Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1713

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Webb 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 682

ikan ::I dok su sve oči uprte u kolonu (od koliko vozila?) koja ide ka Moskvi i situaciji u Rostovu, ko zna gde se kreću ostale kolone...

Jos uvek verujemo u bajke da je sve ovo rezirano od strane sjanih statega Rusije i da se u pozadini pomeraju velike kolcine vojske koje ce probiju front i zavrse rat za par dana...

Realnost je da je lagani raspad jedne drzave gde kao i kod nas licna dupeta su uve preca nego drzava i njeni interesi, pa ce verovatno zavristi kao i mi, rasparacani.

Kad ti imas vojni u trenutku kad put vec 20+ godina na vlasti mozemo samo da zamislimo sta biti posle njega gde svi imaju ambicija da uzmu sto vece parce kolaca..

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Bobrock1 ::Videčemo uskoro, zašto su slali čečene. Mogle bi regularne jedinice to odraditi. Ali?

Čečeni će da ih otklone sa najvećim merakom a i gotovo je nepostojeća šansa da među njima dođe do bilo kakvog vrdanja da izvrše naređenje.

A da regularne jedinice ginu u Rusiji u oružanom sukobu sa drugim Rusima verovatno ne bi imalo tako prijemčiv odziv u društvu.

Ovako imaš Čečene koji deluju u striktnom načelu lojalnosti pa im je utoliko lakše da se uhvate i ovako beskompromisnog zadatka.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2278

evo nekih mojih razmisljanja.
sta bi ovo moglo da bude.

1. ako je neko video pravo stanje na frontu to je pirgozin, lik je dane provodio sa svojima dole. sigurno je video stvari koje mu se ne svidjaju pa je sve vise dizao dreku. ovima u vojnom vrhu se nije dopalo da javno ispadaju nesposobni, ipak ta fotelja mnogo znaci, a i ko je taj placenik koji sme da proziva jednog sojgjua i slicne. ni ovaj drugi nije bas bistar, i eto ti dve strane za cirkus.

2. znam ja se je putin car, i sve to, ali i njegovo vreme prolazi, jednostavno godine stizu, mozda ni zdravlje vise nije kao nekada, stavise sigurno da nije. a naslednika mu zvanicno jos nema. mozda je ovo prestrojavanje oko raznih struja ko ce da zasedne na njegovo mesto. a pirgozin je samo lutka u igri koja se igra iza zavesa po moskvi.

3. pare.
mi ne znamo koji je bio dil izmedju drzavnog vrha i pirgozina. sigurno nije finansirao onoliku vojsku sam, niti slao ljude u smrt jer mu se eto cefnulo. dobio je i ogromne kolicine naoruzanja od ruske vojske. primetio sam da jedino pominje sojgua i gerasimova, putina nisam cuo da proziva. mozda ova dvojica nisu odradili svoj deo obecanog. muzicari su se pokazali na frontu, to znamo svi.

i jos nesto.
pitam se koji je SAD motiv obicnog vojnika koji sluzi kod muzicara. zasto ide za pirgozinom?
kod rusa se buna placa glavom ili debelim zatvorom. sigurno nisu pare u pitanju, ima tamo jos nesto sto mi ne znamo.
a mozda i nemaju izbora, osim da se nadaju da ce ovaj njihov napraviti neki dil, jer su oni sad svi lovina. njihovi zivoti ne vrede vise nista.

eto, uvalio sam se i ja u forumski prosek, puno pametovanja iako se raspolazem sa jako malo informacija.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

Millennium ::Nešto slično sam predvideo pre nekoliko meseci i ovde izneo svoj stav, ali mi je komentar obrisan, što je u ovom trenutku najmanje bitno. Složio bih se sa Denayom da se i ranije dešavalo da manja, motivisana grupacija postigne više u odnosu na tromu i paralisanu državu. Sa druge strane, još uvek je sve zbunjujuće i vesti dolaze sa svih strana. Ko je prvi krenuo, Putin ili Prigožin? Da li je ovo bila operacija u stilu Noći dugih noževa gde je vrh Vagnera trebao da se obezglavi a ostatak integriše u rusku vojsku? Ili je Prigožin bio isprovociran nečim pa je odlučio da prvi deluje? Ako je tako, koji je konačni cilj? Da li postoji treća strana koja je u senci? Šta god da je u pozadini svega, nije dobro, uopšte nije dobro. Čak i da sada svi stanu i kažu preterali smo, ajde da razgovaramo, šteta je naneta.
Po meni, dve su mogućnosti ovde. Ili opšti haos, međusobne borbe, podele i građanski rat. Ili da se ova opasnost brzo eliminiše, što bezbolnije i da onda država Rusija zauzme tvrđi stav i kurs. I možda pod izgovorom unutrašnje pretnje pokrene novu mobilizaciju.


Moram da te ispravim. Ovo boldovano nisam ja napisao, već @flash12. Mada konstatacija je utemeljena.

Da je bila operacija u stilu "noći dugih noževa" čisto sumnjam. Jutro ne bi dočekao ni Prigožin, ni ljudi iz njegovog okruženja. Ovo je akcija gde se "pali" Rusija kao država. Kao što sam jutros napisao, ne bi bio udar samo na jedan kamp, već na ceo Vagner sinhonizovano.

Što se tiče igrača iz senke, tu se slažemo. Mene brine jedna stvar, da je Prigožin izmanipulisan od strane odredjene struje u Kremlju. Kao što jutros napisah, još nedefinisano političke ili vojne. Šta je cilj te struje teško je još uvek reći. Ali to ne mora da znači da je strikno nacionalištički nastrojena. Može ta struja da igra dvostruku igru i na taj način navukli Prigožina na tanak led. Po principu APP. Ako ne prodje žrtveno jagnje će biti Prigožin i njegovi ljudi.

Ne smenjuju se načelnik GŠ i ministar odbrane vojnom pobunom u sred rata.

mirbat ::Meta ove pobune nisu samo Sojgu i Gerasimov vec Putin prije svih samo sto to nije pametno reci zbog njegove popularnosti. Ovime diriguje neko iz Kremlja. Postoje dvije vrste nezadovoljnih u Kremlju koji bi mogli stajati iza ovoga. Prvi - desnicari koji smatraju da je Rusija u ovo usla jako slabo i da se mora angazovati jace kako bi rat privela kraju. Drugi - koji zbog rata i zapadnih sankcija gube ogromni novac i zele dogovor sa zapadom.

Slažem se svim iznesenim i dodao bih nešto. Možda ovi drugi već imaju dogovor sa zapadom. Ali se kriju pod velom nacionalizma i "zabrinutosti" za budučnost Ruske države. Na ovakav način ne bi bili otkriveni i lako bi pod svoje skute privukli ljude kao što su Prigožin i Strelkov.

U ovakvim okolnostima teško bi u Rusiji prosla bilo kakva revolucija koja ima neke veze za zapadom. Ali nacionalizam i "zabrinutost" za postojanje same države ima dobre predispozijije da uhvati "pelcer".

offline
  • Pridružio: 29 Apr 2023
  • Poruke: 101

Upozoravaju vas da ne dijelite "navodno, mozebitbidne" vijesti koje su u 99% slucajeva izmisljotine, i vi opet.

Ok razumijem da zabrinuti prorusi drkaju na "Putina koji bjezi u Lenjingrad" ali iznosenje lazi je nepotrebno i nadam se kaznjivo.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Сами су криви за ову ситуацију. Е сада колико је добро или лоше то што је Пригожин на челу приватне војске ускоро ћемо сазнати.

offline
  • Pridružio: 29 Apr 2023
  • Poruke: 101

Upozoravaju vas da ne dijelite "navodno, mozebitbidne" vijesti koje su u 99% slucajeva izmisljotine, i vi opet.

Ok razumijem da zabrinuti prorusi drkaju na "Putina koji bjezi u Lenjingrad" ali iznosenje lazi je nepotrebno i nadam se kaznjivo.

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Da li je jos neko primetio da na orudjima koja koriste Wagnerivci stoje uredno zastite na ustima cevi?
Valjda ako si krenuo da se boris maknuces platnene kape sa usta cevi.

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

Samo je važno da sve protekne bez velikih žrtava. Verujem da su velika većina Vagnerovaca ok. momci i da neće učestvovati u suludom bratskom sukobu.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7995
  • Gde živiš: Zagreb

@Flash

pa ne dobija se rat vožnjom po autoputu.
zašto Hitler nije ušao u Moskvu sa 20.000 vojnika vozeći se po glavnoj cesti?

Pobunjenici mogu doći onoliko daleko koliko ih vojska pusti. A vojska ih pušta jer žele izbjeći krvoproliće.
A da nemaju mogućnosti, to je smiješno. Mogu postaviti barikadu i tu kolonu pretvoriti u prah i pepeo sa nekoliko Kalibara, Gerana, pa i Kinžala ako baš treba. Tako da ta argumentacija da su nezaustavljivi nema osnove u realnosti.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 707 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 673 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, bokisha253, Brana01, CikaKURE, darkojbn, gomago, hatman, janbo, ljuba, Lošmi, Milos ZA, milos.cbr, milutin134, NEDZAT.PR, nobutado, Panonsky, procesor, RJ, rovac, sasakrajina, Srle993, ss10, stegonosa, Vatreni Zmaj, wizzardone