Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1383

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7597
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma da , rampa nazad ima svoje prednosti. Pilatus porter ima onaj poklopac na podu ali on je smanjenih dimenzija. Rampa na zadnjem djelu omogucava i utovar i istovar,
Mada na vratima sa strane su godinama izbacivani i padobranci i paketi sa pomocu.

Zar je toliko losa stvar sa pilotima, o cemu mi pricamo onda ovdje.
Logicno bi bilo da imamo vise pilota nego letjelica operativnih. Sa Lastama imamo oko 40-ak operativnih aviona svih tipova, doduse samo 6 operativnih supersonika....
Treba probrati pilote za njih.
Doduse neke ceka penzija, a ima li ko da ih zamjeni? Treba im omoguciti letjelice da to mogu uraditi......

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Sall ::Vi ne shvatate da je najmanji problem(ma koliko smesno zvucalo) tresnuti pare i nabaviti lovacke avione. Bilo koje, u sustini potpuno nebitno. Mi imamo ozbiljan nedostatak pilota i tehnickog kadra. NEMA KO DA TERA I OPRAVLJA TE AVIONE!
A neki ovde mastaju o 2-3 eskadrile...

Valjda je nekima sada jasnije zašto se pominje jednocifren broj aviona kao opcija nabavke.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7597
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Pa dobro , jedna nacija poput Srbije moze da izdvoji pilotsku elitu za 6 supersonicnih aviona.
Za tehnicko osoblje treba zdrav mozak , jedno oko sa povecalom i veliki moral.
Drzava treba da pruzi obuku.


Znaci u tom slucaju piloti koji ne zadovoljavaju zahtjeve za supersonicne mogu da lete ns helikopterima, avionima sporijim od zvuka poput yak 130 , ( dobar za dalju selekciju prema supersonicnim, za svu trenazu kao i za borbena dejstva).
Kako onda objasnjavate ne imanje helikoptera , ne modernizaciju G4MD , ne kupovinu LIFT-a ? .

Koliko pilota izlazi svake godine , 1? 5 ?

Ipak se sve svodi na neulaganje u vazduhoplovstvo...
Sa kupovinom vazduhoplova ide i tehnicka potpora...

offline
  • Nebojša
  • prodavac magle u penziji
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 2851
  • Gde živiš: Niš bre

Sall
Pa ja to pričam sve vreme. A kako stvari stoje biće sve gore sa kadrom.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2292

Sall ::Vi ne shvatate da je najmanji problem(ma koliko smesno zvucalo) tresnuti pare i nabaviti lovacke avione. Bilo koje, u sustini potpuno nebitno. Mi imamo ozbiljan nedostatak pilota i tehnickog kadra. NEMA KO DA TERA I OPRAVLJA TE AVIONE!
A neki ovde mastaju o 2-3 eskadrile...

Apsolutno si u pravu i to je poznato tebi, nama ovde i u MO i VS. Ali zasto se onda ljudi u MO i VS ponasaju ko nojevi i zabijaju glavu u pesak? Cemu dalje cuvanje Orla i dozvoljavanje SDPR da pravi cirkus sa njim?
Opet pravimo genijalne poteze i razbacujemo pare, mehanicare i pilote (a manjkamo u sve tri kategorije). Kako vreme prolazi ubedjen sam da ce RV doziveti sudbinu nekadasnje RM i to iz istih razloga, kako se ne ugledamo jednom na pametnije (Rumuni). GUZ - Glavom U Zid

Evo jos jedan primer razbacivanja, meni dan danas nije jasno cemu bacanje para na baziranje u Nisu?
Sem lokal patriotizma ne postoji ni jedan smislen i racionalan razlog. Odmah da svima bude jasno 63. je ostala tu zbog toga, a ja se pitam samo zasto nisu svi u Pancevu uz drasticno manji trosak i sigurno ujednaceniju i bolju obuku unutar jedinice.

U pravu si za nove avione, ali valjda prvo treba pocistiti u "kuci" i napraviti prostor pre bilo kakve kupovine.

mushroom ::Majstori, a vi i dalje ne kapirate da je za nas najbolja opcija da umemo na pusing Gripena kao npr. Cesi...
Da se mi ne lazemo i kazemo iskreno u lice, mi se nove Svedske vojne tehnike necemo nagledati u Srbiji bar jos 20 godina i to ne zbog nase zelje ili cene te opreme vec zbog Svedjana.
Evo ovih dana dolazi Svedski premijer posle koliko decenija, sta mislis zbog cega toliko dugo?
Ima par stvari koje nam oni zameraju i jos dugo ce to nastaviti da rade, jednostavno ponasaju se kao snob iz "visokog drustva" prema "posluzi" i za promenu stava ce trebati vreme.
Nemojmo da se lazemo da JAS 39 nije nudjen zato sto mi nemamo para kada se isti nudi i to "iskace iz frizidera" nekima koji su u mnogo gorem finansijskom stanju od nas.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Sall ::Vi ne shvatate da je najmanji problem(ma koliko smesno zvucalo) tresnuti pare i nabaviti lovacke avione. Bilo koje, u sustini potpuno nebitno. Mi imamo ozbiljan nedostatak pilota i tehnickog kadra. NEMA KO DA TERA I OPRAVLJA TE AVIONE!
A neki ovde mastaju o 2-3 eskadrile...


Tacno tako!I taj kadar se ne pravi za noc....Nismo mi onaj dobar kadar tokom 80-ih imali tako sto je neko legao uvece a ujutru se "probudio obucen", vec je skoro 3 decenije bilo potrebno da se RADI I ULAZE pa da se stinge tu (uz sve porodjajne muke 50,60-ih godina itd...).U vazduhoplovstvu je KONTINUITET ULAGANJA (u kadar i tehniku) KLJUCNA stvar.Od pristupa "kupim sada pa onda u 30 godina upotrebe ne ulozim nista u osavremenjavanje" na kraju moze da bude cak i vise stete nego koristi (masina je placena, al nije izvuceno ni 50% od o noga sto je moglo da se izvuce iz te platforme tokom veka upotrebe).

Ne treba podceniti cinjenicu ni da je nemali broj pilota na sopstveni zahtev napustio VS u poslednjih 5-10 godina i presao u civilne kompanije (Air Serbia itd...).Okej to se desavalo i za vreme SFRJ (da piloti hoce da ce demobilisu da bi leteli za bolju lovu u JAT-u).I tada je postojala osetna razlika u primanjima, a danas to vec nije rupa vec PROVALIJA (uporedite status i primanja majora lovacke avijacije i njegovog kolege sa slicnim stazom u Air Serbia i sve je jasno)....

Dakle sem aviona to pitanje i STATUSNO mora da se resi (zao mi je zbog letackog dodatka "vecito ljubomorni" prasinari ali pilot ne moze da bude svako, oni su uvek bili elita - u svim ozbiljnim armijama sveta)...

E onda kada resimo :

- primanja i status kadra,
- skolovanje i usavrsavanje kroz karijeru,
- uspostavimo neka "pravila igre" i surovo kaznimo svako krsenje (da nam se ne bi desavale katastrofe tipa ove poslednje sa Mi-17)

Onda tek mozemo da raspravljamo i vodimo ovde "akademske raspave" dal je MIG-35 ili Gripen "prava stvar" , dal nam treba 8 komada ili 2 eskadrile itd itd...

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7597
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Pa ne bih rekao ni onda da bi bilo svejedno koji avion.

Br . 1 . Tehnicko osoblje. Ako imamo manji broj tipova letjelica, znaci da je laksa obuka tehnickog osoblja , t.j. sto veca unifikacija letjelica. Avioni u miru sluze za air police i obuku a u ratu se vide kvaliteti aviona.... ( izdrzljivost , lako odrzavanje , popravka).

Br. 2. Najjaci avion u SFRJ je bio MIG 21 (Sovjeti i nase komsije su imali puno boljih aviona svih namjena, pred kraj su i nama dosle 29 -ke) , bukvalno Jastrebovi su bili jurisna avijacija i mini Jaguar -Orao, a oba su u sustini borbeni avioni izvedeni iz aviona za obuku . ( Orao je izveden kao osnovni borbeni avion , ali njegove karakteristike su u rangu aviona za naprednu obuku).

Br . 3 . U onim nasim zaj....cijama su jedino efikasni bili Jastrebovi , Orlovi i G 4 -ke.
Lovci su se lose pokazali unatoc hrabrosti pilota, od odrzavanja do nemodernizacije opreme, mnogi problemi. Jednostavno , dobri su u miru za Air Police ( suverenitet neba ) . Ako neko ima podatke o presretnutim tomahawk raketama od strane lovaca .

Br . 4 G 4 MD bi bio odlican avion kada bi bilo kakvo vodjeno sredstvo za njega. Znaci Napredni trenazer /LIFT /laki jurisnik. Ipak pitanje je kad bi mu se stavila elektronika koliko bi on u stvari bio azuran sa svojim malim motoricem . Tu je njegov jaci brat Orao , ciji problem je bilo odrzavanje zbog raspada SFRJ .Ali je mogao veci teret da ponese ukljucujuci i vodjene bombe. Ako je to rjeseno sto ga ne bi modernizovali . Kad ga vec spomenuste ima li vjesti o njemu, i ako ima koliko planiraju da ce kostati modernizacija i na koliko aviona? Za G 4 su govorili 5 miliona a K 8 nov kosta toliko.

Br 5 . Kupili ili napravili ili modernizovali avione za osnovnu i naprednu obuku na mlaznom avionu i do sad smo ih imali. Sta je sa pilotima ? Pa valjda je bio neki plan i program obuke do sad , koliki je priliv pilota ? Godisnji ? Svakih 5 godina? Pa mora biti plan neki kako se popunjava pilotski i tehnicki kadar i kada smiju napustiti vojsku. Ako u 40 -45 -oj im bude dopusteno da idu u privatne kompanije, to im je samo motivacija da se prikljuce vojsci, odsluze drzavi i zarade lovu poslije. Cak mislim da im drzava treba omoguciti program, znaci dio u instruktore -predavace u skoli dio u privatne kompanije. Ali mora biti vazduhoplovnog osoblja.

Znaci ako imamo pilote na G4/ORLU/Mig 21 /29 , mozemo probrati par pilota za obuku u zemlju proizvodjaca na obuku za novi digitalni visenamjenski avion kao i mlado tehnicko osoblje na obuku . Koliko treba vremena za to ? Godinu , dvije?

Br. 6. Ako treba vise od godinu -dvije za to, kompletirati Air police eskadrilu sa ne modernizovanim avionima mig 29 , i time kupiti vrijeme .


Ocigledno da treba napraviti vezu izmedju aviona za obuku , lakog jurisnika/ LB i lovca.
Jl 9 pruza tu mogucnost, jednostavan je , imamo iskustvo ( mig 21 ) , dovoljan za Air Police .
Za vise para dosli bi do L 15 , ali to su nove tehnologije, znaci problemi sa uvodjenjem.


https://youtu.be/p_rc-dW4z6Q
Prica o su 25.
-Spominje se da je SSSR imao 20 000 pilota na 13 000 letjelica,
-Taktika im je bila da u nekom opstem ratu velikim brojem letjelica uz veliko pozrtvovanje uniste protivnika.
-Su 25 je trebao da sve to prezivi i ostane kao jedini avion na bojistu poslije apokalipse, jednostavan za odrzavanje a veoma ubojit.

PS
Sto se tice aerodroma Nis , sve i jedna Brigada bi imala svoj aerodrom. Tako bi i formirao odbranu Srbije ...

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat: Onda tek mozemo da raspravljamo i vodimo ovde "akademske raspave" dal je MIG-35 ili Gripen "prava stvar" , dal nam treba 8 komada ili 2 eskadrile itd itd...

Слажем се али да би борбена (или ловачка) авијација преживела потребна нам је нова техника. Могуће да постоји процена да би за то било потребан мали број половних МиГ-ова 29 што је можда тренутно заиста најрационалније решење али само за преживљавање.

Опет евентулана набавка нпр. 6 половних МиГ-29 уз ремонт 4 постојећа решило би питање ЛА за око 10 или нешто више година. Остаје питање шта ћемо са ЛБА...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10355

Nabavka novih 6 MiG-29M i remont 4 MiG-29B je pucanje u nogu.
Em nisu isti avioni, em je premali broj oba tipa. A drzava ce dati pare tad i ko zna kad ponovo- verovatno ne u narednih 15 godina. I sta se dobilo? Odlaganje gasenja...

Milion puta smo pisali i dolazili do istog zakljucka. Ili ce drzava da kaze DA, treba nam funkcionalno RV da radi 1. .....; 2. ....; 3. ..... i shodno tome kupicemo taj i taj tip aviona/helikoptera u odredjenom broju i kraj.

Pojma oni nemaju sta zele da urade. Ako plan i postoji na nivou struke, slaba je ta struka jer svoje planove ne istice i ne bori se za njih. Pa onda imamo stalno lutanja od strane politicara sa njihovim ''nemackim'' helikopterima, pa komandant RV svake godine smanji pomalo broj lovaca, helikoptera i G4 koji su u planu. Za koju godinu doci ce do nule kako su krenuli.

Sto se planskog razmisljanja tice jedini pozitivni pomak je skolovanje VTS u srednjoj vojnoj skoli. Ali sada ocigledno skripi...

Mislim da kandidata za LA ima, dosta ljudi je zakucano na G-4 i Orlu a primljeni su sa visokim zdravstvenim kriterijumom, pa zbog nedostatka tehnike i dalje lete skolsko-borbenu (neki moj utisak, moguce da nisam upravu)

Sto se odlaska u AS i ostale civile tice. Ja imam malo cudan stav oko svega toga. Koliko god da je situacija sranje ( a sranje je) ne opravdavam, cak osudjujem odlazak ljudi iz RV. Zasto?
Ako si prosao jako tesku selekciju, tebe su odabrali a neke druge nisu, skolovali te i obucili za dz, i ti si frajer sad odes u AS...jako ruzno po meni. U VS se ne ide zbog para nego zbog ljubavi prema poslu i otadzbini. No dobro, uvek ce toga biti. (doduse odlazak u AS i civile nije bas toliko jednostavan kako se to obicno predstavlja)

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30309

zixo ::Остаје питање шта ћемо са ЛБА...

Da li je neko od struke otisao i rekao ministru u poslednjih 10 godina da Ceska ne moze da proda nikome L-159 jer bi svi trenazera i lakog jurisnika a ne samo jurisnika jednoseda i da ih nude vec za tepsiju ribe samo nosi ? Irak je uzeo 15 za 30 miliona, proizvedeni i stojali konzervirani... Draken privatna eskadrila pokupio ostatak isto za dzaba maltene, i to tek prosle godine...

Hrvatima uopste nije bilo u planu nabavka Kiowa ali je iskrslo i bilo suvise dobro da se propusti da se uzme eskadrila za 30 miliona( i to pola platili od toga). Tunis isto.

Ima x primera po svetu...

Eto ti LBA za tepsiju ribe za narednih 25-30 godina. Stojalo je pred nosom samo 10 godina...



A sada rade L-39NG, jeftini napredni trenazer...ko je rekao G-4 http://www.l-39ng.cz/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 777 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 7 sakrivenih i 729 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Apok, babaroga, bagor10, Bane san, Batinas, bokisha253, ccoogg123, djboj, FileFinder, HrcAk47, ikan, kolle.the.kid, krkalon, kybonacci, ladro, laki_bb, Leonov, M1los, milenko crazy north, moldway, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, nikoladim, pein, radionica1, radoznao, robert1979, ruma, Shinobi, Srle993, stankolich, Sumadija34, vobo, W123, zbazin, zillbg, Zmaj Ognjeni Vuk, |_MeD_|, Čivi