O eksplozivima osnovno

1

O eksplozivima osnovno

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 107
 • Gde živiš: Pljevlja

Potrebna mi je pomoć kako doći do literature u vezi eksploziva, pokušao sam preko google, ali sam veoma malo uspio naći. Znači zanima me sve ono što je nezabranjena tema na ovom forumu a i uopšte nezabranjena tema. npr. koje vrste eksplozivnih materija postoje, koje imaju najširu upotrebu, na šta su osjetljive, kolike pritiske stvaraju, kako se čuvaju i skladište. Prateće slike bi bile savršene, da se može vidjeti npr. kako izgledaju eksplozivi, inicijalne kapisle u širokoj primjeni, štapini, skladišta.
Dakle sve ono što nije zabranjeno pročitati nekome ko želi naučiti nešto o tome.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35040
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Osnovno ukratko....

Eksplozivi su nestabilne materije ili smeše materija. Oni su sposobni da u određenim uslovima, putem eksplozivne reakcije, u veoma kratkom
vremenskom intervalu (delovi sekunde) pređu u druge stabilnije materije
Pri tome se višestruko povećava njihova temperatura i zapremina, menja agregatno stanje i oslobađa znatna količina energije sposobne da izvrši mehanički rad.
Prema načinu nastanka eksplozije, brzini njenog razvijanja i količini oslobođene energije, eksplozivi mogu biti hemijski i atomski.

Hemijski eksplozivi su nestabilne materije ili smeše materija, a mogu da budu u čvrstom ili tečnom stanju. Ove materije su sposobne da pod dejstvom spoljnih uticaja (temperatura, trenje, udar i sl.) pređu, za vrlo kratko vreme, u druge stabilnije materije.
Prelaz eksploziva iz nestabilnih u stabilnije materije je proces koji se odvija brzinom od 1000 do 9000 m/sek, a naziva se eksplozijom (detonacijom).
Sa povećanjem brzine eksplozije, povećava se razorna moć eksploziva. Kada se eksplozija izvrši konstantnom, za određenu vrstu eksploziva, maksimalnom brzinom, naziva se detonacijom.
U procesu eksplozije dolazi do veoma brzog raspadanja molekula hemijskih eksploziva u kome atomi oslobođeni molekularnih sila i svojim pregrupisavanjom obrazuju nove molekule stabilnijih materija. Pri tome se oslobađa znatna količina toplotne energije koja dostiže temepraturu do 4500C. Gasoviti produkti eksplozije stvaraju pritisak do 100.000 atmosfera čime se okolna sredina, u kojoj se odvija eksplozija, pomera i lomi u svim pravcima i na taj nacin se vrši mehanicki rad. Da bi se eksplozijom izvršio rad, sile koje stvara oslobođena energija moraju da budu veće od sila kohezije koje vladaju u sredinama (materijalu) u kojima je izvršena eksplozija - detonacija.

Učinci mehaničkog dejstva eksplozije - detonacije na sredinu u kojoj je ona izvršena ispoljavaju se snažnim udarorm gasova koji izazivaju deformaciju i razaranje materijala.
Za vreme eksplozije - detonacije ispoljavaju se brizantni (razarajući) i potisni (fugasni) oblici spoljnih učinaka.
Sposobnost hemijskog eksploziva da pri eksploziji-detonaciji na otvorenom prostoru izvrsi mehanički rad, zove se brizantnost. Ona je zavisna od jačine pritiska gasovitih produkata eksplozije-detonacije i vremena u kome on dejstvuje. Brizantno dejstvo sc ispoljava lomljenjem, kidanjem, probijanjem i razaranjem materijala koji okružuje ili se nalazi u neposrednoj blizini eksploziva u momentu eksplozije-detonacije.
Najbolje iskorišćenje brizantnog dejstva postiže se prislanjanjem eksploziva uz predmet koji treba porušiti. Ako se eksplozivno punjenje postavi na rastojajnu od predmeta većem od 2 prečnika eksplozivnog punjenja, brizantno dejstvo eksploziva pretvara se u potisno.
Sposobnost eksploziva da eksplozijom izvrši rad u zatvorenom i začepljenom prostoru naziva se potisno (fugasno) dejstvo. Fugasno dejstvo manifestuje se razbijanjem i odbacivanjem sredine koja okružuje eksploziv u momentu eksplozije. Vrednost fugasnog dejstva eksploziva meri se količinom izbačenog materijala po kp eksploziva.
Brizantno i fugasno dejstvo određuju radnu sposobnost hemijskih eksploziva.

Prema nameni, praktičnoj upotrebi, radnoj sposobnosti i hemijskim osobinama eksplozivi se dele na:
— inicirajuće (podsticajne);
— brizantne (razarajuće);
— potisne (fugasne), i
— pirotehničke smeše.offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8622

Tema o eksplozivima nije zabranjena jer postoje i škole za to. Zloupotreba MES-a (minsko eksplozivnih sredstava) je zabranjena.

Da dodam iz svoje svešcice, svojevremeno na obuci za pionira:

Ron Jeremy ::Eksplozivi su nestabilne materije ili smeše materija.

Eksplozivi i eksplozivna punjenja su nestabilne materije ili smeše materija sposobne da pod uticajem odgovarajućih impulsa za vrlo kratko vreme pređu u stabilne materije.

Ovde mi ta definicija malo glupo zvuči, ako su nestabilne onda bi rukovanje sa njima bilo ili teško ili nemoguće. Ilustrativno filmovi gde je prikazivan tečni nitroglicerin. Primera radi štapin dinamita zna da ovlaži (odvaja se nitroglicerin od praškaste smeše koja ga čini pogodnim za rukovanje) i nije siguran za rukovanje. Ali to je npr. kod njega, presovani trotil ili plastikaci su veoma stabilne smeše.

Podela na Hemijske i Atomske

Potisne smo malo drugačije označavali, kao Impulzivne (potiskujuće ili pogonske eksplozive).
Atomski eksplozivi:
- Nuklearni
- Termonuklearni

Prema agregatnom stanju eksplozive delimo na:
- Čvrste
- Plastične
- Tečne i
- Gasovite

Brizantni eksplozivi se odlikuju velikom razornom snagom. Detonacija se odvija velikom brzinom, a izaziva se inicirajućim eksplozivvima. Zato na primer možete da se igrate sa plastičnim eksplozivom kao sa plastelinom a neće doći do detonacije.

Neki od osnovni predstavnici brizantnih eksploziva kod nas su:

- Trotil
- Heksogen
- Pentril
- Tetril
- Melinit
- Nitroglicerin
- Kamniktit
- Vitezit, ima i drugih naravno.

Potiskujući eksplozivi (baruti)

Oblik eksplozivne reakcije je sagorevanje, a izaziva se plamenom ili varnicom. Poseduju potiskujuće dejstvo zbog čega se upotrebljavaju kao pogonska punjenja, a mogu se upotrebiti za rušenje manje otpornih materijala. Osetljivi su na plamen, vlagu i udare groma (elektricitet). Osnovni predstavnici su: Crni barut i malodimni barut (bezdimni baruti ne postoje samo mnogo manje dime nego crni).

Pod pirotehničkim smešama podrazumevamo smeše sastavljene od više različitih materija u određenom odnosu.
Osnovna namena im je da svojim sagorevanjem izazivaju razne efekte.
Prema sastavu i nameni MES-a pirotehničke smeše delimo na Frikcione, Osvetljavajuće, Dimne i Zapaljive.

Eksplozivno punjenje je tačno proračunata količina eksploziva. Eksplozivna punjenja se razlikuju po obliku, jačini dejstva, mestu postavljanja i načinu začepljenja.

Po obliku mogu biti:

- Koncentrisana
- Pružna
- Kombinovana
- Kumulativna

Po jačini mogu biti: Jaka, Normalna i Slaba
Po mestu postavljanja mogu biti: Spoljna, Užljebljena, Unutrašnja.
Po načinu začepljenja mogu biti: Nezačepljena, Začepljena i Slabo začepljena

online
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4834
 • Gde živiš: Slovenija

ako znaš malo slovenski, mogu ti ja poslati 2-3 referata o smodniku i eksplozivima

offline
 • Pridružio: 25 Jan 2007
 • Poruke: 1426
 • Gde živiš: Nova Pazova

Wisdomseeker ::Primera radi štapin dinamita zna da ovlaži (odvaja se nitroglicerin od praškaste smeše koja ga čini pogodnim za rukovanje) i nije siguran za rukovanje.

Osnovni materijal za dinamit je glina, bar je bila, i tako mu je i glasila definicija- "Štapin dinamita je nitroglicerin stabilizovan glinom"

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8622

Aha, al ista dođe kao ugrudvano brašno ili nešto slično tome, kad isti ovlaži. Zato sam i napisao praškasta smeša da ne zalazim u sitna crevca. Mora s vremena na vreme da se prevrće kao flaše sa vinom Zagrljaj , da se nitroglicerin ne sliva na donju stranu štapina i da ne stoji u toplom, jer se znoji tj. vlaži. Very Happy

Inače zna da bude opasan po onoga što rukuje sa njim. Embarassed

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1646

Gde se mozhe nabaviti shalitra,ako je ima negde u prodaji u slobodnom obliku ??

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8622

Vazduhoplovac ::Gde se mozhe nabaviti shalitra,ako je ima negde u prodaji u slobodnom obliku ??

Ti bi da se igraš malo, heheh? Cool

Ako mislimo na isto, treba ti dosta eksperimentisanja da ubodeš pravi odnos sastojaka! Bebee Dol

Mislim da je ima u poljoprivrednim apotekama.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2007
 • Poruke: 107
 • Gde živiš: Pljevlja

S-lash, sto se tice slovenackog (Pretpostavljam da si mislio na njega kad se napisao slovenski. Ustvari mozda je najbolje da mi to neko usput pojasni posto ja nisam siguran kako se kaze pravilno. Meni slovenski nekako zvuci kao ono staroslovenski itd. A slovenacki bih nazvao jezik kojim govore Slovenci), ne znam nista osim sto sam se nekad davno pojubio sa jednom djevojkom iz Slovenije (da li se sad kaze Slovenkom?)

Svima ostalima zahvaljujem na ovim osnovnim informacijama u vezi eksploziva.

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1646

Wisdomseeker ::Vazduhoplovac ::Gde se mozhe nabaviti shalitra,ako je ima negde u prodaji u slobodnom obliku ??

Ti bi da se igraš malo, heheh? Cool

Ako mislimo na isto, treba ti dosta eksperimentisanja da ubodeš pravi odnos sastojaka! Bebee Dol

Mislim da je ima u poljoprivrednim apotekama.


Ja i zaboravih na ovo...elem,vidim tema o eksplozivima,pravo mesto gde treba pitati za sastojke Twisted Evil

Naravno nikakvi ekstremistichko-teroristichki napadi ne dolaze u obzir vec sam saznao za onaj dobri stari recept: Shalitra+Shecer=gorivo za model rakete i eto...inspiracija za tren oka,imam sve potrebno,pa i donekle iskustvo...samo oprezno i videcemo shta ce biti (pu pu pu).

Inache primecivao sam da je bilo pitanja o tome kako se mozhe napraviti bilo kakav eksploziv i ranije...i da je onaj ko je pitao uglavnom bio uskracen za odgovor.Na neko chudo internet je prava zbirka recepata za sve i svashta,pochevshi od napalma,preko ekser-bombi,cev-bombi i drugih chuda...veoma opasno,josh bi samo falilo da se neko ozledi ukoliko ti recepti nisu bash tachni.
Inache ja se u to ne petljam i ne nameravam Exclamation

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1169 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 12 sakrivenih i 1097 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Apok, aramis s, Battlehammer, bestguarder, Bobrock1, cole77, crnitrn, darkangel, djboj, draganca, draganl, goxin, HogarStrashni, Istman, ivan1973, ivan979, JimmyNapoli, Karla, konstruktor, Koridor, krkalon, Krusarac, Kubovac, laki_bb, maiden6657, mean_machine, mercedesamg, moldway, nemkea71, nenad81, novator, opt1, Panter, robertino, rovac, royst33, S-lash, salesam, sevenino, shaja1, Shinobi, solic, ss10, stegonosa, Stoilkovic, Stojković, Tamo neko, vathra, virked, VJ, vladaa012, vladas87, vladulns, voja64, Vojvoda86, wexy, YugoSlav, zillbg, |_MeD_|