"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2022, 2023. godina

222

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2022, 2023. godina

online
 • nuke92 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Mar 2018
 • Poruke: 539

Trenutno stanje na terenu:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • amstel  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2525
 • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Посланица Европског парламента и стални известилац за Косово и Метохију Виола фон Крамон изјавила је да не могу да успеју покушаји власти у Приштини да српске православне цркве прогласе католичким, позивајући их на разум и рационализам.

Виола фон Крамон је истакла постоје сви докази који су потребни и који показују шта припада Српској православној цркви....

https://www.politika.rs/scc/clanak/594125/Fon-Kram.....ze-da-uspe

Шта се то дешава,па она брани наше манастире и цркве?offline
 • su27 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2012
 • Poruke: 2492

dešava se igra dobar loš policajac

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25205
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

celicna_nadzak_gdjetina

https://vm.tiktok.com/ZM6Q8dQ7F/

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3510

О демографским кретањима на Космету. Преносим цео чланак пошто Спутњик не може свугде да се чита.
https://sputnikportal.rs/20240114/zapad-ih-razorio.....89661.html
Citat:Драстичне бројке које показују да је за четири године више од 150 хиљада људи напустило територију Косова и Метохије, а да више од 50 одсто становника живи у иностранству, нетачне су. Прави број је далеко већи, а емиграција Албанаца ће се због либерализације виза само појачати. Поред економских и политичких, постоје и идентитетски разлози томе.

Овако професор Правног факултета универзитета у Косовској Митровици др Душан Челић коментарише за Спутњик најновије анализе бројности становништва у јужној српској покрајини.

Министарство унутрашњих послова такозване државе Косово саопштило је проетекле недеље да је за четири године са територије Косова и Метохије емигрирало око 156 хиљада становника, односно скоро 9 процената тамошње популације. На крају 2022. године, број оних који живе у иностранству достигао је милион, што чини више од половине становништва. Нови визни режим уведен 1. јануара 2024. године „обећава“ далеко већи број Албанаца који ће врло брзо напустити Косово.

Лажна статистика

Професор Челић узима са резервом статистику коју је објавила Приштина и верује да је број оних који су отишли у последњих неколико година далеко већи од званично објављеног. По његовој рачуници, ради се о броју много већем од 150 или 160 хиљада људи и он далеко превазилази поменутих девет посто становништва. Уколико би приштински резултати били тачни, то би значило да на Косову и Метохији живи милион и осамсто хиљада људи, што по Челићу просто није тачно.

Последњи валидан попис на тој територији обављен је далеке 1971. године. Све после тога није било валидно из разноразних разлога, најпре политичких. Затим су 1981. године албанске власти на Косову вршиле попис и ти подаци такође нису валидни. Постоје оправдани разлози да се сумња у њих. Касније пописи нису ни обављани или су били делимични. Последњи попис су радиле такође албанске власти, којима је било у интересу да увећају значајно број Албанаца који живе на територији Косова и Метохије, говори Челић за Спутњик.

Не путује се само авионом

Челић сматра да из низа различитих разлога треба имати резерву према наведеном броју Албанаца који су напустили Косово, али и у односу на оне податке који се односе на одлазак Албанаца у децембру месецу и почетком ове године. Са приштинског аеродрома је стигла вест да је крајем 2023. године за недељу дана отпутовало више од 83.000 људи, али професор Челић подсећа да тај број готово сигурно превазилази 100.000 људи, будући да поред авиона постоје и друга превозна средства којима неко може напустити земљу.

Нови визни режим уведен 1. јануара ове године, само ће убрзати процес емиграције Албанаца ка Западној Европи.
Предвиђам да ће ефекти мере визне либерализације за територију Косова и Метохије бити још драстичнији у погледу емиграције албанског становништва, из више разлога. Свакако да стоје економски разлози, јер је територија Косова и Метохије и њене економије данас најнеразвијенија на подручју европског континента. Постоји много тога шта представља и политички разлог и узрок због кога албанско становништво све масовније своју будућност не види на тој територији, већ је виде негде у неким земљама Европске Уније.

Странци беже од свог Франкенштајна

Челић објашњава да на Косову не постоје значајније инвестиције, готово ниједна, нити да има најава икаквих улагања. Постоје, наравно, разлози политичке природе, блиско повезани са економским разлозима. Чињеница да нема значајнијих улагања страних инвеститора на територији аутономне покрајине Косова и Метохије, наставља он, говори о томе да страни капитал и даље не мисли да је улагање на овој територији сигурно. Основни разлог томе јесте то што на Косову не постоји владавина права, нарочито када су у питању људска права тамошњих Срба.

Наравно, постоји и разлог правно-политичке природе. Верујем да и они који су били спонзори косовске независности, као и значајни инвеститори из тих држава, још не верују да је питање статуса Косова и Метохије решено, као што и није. Докле год резолуција 1244 постоји и докле год је на снази, та територија је део Републике Србије.

Албанци беже од немаштине, Срби остају по цену живота

Однос српског и албанског етницитета према Косову и Метохији није, нити може бити исти, објашњава Челић. Забележен је и одлазак Срба, поготово оних са севера, што због притисака Приштине и систематског деловања квазиправног система, што због јасне и отворене дискриминације и сегрегације која им онемогућава да се запосле. Ипак, говори наш саговорник, Срби и поред тога што имају све могуће разлоге да своју будућност виде ван Косова и Метохије, већински бирају да остану на својим огњиштима.

Чињеница је, а то имамо забележено и статистички, да је број новорођених у српским енклавама и на територији севера значајно увећан. Дакле, људи и поред свих тих тешких околности виде или чекају неку бољу перспективу. За разлику од њих, у албанској популацији то није случај.

Он ово објашњава чињеницом да су „благодети“ западних вредности, западне цивилизације и потрошачког менталитета разориле традиционално албанско друштво и да је потрошачки менталитет постао све више критеријум за квалитет и начин живота, уместо традиционалних вредности које су биле препознатљиве у албанском друштву.

Албанци „ослобађају“ Косово сами од себе

Поред постојања резолуције 1244, а и природног права сваке државе да свим допуштеним средствима брани свој територијални интегритет, Србија не треба, не сме и не може да се одрекне било ког легитимног средства када је реч о држави и успостављања свог територијалног интегритета. Поред тога, говори Челић, постоји још један фактор, а то је фактор времена и истрајности.

Друштвени процеси који се одвијају све више говоре у том правцу да ће на крају крајева један дужи процес, историјски процес, показати ко има историјско право и ко је то право на Косову и Метохији успео да сачува.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 32565

Dežurni hirurg u KBC Kosovska Mitrovica Bojan Vučinić izjavio je da je sinoć, oko ponoći, primljen jedan muškarac sa višestrukim povredama nanetim od strane eksplozivnog sredstva, a ispred bolnice i na odeljenju hirurgije jutros su prisutni pripadnici Kosovske policije.

- U toku noći primljena je jedna osoba sa višestrukim povredama nanetim od strane eksplozivnog sredstva. Njegovo stanje se prati, nije postavljena indikacija za izvođenje hitne hirurške intervencije, biće sprovedena kontrola. Primljen je jedan povređeni, koji je povređen od rasprskavajućeg ekspozivnog sredstva i to oko ponoći - kazao je doktor Vučinić za kosovo-online.
https://24sedam.rs/hronika/vesti/273908/oglasio-se.....oziji/vest

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 32565

"Rusija oštro osuđuje planove SAD da isporuče protivtenkovske sisteme 'džavelin' takozvanoj Republici Kosovo, jer to podriva pregovarački proces Beograda i Prištine", saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Razgovaramo o bilo kakvim pokušajima da se naoružaju ilegalne paravojne strukture Prištine. Neodgovornost i nepoštovanje međunarodnog prava i odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koju su pokazali Vašington i njegovi saveznici podriva pregovarački proces o pitanju Kosova i povećava rizik od destabilizacije kako u samoj pokrajini, tako i u regionu Balkana", dodala je Zaharova, prenose "Ria novosti".
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2024.....ersion=amp

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2020
 • Poruke: 887

Govorimo o iseljavanju Albanaca.... a koliko li će Srba ostati posle ovih poslednjih događaja, džabe ti i 300 000 Albanaca da ostane, ako Srba više ne bude bilo

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7279

Забрањује се употреба динара на КиМ.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3510

Simon simonović ::Govorimo o iseljavanju Albanaca.... a koliko li će Srba ostati posle ovih poslednjih događaja, džabe ti i 300 000 Albanaca da ostane, ako Srba više ne bude bilo
Врло једноставно. У Србији има 6 милиона Срба. АП КиМ је саставни део Србије. У том контексту је небитно колико Срба има на КиМ. Наравно ако се статус АП КиМ промени (за шта ћемо само ми бити криви) онда је небитно колико ће шиптара остати на КиМ.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 787 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, ArmyBoss, Ben Roj, bojcistv, bokisha253, Boris BM, Boris Bosiljčić, Buzdovan, ccoogg123, d bos, Denaya, draganca, Excalibur13, FOX, Georgius, gomago, Kaplar2, Karla, krkalon, Kubovac, kybonacci, ladro, laurusri, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, milos.cbr, milutin134, MiroslavD, mocnijogurt, nikoladim, NoOneEver Dreams, nuke92, powSrb, raketaš, RJ, robertino, sasa87, Shinobi, Srle993, stalja, vathra, voja64, wizzardone, šumar bk2