Kako je kod nas poceo IPSC

Kako je kod nas poceo IPSC

offline
  • Pridružio: 27 Dec 2010
  • Poruke: 359

To je itekako atraktivno, ali je garant izgovor da je previše "violent" za Tv. Daju ono sranje od karlinga, konjičke zajebancije, one prasce što voze motore po blatu... Ma, koga to bre zanima?! Ču, karling?! Samo kada bi pustili jednom, video bi kakvo bi interesovanje bilo!

Btw, neki naši direktorčići nemaju baš sluha za IPSC. Onaj iz Užica (a posao im da prave municiju!) nije hteo da izađe u susret našim takmičarima.

p.s. Volim odbojku na plaži, ali isključivo žensku konkurenciju! Wink

offline
  • Pridružio: 16 Sep 2008
  • Poruke: 234

10x10 ::
Na moju zalost klasicno streljastvo polako odumire, ostace eventualno neke olimpiske discipline sa vazdusni oruzijem. Jednostavno nije dovoljno atraktvno za TV prenose. Sport koji oblikuje psihu coveka i izvlaci maksim iz njega odlazi u istoriju jer ljudi iz koji sede u fotelji vise vole da gledaju odbojku na plazi.
Japanci ce i dalje podrzavati gadjanje lukom a mi cemo preko TV uz pivo i cips gledati umetnicko jahanje i i pomenutu odbojku na pesku.


Izgleda da se japanski Zen nasao i kao osnova za "bullseyepistol" ili "Zen in the Art of Pistol Shooting", navodno japanskim nazivom "Kenjuudo" - doslovnim prevodom "Put Pistolja", ali izgleda da to ili rade ili glume neki zapadnjaci... jel se cini ozbiljno ili ne, procenite sami...

http://www.bullseyepistol.com/zeninfo.htm

P.S. nigde nisam nasao neki japanski origin

offline
  • Pridružio: 15 Jun 2010
  • Poruke: 759
  • Gde živiš: Srbija

Btw, neki naši direktorčići nemaju baš sluha za IPSC. Onaj iz Užica (a posao im da prave municiju!) nije hteo da izađe u susret našim takmičarima.
Gospodine Hartmann ovaj vas zucni komentar pokazuje samo osnovnu neupucenost u problem.
Izneli ste krupnu laz sto se tice odnosa PPU i IPSC sporta kod nas.
Za trenutno stanje je kriva uprava saveza,zbog nepostaovanja ugovornih obaveza koje su postojale izmedju fabrike i saveza.
Kada je prica pocela bili su jako zainteresovani da pomognu i to su uradili.
Evo i kako:
1.Napravljen je ugovor sa savezom da PPU isporucuje savezu za potrebe takmicara municuju po beneficiranim cenama.
2.Da razvije sportski (namenski)metak za IPSC.
3.Da municija koja se dobije po ovom osnovu bude ustupana takmicarima po nabavnoj ceni i da se ne pojavi na slobodnom trzistu(ispod tezge).
Ugovor su sklopili i potpisali tadasnji direktor PPU i tadasnji predsednik saveza.
PPU je ispunio sve sto je dogovoreno:
Cena municije je bila 100$ na 1000komada za 9x19.(na danasnje cene oko 8 din komad)
Razvijen je metak sa polu kosuljicom 130grena(meki vrh zrna zbog smanjenja rikoseta od metala).
Prve polu sezone je isporuceno oko 500.000komada.
Tog trenutka je pocela mucka i preprodaja od strane klubova.
Do takmicara nikad nije stigla municija po ovoj ceni,tako da je to jedan od razloga sto je IPSC tamo gde jeste.(aktivno puca 60-70takmicara,od toga je 98%sluzbenih lica koja pucaju na racun poreskih obveznika).

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2018
  • Poruke: 27

....hmm...tuga, kao i sve kod nas, mentalitet!
Ovo je bilo pre 8 godina, a sad? Kakva je sad situacija u ovom sportu?? Još gora pretpostavljam...

offline
  • Shomy 
  • Super građanin
  • Pridružio: 04 Jan 2012
  • Poruke: 1390

Napisano: 03 Mar 2019 18:31

Aleksandre,
Situacija danas, na neciji zalost ili sta god drugi tvrdili nije gora, cak štaviše puno puno bolja. Savez za praktično streljaštvo Srbije je zvanični sportaki savez, član Sportskog saveza Srbije i kao takav prepoznat kao zvanični sport. Naglasavam sport, a ne mesto za neiživljene i iskompleksirane "wanna be" specijalce, nindze, prepere, majstore prezivljavanja, izivljavanja i "najboljih" strelaca iz doba JNA.
Poslesnjih par godina, to je postao jedan ozbiljan Savez, sa klubovima u kojima se ozbiljno radi. Savez ima sve organe i komisije, u skladu sa Zakonom o sportu, koje rade na omasovljenju i unapredjenju kvaliteta. Trenutno, 22 kluba sa preko 200 aktivnih i povremeno aktivnoh takmicara su clanovi Saveza. Imamo par vrhunskih strelaca , dominantnih u regionu i ovom delu Evrope i naravno Ljubisu Momcilovica i momke iz kluba Zandarmerija koju su svetski i evropski prvaci u vise katwgorija u diviziji puška sačmara (IPSC shotgun).
Septembra ove godine, nasa zemlja i nas Savez ce po drugi put biti domacin Evropskog prvenstva. Takmicenje je u Beogradu, pocetkom septembra u bazi SAJ, otvoreno za sve ljubitelje sporta, civile i gledaoce.
Generalno, sport je vrlo skup, municija je skupa ali gura se nekako. Novi ZOM koji je omogucio spravljanje municije za sopstvene potrebe izmedju ostalog klubovima i clanovima istih, je u odredjenoj meri relaksirao bavlje je ovim sportom.
Vidim da si na temi o CZ99 postavio slike piatolja i opreme. Da li se takmicis u IPSC? Clan nekog kluba? Ako je tako znamo se 90%...

Dopuna: 03 Mar 2019 18:33

Dopuna ..
Zvanicni sajt IPSC Srbija
www.ipsc.rs

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1340 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 2 sakrivenih i 1311 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Andrija357, Atomski čoban, Bane san, Bobrock1, Boris BM, Dorcolac, ds69, FileFinder, Ivica1102, kovinacc, Lukaaa, Mi lao shu, MiroslavD, Panter, pein, Posmatrac77OKB, raketaš, raptorsi, S2M, Sloven, taz1cl, vasa.93, vladulns, wolf1, zlatkoa987, zlaya011