Akcija Radusa - 1972 ...Upad terorista u SFRJ.

30

Akcija Radusa - 1972 ...Upad terorista u SFRJ.

offline
 • Pridružio: 04 Mar 2016
 • Poruke: 1

Onako nepismeni,tamo daleko u zemlji kengura,nije cudno.Neko im je rekao samo, Hrvati ne zele vise Jugoslaviju.Verovatno su na misama,takodje na propovedima isto slusali.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Maj 2016
 • Poruke: 1

Jedan najmladji koji je iz grupe uhvacen ziv, otpremljen je u Beograd i osudjen na 20 godina zatvora jer je bio maloletan . Kada je postao punoletan prebacen je iz Beograda sa sudjenja koje je se ponovilo i otpremljen u Sarajevo gde se pogubljenje i izvelo. Kako se nebi saznalo u kojoj je milicijskoj Marici bio na putu Beograd - Sarajevo stalno su se kretala ova vozila dok u jednom nije bio i on prevezen i u Sarajevu predan Vojnoj policiji zajedno sa dokumentaciom o sudjenju.offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 6569

"Њихов" поглед..

Akcija Fenix

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2400

З ХРБ је везано да су убили агента УДБ-е у неком кампу у Аустралији на свиреп начин и да је ово навлачење да уђу у СФРЈ била освета УДБ-е?

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 21239
 • Gde živiš: I ja se pitam...

AcaNik ::З ХРБ је везано да су убили агента УДБ-е у неком кампу у Аустралији на свиреп начин и да је ово навлачење да уђу у СФРЈ била освета УДБ-е?

Прекомпликовано чак и за акциони филм...

offline
 • voja64 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 14168
 • Gde živiš: Stanovnik ITEBE-JA

Komandir čete vojne policije po pogibiji svog pretpostavljenog ih je gonio dok i poslednji nije uhapšen.
Kasnije je u Sarajevskoj SVŠ predavao neke od vitalnih predmeta mojoj klasi a u pauzama predavanja nam je sve do detalja pričao o ovoj akciji.
Đorđe Ličina je napisao roman DVADESETI čovek koga sam na mah isčitao i posle desetak godina ponovio čitanje..
Lepo je sve do detalja opisano sa svim fazama od pripreme za upad do odabira članstva i na kraju sve akcije u hapšenju i samo suđenje su opisani..

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 1987

https://www.mycity.rs/must-login.png
Moradoh ovako.Ako neko može da ovo "raspakuje" bio bih mu zahvalan.
Da probam ja. Very Happy
Evo jedan osvrt na upad terorističke grupe iz bošnjačko-muslimanskog ugla.Vredi pročitati zbog nekih detalja koji se ponešto razlikuju od službene verzije mada je u suštini u tekstu potvrđen teroristički karakter "misije" HRB-a.Te detalje ću posebno apostrofirati i voleo bih da čujem mišljenje članova foruma koji su možda imali priliku da iz prve ruke saznaju nešto više o njima.
-Jedna moja opaska koja nije direktno u vezi sa temom:1958-e su članovi HOP-a iz Zenice planirali da dignu u vazduh velika skladišta toksičnog gasa u Željezari Zenica(okrugli rezervoari koji se dobro vide sa puta Zenica-Doboj) prilikom Titove posete gradu.Tom prilikom bi verovatno došlo i do velikih civilnih žrtava.Napad je osujećen a jedan od osuđenih mi je kasnije bio komšija po vikendici ! Nakon puštanja iz zatvora(bio je jako mlad u vreme tih zbivanja pa kazna i nije bila toliko velika)u vreme kasnijih redovnih Titovih proputovanja kroz Zenicu ka Bugojnu i međedima je sam uzimao ćebe,pidžamu i četkicu za zube i dolazio u SUP da ga ne bi oni tražili ! Very Happy
Evo linka
http://thebosniatimes.ba/clanak/6503
A evo i nekog od gore pomenutih detalja.
-1-
Citat:. ...Konačni cilj Hrvatskog revolucionarnog bratstva bio je upad na teritorij Jugoslavije i uspostavljanje hrvatske države. Nakon neuspjelih pokušaja iz '63, '66 i '67, vodstvo viktorijanskog stožera HRB-a obraća se početkom 1968. godine Glavnom stanu HRB-a sa zahtjevom da im se odobri organizovanje nove diverzantsko-gerilske akcije u Jugoslaviji. .
Zna li neko nešto više o ovim pokušajima ?
-2-
[quote]. . .[Nekoliko dana nakon sjednice Predsjedništva CK SKJ u Karađorđevu organizatori akcije u Strasbourgu donose odluku da se se pripreme za diverzantsko-gerilsku akciju intenziviraju kao i da će akcija započeti početkom ljeta 1972. godine./quote]
Koordinacija sa "ružom Hrvatske" ? Da li je moguće ?
-3-
Citat:. . . Neposredno pred polazak plan je bio da grupu čini dvadesetosam članova. Iz Australije grupi Feniks '72 trebali su se pridružiti Ante Miličević, Šimun Šarić, Zdenko Marinčić, Ante Šuto i Blaž Kraljević. Miličević i Šarić stigli su u Evropu ali nisu uspjeli uspostaviti kontakt sa vođama grupe. Miličević je na svoju ruku otputovao u Jugoslaviju gdje ga je UDBA uhapsila i likvidirala. Šuto je od akcije odustao nekoliko sedmica prije nego je trebao otputovati za Evropu. Vodstvo HRB-a nije prihvatilo njegove razloge za odustanak te je poslije ovog događaja „stavljen na led“. . .
Nešto više o ovome masnim slovima ?
-4-
Citat: . . .Kraljević je dan prije planiranog odlaska u Evropu uhapšen u svom lokalu u St. Albansu pod optužbom da je ilegalno točio alkohol. Nakon što je „Akcija Feniks“ propala vodstvo HRB - a počelo je sumnjati da je Kraljević, uz pomoć svojih veza sa australskom saveznom policijom, iscenirao svoje hapšenje kako bi izbjegao učešće u akciji. Nakon ovoga Kraljević je, kao i Šuto, „stavljen na led“. . .
A dvadeset godina kasnije i "pod led" ?
-5-
Citat: . . Prema Horvatovoj izjavi Andrići su željeli vrbovati Vrbića za HRB upravo zato jer su znali da radi za CIA i Vrbić je pristao da se pridruži HRB-u međutim ovo se nije desilo jer je kasnije došlo do neslaganja između Vrbića i članova HRB-a. Horvat također navodi da je Andrićima CIA ponudila četiri miliona dolara za akciju koju su ovi odbili obzirom da je CIA željela da u akciji učestvuje veći broj članova a nije bilo dovoljnog broja dobrovoljaca. Prema Pavlovićevoj izjavi dio oružja za akciju HRB je dobio od CIA-e. Nije sigurno da li je ova tvrdnja tačna obzirom da Pavlović nije bio toliko dobro upućen u poslove HRB-a. Ova izjava međutim potvrđuje da je svim članovima HRB-a bilo poznato da HRB ostvaruje određenu saradnju sa CIA-om. . . ..
U prethodnom osvrtu "veze Blaža Kraljevića sa australijskom saveznom policijom" a sada i ovo ?
-6-
Citat: . . .U ranim jutarnjim satima 9. juna međutim eksplodirala je naprava na ulazu zgrade u Strasbourgu u kojoj je ranije stanovao Ambroz Andrić. Ovu napravu podmetnula je UDBA koja je znala da HRB priprema značajniju akciju protiv Jugoslavije a, obzirom da nisu mogli locirati vođe skupine Feniks, na ovaj način željeli su alarmirati njemačku i francusku policiju. . .
S obzirom na ovo "znanje" otkuda onako spora i trapava reakcije kasnije ?
-7-
Citat: . . . Keškić Vejsil, koji je u Evropu upućen sredinom septembra 1970. godine, preko granice je prenio i dvije figure u kojima je bio sakriven otrov namijenjen za „Operaciju Feniks“. Otrov je po dolasku u Evropu predao Ambrozu. Dio otrova bio je namijenjen za trovanje metaka koje će, uz ostalu municiju, koristiti grupa Feniks, dok će preostalim dijelom jedan od članova HRB-a zatrovati vodovod u Beogradu neposredno pred ulazak grupe Feniks na teritorij Jugoslavije.

Operacija trovanja beogradskog vodovoda dobila je naziv „Operacija Matilda“. Andrići su smatrali da će trovanje vode dovesti do smrti velikog broja ljudi i biti svojevrsna odmazda Srbima, . . .

Za one koji sumnjaju u teroristički karakter poduhvata a posebno bih se osvrnuo na eventualnu vezu sa napomenom pod "2" i sumnju u vezu sa liderima MASPOK-a.O kakvoj bi se inače odmazdi moglo raditi,za šta ? Znamo za domunđavanja Mike Tripala sa Crvenkovskim i njegovo hvalisanje da će okružiti Srbiju i uz pomoć bugaraša "svesti je na beogradski pašaluk" .
Pogledati još jednom Balkanska pravila i epizodu sa vozom sa oružjem ! Vremenska podudarnost slučajna ?Epizoda istinita ili skoro istinita ?
-8-
Citat: . . .Uporedo sa „Operacijom Matilda“, prema svjedočenjima Đure Horvata i Keškić Vejsila, postojao je dogovor između Andrića i Barišić Josipa, inženjera iz Hrvatske, da sa svojim saradnicima izvede diverziju na zagrebačkim trafo-stanicama. Barišić se u početku protivio ovoj ideji jer je smatrao da se ne bi trebala uništavati hrvatska imovina. Ambroz mu je međutim rekao da će se, nakon što se uspostavi nezavisna Hrvatska, trafo-stanice iz Srbije prenijeti u Hrvatsku tako da Hrvatska neće biti oštećena. . . .
Da li su oni bili baš toliko neupućeni u stanje stvari u SFRJ ili je ipak postojao širi plan u dosluhu sa liderima MASPOK-a ? Epizoda voz,ubrzanje priprema nakon Karađorđeva . . ."odmazda Srbima"(za nešto . . .voz ?) "Pukao" širi plan,"pukla" kombinacija ?
-9-
Citat: . . .Grupa se iskrcala iz kamiona 24. juna oko 00.30 sati u blizini sela Gračanica kod Gornjeg Vakufa i krenula prema šumi iznad sela Lužani, rodnog mjesta Ilije Glavaša. Glavaš je, zajedno sa Ambrozom, sutradan otišao u selo iz kog su donijeli hranu. Tom prilikom su obavijestili ostatak grupe da će ih žene koje su im dale hranu posjetiti navečer jer žele vidjeti hrvatsku vojsku. Žene su zaista i došle navečer, donijele im hranu i rakiju, izrazile svoju podršku „Operaciji Feniks“ te im rekle kako su na istom mjestu sakrivale i hrvatske križare. . . .
Neko zna nešto više o ovome . . . ?
-10-
Citat: . . .Za vrijeme boravka u šumi iznad Glavaševog rodnog sela jedan od mještana susjednog muslimanskog sela Zanesenovići dao im je ovcu koju su za ručak ispekli na ražnju a drugi mještanin dao im je konja za prijenos oružja i opreme. Jugoslovenska literatura, koja insistira na tezi da je cjelokupni narod bio protiv grupe Feniks, tvrdi da je grupa ukrala ovcu i konja jer im niko nije želio pomoći. Obzirom da Vukušić označava osobe koje su im stoku poklonile imenom i prezimenom vjerovatnije je da je njegova verzija tačna. . . .
Nešto više ?
-11-
[quote] . . .[U bliskoj borbi na udaljenosti od nekoliko metara poginuli su kapetan Popović i vojnik-policajac Branko Blečić dok su ranjeni vodnik-stažist i jedan vojnik. Nakon Popovićeve smrti ostatak jedinice napustio je mjesto borbe a vodič grupe Nikica Šimić je kidnapovan. U ovoj borbi poginuo jei Adolf Andrić dok su se Ivan Prlić, Nikola Antunac i Vinko Knez odvojili od grupe kojoj se više nisu uspjeli priključiti. . . ./quote]
Ko je još od starešina bio osim kapetana Popovića ?Gubici jesu bili ozbiljni ali je grupa vojne policije i dalje bila podjednake snage kao i teroristi .
-12-
Citat: . . .Prva uprava Glavnog štaba Jugoslovenske narodne armije u svom izvještaju o ovom sukobu ocijenjuje da su Popovićeva naređenja i postupci taktički bili loši obzirom da je prebrzo otkrio prisustvo svoje jedinice i izgubio kontrolu nad istom. Posebno se ističe da jedinica niti sam Popović nisu bili sigurni da li trebaju pucati na diverzante s ciljem da ih ubiju ili ih uhvatiti žive. U izvještaju se navodi da je ova prva akcija pokazala nedlučnost, nesnalažljivost i nedostatak hrabrosti grupe Vojne policije. . . .
Je li ovo tačno ?Mislim na izveštaj.
-13-
Citat: . . .negativno su utjecali na odlučnost pojedinih jedinica i izazvali strah pa i primjetno izbjegavanje direktnog sukoba sa diverzantima. . ..
Isto.
-14-
[quote] . . .[Prema dopisu Vojnog suda u Sarajevu upućenom matičnom uredu Općine Tuzla Andrić je poginuo 23. juna što nije tačno obzirom da u to vrijeme jugoslovenske vlasti nisu ni znale da je grupa Feniks ušla na teritorij Jugoslavije. . . ./quote]
Formalni propust ?
-15-
Citat: . . .Ivan Prlić, koji se odvojio od grupe u toku sukoba, uhapšen je u ranim jutarnjim satima 27. juna na sjeveroistočnom podnožju Raduše pokraj Vilić gumna. Istog dana iznad Ploča na sporednoj paralelnoj cesti Gornji Vakuf - Gračanica uhapšeni su Vinko Knez i Nikola Antunac. Sva trojica su likvidirana bez suđenja. U dopisima Vojnog suda u Sarajevu od 14.05.1973. godine upućenim matičnim uredima opština Karlovac, Grude i Slovenska Požega, kao dan Knezove smrti navodi se 28.06.1972. godine a Antunaca i Prlića 30.06.1972. godine. . . .
Nešto više ?
-16-
Citat: . . .Prema Vukušiću, koji do ovog zaključka dolazi analizom elaborata SDB-a i KOS-a, nakon sukoba na Raduši jugoslovenske vlasti donose odluku da se u daljnjim operacijama ne angažuju specijalizirane jedinice JNA i milicije već da se mobilizira što veći broj lica iz rezervnih jedinica JNA (Narodna odbrana/Teritorijalna odbrana) i to kako bi se profesionalne jedinice vojske i policije zaštitile od daljnjih gubitaka i sramote ali i kako bi se angažovanjem naroda u borbi protiv grupe Feniks, tačnije pogibijom na strani rezervista prilikom ovog sukoba, izazvao antagonizam naroda prema grupi. Postoji osnov da se ovaj zaključak, iako možda preuveličan, prihvati kao tačan obzirom da sva jugoslovenska literatura koja piše o „Akciji Raduša“ intenzivno forsira ulogu naroda u pobjedi nad teroristima, njihov polet, entuzijazam i aktivno angažovanje u cilju uništenja grupe. Često se ističe da je „Akcija Raduša“ potvrdila koncept općenarodne odbrane odnosno „da je sav narod - vojska“. U stvarnosti, iako je vjerovatno bilo i dobrovoljaca, domaće stanovništvo je uglavnom prisilno mobilizirano. Nije međutim u potpunosti isključeno učešće vojske i policije kako to Vukušić insinuira. . . .
I sam sam pomislio na ovo s obzirom na neobično masovno angažovanje amatera iz TO u uništavanju ove grupe pored ogromne Armije od par stotina hiljada pripadnika.
-17-
Citat: . . .Uprkos značajnoj brojnoj nadmoći jugoslovenskih snaga sukob kod Ramskog jezera rezultirao je velikim gubicima na njihovoj strani - osam mrtvih i šest ranjenih. U početku je izgledalo da će jugoslovenske snage u potpunosti savladati grupu obzirom da se Vili Eršeg brzo predao a ostatak grupe ostao je na malom prostoru napadnut jakim snagama. . .
Teški gubici u relativno malom sukobu !
-18-
Citat: . . .Ono što je međutim značajnije je činjenica da se u jugoslovenskoj literaturi konsistentno tvrdi kako je Vili Eršeg poginuo na samom početku sukoba kada je pokušao doći do tijela poginulog milicionera Luke Bošnjaka. Ova tvrdnja je u potpunosti neistinita.

U elaboratu Prve uprave Glavnog štaba JNA izričito stoji kako se jedan od terorista predao. Vukušić je za potrebe svoje knjige intervjuisao Tomu Tošu Jozića, tadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane, koji je Eršega zarobio. Jozić je zbog ovog čina dobio „Medalju za vojne zasluge“. Obzirom da je, nekoliko dana nakon zarobljavanja Eršega, u novinama pročitao da je Eršeg navodno poginuo u sukobu, Jožić je nakon ceremonije pitao jednog od generala za ovo nakon čega mu je orden oduzet a sljedećih desetak dana on i njegova porodica proveli su u kućnom pritvoru. . ..

Neko je nešto načuo o ovome ?
-19-
[quote][Đuro Horvat, Vejsil Keškić i Mirko Vlasnović streljani su 17. marta 1973. godine. Prema Zapisniku o izvršenju smrtne kazne Okružnog suda u Sarajevu broj VI SU 242/73, koji Vukušić u svojoj knjizi prenosi u cjelosti, izvršenje kazne započelo je malo iza ponoći a završeno je iza dva sata ujutro. Horvat, Keškić i Vlasnović streljani su na području Rakovice od strane pripadnika milicije a na istom mjestu je odmah nakon strijeljanja izvršena i sahrana ubijenih. Otac Vejsila Keškića je tvrdio da mu je posljednja želja pred smrt bila da posjeti Begovu džamiju i da se napije vode sa šadrvana u haremu te džamije, što mu je i udovoljeno./quote]
!!!
-20-
Citat: . . .Pavlović je s druge strane, nakon što mu je kazna postala pravosnažna, prebačen iz Vojnog zatvora u Sarajevu u kazneno-popravni dom u Zenici gdje je bio smješten u samicu i gdje je u izolaciji ostao do 1975. godine kada je prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Zanimljivo je da je 1987. godine Pavlović imao fizički sukob sa Željkom Ražnatovićem nakon čega je smješten u samicu na osam mjeseci. . ..
zna li neko da li je Arkan u to vreme bio u zatvoru u Mitrovici ? Meni je ovaj navod sumnjiv.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 6569

Citat:53. godišnjica upada skupine Tolić-Oblak u tadašnju Jugoslaviju
07/07/2016
Bilo je to na današnji dan, 7. srpnja 1963. godine, kada su članovi Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), poznatiji kao skupina „Tolić – Oblak“, upali na područje tadašnje Jugoslavije.

Iako su uspjeli izvršiti diverziju na željezničkoj pruzi pokraj Delnica, ova akcija nije uspjela, jer je većina sudionika uhićena i osuđena na duge zatvorske kazne. No, za Akciju skupine Oblak – Tolić s pravom se može kazati da je bila prethodnica jedne od najpoznatijih akcija koju su izveli pripadnici HRB-a – u bivšoj Jugoslaviji – akciju Feniks, koja se dogodila 1972. godine.


http://kamenjar.com/53-godisnjica-upada-skupine-to.....goslaviju/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 481 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 438 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 90SIN, ALBION101, Atomski čoban, caesar, Darko Matuško, darkstar101, dekao, Dicus, DimA1994, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, flash12, Georgius, ikan, ivan979, Joja, kasalovic1996, L4k1, lakiluciano, markolopin, Miskohd, Mixelotti, nikoladi, Radovan Vinčić, repac, Revolucion, rkekoke, Roman, rovac, sakota79, SlobaBgd, Srki94, stalker, Sunderland06, vathra, Vlada1389, W123, |_MeD_|