Kakp je stvorena 63.padobranska brigada

Kakp je stvorena 63.padobranska brigada

offline
  • Pridružio: 13 Avg 2019
  • Poruke: 0

MOZETE POGLEDATI VIDEO: youtube.com/watch?v=9Ti0gg9NEfI&t=13s


Po njima se Niš prepoznaje. Grad na Nišavi punih 46 godina predstavlja bazu čuvene 63. padobranske brigade, danas bataljona. Zvuk aviona „antonov 26“ iz kojeg izvode svoje skokove postao je deo niške svakodnevice.

Istorijat čuvene 63. seže do 1944, kada je u Bariju formiran 1. padobranski bataljon koji je rasformiran već sredinom jula 1945. U poratnom periodu bilo je mnogo „eksperimentisanja“ u organizaciji ovakvih trupa. Jer, razni padobranski bataljoni i brigade su u veoma kratkom periodu osnivani, raspuštani ili premeštani. Tada je preovladavao stav da JNA nisu potrebne veće padobranske jedinice. Jer, kako se konstatovalo, u uslovima upotrebe nuklearnog oružja, modernog PVO-a i masovnih oklopnih snaga u eventualnom ratu vazdušni desanti na bojištu nemaju mnogo izgleda za uspeh.

A posle ponovog formiranja, decembra 1967. godine, ova brigada je postala legendarna, jer je bila i ostala udarna pesnica naše vojske. Visoki, kršni i hrabri, pripadnici elitne 63. zato se respektuju širom sveta, a posle NATO bombardovanja naše zemlje niške „crvene beretke“ dobile su Orden narodnog heroja.

Vreme provedeno za njima, na zemlji i u vazduhu, pravi je „praznik za oči“. I zaista, retki su oni kojima ne zastane dah zbog veština koje izvode. Specijalna obuka padobranaca traje tokom cele godine. Satkana je od preživljavanja, veranja, plivanja i skijanja. Naravno, tu se i borilačke veštine, rukovanje hladnim oružjem. Padobranci su osposobljavaju i za antiterorističke akcije, a „najekskluzivnija“ je padobranska.

Na luping-lestvama, trambolinama, a posebno na visokoj žičari padobranci prolaze obaveznu obuku pre nego što uđu u avion. Skok sa žičare na ovom poligonu je neka vrsta generalne probe, jer ko ne uspe da prođe ovu vežbu na padobranskom poligonu ne može ni da skoči iz aviona. A svaki skok je posebna priča i avantura.

– Taj osećaj je nemoguće opisati rečima. Nebo treba doživeti – kažu uglas niški padobranci. – Od osnivanja brigade do danas učestvovali smo na više od 200 velikih združeno-taktičkih vežbi, koje su izvedene sa zapaženim uspehom. Sve aktivne starešine imaju po najmanje 1.100 skokova, a od 1947. godine izvedeno je oko 480.000 padobranskih skokova i osposobljeno je više od 35.000 padobranaca.

A ima nečeg, običnim ljudima neshvatljivog, u crvenoj beretki i orlu raširenih krila što pripadnike elitne 63. padobranske brigade iz Niša tera da čine neverovatne stvari. Tako je, pre sedam godina, grupa vojnika decembarske klase napisala molbu tadašnjem ministru da im – produži služenje roka! Mnogi od njih imali su samo po skok kada se pokvario avion iz kojeg su skakali, a zbog toga što je popravka trajala više od mesec i po, završetak obuke došao je u pitanje. Posle molbe ministru, želja im je ispunjena, novi avion stigao je iz Beograda u Niš i dan pre „skidanja“ iz vojske, dobili su zvanje padobranca.

– Padobranska zakletva „Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade – rade!“ na najbolji način oslikava obeležje vojnog padobranca – poručuju članovi 63. – Nastala je sredinom 1991. godine, a u potpunom značenju počela je da se stvara sa prvim borbenim dejstvima na Aerodromu „Cerklje“ u Sloveniji. Samo tokom 1991. i 1992. iz objekata baziranja izvršeno je 135 različitih borbenih zadataka – borbenih, bezbednosnih, obaveštajnih, specijalnih…

Na aerodromu „Pleso“ niški padobranci od jula do decembra 1991. godine obezbeđivali su izvlačenja sredstava i većeg broja vazduhoplova iz Vazduhoplovnog zavoda „Zmaj“. A u vadušnoj bazi „Zemunik“ kod Zadra padobranci su bili nešto duže – od jula 1991, pa sve do maja 1992. Prema svedočenju komandira te borbene grupe, odbranu je organizovao onako kako su to nalagali udžbenici i konfiguracija terena. Bio je to školski primer organizacije odbrane.

Tokom NATO bombardovanja, 1999, pripadnici 63. padobranske brigade borili su se protiv OVK na prostorima Kosova i Metohije, ali i sa diverzantskim timovima koji su iz Albanije pokušavali da uđu na teritoriju Jugoslavije. Posebno su se istakli u odbrani graničnih karaula na jugoslovensko-albanskoj granici.

Za 68 godina postojanja padobranskih jedinica, na borbenim i drugim zadacima poginulo je 49 padobranaca. Njih 22 stradala su tokom izvršenja padobranskog skoka, jer se svaki skok smatra borbenim zadatkom. A 21 padobranac poginuo je u borbenim akcijama od 1991. do 2001. godine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 519 korisnika na forumu :: 0 registrovanih, 1 sakriven i 518 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Nema