Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1606

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Hi-Men 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 26 Jan 2017
  • Poruke: 1

sremac983 ::Није потртебно да НАТО ништа окупља као 1999...Све околне земље или већина су у НАТОу...добили би оне одобрење од истог да нападну Србију и да је поделе међусобно...

Зато боље да се не играмо ватром, јер се не граничимо са Русијом, па да можемо да радимо шта нам се прохте....

КиМ није игубљено 1999. већ је изгубљено много година пре тога. Када су Срби продавали своја иамња и куће шиптарима и селили се у БГ, НС и велике градове, јер су добијали огромне своте новаца за иста. Да нас је тамо доле било више од њих, ово се никада не би десило...


Ko bi nas to napao ?
Jedino ko moze da proba su Albanci, Hrvati i Muslimani iz Bosne. Sa ovim dvojcem zapadno se VRS sama nosila bez vecih problema.
Ostale bas briga da ginu za NATO. Orban je vise za Rusiju, Rumuni tradicionalni prijatelji, Bugari i da hoce ogroman je rizik..tako da me bas zanima ko bi bio u stanju da to izvede.

E da su tako razmisljali svi ko ti 1918 i 1945, danas bi ziveo u Nemackoj ili Austriji.
Mnogo vece sile od ovih okolo su lomili ovde svoje zube.

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7574
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

kljift ::Bojim se i da je ovdje Irbis u pravu. Sirija je dopisala novu stranicu terorizma stvarajući novi model paravojski. Da ne širimo priču u odnosu na te paravojske Su 25 je minimum. Ne vidim ni što je problem da zamijeni Orla. Sve što bude falilo za Su 25 faliće i za Orla. A Su 25 je sve što Orao nije.
Valjalo bi da se dobavi i količina od 4 - 5 Su 25. U varijanti SM 3 značilo bi puno za pravovremeno gašenje eventualnog ograničenog sukoba.


^
Ako su g 4 i j 22 kriticni sa djelovima, nesumnjivo je da je su 25 perspektivniji . Samo nema ih novih , pa koliko se isplati praviti prelaz.
I da li je moguce od su 25 koristenog napraviti rentabilni su 28 trener , da budemo kompletni.
Ako ne , trazi se novi ( yak 130)
I da nadju djelove za domace avione sad ce svi biti zauzeti 29-kama.

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Meni nije jasan toliki optimizam pogotovu kod vojnih da ce biti lako sa Siptarima, bilo nekada. Ajde da sada ostavimo sve po strani pocev od vere, mrznje i svega ostalog. Uzmimo jedan merodavan podatak.
Meksiko ima BDP 1.3 tiliona dolara
Kolumbija ima BDP 378 milijardi
Brazil ima BDP 2.3 triliona dolara

Srbija ima BDP 45 milijardi dolara.

Koji su uspesi ratova u njihovim zemljama vrlo tanki njihovi narko karteli su jos uvek jaki i ako imaju pomoc SAD-a.

Sada uzmimo primer SAD-a koji je imao isto protivnika kao i mi (teroristi plus narko krateli u jednom) sta se desilo u Afganistanu nista morali da odu.

Sada uzmimo primer Srbije sa 7 miliona stanovnika, a od toga bar 30% nacionalne manjine koje nece ratovati pa jos 30% starodg stanovnistva jos dodaj ove koji nisu sluzili vojsku zanci jos veci procenat koji nije sposoban...

Sada uracunajte sve ovo i kazite kako napasti ili se braniti od PRVOG narko kartela u svetu?

Mnogo jaca zemlje od nase jedva izlaze na kraj sa njima, i ako nisu toliko mocni,a odjednom Srbija je jaka da se nosi sa prvim narko kartelom na svetu.

Sada na sve ovo dodajte veru, veliki natalitet, ogromne svote novca koje za sobom donosi droga, povezanos sa Turskom i Talibanima, Cecenima, a sve preko posla,a onda uticaj Turske na ove u Sandzaku i Bosni pa uticaj i samih Albanaca na iste preko novca i politickih veza. Za karaj korumpiranst nasih politicara i staresina.

Doskorasnji prvi covek Beogradske policije sastaje se sa sefom Albansje mafije u Beogradu.... Ako je on na njegovom platnom spisiku ko su jos doticna gospoda. Mnogi oficiri kradu vlasnistvo Srbije zarad svoje koristi(svaka cast postenim oficirima i vojnicima),a tek koliko ce njih uzeti novac od Siptara. Rusima je to isto bio problem 90tih izdaja od strane staresina zbog nemastine i loseg morala, a to je kod nas danas...

Rusija je jedva izasla na kraj sa takvim organizacijama, a tada su Cecenski klanovi dosta slabiji od danasnjih Albanskih i raspolazu sa manje novca, opet su Rusima napravili problem. Putin nije pobedio Ceceni samo na Kavkazu nego one u unutrasnjosti Rusije tj Biznismene, otvorenom pretnjom da ce ih pohapsiti i oduzeti sve sto su stekli, ako klanica na Kavkazu ne prestane i ubrzo je to bila ruzna proslost.

Mi se ne mozemo osloniti na pesadiju i na ljude jer nas narod je lako povodljiv za novac,a u takvom sukobu kesa nece faliti. Zato je nama potreban jurisnik koji ce moci da ublazi napad i u slucaju izdaje uspori dalje napredovanje dok se ne postavi odbrana na drugom mestu. Ovaj posao ne moze da uradi ni J22 ni G4, a pogotovu ne MIG29.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Da se mi malo vratimo na nabavku MiG-ova.

Tekst iz Odbrane nam je doneo mnoga razjasnjenja ali i ponovne nedoumice.

Saznali smo dakle da ruski avioni dolaze u martu i da idu u Momu na radove.

Ono sto nije jasno zasto je potrebno 9 ili 10 meseci da se ti avioni dovedu na standard nasih primeraka? Posto naravno u tekstu stoji da ce se oni predati krajem ove ili pocetkom sledeće godine. Mislim da je potrebno sto pre osposobiti dvosede i zapoceti sa intenzivnim letenjem. Ali i obezbediti dovoljno delova za postojeće avione kako se ne bi prekidao kontinuitet letenja.

Oni ce uci u upotrebu a zatim na remont idu nasi avioni. Oni bi trebali biti i prvi modernizovani MiG-ovi 29 a posle njih na modernizaciju idu ovi donirani. Ali ne kaze se gde ce se vrsiti modernizacija, mislim da bi u tom slucaju logicno bilo da se to odradi ovde ali mislim da to nije moguce u potpunosti da se provede u Momi.

Remont i modernizacija radara kao i remont motora sigurno s emora uraditi u Rusiji. Postavlja se onda pitanje zasto se sve nije uradilo u Rusiji i to vec ove godine, naravno na ruskim avionima, i da oni krajem ove ili pocetkom sledece godine stignu u modernizovanom stanju?

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 26

Hoces da kazes da mislis kako je 9 meseci isuvise dug vremenski period, da se 6 aviona dovedu na odredjeni standard, od trenutka prijema na radove, do trenutka prijema u jedinicu? Da li mislis da, recimo, ako avioni dodju na Batajnicu 10. marta, da je moguce da radovi pocnu 11. marta?

Kao bivsi avio - mehanicar, kazem ti da si u zabludi, narocito ako se uzme u obzir da kuburimo sa tehnickim kadrom, i da se to nekako mora pokrenuti, ako Piposki kaye da je jefitije da se to radi u Momi, a verovatno je i celishodnije zbpg nasih tehnicara koji ce te avione u buducnosti morati da odrzavaju, pa ko smo onda mi da sumnjamo?

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6228
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

zixo ::Saznali smo dakle da ruski avioni dolaze u martu i da idu u Momu na radove.

Али није прецизно наведено да ли сви долазе одједном, или постепено у више "тура".
Можда је рок испоруке неколико месеци?

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Hoces da kazes da mislis kako je 9 meseci isuvise dug vremenski period, da se 6 aviona dovedu na odredjeni standard, od trenutka prijema na radove, do trenutka prijema u jedinicu? Da li mislis da, recimo, ako avioni dodju na Batajnicu 10. marta, da je moguce da radovi pocnu 11. marta?

Kao bivsi avio - mehanicar, kazem ti da si u zabludi, narocito ako se uzme u obzir da kuburimo sa tehnickim kadrom, i da se to nekako mora pokrenuti, ako Piposki kaye da je jefitije da se to radi u Momi, a verovatno je i celishodnije zbpg nasih tehnicara koji ce te avione u buducnosti morati da odrzavaju, pa ko smo onda mi da sumnjamo?


Nisam u zabludi jer znam da je MiG-29 18102 počeo da se radi septembra 2010. da bi poleteo već u novembru, dakle za samo tri meseca je sve to završeno.

Pri tom je to bio remont uz modifikaciju.

A rekli smo da će u Momi raditi ruski stručnjaci i da ćemo mi biti ''fizikalci''.

Eto ja nisam bivsi avio-mehanicar ali jesam tehnicko lice, konkretno vezano za odrzavanje masina i znam dobro sta je remont i odrzavanje.

Mozemo da sumnjamo jer znamo kako je sve to teklo u nekim drugim zavodima i na drugim avionima istog tipa.

U Rusiji se sada radi ''predeksportna priprema'' aviona, pa ce onda u Momi da se radi prilagodjavanje aviona nasem standardu, pa ce onda ici na produzenje zivotnog veka a onda na kraju, u ne trecoj, nego cetvrtoj fazi da se ide na modernizaciju. Sto je mnogo mnogo je.

Hocemo li za svaku ovu fazu premestati avione iz Srbije u Rusiju? Ili njihove komponente, kao sto je to bilo radjeno 2008. i 2010.?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

S tim sto je sporan broj komada koji mogu istovremeno, istina spominje se broj 3 ali u realnosti ocekujem da prolaze 2+2+2 sto bi i bilo okvirno do tri meseca po paru aviona.
Ako uzmemo tvoj primer iz jeseni 2010. onda i nije nezamislivo da dovodjenje na nas standard bude u tom rasponu. Ipak ima stvari koje se menjaju...

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Ja samo izražavam sumnju u dolazak tih aviona u martu, jer forum o tome nije zvanično obavešten niti je prezentovana kopija Ugovora o donaciji.
Very Happy

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 26

Bila su dve varijante, je li tako:

1. Da se avioni urade u Rusiji i da dodju krajem 2017
2. Da dodju kod nas u martu i da se rade do kraja 2017

sto znaci da bilo gde da se rade, vremenski bi to trajalo + - 10 meseci...

pricamo o obnovi tehnickog kadra i stajanju Mome na noge, a hocemo da se posao uradi u Rusiji, pa to ne ide braco...uostalom, i da se sve, i remont i modernizacija uradi u Rusiji do kraja 2017, ko ce to da odrzava za 3, 4, godine?

Znaci, ne znam sto je nekim ljudima tesko da shvate da u celoj ovoj prici imamo jednacinu sa vise nepoznatih, da su u igri i finansijska sredstva, i problem kadra, pa i vreme, pa i politika... i da se to ne moze uraditi preko noci, da jebe oca, u stvari moze, ali da se iskesira milijarda novaca, a to onda vise nije jednacina sa vise nepoznatih ...

ali, ali, sam dolazak ovih aviona je korak u pozitivnom pravcu, nova krila prakticno, novi sansa RVa

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1341 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 1297 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, aleksmajstor, Apok, BlekMen, Brana01, cemix, Dimitrise93, draganca, dragoljub11987, dule10savic, Georgius, Griffon vulture, ILGromovnik, Ivan001, Ivica1102, kolle.the.kid, kuntalo, Mcdado, mercedesamg, milenko crazy north, Milos ZA, MilosKop, milutin134, nenad81, powSrb, Seeker, SlaKoj, solic, srbijaiznadsvega, Srle993, Sumadija34, suton, Tragač, vathra, Vlad000, vladaa012, VP6919, zzapNDjuric99