Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1645

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

Profica ::За следеће изборе иде набавка Ентерпрајза по невероватној цени од једног јура и то директ од другог власника, Клингонског царства.

Ovo je već za ovu temu https://www.mycity-military.com/Kantina/Nabavka-nosaca-aviona-za-VS.html Zagrljaj

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

nebkv ::
Ne znam zasto se drzite za te termine poput marta,aprila i slicno
Zadnja izjava ili najava dolaska je bila u stilu da su "u pitanju nedelje" a to moze biti i jun


ma u pitanju su bukvalno sekunde..jedno 17 milijardi 800 miliona

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Ruke gore svi koji ste odmah poceli da racunate koliko je to godina Laughing

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2013
  • Poruke: 416

Voja1978 ::Ruke gore svi koji ste odmah poceli da racunate koliko je to godina Laughing

564 godine i 5 meseci. :-)

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2015
  • Poruke: 702
  • Gde živiš: Pripyat

Danasnji Politikin clanak.

У заводу „Мома Станојловић” чекају „мигове 29”

По завршетку радова у Русији ови авиони ће у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић” бити монтирани, а затим ће бити обављена завршна испитивања на земљи и у ваздуху




Ваздухопловни завод „Мома Станојловић” у Батајници је спреман за ремонт шест „мигова 29”, који треба да стигну као поклон из Русије, а директор, пуковник, Деспот Јанковић, очекује да ће Завод и српско војно ваздухопловство поново „узлетети”.

Пуковник Јанковић је рекао Танјугу, чија је екипа посетила „Мому”, да ће „мигови” бити ремонтовани у Србији заједно са колегама из Русије по истом моделу као што је то урађено са пет наших „мигова 29” током 2007. и 2008.

„Апсолутно смо спремни да то урадимо добро, професионално и одговорно као и прошли пут, чак и боље. Несумњиво је да наша страна може тај посао да уради квалитетно”, нагласио је челник Ваздухопловног завода који је прошле године прославио век постојања.

Јанковић истиче да због уговора не може да износи детаље о предстојећем послу, јер би за то морала да се сложи и руска страна, али је рекао да ће Србија урадити „искључиво део радова који може квалитетно да обави, док ће остало бити демонтирано и послато на ремонт у Русију”.

Према његовим речима, по завршетку ремонта у Русији, све ће бити враћено у Србију и ићи ће по ранијем моделу - монтажа, завршна испитивања на земљи и завршна летна испитивања, објаснио је он.



Реч је о ремонту шест „мигова” из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири „мига” који ће бити опремљени најсавременијим наоружањем, радарима, оптоелектронским системима и уређајима везе, а цео посао коштаће Србију 185 милиона евра, речено је раније Танјугу у Министарству одбране. Како је рекао Јанковић, предстојећи ремонт биће добра прилика да науче нешто ново од колега из Русије, с обзиром да су они конструисали тај авион и ремонтују га толике године.

Јанковић је рекао да су представници Русије више пута боравили у „Моми”, како би сагледали његове капацитете, да су сваки пут извештаји били јако позитивни и да би у неком тренутку завод могао да добије и сертификат за комплетан ремонт авиона „миг 29”. Додаје, ипак, да за то треба доста времена и новца и да би то могло да се реализује етапно.

„Очекујем боље дане за Мому Станојловић и војно ваздухопловство, а за то имамо и конкретне разлоге - треба да стигну „мигови 29”, купили смо руске хеликоптере Ми-17, а очекујемо и Ербасове хеликоптере Х145М. Поред тога, има изгледа да се набаве и ПВО средства...” каже Јанковић и истиче да је премијер Александар Вучић пре неколико дана донео одлуку да влада обезбеди четири милиона евра за инвестициона улагања у „Мому” ради подизања његових капацитета.

Он објашњава да је Завод оспособљен да комплетно ремонтује авионе „миг 21”, али и „галеб”, „супер галеб”, „орао”, „утва-75” и „јастреб”, као и хеликоптере „газела” и „Ми-8”, а добрим делом и „Ми-17”. Уз то, истиче, Завод је на добром путу да постане регионални сервисни центар за хеликоптере - француску „газелу” и руски „Ми-8/17”.

„Још од 2010. у више контаката и разговора са представницима компаније Ербас хеликоптерс покушавали смо да сертификујемо завод као регионални центар, али из разних разлога нисмо успели. Сваки пут смо од њихових стручњака добијали похвале, али лично мислим да је ту било и политичких мотива”, навео је он.



Јанковић каже да је у уговору о набавци девет нових Ербасових хеликоптера „Х145М” предвиђена и индустријска сарадња са „Момом”, али и да завод постане регионални центар за ремонт хеликоптера „газела”.

Он је нагласио да је још од увођења „газеле” у југословенско наоружање „Мома” ремонтовао те хеликоптере, те да производи и 1.175 позиција разног гумено заптивног материјала и металних делова за тај хеликоптер. Када је реч о сарадњи са Хеликоптерима Русије у наредних месец дана се очекује и почетак операционализације ранијих договора.

„За сва средства која ремонтујемо у заводу у сопственој режији производимо комплетан гумено заптивни материјал и ситније металне производе. Једино купујемо на тржишту комплетне склопове или лежајеве. У нашој гумари има чак 9.500 активних алата и још око 4.000 који се користе повремено. Производимо и 1.200 позиција гумено заптивног материјала за тенк М84, тако да би без овог завода у великом проблему били и припадници копнене војске, а не само РВ и ПВО”, нагласио је он.

У заводу има око 450 запослених, за које директор има само речи хвале. Око 25 одсто радника на ремонту су инжењери, око 45 одсто са средњом стручном спремом и ВКВ мајстори, а остало су друга занимања. Он каже да је заводу, за овај обим посла, потребно више радника, али да и за њих важи забрана запошљавања пошто се од 2008. финансирају из буџета.

Могуће решење је да се попуна кадра врши расписивањем интерних конкурса, а други модел је да пређу у завод војници по уговору одговарајућег профила, којима истичу уговори у својим матичним јединицама, а долазе у старосну доб када им се не може продужити уговор. „У последње време имамо обећање да ће се одобрити расписивање јавног конкурса за попуну упражњених радних места”, додао је пуковник.

http://www.politika.rs/scc/clanak/379624/U-zavodu-.....-migove-29

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Ma, ja mislim da je to predizborna priča.
Kakvi MiG-ovi, kakvi bakrači.
Kakav "Moma", kakvo crno sklapanje aviona ...
Mr. Green

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

Sale ::Ma, ja mislim da je to predizborna priča.
Kakvi MiG-ovi, kakvi bakrači.
Kakav "Moma", kakvo crno sklapanje aviona ...
Mr. Green

Znas kako, moguce da je neko od novinara pitao velikog poglavicu oko MiG-ova, a poglavica taksativno naveo ovome muceniku sta da odgovori novinaru, da ne ispadne da poglavica laze Wink

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5918
  • Gde živiš: Esgaroth

Citat:... Он објашњава да је Завод оспособљен да комплетно ремонтује авионе „миг 21”, али и „галеб”, „супер галеб”, „орао”, „утва-75” и „јастреб”, као и хеликоптере „газела” и „Ми-8”, а добрим делом и „Ми-17”. Уз то, истиче, Завод је на добром путу да постане регионални сервисни центар за хеликоптере - француску „газелу” и руски „Ми-8/17”...... имам проблем да поверујем у искреност...

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

neznam sta nije jasno, remontovali su te tipove aviona i delili deo remonta sa Zmaj zavodom, kako je zmaj preseljen, oni to rade. Ako ima potrebe da se avioni tipa Galeb i jastreb remontuju ako ima delova oni to mogu da urade.
E sad veliko je pitanje ima li delova i ima li volje da neko remontuje g-2 i jastreb.
A i ako ima jedini bi to bili Libijci, mada mislim da je to odradjeno za vreme Gadafija.
Kod nas to jedino koristi akrogrupa Stars ili ti Zvezde, i jedan primerak vojska. ostali primerci su u muzeju, iako su pre muzeja bili remontovani.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5918
  • Gde živiš: Esgaroth

Па, управо се о томе и ради... Исто тако су могли навести и ''крагуја'' или ''утву 66'', што да не... овако имам утисак да читам само још један текст рециклиран за дневно-политичке потребе...

УзгредCitat:... По завршетку радова у Русији ови авиони ће у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић” бити монтирани, а затим ће бити обављена завршна испитивања на земљи и у ваздуху...има ли било какве информације из Русије о радовима на тим 29-кама?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1005 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 980 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _Rade, amaterSRB, BSD, darkangel, djboj, DonRumataEstorski, draganl, goxin, hyla, ILGromovnik, JOntra, kinez88, kybonacci, m0nstrum_, Marko Marković, milenko crazy north, nenad81, radionica1, Valter071, vathra