Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1085

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1925
  • Gde živiš: Republika Srpska

Treba pogledati i raspitati ako imate poznanike u SDPR ili negdje drugo da li znaju nesto o kakvom se poslu radi mozda bude neki trag Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Mar 2013
  • Poruke: 237

A zato samo pitati SDPR pa nije on jedini, preko 100 firmi ima dozvolu za uvoz i izvoz vojne preme, neide sve samo preko njih. Ako je to tacno treba se doznati koja je to firma, pa tek onda dizati prasinu, bilo je ir anije mahinacija, sprska crnogorskoj, pa onda crnogorska albanskoj, pa tek gde treba.



offline
  • bato  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 31 Jan 2010
  • Poruke: 1054
  • Gde živiš: Novi Sad

THE_GLAWAT ::Ne vjerujem dok ne vidim slike...a raspitacu se po gradu...
Jedini tenkovi koje je Srbija izvozila preko luke, da ja znam, su t55 za neke afričke zemlje...
Inače preko Luke Bar idu značajne količine B materijala, obzirom da luka ima kapacitete za skladištenje takvog tereta.


Tacnije u Kambodzu su ih izvezli. 50 komada T55.

Mi imamo 60 T72-ki od kojih se koristi 10-ak dok su ostale kanabalizovane za delove. Tako da o izvozu iz Srbije 25 komada T72 nema nista. Ne verujem ni da je ova vlada zainteresovana da tako nesto radi.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6304

http://www.advance.hr/vijesti/sirija-i-preraspored.....editeranu/

Igra nerava!Ili možda još bolje:Pozicije se zauzimaju.Šta će im nosač aviona,kad imaju aerodrom na izvolite. Ziveli

A loš PVO sistem će braniti aerodrom. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 710

Aj postavi cio clanak.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

S2M ::http://www.advance.hr/vijesti/sirija-i-prerasporedivanje-ruskih-pomorskih-i-zracnih-snaga-na-mediteranu/

Igra nerava!Ili možda još bolje:Pozicije se zauzimaju.Šta će im nosač aviona,kad imaju aerodrom na izvolite. Ziveli

A loš PVO sistem će braniti aerodrom. Mr. Green



Za ljude bez pretplate na advance.hr

Citat:
Sirija i preraspoređivanje ruskih pomorskih i zračnih snaga na Mediteranu

Sredinom prošlog tjedna je jedna od udarnih vijesti bila ona 'kako Rusija napušta pomorsku bazu u Tartusu' i to isključivo jer je Al-Hayat u intervjuu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, Mihailom Bogdanovim, dodao dio rečenice koju Bogadanov nikada nije izgovorio, a to je da 'Tartus za Rusiju nema nikakav strateški značaj'. I dok su se RT i svi ruski mediji bavili demantiranjem neistinitog navoda Al-Hayata (na ovom je portalu također objavljena kraća analiza cijelog događaja), na drugoj su strani trajale žive diplomatske aktivnosti oko još veće prisutnosti ruskih oružanih snaga u Mediteranu i u blizini Sirije.

Sredinom prošlog tjedna, ili točnije 22. lipnja, Cipar je od Rusije zaprimio formalni zahtjev za korištenjem njihove dvije vojne baze, riječ je o ciparskoj zrakoplovnoj bazi "Andreas Papandreou" u Paphosu i pomorske baze u Limassolu, prenosi Cyprus Mail. Iako su mogućnost vojne suradnje Cipra i Rusije na tako visokoj razini sredinom ožujka mnogi definirali kao 'fantapolitiku', Voice of Russia javlja kako su samo dan nakon zaprimljenog zahtjeva ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov ciparski kolega, Ioannis Kasoulides, u Sankt Petersburgu potpisali preliminarni ugovor o suradnji između Cipra i ruskih oružanih snaga kojim je udovoljeno ruskim zahtjevima. Ciparski ministar vanjskih poslova je izjavio 'kako su ruski zrakoplovi dobrodošli na Cipru' i kako je preostalo poraditi na tehničkim detaljima. Zrakoplovna baza u Paphosu i luka Limassol će stajati na usluzi ruskim oružanim snagama od onog trenutka kada ga ratificiraju predsjednici dviju država, Nikos Anastasiadis i Vladimir Putin, a to bi se trebalo dogoditi tijekom posjete ciparskog predsjednika Moskvi.

Ministri vanjskih poslova izjavili su kako su u tijeku pregovori oko određivanja datuma susreta dvojice predsjednika, a obzirom na razvoj situacije u regiji i budući da je ovakav oblik suradnje za Rusiju od najvećeg prioriteta, sasvim je sigurno kako Vladimir Putin neće odugovlačiti s terminom.

Zapadni mediji ni ovom prilikom nisu propustili 'analizirati' dogovorenu suradnju Moskve i Nikozije i svi su se uglas složili kako se Rusija 'priprema za pad Bashara Al-Assada i želi sebi osigurati drugu luku u kojoj će se opskrbljivati i održavati njezina Mediteranska flota'. Analize zapadnih medija nije niti potrebno komentirati, budući da se čak nisu mogli složiti niti da li je riječ o Siriji ili novcu koji je prijeko potreban Cipru, te Rusija koristi sve adute kako bi zadobila prevlast na Mediteranu. Napisi u medijima se mogu okarakterizirati kao dio medijskog rata kao što je bio slučaj prije tjedan dana kada je doslovno izmijenjena izjava Mihaila Bogdanova kako bi se digla nepotrebna prašina. O Tartusu smo već govorili, sad je možda prilika reći riječ dvije o zrakoplovnoj bazi u Paphosu na Cipru.

Sirija i preraspoređivanje ruskih pomorskih i zračnih snaga na Mediteranu

Kao što je poznato rusko ratno zrakoplovstvo nema zrakoplovnu bazu u Siriji, niti u susjednim državama, iako je Moskva često u prošlosti pomišljala na takvu soluciju. Sve do sada se Moskva suzdržavala stvarati nepotrebne napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim zapadnim saveznicima i nikada nije činila nikakve konkretne poteze u tom smislu. Osim toga, Sirija je relativno mala zemlja i ruski bi zrakoplovi raspoređeni u sirijskim zračnim bazama bili vrlo laka meta.

To je glavni razlog zašto je Rusija tražila suglasnost od Cipra za raspoređivanje svojih zrakoplova u bazi u Paphosu, te korištenje luke u Limassolu. Ukoliko ne dođe do promjene mišljenja u Nikoziji, a Europska Unija će svakako vršiti pritisak i možda čak ponuditi neke ustupke Cipru koji je kao što znamo u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji, Rusija će sebi osigurati prevlast u istočnom Mediteranu, kao i kontrolu nad svim zračnim prostorom oko Sirije.

Nadzirati će cijeli pomorski i zračni prostor na zapadu, jugozapadu, jugu i sjeveru Sirije. Zračna udaljenost od Paphosa do Sirije iznosi 240-280 km i ruski borbeni zrakoplovi MiG-31 i Su-30 od Paphosa do sirijskog zračnog prostora mogu stići za 15-ak minuta. Očekuje se da će baza na Cipru biti branjena sa S-400 obrambenih sustavom, no to se već moraju dogovoriti obje strane, Moskva i Nikozija.

Privremeno preseljenje dijela operativne baze Tartus i 16 ruskih ratnih brodova u Limassol će udaljiti rusku mornaricu od Sirijske obale, ali će po svemu sudeći njihova misija ostati ista, a to je da brane napad na Siriju bilo s mora, bilo iz zraka.

Ovaj novi Putinov potez, kojeg vojni analitičar Valentin Vasilescu naziva 'Planom B za Siriju', odgovor je na raspoređivanje u Jordanu dvije eskadrile zrakoplova F-16, sustava Patriot i više od 1.000 marinaca od strane SAD-a. Da bi Sjedinjene Države mogle uvesti zonu zabrane leta u Siriji, a što je nakon libijskog slučaja u kojem su Rusija i Kina praktično izigrane gotovo nemoguće, SAD mora imati između 200 i 300 zrakoplova. To bi bilo moguće samo u suradnji s jordanskom i egipatskom vojskom koje zajedno mogu pomoći svojim saveznicima sa zapada s 4 eskadrile zrakoplova F-16, s Katarom koji raspolaže s jednom eskadrilom zrakoplova Mirage 2000, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (tri eskadrile F-16), Saudijskom Arabijom (4 eskadrile F-15s / C, borbena jedinica Eurofighter Typhoon i eskadrila jurišnih helikoptera AH-64D Apache) i Bahreinom koji raspolaže s dvije eskadrila zrakoplova F-16 i dvije eskadrile borbenih helikoptera Bell AH-1 Cobra.

Časnik rumunjskog ratnog zrakoplovstva i zapovjednik zrakoplovne baze u Otopeni, Valentin Vasilescu, u jednoj od svojih analiza je pojasnio i raspored snaga na samom na Cipru, budući da se tamo nalaze i britanske vojne baze koje su ostale još od vremena kada je Cipar bio britanska kolonija. Objašnjavajući Putinov "Plan B za Siriju" Vasilescu navodi:

"Akrotiri i Dhekelia, zrakoplovna i kopnena baza kojima se koristi britanska vojska, praktično su dvije enklave na Cipru koji je bio britanska kolonija. Akrotiri se nalazi 10 km jugozapadno od luke Limassol u kojoj su raspoređeni ruski brodovi koji su napustili Tartus. U zrakoplovnoj bazi Akrotiri je od početka sukoba u Siriji raspoređena britanska 84. helikopterska eskadrila, jedan zrakoplov Sentinel R1 opremljen radarskim sustavom ASTOR (Airborne Stand-Off Radar), tri američka zrakoplova AEW/AWACS Sentry i Treća izdvojena regimenta s četiri zrakoplova Lockheed U-2.

Zadaća ovih zrakoplova je svo vrijeme sirijskog sukoba bila presretanje svih vojnih i civilnih komunikacija na sirijskom teritoriju. Britanci su u Siriji čitavo vrijeme vršili monitoring svih vojnih aktivnosti u zraku i na kopnu. U-2, koji leti na 20 000 metara nadmorske visine, putem baze Akrotiri je pobunjenicima automatski slao kriptirane snimke visoke rezolucije o aktivnostima sirijskih oružanih snaga. Podaci koje su dobivali od strane britanske vojske su pobunjenicima omogućavali napredovanje u početnoj fazi sukoba'.

Tvrdnja Vasilescua kako su 'Britanci i Amerikanci od samog početka usmjeravali pobunjenike i izvještavali ih o kretanjima Assadovih snaga' ne zvuči nimalo neuvjerljivo, budući da skoro svi britanski i američki zrakoplovi na Cipru imaju takvu zadaću. Stoga ništa ne treba čuditi odluka Rusije da rasporedi 16 svojih brodova na potezu od Tartusa do Limassola i 10. lipnja uputi dio flote ELINT 519 s četiri broda, od kojih je najbolje opremljen CCB-201 Priazovye. CCB-201 je prošao kroz Bospor i Dardaneli i ušao u Mediteran i sada se nalazi u sirijskim teritorijalnim vodama. Brod je opremljen najmodernijim sustavima za praćenje i prisluškivanje, prikupljanje i dekriptiranje podataka, čak i telefonskih poziva, elektronske pošte, fax-poruka iz svih zemalja koje gledaju na Mediteran. Osim toga, njegova je zadaća i da presreće i ometa komunikacije britanskih i američkih zrakoplova raspoređenih u ciparskoj bazi Akrotiri, kao i sve komunikacije NATO saveza i njihovih arapskih saveznika koji sudjeluju u sirijskom sukobu na strani pobunjenika koji više od dvije godine bezuspješno pokušavaju srušiti vladu u Damasku i predsjednika Bashara Al-Assada. CCB-201 Priazovye Israel Info navodi 'kako je Moskva najavila slanje u Siriju dva bojna broda sa 600 vojnika', a službeno bi im zadaća bila zaštita ruskih državljana.

Zamjenik zapovjednika 'Ruskog ratnog zrakoplovstva', general Gradusov, izjavio je 'kako će, ako bude potrebno, i ruski zrakoplovi učiniti svoj dio posla'. RIA Novosti su potvrdile kako su se u sirijske vode zaputili bojni brodovi Nikolaj Filchenkov i Kulakov, svaki sa po 300 vojnika. U palubi Filchenkova se nalazi 20 tenkova i 15 oklopnih vozila, dok je Kulakov projektiran isključivo za borbu protiv neprijateljskih podmornica. Ruski ratni konvoj je polovinom svibnja plovio po Mediteranu, sve dok na kraju nije zaprimio zapovijed da se u samo nekoliko sati približi sirijskoj obali. Strani mediji tvrde kako Vladimir Putin ovim samo 'demonstrira silu', međutim ruski je predsjednik upozorio zapad da 'ako misli naoružavati pobunjenike, može očekivati iskrcavanje 20 000 ruskih vojnika koji će sudjelovati u operaciji evakuacije ruskih državljana'.

Nakon propalog summita G8 u Sjevernoj Irskoj (barem s točke gledišta Vladimira Putina), na kojem se zbog opstrukcija od strane zapada nije moglo dogovoriti političko rješenja za Siriju, odluka Moskve o raspoređivanju svojih snaga na Cipru je jasan znak da se ne radi o "rezervi za luku Tartus ukoliko Bashar Al-Assd izgubi rat", nego sasvim suprotno: nikakva vojna intervencija, niti uspostavljanje zone zabrane leta ne dolazi u obzir.

U samoj Siriji su u tijeku borbe za Aleppo, brojni snimci govore kako je pokrenuta kampanja i za oslobođenje Al-Raqqae, grada na sjeveroistoku Sirije, PressTV se javlja iz Homsa i tvrdi kako vojska ostvaruje značajan napredak u čišćenju kako samog grada, tako i cijele provincije. Sve upućuje kako izaslanici Bashar Al-Assada u Ženevu kane putovati s jakim adutima, a Moskva se očigledno trudi da ne dođe novih okolnosti u kojima sirijska vojska ne bi više mogla napredovati.


offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6304

Alexander Nevsky ::Aj postavi cio clanak.

Zabavio sam se oko SU-35,ali tu je Gama boy Very Happy

offline
  • Pridružio: 26 Jan 2013
  • Poruke: 46
  • Gde živiš: Near to Hell, near to Heaven, far away from all delusion!

Stvari poprimaju nesagledive razmjere:

- ne samo da stvarni autori tzv. "arapskog proljeća" ne mogu da ovladaju Sirijom, nego, kako stoji stvar gube i Egipat;



(sirijske i egipatske zastave na rukama protestanata, Tahrir trg, Kairo, Egipat)

- američka administracija podržava "Muslimansku braću" u Egiptu i njegovog čelnika, Muhameda Morsija. Bivši američki ambasador u Egiptu je unaprijeđen na visoku poziciju u Stejt Dipartmentu, kao zaslugu za odlično realizovano američko "arapsko" proljeće;

- vladavinu "Muslimanske braće" kao panameričkih marioneta možemo okarakterisati kao "reset" neoliberalnog ekonomskog modela gdje je pseudoislamizam "Muslimanske braće" imao funkciju disciplinovanja osiromašenog egipatskog naroda u neizmjenjenom neoliberalnom ekonomskom ambijentu;

- to im očigledno nije pošlo za rukom, a da stvar iz američkog ugla stoji definitivno loše, pokazuje činjenica da Obamina administracija i dalje istrajava na podršci Morsiju i "Braći";

- ovo ne treba da čudi, jer, kako izvještavaju mediji i analitičari, protesti odišu antiameričkom atmosferom a osim Muslimanske braće, dakle, ekstremnih selefističkih muslimanskih krugova, američka administracija nema više svog favorita u Egiptu. Sve što im preostaje je da podrže opciju građanskog rata, da bi prolongirali kraj svog uticaja. U ovakvoj atmosferi, uzdati se u egipatske oficire je beznadna akvizicija;


GOSPODO. Svjedoci smo nevjerovatnog preokreta. Od pada Damaska su daleko svjetlosnim godinama, a kako stoji stvar izgubiće i Egipat. Ne bi me ni malo čudilo da se uskoro pojave faktori koji će pokrenuti antivehabijsku/antiameričku akciju u samoj Libiji. Sve mi se čini da će prevara zvana "arapsko proljeće" postati bumerang koji će eliminisati američki uticaj u čitavoj regiji.

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 710

Fierce clashes erupted between Armed Terrorist Groups over the division of stolen loot in the "Bastan Al-Qasr" neighbourhood of Aleppo, resulting in 10 killed and over 30 wounded ...

Rebeli se opet medjusobno krljaju u Alepu.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2013
  • Poruke: 19

Vise se krkljali

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 583 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 4 sakrivenih i 566 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, babaroga, Georgius, goxin, Koridor, novator, Parker, Skywhaler, solic, uruk, xoxxvelja, yrraf, 125