Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1609

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 22 Maj 2014
  • Poruke: 165

Jedan off, gde vam je tema "nabavka novih helikoptera za RV Srbije"? Čini mi se da je nekad bila Very Happy

Šta je plan sa transportnom avijacijom? Ima li tu nekih naznaka o kupovini novih/polovnih aviona?
Koliko bi bilo dovoljno transportnih aviona za našu zemlju? Koliko se dugi može sa ova 2 An-26, da li mogu ona druga 2 (ili 4 ja mislim) da se remontuju?

online
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 776
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Dr. NN ::Jedan off, gde vam je tema "nabavka novih helikoptera za RV Srbije"? Čini mi se da je nekad bila Very Happy

Šta je plan sa transportnom avijacijom? Ima li tu nekih naznaka o kupovini novih/polovnih aviona?
Koliko bi bilo dovoljno transportnih aviona za našu zemlju? Koliko se dugi može sa ova 2 An-26, da li mogu ona druga 2 (ili 4 ja mislim) da se remontuju?

Transportna avijacija je ovde
https://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Nabavka-t.....je_12.html
ali je kanda malko tema zamrla bas kao i transportna avijacija.
O helikopterima je valjda ovo
https://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Kupovina-.....a_146.html

offline
  • Pridružio: 01 Avg 2008
  • Poruke: 81
  • Gde živiš: Beograd

sremac983 ::Није потртебно да НАТО ништа окупља као 1999...Све околне земље или већина су у НАТОу...добили би оне одобрење од истог да нападну Србију и да је поделе међусобно...

Зато боље да се не играмо ватром, јер се не граничимо са Русијом, па да можемо да радимо шта нам се прохте....

КиМ није игубљено 1999. већ је изгубљено много година пре тога. Када су Срби продавали своја иамња и куће шиптарима и селили се у БГ, НС и велике градове, јер су добијали огромне своте новаца за иста. Да нас је тамо доле било више од њих, ово се никада не би десило...


Ti Srbi koji su ro uradili su minoran procenat. Problem je sto takvi se najlakse bili vidljivi zbog novca pa se mislilo da svi to Srbi tako prolaze. E pa nista dalje od toga.
Ali jedno jeste istina. Za srpska stradanje su najvise krivi sami Srbi. Siptari su do dolaska Slobe bili Bog i batina Na Kosovu, Metohoji posebno. Glavni podizvodjaci su im bili Srbi.
Bilo ko se drznuo da se nesto pobuni je eksrespno bio optuzen za srbovanje.
Recimo moja majka je bilo za isto optuzena jer je postavila par pitanja u vezi kadrovanja u gnjolanskoj bolnici. Razgovor je bio zavrsen kada je inspektoru inace Srbinu, u stanici odbrusila : "Ja nisam srpkinja vec makedonka idiote!". Cale je gore prosao, izbacen is suda. A vazio za tada mladog i perspektivnog sudiju.
Toliko o tome.


dopuna:
Inace drzava Srbija nije apsolutno nista ucinila za ljude kojima je imovina zauzeta na Kosovu da im pomogne. Dosta njih su sada podstanari ili su poceli zivote iz pocetka. Srecnici su bili oni koji su uspeli da prodaju i bar imaju neki start. Malo je poznato, ali ne mali broj Siptara je otisao sa Kosova nakon "oslobodjenja". Bas zbog "oslobodioca". Vecinom su u Svajcarskoj, Nemackoj i Austriji.

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2007
  • Poruke: 61

zixo ::Da se mi malo vratimo na nabavku MiG-ova.

Tekst iz Odbrane nam je doneo mnoga razjasnjenja ali i ponovne nedoumice.

Saznali smo dakle da ruski avioni dolaze u martu i da idu u Momu na radove.

Ono sto nije jasno zasto je potrebno 9 ili 10 meseci da se ti avioni dovedu na standard nasih primeraka? Posto naravno u tekstu stoji da ce se oni predati krajem ove ili pocetkom sledeće godine. Mislim da je potrebno sto pre osposobiti dvosede i zapoceti sa intenzivnim letenjem. Ali i obezbediti dovoljno delova za postojeće avione kako se ne bi prekidao kontinuitet letenja.

Oni ce uci u upotrebu a zatim na remont idu nasi avioni. Oni bi trebali biti i prvi modernizovani MiG-ovi 29 a posle njih na modernizaciju idu ovi donirani. Ali ne kaze se gde ce se vrsiti modernizacija, mislim da bi u tom slucaju logicno bilo da se to odradi ovde ali mislim da to nije moguce u potpunosti da se provede u Momi.

Remont i modernizacija radara kao i remont motora sigurno s emora uraditi u Rusiji. Postavlja se onda pitanje zasto se sve nije uradilo u Rusiji i to vec ove godine, naravno na ruskim avionima, i da oni krajem ove ili pocetkom sledece godine stignu u modernizovanom stanju?


Zivojine, ne zna se koliki je resurs ostao ruskom poklonu, veoma moguce ne previse. Ako bi se uveli u upotrebu polovinom ove godine, sto je realno, moguce da bi ostlai bez aviona dok nasi budu na remontu, pogotovo ako se remont produzi... ipak se radi u Momi, a plasim se da zdrava doza optimizma pojedinaca sa foruma nema nikakvo utemeljenje u realnosti.

Mada, sada kada malo bolje razmislim ima ovde nekolicina clanova, sve im licno Sojgu i Putin javljaju, ako oni ne znaju, ko ce ga znati...

offline
  • Pridružio: 25 Avg 2011
  • Poruke: 295

O tome sta je isplativo a sta ne, mogu da razmisljaju zemlje kao sto su SAD, Rusija, Kina, koje su relativno sigurne i koje imaju mnogo vise opcija od nas. Mogu o tome da razmisljaju i zemlje kao sto su Ceska, Belgija, Portugal i druge koje nemaju toliko sredstava, ali nemaju ni velike izazove i koje su relativno bezbedne kad je u pitanju neka spoljna pretnja, ili gde mogucnost nekih carki gde bi morali da koriste vojsku i nije toliko izrazena.

Za nas bi mozda pametnije pitanje bilo razmisljati u smislu oportunitetnih troskova, tj. sta bismo mogli da izgubimo ako ne uradimo (u ovom slucaju ne nabavimo) to i to. Da pojasnim, da smo 90-ih nekako nabavili i upumpali milijardu ili dve u vojsku, ne bismo kasnije izgubili 30 milijardi ili koliko vec direktne materijalne stete zbog bombardovanja, a o nematerijalnoj steti i poziciji u kojoj smo se nasli i sada se nalazimo da i ne pricam. Mozda bismo kupili jos 5,10 ili 15 godina, kada bi stvari bile povoljnije za resavanje problema, a malo li je? Pa mi smo sve ratove docekali nespremni, po sistemu "nece valjda" i zna se kako smo prolazili. Koliko takvih ratova bismo mogli jos da podnesemo, a da i dalje imamo buducnost? Jedan, dva,... nula?
Zato bacanje para, bez obzira da li je to 100, 200 ili 400 miliona na te SU-25 koji bi mogli da nam sluze 10-15 godina, i ne bi bilo bacanje para. Naravno, ne samo na njih, bitan je citav sistem odbrane i kako je sve to ukomponovano. A 10 godina, zar neko stvarno veruje da ce nas zaobici neki manji ili veci rat u tom periodu?

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Ne trudi se nece to neki nikada da svate, njima je bolje da salju vojsku ne spremnu da se kolje sa neprijateljima nego da opreme vojsku jednom za sva vremana, da li je staro ili novo nema veze, ako nam treba i ako ce nam koristiti.

Ovde se uvek pricalo da je godinu dan bez RV ce ubiti RV jedne zemlje da nece postojati vise, da ce sve opet od nule morati da se pravi, da je skupo da sacekas jedno dve tri godine i kupis avione jer ces izgubiti pilote, tehnicare i sve. To je tacno, ali onda das primer Iraka koji 11 godina nije ima Su25 pritom je celu vojsku Iraka pa i te tehnicare i pilote SAD otpustio i odjednom sada Iraku to nije skupo jer se kontinuitet odrzao covek od 40-50 godina koji je izgubio sluzbu je drzao casove 11 godina kuci kako se odrzava i upravlja sa Su25 i sada oni imaju obucene tehnicare i pilote.

I to pisu ozbiljna vojna lica, koja isto pisu da je smrt za jedno RV da nemas koju godinu lovacku komponentu....

Ne vredi da se prica mi smo takav narod, sve nama ne odgovara i sve zelimo na gotovo,robovi smo navika i uvak nam je sve skupo, ali zaboravljamo da ono sto se ne plati na mostu ce se plaiti na cupriji.

SRJ nije htela da kupi S300 i BUK od PVO i da sredi MIG29 i za nekih 1.5 miliardi koje trebalo da se ulozi mi smo doziveli oko 50 milijardi direktne stete za nesto vise od dva meseca. Opet cemo tako i samo sto ce ovog puta gubiti vise zivota,a investitori ce bezati,a mladi ce odlaziti iz zemlje u jos vecem broju.

offline
  • Pridružio: 25 Avg 2011
  • Poruke: 295

Sa druge strane, onaj ko kaze da bi ulozio milijardu u vojsku, brzo bi dosao na zub svih onih koji vicu o skolama, bolnicama, malim platama, lakse bi se potpalila masa da ga smene... ali da ne ulazimo sad u politiku, nije to bas sve tako jednostavno koliko bismo voleli. Samo, istina je da nam treba malo vise lobiranja za te vojne stvari. Pisalo se o 4 Mi-24, ajd kad bi bilo bar i to za pocetak. Mnogo mi rupa imamo, ne samo u vojsci, treba to sve zakrpiti.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7050

alkatraz080 ::Sa druge strane, onaj ko kaze da bi ulozio milijardu u vojsku, brzo bi dosao na zub svih onih koji vicu o skolama, bolnicama, malim platama, lakse bi se potpalila masa da ga smene... ali da ne ulazimo sad u politiku, nije to bas sve tako jednostavno koliko bismo voleli. Samo, istina je da nam treba malo vise lobiranja za te vojne stvari. Pisalo se o 4 Mi-24, ajd kad bi bilo bar i to za pocetak. Mnogo mi rupa imamo, ne samo u vojsci, treba to sve zakrpiti.

Misliš pola naroda ne glasa, a pola bi da glasanjem dođe do neke tezge.

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

racerx11080 ::
Mada, sada kada malo bolje razmislim ima ovde nekolicina clanova, sve im licno Sojgu i Putin javljaju, ako oni ne znaju, ko ce ga znati...

Slažem se.
Ja rekoh nekoliko puta da se znanje internet stručnjaka jako potcenjuje.
Nije to samo na ovom forumu, to ti je masovna pojava na celom Internetu.
Da mene pitaju, otpustio bih 75% oficira iz MO i GŠ.
Koji će nam, kad imamo Internet?
Najozbiljnije mislim ovo što sam napisao.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7050

Sale ::racerx11080 ::
Mada, sada kada malo bolje razmislim ima ovde nekolicina clanova, sve im licno Sojgu i Putin javljaju, ako oni ne znaju, ko ce ga znati...

Slažem se.
Ja rekoh nekoliko puta da se znanje internet stručnjaka jako potcenjuje.
Nije to samo na ovom forumu, to ti je masovna pojava na celom Internetu.
Da mene pitaju, otpustio bih 75% oficira iz MO i GŠ.
Koji će nam, kad imamo Internet?
Najozbiljnije mislim ovo što sam napisao.


Ko da se ekipa iz MO i GŠ o nečemu pita.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1287 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 1237 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Asparagus, bladesu, BORUTUS, Brana01, cikadeda, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, DPera, draganl, galijot, GandorCC, Georgius, Hexe, hyla, ikan, kihot, krkalon, Krvava Devetka, Lieutenant, ljuba, markF, mercedesamg, mgolub, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, MilosKop, Miroljub1979, Mixelotti, nemkea71, nick79, procesor, raptorsi, S-lash, sasa87, Srle993, vathra, zlaya011, 79693