Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1073

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

Ja bih licno voleo Mirage 2000 da vidim kod nas i smatram da je odlican avion. Zixo odlican ti je clanak inace samo nisam siguran za brojke, zar nije pisano o 25 a ne 30 block 61?

Ajmo prvo o Rusima
ja sam ovde nekoliko puta kacio koliko bi kredit drzavu Srbiju kostao na godisnjem nivou (oko 115 miliona $) plus na to dodati grejs period od nekoliko godina (3-5), kao primer sam uzeo ruski kredit Bangladesu za naoruzanje od prosle godine. Verujem da je bio trazen kredit od Rusa i da je pregovarano o "famoznih" 1.429 milijardi $, ali sam pazljivo slusao izjave keramicara i od izjave od pre mesec dana sam skontao da nema nista od toga. Tada je izjavio da se gleda da kredit vratimo preko namenske, rusi su gori kapitalisti od bilo koga i prosla su vremena trampe jer im nije hitno da prodaju a sa druge strane nismo najblizi saveznik. Na kraju kad se podvuce crta mislim da je glavni razlog zastoja to sto mi necemo da vracamo u parama a oni nece nasu robu (iskreno stvarno ne znam cime su iz namenske mislili da im placaju), naravno ni trenutna politicka situacija nije dobra tako da sam siguran da su nam "preporucili" da ne talasamo.

Arapi
ocigledno imaju veliki interes ovde, na stranu Air Serbia, zemlja, BG na vodi i ostali projekti ne treba zaboraviti da su nam dali milijardu $ sa izuzetno povoljnom kamatom. To se ne radi tek tako, a narocito kad se pogleda kome su jos dali takav kredit. Sto se aviona tice, smatram da ce sa dostavom novih F16 izbaciti starije M2000 iz upotrebe no ovde je caka da su ti avioni dosli 89 u UAE i da su modernizovani na 2000-9 standard. Znaci potpuno savremeni sa 25 godina zivota ali ovde treba dodati par faktora a to je da su avioni deltasi, zatim da su dobro odrzavani u pustinji i na kraju zivotni vek od 45 godina i cini mi se 9000 sati (koliko li samo mirage III/V leti po svetu).
Smatram da bi se mogla eskadrila dobiti za nekih 350-400 miliona i nekih 100-150 miliona bi se Francuzima moralo platiti za 3 stepen odrzavanja. Cak i da cena izadje 600 miliona (kao Rumuni) po meni se ta dva aviona ne mogu meriti nikako jer 2000-9 je u rangu blk52+ dok ce Rumuni dobiti MLU varijantu.
Cena nije mala no mogla bi se dobiti po povoljnijem kreditu od Rusa, Marko FTE je cesto neobjektivan po pitanju nekih stvari no ima istine u tome da nas Rusi cesto deru ko ovce tako da nisam siguran da bi sa njima prosli mnogo jeftinije.
Ali mi nismo jedini kome bi mirage 2000 legao ko budali samar, po meni tu su jos u opciji Pakistan i Egipat, po meni Pakistan nije realan jer je njima malo 32 aviona a da ne pominjem sta bi Indija radila sa pregovorima sa Rafalom u tom slucaju. Sa druge strane Egipat vec ima m2000 i "mezimce" je UAE a Ameri su lupili sankcije. Eh kad bi pola dobili mi a pola oni... Mr. Green
Takodje treba videti da li bi se deo nase industrije mogao povezati sa evropljanima i arapima, prvenstveno mislim na UTVU ali ima tu jos kompanija Marko FTE ih je spomenuo . Ovde treba dodati i to da bi se sa Arapima vracanje bar dela kredita moglo dogovoriti u vidu proizvoda namenske ili poljoprivrednih proizvoda ili oboje (imamo primer i jednog i drugog).

Treca opcija je ruski kredit za budzet od 200 m$
Ovo bi bila najjeftinija opcija kojom bi se moglo dokupiti od rusa preostali broj "devetki" do pune eskadrile i nabaviti 6 Mi17. No da li smemo u politickom smislu?
Ja bih ga licno iskoristio za kupovinu 12 Mi17sh ali bez ikakvog naoruzanja i dodatne opreme, znaci cena golog plus obuka i rezervni delovi. Naoruzanje mozemo sami da staviom (nosaci i nrz) a dodatnu opremu kupiti na medjunarodnom trzistu i izvrsiti unifikaciju sa Gazelama.

Ja bih licno najvise voleo da se ne drze sva jaja u istoj korpi i da se malo promesaju karte, pa da se npr. od aviona uzmu m2000 i kao zamena za kub mica vl dok bi se od Rusa uzelo Mi17 i S300. Ali ovo je teorija praksa je nesto drugo... Ziveli

offline
  • Marko Ivankovic
  • Opitni inzenjer vazduhoplova
  • Pridružio: 05 Avg 2008
  • Poruke: 309
  • Gde živiš: Po celom svetu

E, hvala ti za neobjektivnost Ziveli

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

MarkoFTE ::E, hvala ti za neobjektivnost Ziveli
Nemoj se ljutiti, mislim da nekad preteras zato napisah da si ponekad neobjektivan no to ne znaci da ne cenim tvoje misljenje i da se cesto ne slazem sa njim. Ziveli

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10359

A JF-17? Very Happy

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5389

Ma vazi sto bi nam oni poklonili te avione. Platili bi mi to papreno, samo je pitanje kako.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

@ Mercury
Da nije RD 93, odlicna bi se kombinacija mogla napraviti.
@ proka89
Daleko od toga da bi oni nama poklonili te avione naplatili bi oni ali pitanje je kako a tu dolazimo do nas. Mi nemamo gotovinu da placamo u parama pa su Rusi otpali zbog toga (verovatno i politika). Arapi bi bili fleksibilniji po tom pitanju a to je ono sto nama treba. Njima je potrebna municija svih kalibara, mi mozemo da im je proizvedemo, da li Rusima treba? naravno da ne.
Zatim pogledajmo zemlju, drzava jos uvek ima ogromnu kolicinu zemlje koja se ne obradjuje ili bar ne legalno. Pogledaj kolika je cena vezana za Al rafaved i kupovinu oko 11000 hektara (odmah u startu da kazem da je taj ugovor najbolja moguca stvar koja nam se desila, i ovo odgovorno tvrdim jer sam upravo iz opstine Kula pa znam kako i na koji nacin se zemlja dobijala i od koga)

Evo jedne racunice na brzaka. Stare m2000 su modernizovali 30 komada i to verovatno 22-8 jednosedi-dvosedi. Znaci eskadrila od 14 komada (10-4) gde cena aviona kosta 25 miliona $ (ipak su stari 25 godina) dodje 350 miliona $ na to treba dodati cenu probuke, naoruzanja i rezervnih delova (neka bude sve 250 m$). Od tih 600 miliona dolara bar 200 bi moglo da se prebije preko nasih proizvoda dok bi se ostatak isplacivao preko rata. Ipak je bolje nego da se sve placa u gotovini.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Kakvi pokloni ljudi,ja razumem da ste malo vise kivni,ali...ovo vec prelazi u nesto sto nema veze sa zivotom...

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

Citat:Evo jedne racunice na brzaka. Stare m2000 su modernizovali 30 komada i to verovatno 22-8 jednosedi-dvosedi. Znaci eskadrila od 14 komada (10-4) gde cena aviona kosta 25 miliona $ (ipak su stari 25 godina) dodje 350 miliona $ na to treba dodati cenu probuke, naoruzanja i rezervnih delova (neka bude sve 250 m$). Od tih 600 miliona dolara bar 200 bi moglo da se prebije preko nasih proizvoda dok bi se ostatak isplacivao preko rata. Ipak je bolje nego da se sve placa u gotovini.
ma kakvi, ja mislim da tih para nema ..kada krene obnavljanje infrastrukture železnica, cesta, vodovoda, zaštita od poplava, elektrodistribucijske mreže itd. ..onako u najboljem - ostaje negde oko 100 miliona (možda do 150 mil) usd (ili eura - tu negde), zaboravite te cifre od 600 miliona, tamo neke miliarde ili neke migove-35 ili su-30 i šta ja znam (ef, gripen, f-16, m2000).. realno u tom rangu do max. 150 miliona, pošto je sa migovima 21 gotovo i HR je možda poslednja na svetu koja jih je remontovala a 29-ke 9.12 pitanje ko bi još remontovao (ukraina?, rusi?) ili "poklonio" još funkcionalne (slovačka/poljska), ..ostaje realno do 150 miliona za 10 godina sa svim delovima, obukom i osnovnim naoružanjem od polovnih varianti u evropi samo manja količina švajcarskih f-5 (sasvim su ok za qra, svi potrebni instrumenti, top, aim-9) ili španski mirage f-1.
Bilo šta drugo u ovoj situaciji mi je totalno nerealno..

offline
  • Pridružio: 07 Jul 2008
  • Poruke: 427

Koliko ja vidim sve je prosto:jedini iole za ruse siguran nacin otplate kredita je bio preko taksi za tranzit gasa Juznim tokom sa grejs periodom dok ne isplatimo kredit za gradnju gasovoda.EU je trenutno blokirala gradnju=zamrznut kredit.Srbija,trenutno,jednostavno nema snage drugacije otplacivati...bar dok se ne resi velikih subvencija za gubitase,npr Srbijagas,Zelezara itd...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Ne,nego bi kupovina naoruzanja u tom iznosu/u ovom momentu/bio znak *svrstavanja*...uz nekog.Nebitno je ima li se ili ne.Danas se za mnogo manje uvodi sve i svasta./A mi smo pod lupom,..ne mikroskopom/jbg.polako i pametno,21 ce.pa 29-ke,pa mozda nesto novo tamo....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 568 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 0 sakrivenih i 554 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Brana01, dekan.m, Dimitrise93, Dorcolac, Koridor, milenko crazy north, minmatar34957, raketaš, S2M, shaja1, zziko, šumar bk2, 125