JNA u Makedoniji 1992

3

JNA u Makedoniji 1992

offline
 • Mi-24 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 13 Mar 2015
 • Poruke: 391
 • Gde živiš: Macedonia

A zasto ste minirali kasarnu Gјorce Petrov i vojni ajrodrom Petrovec u Skopje ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Avg 2016
 • Poruke: 52

Примопредаја објеката Територијалној одбрани и тек створеној АРМ...
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

Mi-24 ::A zasto ste minirali kasarnu Gјorce Petrov i vojni ajrodrom Petrovec u Skopje ?

Ako je bilo toga nismo je minirali `mi` ( ne znam samo ko zapravo ,na koga mislite ) vec pripadnici JNA valjda a to je bila oruzana sila SFRJ ,doduse kasnije i SRJ ( od 27 aprila do 20 maja 1992 )

Uostalom ako cemo na JNA u tom periodu ( 1991-92 ) gledati onako kako su mnogi gledali tih godina ( propagando i provokativno ) i to uglavnom iz nacionalistickog ugla kako onda pojasniti cinjenicu da je u borbi u vazdusnom prostoru SRJ tokom NATO -agresije na istu ucestvovao i igrom sudbine prvi na borbeni-patrolni zadatak 24og marta poleteo upravo jedan Makedonac ?! Kako pojasniti cinjenicu da je tu istu SRJ kao herojski pilot-lovac branio jedan Albanac-siptar ??? Dalje ,tu je bilo i mnogo Slovenaca ,Hrvata ,Madjara i pripadnika drugih nacionalnih manjina SRJ ( nekada zvanih narodnosti ) a u sastavu legendarne VJ -pravne naslednice JNA.

Nije to toliki problem ,to miniranje ili bilo sta slicno ,sve se to prevazislo .Sta je bila poenta povlacenja JNA ( ljudstva i tehniike ) iz tada samostalne Republike Makedonije ( bivse SR Makedonije ) .Posto sam naziv sugerise na `JNA u Makedoniji 1992 ` onda se valjda moze pisati i o njenom povlacenju tada .


Dogovor koji je potpisan te 1992 izmedju celnika tada vec samostalne R.Makedonije i pripadnika JNA ( povlacenje snaga JNA do 15 maja ) treba sagledati iz jednog posebnog ugla a to je da je takav nacin trebalo prakticno primeniti i u slucaju povlacenja JNA ( ljudstva i tehnike tj pokretne imovine ) iz onda bivsih SR Slovenije,Hrvatske i BiH .Jeste bilo dogovora i sporazuma ali se oni na terenu nisu postovali. To sto se desilo u Makedoniji je sasvim realno i obostrano dobro uradjeno sto nije bio slucaj sa drugim republikama koje su se redom odvajale od SFRJ .

Nemojmo opet o tome kako je ta drzava prestala da postoji odvajanjem ove ili one republike ( novonastale drzave ) kad to nije tacno .Dve republike ( SR Srbija i SR CG ) su odlucile na najvisem nivou da ce nastaviti kontinuitet zajednicnog drzavnog postojanja kroz ime SRJ a koja jeste Ustavom SFRJ i stvorena 27og aprila 1992g . Uostalom i danas mnogi javno govore kako je Juga ( SFRJ time i JNA ) prestala da postoji jos juna 1991 odvajanjem SR Slovenije ,aha ,sigurno .Pa sa kim su onda Makedonci potpisali dogovor o povlacenju ,sa vanzemaljcima ,mozda dinosaurusima i to citavih pola godina kasnije ?

Zasto ovo pominjem i zasto je to sve bitno za JNA u Makedoniji ili bilo kojoj drugoj republici .Razlog je jednostavan ,JNA je bila oruzana sila ne samo SFRJ vec i novonastale drzave SRJ u periodu 27 april -20 maj 1992g ,a kasnije samo prezvana u VJ .Dakle VJ nije bila nisto drugo do JNA .

To sto su vojnici-pripadnici JNA ubijani i otimani/zarobljavani a silna tehnika tj NVO kradeno ( otimano -zarobljavano ) u drugim republikama jeste pokazatelj stanja i odnosa prema istim u pomenutim ex-SR-ma i sto nije bio slucaj u Makedoniji .Dakle potpuno je sve to uradjeno kako treba ,sto bi rekli `fer i korektno` .Makedoncima svaka cast za to.

Postavlja se pitanje da li je tu vojnu imovinu ( dakle sve pod JNA-SSNO pa cak i TO cini mi se koja je stavljena valjda sredinom 1991 ili mozda pocetkom te god, pod JNA ) trebalo deliti . Zasto npr Makedonci nisu fino rekli `E mi smo od sad samostalni i sve sto je od JNA na nasoj teritoriji ostaje nama` kao sto su to uradili recimo avgusta 1991 Ukrajinci u SSSR i neki drugi ( kao drzava prestao da postoji 15 dec. 1991 ) .`Mozda` su i mogli to da urade ali su ocigledno pravno-formalno postavsi novonastala-samostalna drzava uvideli da JNA nije vise njihova oruzana sila tj njoj se dopusta da se povuce na teritoriju na kojoj se ona smatra legalnom Oruzanom snagom .

Ovo je bilo pravno ispravno i tako je trebalo postupiti u svim drugim ex- Ju republikama ,zasto nije,zasto su mladi vojnici ubijani ,tehnika otimana, to je sad nesto drugo ..

Da je i ostalo ono sto je bilo tada tamo a bilo je toga : 241 lbae sa sve J/NJ-22NS Orao u sastavu 98 lbabr na aerodromu S.Petrovec ,zatim tu je bila i skopska 243 oklbr sa M-84/A mozda ? .Ovo je navedeno samo ono eto `ekstra moderno` tada u tom periodu uz jos cuveni poligon Krivolak ,mozda i prostorno najveci u SFRJ uopste .Znaci da je sve to i dosta drugog od NVO ostalo ,Makedonci bi imali odlicnu osnovu za dalji razvoj svojih OS-a ali nije ostalo .Po principima `pravnog odricanja-odvajanja ` realno nisu ni imali pravo na to kao uostalom ni svi drugi koju se se odvajali od SFRJ.

Evo nekih detalja o JNA u Makedoniji iz lista `Vreme`

Citat:Naime, posle donošenja Zakona o odbrani u makedonskom parlamentu (14. februar 1992) i potpisivanja dogovora između predsednika Makedonije Kire Gligorova i tadašnjeg zamenika saveznog sekretara za odbranu SFRJ general-pukovnika Blagoja Adžića, pripadnici TO-a su preuzeli od pripadnika JNA karaule (prvo na istočnoj, a potom i na ostalim granicama) u periodu od 11. do 26. marta 1992. Prema rečima penzionisanog generala Đorđija Karakutovskog (tadašnji potpukovnik i komandant Oblasnog štaba TO-a Kumanova), 10. marta je tadašnji ministar odbrane Trajan Gocevski izvršio smotru jedinica, pri čemu je jedan starešina prvi put referisao na makedonskom jeziku (rezervni kapetan Vlado Todorovski Vace, komandant TO odreda "Kozjak", inače unuk narodnog heroja Hristijana Todorovskog Karpoša). Tih stotinak pripadnika TO-a su podeljeni u tri jedinice koje su 11. marta preuzeli karaule "Ramna Niva", "Deve Bair" i "Kopriva". Ostalo je zapisano da je makedonsku zastavu podigao vojnik Branko Đorđievski, a karaulu "Ramna Niva" primio od jedinice JNA stariji vodnik Sonko Angelovski. Prevagnuli su argumenti zastupnika kontinuiteta: od Kresnenskog i Razlovečkog, preko Ilindenskog ustanka i Drugog svetskog rata, do osamostaljivanja Makedonije.
Inače, 14. i 15. aprila 1992. su u kasarne u Skoplju, Štipu i Bitoli došli prvi regruti regularnog sastava ARM-a. Prvi regrut, Panče Jamandiev iz Velesa, rođen 1970, došao je u ohridski garnizon 14. aprila, a on i svi drugi su svečanu zakletvu položili 9. maja.Dogovor Adžić–Gligorov o dislokaciji JNA iz Makedonije, potpisan 21. februara 1992, predvideo je načine rešavanja spornih pitanja za sve pripadnike JNA koji su ostali u Makedoniji i priključili se ARM-a ili MO-a (ili MUP-u), ili su kasnije poštovali zadati rok i vratili se u Makedoniju.


Arrow http://www.vreme.com/cms/view.php?id=610636

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4121

uh..jezik, pesme, muzika, Morava zmnila, ajd sad opet na temu Wink
znaci, citam po internetu da MKD ima 2, negde i 3 podzemnih bunkera, ARK, ili nesto slicno.
za jedan znamo, a koja su ostala 2 ili taj jedan?
sve je to savezna drzava placala iz svog budzeta, Makedonija ni sada ni u vreme kada je bila federalna jedinica SFRJ nije mogla ni da sanja da izgradi podzemnu infrastrukturu za vojne potrebe.
znaci, ostali na upotrebu "domacina" ( u svaku republiku, ex SFRJ, ne samo u MKD!)
na forumu se pominju ogromne sume novca za ove bunkere....

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Mi-24 ::A zasto ste minirali kasarnu Gјorce Petrov i vojni ajrodrom Petrovec u Skopje ?

A ti si to video, ili si čuo preko radio Mileve, bugarskog glasa naroda ili pročitao na kupusnom ili duvanskom listu...

Sve su to glupe priče, kojima ne veruju ni oni koji sede na gajbama pred prodavnicom u Aračinovu

Pa avioni su proletali na dan kada je moja jedinica premeštala imovinu,


Nemojte gurati slike sa raznih ratista. Niko nije imao zarobljenike.
Osim jednom, na granici, kada smo zbog ulaska u Srbiju morali da privedemo celu patrolu makedonske vojske, zajedno sa komandirom podoficirom i službenim džukcem (U konkretnom slučaju pošto sam poznavao podoficira, izjednačiti ga sa džukcem je uvreda za psa). Ali, to je bilo tek kasnije, negde 1994.godine. Pa i to nisu bili zarobljenici, nego prekršioci graničnog režima (ušli u stranu zemlju sa oružjem sa po 10 metaka, hladnim burekom i prokislim jogurtom)

offline
 • Pridružio: 24 Maj 2005
 • Poruke: 333
 • Gde živiš: Beograd

Mi-24 ::A zasto ste minirali kasarnu Gјorce Petrov i vojni ajrodrom Petrovec u Skopje ?

Ko to mi ?
Sa kim pričaš ?
Niko odavde na forumu nije, to ti garantujem!

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

WS2 ::uh..jezik, pesme, muzika, Morava zmnila, ajd sad opet na temu Wink
znaci, citam po internetu da MKD ima 2, negde i 3 podzemnih bunkera, ARK, ili nesto slicno.
za jedan znamo, a koja su ostala 2 ili taj jedan?
sve je to savezna drzava placala iz svog budzeta, Makedonija ni sada ni u vreme kada je bila federalna jedinica SFRJ nije mogla ni da sanja da izgradi podzemnu infrastrukturu za vojne potrebe.
znaci, ostali na upotrebu "domacina" ( u svaku republiku, ex SFRJ, ne samo u MKD!)
na forumu se pominju ogromne sume novca za ove bunkere....


Eh da je samo dva. Na bregalničkom pravcu je uredjeno divizijsko KM u Kočanima, na strumičkom u selu Kaludjerica (kada uvedeš sistem RTpS-400 u zaklon, podigneš antenu od 6 m visine, ona viri iz zaklona samo oko 1,5m, samo radi ilustracije), U Štipu podzemno sklonište za rad komande divizije u punom sastavu, sa svim udobnostima koje mogu da postoje. Znam za isto takvo kod brda Kraste kod Kumanova, a da ne pominjem oko Skoplja. Naravno, sve uvezano u sisteme veze vojske i civilne.
Slična, brigadna i bataljonska KM su bila potpuno uredjena u takozvanoj poljskoj fortifikaciji. A uredjeni zakloni su se popravljali najmanje dva puta godišnje.
Jedino im, što ih izgleda najviše boli, nismo uredili položaje za odbranu od Srbije.

Cela istočna makedonija je bila uredjena u pogledu vodosnabdevanja. Deset godina su jedinice koje su odlazile na pokretna logorovanja morala da pronalaze, ispituju i kaptiraju izvore. Pri čemu se to radilo van radnog vremena, radnom snagom same jedinice, a stručnu pomoć su pružali inžinjerci iz armijskog inž.puka. Vodu je ispitivao zavod za zaštitu zdravlja koji je bio sastavni deo vojne bolnice. Pri kraju tog procesa samo što se komandiri nisu tukli oko izvora, jer ih više nije bilo.

Stacionarni sistem vojnih veza je bio podignut na nivo gotovo savršenog, a uvezivanje sistema i imalaca je bio više nego dobar. Naravno, sve je to sada dosta zastarelo, jer je uvedena nova tehnika, ali je bila više nego dobra osnova. Na primer, novi stacionarni centar veze u Štipu je bio doveden do sprremnosti za tehnički prijem. Sada u njemu radi komanda garnizona Štip. Nisu dodali ni ciglu, ni kvaku.

Broju vojnih objekata specijalne namene se gotovo ne zna broja. Pri ovome mislim na objekte za radio i elektronsko izvidjanje, radarske položaje i slične sitnice. Čitav centar za EI i PED je funkcionisao u Skoplju, da bi kasnije ta jedinica prestala da funkcioniše i utopila se u odgovarajuće jedinice na teritoriji Srbije.

online
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 22007
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ajde malo da stanemo na loptu.
Povodom miniranja aerodroma, mogu samo reći da je svaki aerodrom imao ili šahte ili cevi ispod piste za miniranje u slučaju rata i napuštanja aerodroma. Eksploziv naravno nije bio postavljen. Uzleteo sam u toj grupi o kojoj priča Dobri i u pripremi niko nije ni pomenuo miniranje. Ispozdravljali smo se sa kolegama Makedoncima kojih je bilo dosta i otišli u miru.
I te priče o skidanju svega sa zidova... Ljudi su lupali glavu gde sa porodicama, organizovali preseljenje. Ko je razmišljao o slavinama i prekidačima.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4121

dobri covek ::+ ...

Eh da je samo dva. Na bregalničkom pravcu je uredjeno divizijsko KM u Kočanima, na strumičkom u selu Kaludjerica (kada uvedeš sistem RTpS-400 u zaklon, podigneš antenu od 6 m visine, ona viri iz zaklona samo oko 1,5m, samo radi ilustracije), U Štipu podzemno sklonište za rad komande divizije u punom sastavu, sa svim udobnostima koje mogu da postoje. Znam za isto takvo kod brda Kraste kod Kumanova, a da ne pominjem oko Skoplja. Naravno, sve uvezano u sisteme veze vojske i civilne.
Slična, brigadna i bataljonska KM su bila potpuno uredjena u takozvanoj poljskoj fortifikaciji. A uredjeni zakloni su se popravljali najmanje dva puta godišnje.
Jedino im, što ih izgleda najviše boli, nismo uredili položaje za odbranu od Srbije.

Cela istočna makedonija je bila uredjena u pogledu vodosnabdevanja. Deset godina su jedinice koje su odlazile na pokretna logorovanja morala da pronalaze, ispituju i kaptiraju izvore. Pri čemu se to radilo van radnog vremena, radnom snagom same jedinice, a stručnu pomoć su pružali inžinjerci iz armijskog inž.puka. Vodu je ispitivao zavod za zaštitu zdravlja koji je bio sastavni deo vojne bolnice. Pri kraju tog procesa samo što se komandiri nisu tukli oko izvora, jer ih više nije bilo.

Stacionarni sistem vojnih veza je bio podignut na nivo gotovo savršenog, a uvezivanje sistema i imalaca je bio više nego dobar. Naravno, sve je to sada dosta zastarelo, jer je uvedena nova tehnika, ali je bila više nego dobra osnova. Na primer, novi stacionarni centar veze u Štipu je bio doveden do sprremnosti za tehnički prijem. Sada u njemu radi komanda garnizona Štip. Nisu dodali ni ciglu, ni kvaku.

Broju vojnih objekata specijalne namene se gotovo ne zna broja. Pri ovome mislim na objekte za radio i elektronsko izvidjanje, radarske položaje i slične sitnice. Čitav centar za EI i PED je funkcionisao u Skoplju, da bi kasnije ta jedinica prestala da funkcioniše i utopila se u odgovarajuće jedinice na teritoriji Srbije.
hm. ok
ali nista od ovo nabrojano nije u rangu ark-jasen...?

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Kada se pomene TO, mora da se napomene i činjenica da je deo novca za taj deo budžeta bio obezbedjivan iz saveznog budžeta za odbranu. A gradjeni su objekti u kojima si mogao da primaš goste kao u hotelima "B" kategorije, kako se to nekad zvalo. Posebno što je dugo vremena komandant 3. armije bio Lambe Mihajlovski koji se trudio da u skoro svakom gradu ostavi po neku "zadužbinu"

Dok su jedinice TO oko Vranja bile opremljene oružjem klase M-48, PPS-43 i PPŠ-41, jedinice u Makedoniji su imale najnovije "Zastavino" oružje. Od sredstava veze, imali su novija sredstva nego jedinice JNA.

Nije to bilo baš jeftino. I pouzdano znam da su im plate bile relativno male, a posebno dobro znam da je cela bivša Jugoslavija dotirala malorazvijene republike i pokrajine u cilju razvoja.

WS2 mogu da pričam i pričam samo o onome što sam lično video, ili gde sam lično bio. Ništa nagadjanje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 738 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 679 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, Buzdovan, celik, Cigi, darcaud, darkangel, Davor Kondic, Daxi184, doktor1964, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, goxin, greenmachine, h8propaganda, hooraay, i.gvozdenovic, ikan, Ivan Germanovic, ivica976, JOntra, jovan.simovic97, krkalon, Krusarac, Kubovac, MarKhan, Marko Marković, Metanoja, MikeHammer, miljannis, MilosKop, NikSabac, pavlo2, RADOVAN.S, renoje2, RJ, rodoljub, sloba87, srbi, Srki94, Stanlio, stug, USSVoyager, vathra, versus, vlvl, Wisdomseeker, zixmix, zodiac94