Aktivni sistemi za ometanje/unistavanje nadolazecih raketa

1

Aktivni sistemi za ometanje/unistavanje nadolazecih raketa

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29609

Da zapocnemo temu sa vescu da je NATO uspesno testirao aktivni sistem zastite MANTA. Inace MANTA je razvijena zajednickom saradnjom izmedju Rusije i Spanije. Kod Rusa smo je do sad videli na jednom od predserijskih KA-52.

Arrow http://www.defencetalk.com/nato-tests-manta-system.....ads-37999/

MANTA je namenjena zastiti razlicitih vrsta letelica prvenstveno od IR vodjenih MANPAD sistema. Moze biti integrisana na samu letelicu ili nosena u vidu kontejnera. Funkcionise automatski, cim je nadolazeca raketa detektovana, usmerava svoj laser ka glavi rakete i vrsi ometanje dok god raketa ne izgubi letelicu iz zahvata.

PDF proizvodjaca. MANTA-MANPADS Threat Avoidance Laser based airborne DIRCM system
Arrow https://www.mycity.rs/must-login.pngRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12534

Napisano: 31 Okt 2011 16:43

Northrop-Grumman AN/AAQ-24(V) NEMESIS
http://www.es.northropgrumman.com/solutions/nemesis/assets/AAQ24.pdf

Dopuna: 31 Okt 2011 16:44

Ovaj sistem vec koristi Amerika, Australija, Britanija i Danska. Ometac je ugradjen na 29 razlicitih platformi (avioni i helikopteri). Koristi se laser za ometanje IC rakete. Takodje je razvijena i komercijalna verzija ovog sistema pod nazivom Guardian.

AN/AAQ-24(V) se koristi i kao osnova sistema LAIRCM(Large Aircraft IR CounterMeasures) :
http://www.deagel.com/Aircraft-Protection-Systems/AAQ-24V-LAIRCM_a001554002.aspxoffline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24529
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29609

Izrelci...

Evo "Trophy" za helikoptere

Citat:Israel's Rafael has disclosed some of the efforts it is making to develop an active protection system for helicopters, with recent ground tests having proved that its solution can defeat a rocket-propelled grenade (RPG) threat.

Dubbed "Flicker", the system works in a similar way to the company's Trophy equipment, which was developed to defend tanks and armoured personnel carriers from rockets and shells. Now operational on Israel's Merkava 4 main battle tanks, Trophy creates a hemispheric protected zone around the vehicle in which incoming threats are intercepted and defeated using a classified interceptor that deflects an incoming round so that it does not hit its intended target.


Citat:Unlike the Trophy system, Flicker is designed to launch an interceptor rocket to defeat the incoming threat, which will be detected using aircraft sensors.

In a recent test the interceptor hit the warhead of an RPG and exploded it. Work is ongoing to downsize the system's building blocks and pack them in a way that will be applicable for installation on a helicopter.


http://www.flightglobal.com/news/articles/rafael-t.....rs-371368/

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28188
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

I još jedan izraelski- Aero Gem
http://www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/systems/aero_gem/Aero_Gem.htm

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6188
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2012
 • Poruke: 85

Pojednostavljeno gledano , ometanje IC vođenih VV raketa se odvija na sledeći način :

Svi dosadašnji IC vođeni sistemi se sastoje od setova ogledala koji rotiraju i prilikom tog rotiranja hvataju IC zračenje iz raznih uglova . Sistem za navođenje pamti iz kog ugla ( u odnosu na osu rakete) je došao najjači signal , pa onda vrši odgovarajuću korekciju . Ometač emituje jake IC impulse u određenim periodima koji treba IC senzor na raketi da "ubede" da je cilj pod nekim drugim uglom nego što stvarno jeste (stignu do senzora kad je sistem sočiva uperen u neki bezvezan ugao dalje od cilja) . Kad se tako prevarena raketa okrene ona gubi iz vida i ometač ali i metu . Starije rakete u takvom slučaju se samounište , novije mogu da pokušaju da ponovo zahvate cilj ali šanse za uspeh su male pošto jednom promašena meta rapidno menja ugao pod kojimse nalazi ( sve se odvija na vrlo velikim brzinama ) . Da bi ometanje uspelo , mora dobro da se poznaje brzina okretanja ogledala u raketi , jer nekorektno podešeni ometač može još više da pojača IC odraz .

E sad , u razvoju su novi IC senzori koji su matrični (slično npr onima u modernim digitalnim aparatima) . Oni ne moraju da rotiraju , već "zabeleže" sliku mete i jednostavno se usmeravaju ka njoj .Problemje samo u tome što je njih mnogo teže naparaviti nego slične senzore koji rade u vidljivom spektru , pošto IC fotoni imaju mnogo manje energije nego fotoni vidljive svetlosti , pa su sledstveno tome potrebni drugačiji poluprovodnici . Kad ovakvi senzori budu ušli u upotrebu , to će biti kraj IC mamaca kakve poznajemo jer bi oni u tom slučaju još više privlačili projektil koji putuje ka meti nego u slučajuda nema nikakvog ometanja .

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28188
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Napisano: 31 Jul 2012 16:58

Da se nadovežem.
Ometanje IC raketa vrši se mamcima(patronima), zaslepljivanjem(ALQ-144) ili direktnim dejstvom laserskog snopa na tragač. Od vrste i talasnog spektra tragača zavisi ometanje. Većina tragača na raketama je klasičan žiro stabilizovan Cassegrain-ov teleskop kod kojih je senzor fiksiran za telo raketeI generacija tragača je klasičan Cassegrain, sa rotirajućom mrežicom(Reticle na gornjoj slici) gde se odstupanje od cilja meri širinom praznih i punih polja što proizvodi prikazanu modulaciju(AM). Senzori su od PbS i nehlađeni.


II generacija ima nagnuto sekundarno ogledalo(pogledati njegovu poziciju na prvoj slici) što za posledicu ima pravilno kruženje primljenog zračenja oko centra fiksne mrežice. Svako odstupanje menja signal ovaj put (FM). Senzori su obavezno hlađeni i od InSb(većinom)III generacija donosi dosta novina i ako se zasniva na nagnutom sekundarnom ogledalu. Tu imamo kombinaciju PbS i InSb zbog praćenja cilja u dve IC različite dužine kod Rusa. Ameri umesto mrežice uvode Risley prizme kojima ostvaruju rozetno skeniranje i kombinaciju IC(InSb) i UV(Ge) senzora.To se naziva i kvazi IIR jer se veoma uskim snopom skenira prostor pa se tako razlikuje zahvaćeni od lažnih ciljevaFrancuzi prvi uvode senzore sa više elemenata (FPA) koji kombinuju sa nagnutim sekundarnim ogledalomPoslednja generacija tragača bi bila sa FPA, tj matričnim senzorima koji i sami mogu biti žiro stabilisani ili dobijati zračenje preko žirostabilisanog Cassegraina.

E sada senzori.
I generacija PbS ili PbSi koji su osetljivi na 1-3nm (bliži IC pojas). Hlađenjem mogu “videti“ i na više od 3nm, ali nepouzdano. Vide mlaz i izduvnik motora, eventualno usijane napadne ivice krila (hlađeni i iz PPS).
II i III generacija InSb koji rade u srednjem području 3-5nm i koji vide sve ugrejane površine oplate vazduhoplova.
IV generacija koristi InSb elemente ili HgCdTe za dalje IC područje (8-12nm) gde se vidi svo toplotno zračenje vazduhoplova pa se formira slika cilja koju tragač može da zapamti. Ovi potonji ne moraju ni da se hlade.

I generacija cilj vidi kao tačku, II i III ovako...a IV u zavisnosti od rezolucije i ovako
Na osnovu svega iznetog I generaciju tragača mogu lako ometati i svi mamci i ometači, za II generaciju su takođe napravljeni mamci koji pokrivaju potrebnu talasnu dužinu i u kombinaciji sa ometačima lako se skreću sa putanje. III generaciju je veoma teško ometati zbog uvođenja digitalne obrade signala i logičkih jedinica, ali direkto lasersko zračenje oštećuje senzor. Za FPA tragače možemo samo da pretpostavljamo jer se podatci ne objavljuju.

Dopuna: 02 Avg 2012 10:42

Lep prikaz tragača II generacije gde se vidi nagnuto sekundarno ogledalo i hladnjak senzora

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16003
 • Gde živiš: Lublana

Bravo Aramis tvoje postove je uvek veselje čitati, mnogo vremena nam uštediš ako hoćem te informacije potražiti na googlu.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28188
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Evo retke sličice. Kako FPA vidi cilj i mamcei kako računar vrši analizu i odbacivanje. Crveni kvadrat je potvrđeni cilj(vruće), zeleni trenutno u obradi, plavi je odbačeni(hladno)
Na trećoj sličici je čak jedan mamac skoro prevario računar Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 855 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 1 sakriven i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, draggan, FileFinder, GenZee, Koridor, Motocar, Ne doznajem se u oružje, Raptor1, Recce, Sančo, Vlajman1957, zlatko81