Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1318

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2015
  • Poruke: 189

@Lacko

"para ima" - apsolutno je da ih ima pitanja je tokova novca, naravno zakoni kao sto su oni o ispitivanju porekla imovine ne ugladse svetlo inace bi razni bivsi premijeri koji trose na svadbe po pola milke eura morali da odgovaraju, da ne pricamo o ostalima koji su u ovoj zemlji postali milioneri u euri a da sem politicke funkcije nista nisu drugo privredjivali dok su prethodno spavali na kaucima tetki i druge gluposti....

Posebno pitanje je bacanje para na Air Serbiu a i mnoge druge gluposti - novac za Air Serbia je dovoljan da bi smo mogli ovu temu da zakljucimo na 10 godina. A ta ista Air Serbia jedan cist civilni politicko korupcionaski privredni subjekat na ovom forumu ima svoju temu, forumu koji voli sam sebe da nazove vojni dok neki mnogi drugi bezbedonosno vojni apsekti kao sto su migranti nemaju svoje teme.

Evidetno je i prisustvo politickih trolova u nekim temama manje na blogovima posebno zadnjih desetak dana ali i moderisanje postova na nacin koji pokazuje da ni moderatori nisu imuni na politicki uticaj gde se mnoge politicke floskule pustaju a neke gase.

Na sve to razdvajati politiku od bezbednosti i vojske kako se cesto ovde pokusava nije moguce a nije ni normalno jer je usko povezano stivo.

-----------------------------------------------------------

Jedini VOJNI SAVEZ za koji znam da Srbija ima proklamovanu politiku pristupa je EU.

Ovde se gotovo nigde ne spominje EU kao vojni savez tj. zaboravlja se da to nije samo ekonomski savez. Nema teme sa nazuivom da li ste za pruistup Srbije EU vojnom savezu. Nema teme a ni sagovornika koja razmatra zasto nam EU ne daje vojnu pomoc i tako nas priblizi svojim vojnim standardima koje cemo morati da ispunjavamo. Ali zato se razmatra nepostojeci savez sa Rusijom i pristup NATO paktu.

Ako neko treba da besplatno naoruzava Srbiju to je European Defence Agency. Mogli bi da nam posalju po nesto od svakog zajednickog evropskog projekta, malo eurofightera za pocetak...

Ulaskom u EU nasi vojnici ce po direktivi mozda ce ici u Ukrajinu(u okviru Visegradske Borbene grupe na primer), Irak i ko zna gde jos.

Ne primecuje se da se Francuski predsednik Holand pre par meseci kada je bio terorizam u Parizu nije pozvao kada je rekao da je napad na Francusku napad na Evropu na povelju NATO vec na Artical 42 koji nije clan povelje nato vec clan Lisabonskog sporazuma.

Ne primecuje se da se zagovara stvaranje EU borbene grupe na balkanu
bezbednost.org/upload/document/1104041204_policy_paper_br__1-.pdf
u kojoj bi Srbija bila najveci ucesnik.

Imali bi za komandanta EU Federiku Mogherini, mozda je to bolje od NATO Stoltenberga?

Sve to se zaboravlja a u neposrednom susedstvu nam je EUFOR. I sada kao necemo u NATO ali hocemo u EU, u cemu je razlika, znam sta je zajednicko ali neke vece razlike ne vidim....

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Hm. Jedno vrijeme je postojao jedan Sovjetski Savez sa širokom mrežom savezničko - saradničkih država. Neki ljudi tvrde da ga je to (između ostalog) i pokopalo. Takođe, za Ruse gorko zvuči činjenica da se mnogo od podijeljene besplatne vojne pomoći okrenulo protiv njih, da su ih mnogi saveznici ispalili čim bi se utalili sa Zapadom.
Rusija je specifična i nije Zapad. Nema meke poluge moći (pored svih ostalih). To nema ni Kina. Možda to ne mogu da izvedu, možda paze da se ne istroše. A možda im prosto nije u interesu. Ni sam život u Rusiji nije lak, ni samo "servisiranje" te države nije jednostavna rabota. Tako da je malo neozbiljna stvar prizivanje čisto materijalnih stvari za džabe kad su i Rusi na ime tih sredstava dobrano žrtvovali dio svog standarda. Na kraju krajeva oni sami kažu da su im dva jedina saveznika Armija i Flota.
I sve bi to za Srbiju bilo manje - više svejedno da je taj opcioni Zapad svojim činjenjem ne gura upravo u krilo Rusije. Jerbo suviše često je zaskoči nekim prilično krupnim podvalama uz držanje na pristojnu udaljenost od punopravnog članstva (EU/NATO). Tako da igrajući samo na tu kartu Rusija mnogo čini za Srbiju, a ne još da joj šalje. I kome da šalje?
Takođe ta forma pomaganja, problematična je. Bjelorusiju niko ne pomaže, Ukrajinu svako. Pa ko se raspada? Nas je Zapad pomagao samo da bi učvrstio Brozovu vlast koji je i jedino bio ugrožen iznutra, nikako od Sovjeta. Možda je zbog toga i toliko forsirana propaganda i histerija o spoljenjem neprijatelju i nazadnim Rusima koji hoće da komanduju našem strašnom ingenioznom sistemu i predobrom narodu. Svaka decenija SFRJ imala je neki svoju (unutarpartijski) puč. Poput Južnog Vijetnama. Sličan je i bio sistem pomaganja. Drži vodu dok...

Čak i bez obzira na Ruse, Amere, NATO, MMF, Svjetsku banku - RV Srbije sabotirano je iznutra. Ili barem proglašeno neperspektivnim u komadu (i to odavno). Pored toliko i takvih "Velikih vođa" - šta će ti Vojska? Sajdganer iz Feketića nije je ni služio, nit su mu trebali kapa i čizme kad se igrao "plavog groma".

offline
  • lacko  Male
  • Elitni građanin
  • doktor medicine
  • Pridružio: 10 Sep 2009
  • Poruke: 1534
  • Gde živiš: nis

Khaless ::Nema ovde nekakvog velikog vodje ili slično.
Stvar je matematike. Da li smo se zadušili kod MMF? Jesmo. E, odna nam on odredjuje uslove kredita. Jedan od njih je da ne sme da se kreditira naoružanje. I gotova stvar.
Da li bih voleo da je suprotno? Bih.
Sa druge strane, ako znaju u kakvoj smo situaciji, zašto Rusi ne urade neki aranžman sa nama? Imali su 16 godina do sad. Avaj, i oni kažu - lovu na sunce. Baš su bezobrazni.
Da se razumemo, i ja sam verovao, da stižu avioni, verovao u aranžmane, kredite ovo ono. Ali - za sada vidim ništa nije sletelo...

A sada - da li je normalno što je Vučić izjavio "Ako Hrvati odustanu od kupovine i mi ćemo"?
- Nije.
Jer Hrvati za 24H mogu da dobiju od NATO šta požele a nama trebaju meseci da se u opšte dogovorimo sa "braćom" Rusima oko oružja. Dakle, kao neutralna zemlja MORAMo da budemo dobro naoružani. Meni jako smeta lakoća poigravanja sa vojskom.


Samo da repliciram i necu vise da palamudim Mr. Green

Nisi u pravu. MMF se nije mesao u eventualno kreditiranje. MMF ne odredjuje sta bi smeli ili sta ne bi smeli. Kako to funkcionise u pasusu ispod.

Vlada predlaze MMF-u paket mera za suzbijanje javne potrosnje i za dugorocnu stabilnost javnih finansija. Vlada se samonicijativno obavezala MMF-u da nece dodatno da se zaduzuje van okvira koji su nam predoceni. Vlada je ta koja je bez pritiska predlozila smanjenje plata i penzija i ukidanje mogucnosti bilo kakvih nabavki vece vrednosti. MMF apsolutno nema veze sa odbijanjem ponudjenog kredita za naoruzanje. MMF je samo lupio pecat na papir koji je iz Nemanjine poslat na adresu MMF-a. Odluku treba posmatrati u kontekstu nase politike 1 gazda, 1 dupe, 4 stolice. Ko razume shvatice.

A sto se vodjinog blefa tice Laughing

Mi nemamo od cega da odustanemo zato sto nam nista nije ponudjeno niti imamo dozvolu da bilo sta nabavimo. Sami smo se obavezali na takve uslove. Gazda nam je u Berlinu, ponavljam u Berlinu.

Danas je srpski interes ono sto je nemacki interes. A nemacki poslovni interesi su brutalni. Primer kupovine Hemofarm-a i izgradnje Frezejinusa. Uslovi: da se zbrise konkurencija sa trzista (Galenika i ukidanje bilo kakvih mogucnosti galenske proizvodnje infuzionih rastvora kako bi Frezenijus bio monopolista na trzistu).

Aj u zdravlje Ziveli

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Da ostavimo ekonomske pokazatelje sa strane... Floskula da para nema je potpuno neozbiljna u pogledu finansiranja VS, kao i širenje priče na nekakve nove mere štednje da bi se VS izdigla iz trenutnog sivila novim nametima po građane RS. Nemam ni želje, ni živaca, da argumentujem nešto što je milion puta napisano na ovoj temi (koga interesuje, neka krene od prve stranice, pa redom).

Ali da krenemo od "glave"...
Ministarstvo odbrane RS je jedna zakržljala tvorevina, konzervativna i opterećena raznim recidivima prošlosti, pa kao takva je plodno tle za uhlebljenje raznih "statista u kukuruzu" (čitaj - prolazna funkcija za bolja - materijalno-finansijski isplativija mesta u državnom aparatu za stranačke "dodavače" i "zanosače m.da" u krivinama). Pored zakržljalosti, pogodna je za medijsko zapuštanje, zanemarivanje i "ubuđali budžak" iz koga se teško može razaznati suština problema koji opterećuju VS. Vs nema pravo da se medijski oglašava čak iako joj se radi o glavi. Ministarstvo odbrane je predimenzionirano (kao i mnoga ministarstva u RS), nije u funkciji reformi i sprovođenja politike odbrane, koja uzgredbudirečeno, verovatno ne postoji ni u obrisima. Već decenijama je tu da "opterećuje" VS umesto da je suprotna situacija. Najbolji primer za ovo je plejada državnih sekretara koji protutnjaše kroz pomenuto ministarstvo, a ni medijski nisu ni propraćeni, a kamoli da ih se neko seća. Smišljeno odrađeno, jer unapređenje sistema od strane vlasti nije ni cilj. Najodvratnija stvar je to što je to jedna institucija za "sisanje" države Srbije od strane kvazistručnjaka i stranačkih "zanosača".
Sa takvim rasporedom "snaga" dolazimo do VS. Vojska Srbije je jedan "bogalj" hobotnica, kojoj su svi pipci odsečeni. Ostala je samo glava, koja jedino može još po malo da ispušta mastilo, ali sve manje. Izbor vrhovnih kadrova je pod strogom političkom lupom od strane vladajuće klike, ove ili one. Generali su dovedeni u položaj da se povijaju i uvijaju pred raznim stranačkim kadrovima koji im nisu ni za kurira dorasli. Ministarstvo odbrane se medijski eksponira samo u superlativu (našminkano i cirkuski nastrojeno) preko izmučene i osiromašene Vojske Srbije, koja davnih dana više ne stoji na nogama, već je pala malo niže. Ono što može da podigne "prašinu" i istera mak-na-konac je medijsko razobličavanje trulog sistema, ali ne postoji ni volja, ni želja bilo koga da se bavi MO i VS. Koga još boli qrac za sve to?
Vojska u jednoj normalnoj zemlji je stalna pretnja izazivanja vojnog puča, ukoliko je politička elita "zalutala", jer je nosilac tehnološkog razvoja i promena u društvu, a sastavljena je velikim delom od čestitih ljudi i patriota, koji su "zadojeni" odnosom prema državi. Ta uloga VS je davno zaboravljena kategorija. VS je svedena na minoran lakodeformišući "obavezni" balast društva bez neke posebne uloge i značaja u društvu. Novčani iznosi koje ova država izdvaja za funkcionisanje sistema odbrane su porazni. U takvom spletu okolnosti dolazimo do "borbe za gulaš" unutar Vojske, gde nastaju podele koje nikako ne bi smele da postoje. Vojska Srbije je svedena na minoran sastav, minorna sredstva tehnike (da nije bilo JNA, ko zna kad bi se ova priča završila), minorna izdvajanja za održavanje i funkcionisanje, sumanuto minorne plate (do ivice egzistencije) pa je ljudstvo koje je svoj život posvetilo tom poslu dovedeno davnih dana u situaciju da se zapita "za čije babe zdravlje ja ovde ja ovde jedem g.vna?" pa je motivacija i moral nešto što postoji samo u naznakama kod svih pripadnika VS. Rezultat je da stariji - iskusan kadar jedva čeka penziju, a mlađi gleda što pre da zapali negde u civilstvo ili preko. Najbolji pokazatelj toga je da je čitava klasa oficira-informatičara napustila Vojsku u prvoj godini službe (naravno, niko se ni počešao nije).
Da bi se cela ova naša priča dovela na "zdrave osnove" sistem odbrane treba da pretrpi "upisivanje nula na hard disk", a finansiranje sistema odbrane dovede na nivo koji je izglasala Skupština Republike Srbije, a to je 2,0 - 2,6 % BDP-a. Unazad koznakolikogodina nema transparentnosti prema javnosti gde, šta, koliko i zašto je potrošen svaki dinar za sistem odbrane. Javno praćenje funkcionisanja ovog sistema i ne postoji. Sistem je bespotrebno doveden u situaciju da svoje osnovno funkcionisanje podređuje nekakvim sumanutim zakonima o javnim nabavkama, plaćanju kojekakvih poreza i carina, po cenu nefunkcionisanja. O ovim temama u ovom tamnom vilajetu jedino daju glas Lazanski i Radić, što je katastrofalno. Ne mogu da zaobiđem ni učešće članova foruma, kojima odajem priznanje na entuzijazmu koji je neretko prepoznat kao rezultat genetskog zapisa, pre nego čvrstih osnova.
RViPVO takođe zahtevaju HARD RESET, otrgnuto finansiranje od "velikog brata", mnogo veći obim ulaganja i slobodno izražavanje prioriteta, a kao najvažnija stavka za opstanak je zaštita resursa kadra, jer bez pomenutog ishod je jasan.
Mnogo se bavimo Amerima i Rusima, a kod nas samih "promaja" duva na sve strane, škripi i lupa, da je to više nepodnošlljivo. Garantujem da (kad bi bilo pameti, k'o što nema) bi ova zemlja pametnim upošljavanjem svojih kapaciteta u zemlji i inostranstvu vrlo brzo mogla da "skoči" u društvo izabranih, ali sve prethodno napisano je neviđen teg oko vrata, kojeg ako se uskoro ne rešimo, NA.EBASMO!!!

A onda NEKA NAM JE BOG UPOMOĆ!

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Kao i uvek Kozedube, izvukao si sustinu problema.
Valjalo bi ovaj post staviti u svaku temu vezanu za nabavke u VS, da se procita pre nego se krene sa mastanjima.

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Upropastili ste temu kukumavkama i kojekakvim analizama koje nemaju ama bas nikakvog znacenja.

Evo kako izgleda jedan ugovor o kupoprodaji naoruzanja sa Rusima:
https://www.mycity.rs/must-login.png

U pitanju je ugovor izmedju Rusije i Jermenije, iz 2015-e godine, vredan 200 miliona USD.
Ugovor je sa otplatom na 10 godina, kamata 3%, a godisnje rate podeljene su u 2 dela - prvi se uplacuje 15. februara, a drugi 15. avgusta.
Nesto slicno mogla bi da potpise i Srbija (da hoce) za polovne MiG-29 i zavrsi pricu oko cuvanja svog neba u narednih 15-20 godina.
Remontovani MiG-29 A ili S bi trebao da sa remontom kosta oko 7-8 miliona. 12 aviona (9+3) kostalo bi 96 miliona, plus naoruzanje i oprema, da zaokruzimo na 150. Na 10 godina ceh bi sa kamatom izasao na oko 195 miliona USD, tj. Srbija bi placala 10-godisnji kredit sa godisnjom ratom od 19,5 miliona USD.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3042

Kožedub ::A onda NEKA NAM JE BOG UPOMOĆ!
Jel znaš onaj vic sa Hasom i poplavom? Upravo nam ode i treći čamac.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

aerodrom ::
Nesto slicno mogla bi da potpise i Srbija (da hoce) za polovne MiG-29 i zavrsi pricu oko cuvanja svog neba u narednih 15-20 godina.


Resice samo na papiru.
RV kao celina mora da se resi. A to nije samo nabavka aviona za LA, niti je modernizacija Galeba, niti je nabavka HT i aviona, vec sve to zajedno plus odrzavanje, snabdevanje, delovi, upotreba i obuka.
E to se plasim da se nece nikad resiti.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

aerodrom ::Upropastili ste temu kukumavkama i kojekakvim analizama koje nemaju ama bas nikakvog znacenja.

Evo kako izgleda jedan ugovor o kupoprodaji naoruzanja sa Rusima:
https://www.mycity.rs/must-login.png

U pitanju je ugovor izmedju Rusije i Jermenije, iz 2015-e godine, vredan 200 miliona USD.
Ugovor je sa otplatom na 10 godina, kamata 3%, a godisnje rate podeljene su u 2 dela - prvi se uplacuje 15. februara, a drugi 15. avgusta.
Nesto slicno mogla bi da potpise i Srbija (da hoce) za polovne MiG-29 i zavrsi pricu oko cuvanja svog neba u narednih 15-20 godina.
Remontovani MiG-29 A ili S bi trebao da sa remontom kosta oko 7-8 miliona. 12 aviona (9+3) kostalo bi 96 miliona, plus naoruzanje i oprema, da zaokruzimo na 150. Na 10 godina ceh bi sa kamatom izasao na oko 195 miliona USD, tj. Srbija bi placala 10-godisnji kredit sa godisnjom ratom od 19,5 miliona USD.


Ти половни МиГ-29 ипак не би могли да се употребљавају 20 година већ 10-15 јер РСК МиГ нуди продужење века на 40 година. Ако су авиони произведени рецимо између 1986-1991. или нпр. само 1991. онда би могли да лете до 2026-2031. одн. 2031. Опет питање је логистике тј. да ли ће бити довољно делова за варијанте 9-12 и 9-51. Мада то што Руси и даље ремонтују 9-12 даје неку наду да ће бити ОК са логистиком али и не мора да значи.

Мислим да је цена половног МиГ-29 већа од 7-8 милиона, ако рачунамо да је ремонт 4-5 милиона. Наравно причамо о авионима из Русије. У Украјини је то доста јефтиније али се квалитет ремонта може довести у питање. Опет нека је и 10 милиона један половни ремонтовани 9-12 може се купити неки минимум од бар 4 авиона (један двосед) уз ремонт и продужење века на 4 авиона које већ имамо. То је неких 40 милиона за 4 авиона и још 20 милиона за ремонт постојећих. Плус нпр. 20 милиона за наоружање и делове. Или би нам Руси ипак дали џабе авионе па да платимо само ремонт.... Smile

Дао сам само пример где би ловачка ескадрила имала неки минимум од 8 авиона. А то је довољно само за преживљавање...Али, докле само преживљавати?

П.С. Желим да кажем да је Кожедуб поставио праву дијагнозу ВС, МО па и саме државе...али народ је заузет ријалитима и замајавањима, спиновањем и манипулацијом државног врха...

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Jel neko cuo za intervju koji je Slobodnoj Evropi dao naš ambasador u Moskvi Slavenko Terzić. Ima nešto o pridruživanju Srbije Evro-Azijskoj Uniji. Ima li tu neke istine?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1085 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 11 sakrivenih i 1025 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bankulen, bladesu, Bokiboks, bokisha253, Boris BM, cavatina, cinoeye, darkangel, Dimitrise93, dragoljub11987, drimer, esx66, Fog of War, galerija, gomago, goxin, HogarStrashni, hyla, ivan1973, Karla, kokodakalo, Krvava Devetka, kunktator, kybonacci, laganini123, Marko Marković, mercedesamg, Metanoja, milenko crazy north, mnn2, nemkea71, NoOneEver Dreams, rajkoplje, repac, RJ, sevenino, slonic_tonic, stalja, Stoilkovic, Trpe Grozni, TwinHeadedEagle, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, Vlada1389, vladulns, wizzardone