Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1212

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 29 Apr 2023
  • Poruke: 101

Pojedinci su definitivno potpuno pod uticajem "neutralnih" medija, ili se tek lose pretvaraju da su proruski orjentisani.

Uglavnom, svi projektili koje Rusija posalje padnu nigdje, ili ukri obore 28 od 27 lansiranih, ili padaju na cumeze i prazne hale, jedan ukropski projektil padne negdje i na pet stranica se analizira steta koja je strahobalna naravno, kad Rusi napreduju i zauzmu 90% grada niko nista, ukri zauzmu jednu livadu na pet strana se analizira steta koja je strahobalna i apokalipticna, uz klasicno redovno stanje ruske vojske u rasulu i ukropske vojske kao sve jace i jace.

Interesantan je i taj narativ kako se ruska vojska strasno trosi, vec su nekoliko puta ostali bez raketa i tenhkova by "west media", dok ukrajinska vojska sa lakocom trpi te poraze koje trpi i svi porazi, svako izgubljeno mjesto, sve je to zapravo pobjeda. Ukropi nemaju gubitaka, nemaju stete, nemaju poginulih, nema ranjenih, od vojnika sa zelenim selotejpom oko rukava meci se odbijaju.
Majka mu stara, to su neki nadljudi, volio bi ih upoznati, stavicu ih na poster iznad kreveta.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 224

100x sam odgledao predstavu Kolubarska bitka, procitao sam i Vreme smrti.. postoji jedan deo u kriticnim momentima kad pukovnik trazi od Misica dozvolu da se povuce i kaze, "mozemo izginuti svi ali polozaj ne mozemo odrzati".. Misic mu odgovara, "ne smete izginuti svi i morate odrzati polozaj".
Kraj price, kraj razgovora. Ajde se ti majstore povuci sa polozaja bez odobrenja Zivojina Misica.. pa vezali bi te kao psa. A nema granata i neprijatelj koncentrise visestruko brojnije snage. Ne moraju se traziti primeri iz Crvene arnije.

Disciplina, hrabrost, kuraz i moze se polizaj odbraniti... Ja se bojim da je vojska totalno izgubila poverenje u komandu. Mislim da ruski vojnik ni najmanje ne veruje svojoj komandi a na to jos treba dodati i to da su deca ovih glavesina povlascena klasa, sto sigurno utice na moral ruskog vojnika.
Ako ja to znam, zna i svaki ruski vojnik koji cuci u zemunici.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1312

Војни експерт Владислав Шуригин најавио је припрему Руске Федерације за „велики европски рат”. С тим у вези, долази до попуњавања руских арсенала у западном правцу.

Не зна се да ли ће се то на крају одржати или не, али припреме су у току, рекао је он у етеру радио станице Москва говори.

„Сви разумеју да се рат, врло вероватно, неће завршити само са Украјином. У западном правцу долази до попуњавања арсенала. Односно, сада смо прешли у фазу припреме за велики европски рат. Да ли ће се то десити или не, отворено је питање. Али чињеница да треба да будемо спремни за то није питање. Нећемо бити спремни, онда ће се то сигурно одржати. Дакле, овде је веома тешко."
https://t.me/SrbijaRusija/23500

ТОС-1а по укропским положајима.
https://t.me/SrbijaRusija/23492

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3122

https://twitter.com/Spriter99880/status/1657141725859663874

GP":Rogozin tvrdi da je Rusija "prespavala" stvaranje novog oružja, uključujući bespilotne letjelice."

Napomenuo sam to več jednom ovde, da su ruje prespavale rat u NGK. Imali su veliku sreču, da je potpuno isto greško napravila suprotna strana. Ako bi imali ukri na početku bezbroj drona kamikaza rat bi več bio završen. A oni se kladili na Bajkatara. Isto glupani. Ako ne još veči. One sveznalice sa Nato pakta. Pametni, da njima naškodi. A kad bi nas pitali kad se završio rat u Ngk, i da bi znali da če biti 100% rata, samo bi kazali, štancaj, štancaj...24 sata. Jer treba imati na umu, da su se obje strane pripremale za rat. Svi su imali podatke, koje mi nismo nikad imali.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

DrugiREI ::@Denaya
Da sve stoji, ali islo se (barem su svi mislili) da se stavi u obruc Bahmut, pa je zapelo nakon dobrog napredka bokova stalo se

- sada imamo situaciju da inicijativa na bokovima nije ni u najavi Ruska (sto je i razumljivo sa obzirom da muzicari aka "biju gdje niko ne moze" su se premjestili u sam grad)

- tako da ukoliko Rusi krenu sa napredovanjem u nazad na bokovoma i trazenjem "povoljnih pozicija" a Ukrajinci uspiju odbraniti zadnja uporista u gradu - doci ce se u situaciju da ce ta ista uporista od skoro opkoljenih pozicija,manjka logistike,ugrozenosti vatrom kojom su pokriveni sa svih strana itd

. - da ta uporista se nadju u takticki povoljnoj situaciji - sto ce da 99% zaustaviti napredovanje Rusa u gradu a Ukrama dati inicijativu i da poguraju kad ocjene da im to odgovara......


Ne znam da li si shvatio poentu mog posta o dešavanjima zapadno od kanala. Pre par dana sam pisao o Prigožinu i njegovoj "kuknjavi" za granatama. Tad sam napisao da se njegove izjave čitaju malo izmedju redova. Da njemu nisu problem toliko granate, koliko pasivna krila i uskračivanje komande nad pojedinim art.jedinicama. I sam je upozoravao na krila. Dok mu je krila držao VDV bilo je OK. Mada ni oni nisu bili nešto agilni ali bar su kolko-tolko čačkali Ukrajince. Sad su tu neke druge jedinice, koje mu ne ulivaju poverenje. Možda zato što su popunjene sa rezervistima. A trenutna dešavanja su posledica upravo toga. Prigožin je to izjavljivao na svoj način, ne izlazeći iz narativa koji se stvorio oko Vagnera.

Ne mora da je tačno, ali ono što sam primetio je da Vagner deluje dosta drugačije od ostatka Ruske armije. Ali i okolnosti su bile drugačije. A to Prigožinu ne odgovara, i to sa razlogom. Njegovi momci su držali zauzete položaje, bez obzira koliko bili u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na branioca. Ali iz razloga što su gurali napred i znali su da će popraviti svoju poziciju za dan,dva,tri.

Sad su krila pasivna, u poslednje vreme bez ikakvih naznaka da će krenuti napred. Kao što Roker napisa, neke zauzete pozicije nisu pogodne za branjenje. Pogotovo ako znaš da nećeš napred i tako popraviti svoju poziciju. Tad se ta dostignuta pozicija drži, dok u pozadini gradiš liniju na povoljnijoj poziciji.

Ovakav "mostobran" sa zapadne strane kanala je imao funkciju dok su se vršili napadi na reon Stupočkog i put T0504. Kad je to obustavljeno, prestala je potreba za ovakvim "mostobrenom". Rusi su ipak ostali sa te strane kanala i tako sebi "uvalili" kosku širine cca 1km i dužine cca 8km. Sa kanalom iza. Sad se parče te "koske" proglašava kolaps fronta zapadno od Kliščovke. Baš zbog ovakvog scenarija sam potencirao da se mora ovladati selima Belogora i Dulovka.




Ovako izgleda deo "jaruge" iza koje su se povukli Rusi kod Berhovke. Kao što sam već napisao, dešavanju tu nisu naivna. Mora se zadržati uzvišenje zapadno od Dubove. Takodje i linija izmedju ove jaruge i samog grada. Taj prostor izmedju je veoma bitan, da ne bi Ukri ugrozili severni bok snaga u gradu. Radi lakše orijentacije u reonu Aleje ruža.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5497

^ ^ @Bobrock Ukrajinci su uhvatili Isilovu foru iz Iraka, iz 2017 - naoružavanje civilnog kvadkoptera, nije baš da nisu pratili.

Na Otvaga forumu neki lik napisa da je taj isti Rogozin
bio odgovoran za neki program opremanja vojske do 2020. god u kom je bilo zamišljeno da se uvedu jedreće bombe ili nije bilo zamišljeno (a trebalo je, jelte).

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 523
  • Gde živiš: na koridoru

Alek81 ::

Stvarno sramota treba da bude mlađe naraštaje, radije bi da žive i osnivaju porodice umesto da lepo ostave kosti u ukrajinskom blatu, u nekakvoj Marinki ili Ugledaru.


Bez mladog narastaja(do 35 god)nemas ratnika,osim u manjem broju,jer sve sto si stariji sasvim drugacije razmisljas o svemu a narocito o ratu.
Sa dobrim komandirom i vodnicima visestruko posla odrade od nas prdonja.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3122

https://twitter.com/witte_sergei/status/1657130005414182912

GP":Ranije je bilo izvješća da je Ukrajina pokušala napredovati prema Soledaru (sjeverno od Bakhmuta), ali je napad propao. Što je još zanimljivije, sada postoje tvrdnje da su Leopardi pozitivno identificirani u borbenoj skupini AFU-a i da je barem jedan nokautiran."

Kažu i da je dio zapadnog oklopa pušten u ovaj rajon. Naravno treba sačekati video materijal.

online
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 470

Зашто Руси не купе на хиљаде ових кинеских дронова Мугин 5 и не гађају циљеве по Украјини, нек их шаљу као мамце да открију где је ПВО, на крају нек Украјинци троше скупе западне ракете на њих, питање колико запад може да их обезбеди и којом брзином..

Наравно да су Руси преспавали свакаква оружја.
Можемо ми овде на форуму бити различитих схватања волете/мрзети Американце исмејавати њихове официре у штиклама, али нико не може да им оспори да су имали њух за неке ствари и да су пре 30 година имали извиђачке дронове, да су пре 20 година од глупих бомби направили “паметне” све ствари које данас на фронту праве разлику. Свет је малтене тек после рата у Карабаху скапирао важност дронова. У овом сукоби се види да авијација никакву улогу не игра ако имаш ПВО и шта се деси ако улетиш као мува без главе(март 2022). ево Ланцет вероватно га никад у наоружању не би видели да није кренуо рат јер је то русима “глупост”, “играчка” а налупао је убедљиво највише технике…

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 918
  • Gde živiš: Republika Srpska

@Brana01 Sve bi to bilo ok da je rat kao pozorisna predstava a ne nesto sasvim drugacije, u kozu vojnika u sukobu ovih razmjera se tesko ko moze staviti a da nije iskusio to isto pa cak i umanjeno. Primjeri herojstva i odsudne odbrane u takvim slucajevima nisu pravilo vec slucajnost tako da iako je nesto za tastaturom logicno u stvarnoj situaciji nije bas to na umu vojnika u datom momentu. O ruskoj komandi sigurno nema puno rijeci hvale ( nema ni razloga za to ) ali opet cu ponoviti jedno je kada mi pisemo par hiljada km udaljeni od sukoba i drugo je ono sto ljudi u blatu prozivljavaju. Ista takva situacija je i sa AFU i oruzanim snagama RF.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 759 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 711 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, amaterSRB, Apok, Bane san, bokisha253, chica, comi_pfc, crnitrn, darios, darkangel, debeli, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, Duh sa sekirom, eaglehawk, HrcAk47, Karla, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, Mihajlo, mikrimaus, mile23, mocnijogurt, NikolaC, nobutado, opt1, Pohovani_00, procesor, radionica1, Ripanjac, rodoljub, rovac, sasa87, Srle993, Valter071, vathra, wizzardone, Zoca, Čivi