Velika Albanija

1

Velika Albanija

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2012
  • Poruke: 108

Идеја о Великој Албанији рођена је 1877, у предвечерје Берлинског конгреса (1878). Одбор албанског књижевно-политичког круга у Цариграду њен је главни заговорник. Програм тог “круга” саопштен је на Скупштини у Призрену приликом формирања “Лиге за одбрану права албанског народа” (3.3.1878). Тиме су, за читав наредни век, до наших дана, дефинисани обриси територијалне и етничке Албаније. Пројекат није тачно дефинисао простор вилајетске Албаније, али су његови заговорници сматрали да ту треба окупити територије скадарског, јањинског, битољског и косовског вилајета. У својим радикалним захтевима под тим су подразумевали: Јужну Албанију с Епиром и Јањином; Северну и Средњу Албанију с подручјима око Скадра, Тиране и Елбасана; Македонију с градовима Дебром, Скопљем, Гостиваром, Прилепом, Велесом, Битољем, Охридом; Косово и Метохију с градовима Пећ, Ђаковица, Призрен, Митровица, Приштина, Гњилане, Прешево, Куманово, Нови Пазар, Сјеница. Унутар тог територијалног оквира територијалне Албаније тада је живело око 44% становника с албанском националном свешћу. Данас се од територијалне дошло до етничке Албаније. У том простору данас живи преко 95% Албанаца различитих вера.

У периоду дугом 135 година албанске елите су тражиле “кредиторе” за свој велики пројект. У почетку је то била Турска, затим Аустро-Угарска и Велика Британија, потом Италија, у Другом светском рату Италија и Немачка, после рата СССР, неко време Кина, данас највећа сила света САД. У истом периоду албанске елите, независно од своје политичке орјентације, никад нису одустале од свог пројекта. Ахмед Зогу се крунисао за краља “свих Албанаца” а не за суверена Албаније. Представници Косовског комитета су настојали да свој пројект прошире и на Солун. Енвер Хоџа је говорио да нема Велике и Мале Албаније већ само “Албаније Албанаца”. Да ли ће Хашим Тачи одустати од тог циља? Одговор се сам намеће. Уз остало, Велика Албанија, брисањем граница, изградњом комуникација, повезивањем на економском, просветном, културном нивоу свакодневно настаје пред нашим и очима Европе.


Smatram da je ovo veliki regionalani problem,pretenzije Albanije prema svim susedima.

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2012
  • Poruke: 3

Imali smo već sličnu temu, čini mi se da se zvala ''Čitav region strepi od velike albanije''(namerno pišem malim slovom), ili tako nekako. Pravo da ti kažem-muka me hvata više od ove teme...Jer moji stavovi, mišljenja i viđenje u vezi svega sa albancima(opet malo slovo) mnogo se razlikuju od onoga što ovi naši danas rade. Niti bih ja njih šta pitao-niti bih im pričao. Zna se kako se ''priča'' sa teroristima. Svima do jednog... Svaka država može da definiše svoje obrise, ali...koliko je sposobna da te obrise ostvari, veliko je pitanje. Pa ta država želi da se širi na račun celog Balkana, kao da ostale države ne postoje. Dok ne pukne nekom film... Uostalom, ničija nije gorela do zore-neće ni njihova. Kad pomeneš Veliku Srbiju-svi se uzbune, a kad pomeneš stvaranje velike albanije-onda je to(za neke ljude) nešto sasvim normalno. Šta bi trebalo Srbi da rade sa svim onim teritorijama koje su nekad imali, a sad ne? Po albanskoj logici-trebali bismo biti od Vardara do Triglava. Za razliku od njih koji nikada nisu ni imali državu dok ih Srbi nisu oslobodili-mi imamo puno pravo na proširenje, odnosno vraćanje nekadašnjih oblasti pod svoje okrilje.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

Velika albanija je proizvod maste. Teritorije na koje se nalaze i siptari koje idu ka separaciju ili vec su oduzeli deo teritorije neke druge zemlje - to je rezultat splet dogadjaja .Siptari su poentirali kada se drugi nalaze u nevolji, nista oni ne mogu da naprave veliko.KiM je oduzeto nelegalno, sakupile se ozbiljne vojne potencijalene da se deo teritorije okupira i na kraju oduzme od matice.Ekonomske i politicke neprilike u CG, MKD, RS pa cak i u Grcku.. koriste siptari da bi izgurali svoje imaginacije na povrsini.
Svaki put kada se gazda teritorije malo oporavi od nekog rata ( balkanski, prvi i drugi itd..) oni beze, pokoravaju se , napustaju ukradenu teritoriju.
Prirodna postojbina je tamo iza Sar Planine i skadarskog jezera. To sto se mnoze gde god stignu, nije normalni prirastaj ovog plemena vec filozofija islama, da se kote da bi naseljivali teritorije koje nisu njihove ali preko radikalizma ciste polako domorodno zivlje.
Nisu bas svesni da ideja shqiperia e madhe, odnosno velika siptarija( albanija) predstavlja u magli bacen bumerang koji kad tad ce se vratiti da udari .
Posle 2sv. rata, manji deo siptara su shvatili da je jugoslovenska drzava puno bolja opcija nego ona smesna enverova albanija , za zivot.. ipak, tradicionalna nedisciplina i nelojalnost nisu dozvolili da zive kao normalni ljudi pa su poceli da se bave sa ono sto ih karakterise kroz vekove - razbojnistvo.
\tako su oni radili na KiM, od '45 do '99. Jedina VELIKA stvar koju su uspeli da naprave nije velika albanija, vec isprovocirali VELIKU mrznju od SVE susede oko njih, ne razmisljajuci o posledice...

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2012
  • Poruke: 3

Uputiću te na jednu stranicu, obavezno pročitaj komentare, šta jedan šiptar misli uopšte o Srbiji i kakvo mu je viđenje situacije ovde kod nas. Značiiiiii...veću budalu nisam u životu čuo ni video, a još smatra sebe normalnim čovekom. Kad pročitaš sve će ti biti jasno. Šta li tek misle oni nenormalni, kad on sebe smatra normalnim...Ukucaj''Srpsko prorocanstvo'', od oca Tadeja, upokojenog monahai velikog čoveka. Pogledaj ispod komentare, trebaće ti vremena, ali vredi videti-količina gluposti po kvadratnom centimetru je tolika da treba uvesti novu jedinicu u Međunarodni merni sistem(ime dotičnog šiptara, to bi trebala da bude jedinica za glupost).

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

Napisano: 25 Apr 2013 22:15

ne gledam ja na siptare kao etalon za glupost.
pojedinacno,svaki od njih, nece nikakvo zlo da cini.pokorice se civilizaciji,postovace zene druge vere i nacije,bice fer komsija uvek spreman da prvi popusti ,trgovac koji ce uvek sniziti cenu..stitice i komsijsku decu ako ih neko dira,ici ce na slave i svadbe kod pravoslavaca..
jer zna da pravoslavne komsije nikada nece dirati njegovu nevestu ili cerke,nece ga mrzeti,nece mu noz zabiti u ledja.zna i da je zivot medju "kaure" mirniji,civilizovan,i da ne mora da cuva svoju zenu od svoga brata ili oca,da je ne povale..
a kad ode u dzamiju ,obrzovani odza puni mu glavu o dzihade i raj bez hriscanadaje mu.signale da ubije,opljacka,siluje.bez kazne od boga,jer su to "nevernici".
a potrebno je samo malo da nas junak siptar komsija pozeli da ima civilizovan zivot kao pravoslavne komsije.i on zeli da mu zena seta ulicom kao normalna zena a ne kao ninja u mantil,al svaki put mu odza opere mozak i probudi gnev jer ne moze da radi sto mu srce i logika kazu,vec mora da se potcini.zato sto kod njih nema iZBora.kazne su velike,za zastranjivanje.

prica o veliku siptariju je zasnovana na kriminaliaticke teorije."ako ukrademo komsijske ovce imacemo! da bi izbegli kaznu,ubicemo komsiju nema ko da prica!"
u realnosti,oni nisu nikada nista zdravo napravilo.da bi preziveli,sluzili su otomanima.nisu radili vec su obavljali krimonal u korist svoju i sultanovu.to je redovna pojava-u 2sv.rat ustasr su radili takve zlocine da bi pokazali maks.lojalnost nacistima,zlodela od kojih se i svabe frapirale.
ubijali su,i krali sve od zrtava.
jer to je jedina vestina koja takve kriminalne grupe vladaju..da bi se nekako nasli od koristi..
zato,ovi siptari,posle turskog povlacenja ostali su "brz posla"

Dopuna: 25 Apr 2013 22:23

pardon,"bez posla"..
izgubljena privilegirana prava,a zaostali svirepost basibozuka i ludilo da se na svaki nacin zadovolje age i begovi,ubijanje od zabave ,otimanje zene,sakupljanje poreza..to je jedina svetla istorija koju pamte.

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Siptari kao narod nemaju kapaciteta da naprave drzavu a kamoli veliku Albaniju ali...
Englezi su im dali Albaniju tako da ce im dati i veliku Albaniju.
U sustini velika Albanija vec postoji, granica izmedju Kosova i metohije i Albanije ne postoji, isto vazi i za Makedoniju.
Po meni Srpska vlast je napravila prvi korak kad stvaranju velike Albanije priznavanjem terositicke drzave na Kosovu i Metohiji. Dupli autogol je sebi dala zato sto je dala KiM a dace i teritorije do Nisa. Srbi na severu KiM su brana daljem napredovanju siptara i to je izgleda problem koji treba da se resi Sad
Po meni to je Dacic indirektno potvrdio kad je rekao da Srbija treba da misli na teritorije gde zivi dosta Srba, npr. Toplica je maltene prazna tako da siptari mogu da dodju do Nisa a da ne ispale metak.
Sve u svemu neka se spremi Makedonija.
Meni samo nije jasno koji je interes Amera-Engleza i EU da im prave veliku Albaniju?

offline
  • Pridružio: 26 Avg 2010
  • Poruke: 131
  • Gde živiš: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building

^ Vojne baze i neometano korišćenje rudnih bogastava.

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Vojne baze vec imaju u Makedoniji ili su imali, Grcka je u NATO-u, Crna Gora je majltene vec usla u NATO. Fakticki ostaje samo Srbija tj deo Kosova i Metohije a to su vec resili.
Zasto bi dalje destabilizovali region uzimanjem pola teritorije Makedonije, deo Crne Gore i Grcke ako su ima cilj samo baze.
Sto se tice rudnih bogatstava ko zna sta je istina, neki kazu da je KiM puno ko sibica a neko kaze ma jok, to su samo mitovi. U svakom slucaju s obzirom na situaciju na terenu rdna bogastva mogu neometano da ekspolatisu.
U ostalom pa zar nisu i u Srbiji a i svim drugim drzavama pokupili sve sto ih je zanimalo? Sto moraju da okupiraju neku zemlju da bi joj pokupili resurse? Doduse u Srbiji je ostao jos EPS i Telekom ali i to ce vrlo brzo da se raskrcmi.

offline
  • gloyer  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Feb 2007
  • Poruke: 3787
  • Gde živiš: Banat

Imamo i salate. prc nati!

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

virked ::
Meni samo nije jasno koji je interes Amera-Engleza i EU da im prave veliku Albaniju?


pa isti onaj zbog koga su napravili Izrael (čije se jevrejski naseljene teritorije šire od 2. svjetskog rata pa na ovamo)

njima je potreban neko ko zna da je slab i da je u vrlo neprijateljskom okruženju i da bez njih ne može(Izrael okružen Arapima i Turcima niko ih od njih ne voli, Albance isto ne voli ama baš niko u okruženju)

čak im je i priča ista, a Izraelci današnji imaju veze sa starim Jevrejima taman kao i Albanci sa Ilirima...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 946 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 896 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Asparagus, babaroga, bokisha253, BORUTUS, Brana01, comi_pfc, croato, cvrle312, darcaud, DENIRO, Dimitrise93, DPera, dragoljub11987, dragon986, dule10savic, FileFinder, GenZee, Georgius, goxin, h8propaganda, ikan, JOntra, Kubovac, Lieutenant, mercedesamg, mile23, milenko crazy north, Miroljub1979, novator, opt1, pein, pera bager, prle122, repac, Ripanjac, stegonosa, suponik, vathra, VJ, vladulns, VP6919, wolverined4, 125