rešenja ogledaju se u sledećem:
Na zadnju stranu sanduka je vezan ergonomsko podesiv polimerni kundak sa nosačem kablova, koji se preklapa na desnu stranu kundak je kraći za 4cm od standardnog rešenja.

Podešavanje visine naslona za obraz na kundaku, vrši se pomoću dugmeta za isključivanje utvrđivača i obezbeđuje pomeranje naviše ili naniže u tri položaja. Na osloncu za rame na kundaku je ugrađen gumeni amortizer. Kundak se iz otvorenog (borbenog položaja) u marševski (sklopljeni) položaj prevodi jednostavnim pritiskom palcem desne ruke na bravu kundaka naviše i zakretanjem kundaka u desnu stranu. Vraćanje u borbeni položaj se vrši povlačenjem kundaka u levu stranu, dok se brava automacki ne zabravi i fiksira kundak u borbenom položaju.

Sa donje strane obloge cevi puške je ugrađena pikatini šina na koji se postavlja prednji rukohvat. Položaj prednjeg rukohvata se preko pikatini šine i utvrđivača podešava prema potrebi vojnika.
Na prednjem rukohvatu su ugrađeni tasteri za aktiviranje i upravljanje optoelektronskih sistema i sredstava veze. Prednji rukohvat se odvaja od puške prilikom postavljanja bacača granata podcevnog „BGP 40 mm“.

Na nosač optičkog nišana preko pikatini šine postavljen je optički nišan sa integrisanim obeleživačem cilja laserskim. Obeleživač cilja laserski se aktivira pomoću tastera na prednjem rukohvatu.
Sa gornje strane na telu optičkog nišana utvrđen je refleksni nišan. Refleksni nišan omogućava brzo dovođenej puške u pravcu uočenog cilja i nišanjenje sa oba otvorena oka. Na okularu optičkog nišana ugrađena je CCD kamera koja je povezana sa LCD monitorom. Kamera prenosi sliku končanice i cilja iz vidnog polja optičkog nišana na LCD monitor. Ovaj dodatak pruža mogućnost vojniku da otvori vatru iz bilo kojeg pološaja isturajući samo pušku iza zaklona pri čemu se ne izlaže pogledu i vatrenom dejstvu protivnika.

Sa leve strane na nosaču optičkog nišana postavljen je zglobni nosač monitora sa kuglastim laktom i LCD monitor. Zglobni nosač omogućava postavljanje LCD monitora u različite položaje u zavisnosti od potrebe, borbene situacije i vrste zaklona iza kojeg se nalazi vojnik. LCD monitor ima mogućnost snimanja akcije izvršenja zadatka vojnika. Minitor se može prema potrebi postaviti i na šlem vojnika ispred levog ili desnog oka pomoću specijalnog adaptera. Prema potrebi CCD kamera se može odvojiti od okulara optičkog nišana. U tom slučaju nišanjenje se vrši neposredno optičkim nišanom.
Za dejstvo noću i u drugim uslovima ograničene vidljivosti na pušku se postavlja pasivni nišan. Može se koristiti i pasivni monokular koji se postavlja na šlem vojnika u kombinaciji sa integrisanim laserskim obeleživačem cilja na optičkom nišanu.

Puška je opremljena lakšim plastičnim okvirima. Na bočnim stranama okvira nalaze se otvori za kontrolu broja metaka u okviru. Postoji mogućnost spajanja dva okvira. Puška automatska sa svim napred navedenim konfiguracijama može da prihvati prigušivač pucnja i borbeni nož. Pušku automatsku M21BS opremljenu širokim dijapazonom optoelektronskih i drugih sistema pored pouzdanosti funkcionisanja i preciznosti gađanja kao najbitnijih odlika puške koje su potvrđene kroz ekstremna ispitivanja, kao i njena izuzetna izdržljivost, funkcionalnost i pouzdanost za rukovanje i gađanje, čine je još uspešnijom i primenljivom u svim uslovima modernog ratovanja. Ovako opremljena automatska puška je univerzalno oružje, ne samo za vojnike pešadije nego i za pripadnike specijalnih jedinica vojske i policije.

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2741

Zorge ::Ономад на "Партнеру", ја помислио (и не само ја) да су ставили "Плејстејшн портабл" на пушку.
Ja sam to pomislio za ovo:


c4inf@ntry

Integralni deo projekta „VB-10“ predstavlja razvoj komandno-informacionog sistema C4Inf@ntry, čiji je osnovni zadatak neometani protok informacija između komandira voda i komandira odeljenja pešadijskih jedinica kao i značajno uvećanje nivoa situacione svesnosti u cilju optimalnog iskorišćenja raspoloživih resursa.

Arhitektura sistema „otvorenog tipa“ značajno olakšava dalja tehničko-tehnološka unapređenja, pre svega prateći trendove razvoja na nivou komponenti, ali i kroz smislenu integraciju „user friendly“ softverskih rešenja. U sklopu definisanja taktičko-tehničkih zahteva komandno-informacionog sistema, radni tim Jugoimport-SDPR analizirao je savremena svetska rešenja iz ovog domena, kao i analizu upotrebe ovakvih sistema na savremenom bojištu. Akcenat je stavljen na pouzdanost, ergonomičnost i jednostavnost upotrebe bez pojave „informacionog zagušenja“.

Komandir odeljenja opremljen je ojačanim, robusiranim prenosnim računarom, koji opremljen odgovarajućom softverskom podrškom pruža mogućnost kontinuiranog automatskog ažuriranja prikaza položaja potčinjenih jedinica, čime se uistinu pruža mogućnost „Blue Force Tracking“ funkcije, koja postaje nezaobilazna u svim modernim peracijama. Odnosno, nedvosmislena informacija o položaju sopstvenih jedinica u vremenu i prostoru je „sine-qua-non“ planiranja i izvođenja operacija svih moderno orijentisanih armija.

C4Inf@ntry funkciju BFT realizuje oslanjajući se na korišćenje GPS prijemnika visoke preciznosti integrisanih sa prenosnim računarima klase
„handheld“, koji u sprezi sa pouzdanim komunikacionim sredstvima i moćnim grafičkim alatima osiguravaju jednostavan prikaz položaja trupa, koji može biti integrisan sa različitim formatima digitalnih karata.

offline
 • Pridružio: 27 Jan 2010
 • Poruke: 92

Izvinjavam se sto prekidam, imam jedno pitanje za one koji su koristili M21 (ja nisam).
Primetio sam da plasticna obloga cevi nema deo koji bi isao sa gornje strane, preko gasnog cilindra. Tj. ona je gledano sa cela u obliku latinicnog slova "U". Jasno mi je da je to uradjeno zbog hladjenja, ali nije li moglo biti izvedeno slicnije onom rsenju sa M70. Ovako mi se cini da bi se strelac mogao opeci ako hvati rukom po tom mestu.
Hvala:)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 828 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 5 sakrivenih i 780 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, amaterSRB, Arhiv, awathorn, black venom, crnogorac, darios, dejoglina, DH, djboj, DonRumataEstorski, dragan_mig31, Drug pukovnik, dule10savic, FileFinder, Fog of War, Frunze, Georgius, goxin, Krusarac, kybonacci, laze2, Leonov, maiden6657, Marko Marković, MilosKop, Mimikrija, Mirage 2000N, Mixelotti, Ognjen D., Parker, pvoman, royst33, SD, Srki94, Toni, trutcina, Username1000, Van, vrlenija, 79693