Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1829

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Jethro ::Napisano: 21 Apr 2018 23:41
Ако је тај НАТО тако добар, онда бити окружен НАТО земљама није опасност већ сигурност.
Чланство у НАТО је политичка одлука, па је логично да нећемо тамо: ако Запад према нама води непријатељску политику, уцењујући нас да уђемо у НАТО и "евроатланске интеграције", зашто би ми то требали да прихватимо? Да ли већ сада треба да смо партнери или непријатељи?
Одакле и чему закључак да ћемо ратовати са 90% суседа?
Руси би нам помогли колико могу, сигурно много више него 99-те године. И сада је њихова помоћ за многе наше политичке проблеме од непроцењивог значаја, за онога ко хоће да је види.

Dopuna: 21 Apr 2018 23:43

И да истакнем (по ко зна који пут): треба нам још 12 (дванаест) МиГ-29, а не само 4, макар и да су поклоњени.


Nigde ne rekoh da je NATO dobar. To je jedna imperijalistička, licemerna i neetička organizacija. Niti rekoh da ćemo ratovati sa 90% suseda, već da nam je 90% suseda u NATO pa svaki sukob sa njima sigurno znači i sukob sa NATO. E sad, istoriju znaš, i znaš da imamo nerešena pitanja sa nekim susedima, sa nekim smo bili i u sukobu ne tako davno, a jedan je učestvovao i u kopnenoj agresiji, evo nema ni 19 godina...Tako da nemoj da se pravimo naivni, ako se ne palšimo potencijalnog rata zašto uopšte opremamo vojsku i za šta će nam onda tih dodatnih 12 migova?

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

Dicus, losa ti je teza sa opremanjem... Mi se ne opremamo, vec prezivljavamo! Posle skoro 20 godina cemo imati kompletnu eskadrilu 29ki i to sastavljenu s brda s dola! Pored toga uzeti su Milovi komada 2 i Erbas H-145M komada 4, jer eto treba nesto da leti kad manjkaju ove postojece osmice. PVO za sad nista, KoV se uglavnom oprema donacijama (termoviziju nam dopremili Austrijanci, HMMWV Ameri itd.), kao i gore pomenuto RV (Rusi i Belorusi). Sto se tice Radica, on ima slicnu teoriju kao i Darko Trifunović, prof. fakulteta za bezbednost. Obojca su pro NATO, ali ne kao spodobe uglavnom zenskog pola u Srbiji (nikad ne bi digao ruku na zensko, ali Boga mi ove bi tukao za dobro jutro!). Samo da napomenem da sam po tom pitanju neutralan, jer nit se ja pitam, nit imam koristi od obe varijante, vec samo posledice! (u vidu zatrovanog zemljista sa OU i svake vlasti od 89te na ovamo, mada ni ta pre 89. nije bajna...) Tako da, za razliku od njihovih istomisljenika za prikljucivanje u teta NATU, ova dvojca navedenih nisu jebivetri sa kojim ne mozes da prozboris koju, pa makar ta tema bila taj isti usrani NEJTO, a da nemas neodoljivu zelju da ih bijes do iznemoglosti!

offline
  • Pridružio: 01 Feb 2014
  • Poruke: 1297
  • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

To što Radić kaže/misli za NATO su isto pisali i pojedini ljudi na ovom forumu. Iste te stvari, dakle ne slepo proNATOvsko lobiranje i propagiranje u stilu Jelene Milić, nego čisto objektivno upoređivanje i analiziranje zašto bi to bilo manje zlo po nas. Namerno koristim termin ''manje zlo'' jer mislim da niko normalan u Srbiji nema lepo mišljenje o tom savezu i ne misli da će nama da procvetaju ruže ako uđemo u njega. Ali postoje gore i postoje bolje odluke kad se radi o našem budućem odnosu sa tom organizacijom.
Elem, da se vratim na srž - dakle sve to što je Radić rekao, a Dicus parafrazirao, pisali su na ovom forumu i obični ljudi. Ali se najčešće uopšte nije lepo završavalo. Ne mislim na sebe nego na neke druge članove koji su iznosili takve stavove i često bili osuđivani čak i pre nego što bi iko prošao kroz njihov rezon i pokušao da razume njihov ugao gledanja.

Rusiji hvala na dosadašnjoj tehničkoj pomoći, a hvala i na saradnji (jer i to je ipak znak dobre volje). Ali ja ne gajim nikakve iluzije da bi oni nama ikad pomogli vojnom intervencijom. Ako sam i gajio nešto, to je nestalo sad sa poslednjim dešavanjima u Siriji. I dalje ću da poštujem mnoge stvari kod njih, i dalje ću da gotivim njihovu nauku i tehniku, ali mislim da definitivno postaje jasno da je vrhunac svake njihove pomoći tehničkog karaktera, ne vojnog.

Znam da sad pravim grešku što u istom postu pominjem i članstvo u NATO i odnos prema Rusiji te da rizikujem da isto budem svrstan u koš sumanutih NATO lobista i propagandista. Al dobro, kako god. Koga ne bude mrzelo da pročita i porazmisli na par sekundi, shvatiće suštinu. Drugi kako hoće, njihova stvar.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ne mogu da trazim sad , ali je Radic rekao nesto u srcu Rus , a pamet mu nalaze da bi ulazak u NATO rjesio neke probleme i da bi ako bi se ti problemi rjesili vrlo rado to uradio.
A u Ruse se je razocarao. Mada Rusi ko Rusi , daleko su ....
Kada su tjerali Turke preko Bugarske , Karadzordje je pobjedjivao. Samoubilacki udar Napoleona na Rusiju je ugusio 1.S. ustanak .
Opet surovanje Obrenovica sa AU je dovelo do San Stefanskog mira , da bi 1878 na B.Kongresu samo djelic Hercegovine pripao CG ( kao bratskoj Srpskoj drzavi ) dok bi vecinska BIH pripala AU .
Da podsjetimo , Srbi su digli ustanak protiv Turaka , uz pomoc CG , Srbije i AU . Nevesinjska puska , Vaso Pelagic u Krajini.
Prisili smo Turke da ne mogu da kontrolisu podrucje da bi AU usla.
A Srbi dobili status ( za koji su morali izboriti naknadno ) nesto poput prava koja garantuju Srbima na Kosovu u ZSO . Uglavnom kultura i jezik.
AU je imala tendenciju da ide dalje na Balkan , znaci Srbija i CG , sto je dovelo do 1. S.R.
Da je anektirala i SiCG , isli bi mi da ginemo prema Bosforu i Rusiji , a mozda ne bi imali svjetski rat do 1920 i neke....
Mozda se nedovoljno prica o Srpsko- Bugarskom ratu1885 , ali moje misljenje je da je direktno podstreknuto ovim gore napisanim....

Da ne ulazimo u dubinu price i nije tema, treba sacuvati neutralnost, koliko god to nekima se cinilo kao neki izraz.
Granica je blizu , kad se pocnu samarati samarace se preko naseg lica ...
A trenutno nema mnogo zemalja koje imaju "veze, mostove" kao sto mi imamo. Ne mislim ja da organizujemo sastanak u BG , Trampa i Putina . Mislim na saradnju sa firmama , kompanijama.... ( makar sansu imamo ...)
Niko drugi ne moze da odlucuje za neku drzavu sta joj je dobro , nego ona sama. Sve ostale drzave samo gledaju svoj interes...

Da se vratimo avionima
10 plus 4 je 14 , 70 posto operativnost je nekih 9 aviona ... pristojan broj, mada u sustini racunam na prosjecnih 7 ukljucujuci dvosjede ... nesto ne vidim neko spremanje za rat sa tim avionima....

A ostalo naoruzavanje je OK , ja razumijem Bakira kad kaze , pravicemo oruzje za prodaju a zlu ne trebalo i za odbranu.
Samo ga ne razumijem ko ce koga braniti kada spomene BIH .....t.j. ko ce se naoruzati....
Jedan veliki dogovor na Balkanu ne potreban radi bezbjednosti i buducnosti.... jer sve ostalo donosi nemirnu budicnost...
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktue.....vetog-Save
Vecina danasnji Srpskih " zapadnjaka , Natovaca , Rusofila " su nesvjesni svoji poteza. Ne mozes ti u desnoj krivini namotati puni lijevi . (Vozacki receno ) . Mozes malo da obidjes malu prepreku . Ali njih vecinom zanima vlast . Duboke posljedice ne ... ( mislim da se Obrenovic okrenuo AU samo zato sto je Karadjordje bio Ruski covjek .Obrenovic zeljan vlasti, rjesio se konkurencije ubistvom kuma, i stao pod yastitu AU , (sto je dovelo do raznih posljedica u buducnosti ). Egoista , vjerujem da mnogo ima dans takvih politicara.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

Није ми јасно шта Белоруси имају од овога. Ајд Русима ћемо платити можда неку модернизацију aли њима евентуално неке делове и пратећу опрему.

offline
  • boyce 
  • Super građanin
  • Pridružio: 05 Nov 2007
  • Poruke: 1072

Mi Rusima nikad nismo bili prvi pik na ovim prostorima, to su bili drugi, mi smo i danas smo usiljena opcija...a NATO je za nas bila opcija dok smo bili u poziciji da pregovaramo sa sostvenim opstankom znači 1990 i 1996 i pomalo 2000 ali tad je već bilo kasno, i ima jedna teorija koju zastupaju neki ex generali i političari uglavnom pro NATO, koji su se u to vreme zalagali za ulazak u NATO, a koji tvrde da kad god smo bili blizu, Sovjeti odnosno Rusi su se umešavali i vraćali nas , a to nas je koštalo ovim danas, moje mišljenje je da sada nesvrstanost takva kakva je jedina opcija(ovo nije neutralnost koliko god neki tvrdili), postoje neke naznake da bi NATO mogao u nekom trenutku da se transformiše u EU verziju bezbednosog saveza, tačnije da se ta opcija ojača, formira i dobije na značaju, u tom trenutku bi trebalo razmisliti o tom savezu, za sada to je na dugom štapu, NATO nosi tu trans atlansku osnovu, a USA pogotovo sa Trampom ima taj izolocijanlistički momenat s vremena na vreme, ko zna...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

@Јетхро
Ниси у праву.Нама не треба још 12,треба нам више.Али полако.Иде све неким својим током.Ево сви смо одушевљени донацијама/Морам да признам полазим прво од себе/.Нико више и не помиње број пилота,механичара,колко ће да кошта керозин.Чак и они који су цртали деда мраза у кокпиту Мига29,сад су задовољни.И требало би да буду.А биће и још задовољнији уверен сам.Оног момента кад сви добронамерни/на жалост нису сви/схвате да је војска изнад политике,значиће да је негде подвучена црта.Да се више не замлаћујемо аналитичком генијалношћу појединаца овде.Ми смо ту-где смо.Хоћемо ли ратовати или не понајмање зависи од нас.Боље је бити што спремнији.Овај термин значи да горња граница није дефинисана.Ни потребама ни жељама,а ето има начина да се и финансије сведу на минимум уколико има воље,али и моћног пријатеља који хоће да помогне.Шта од тога имају Белоруси...Па ето не морају можда да имају Бог зна шта.Али помажу.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

@mashroom
Citat:Dicus, losa ti je teza sa opremanjem... Mi se ne opremamo, vec prezivljavamo!
Sve se slažemo, moja teza se odnosila na Jethrov predlog na nabavku dodatnih 14 aviona.

A da nam je cela vojska u fazi preživljavanja jeste. Da ne širim priču dalje zadržaću se na RV. Nema preterano smisla gomilati dodatne 29ke (mislim na neki dodatni kontigent), već polako treba da se traži konačno rešenje, koje bi krajem 2020-ih trebalo da odmeni ove Migove.
Nešto se dešava oko našeg RV-a, ali ne mogu da primetim neki haos oko nabavki koji mi potpuno nije jasan. Ova priča oko 4 Mi-35 je kompletni nonsens. Više mi liči na "nadražaj" nekog političara ili savetnika nego na nešto što je VS tražila.

@stringer bell
100% se slažemo. Kod nas je dovoljnoo da kažeš lepu reč o karakteristikama nekog aviona koji se nalazi u sastavu NATO-a i deo populacije (i forumaša) će te proglasiti za NATO lobistu, a kamoli nešto više od toga. Vidite Zixo-a, čovek koji je 3x veći rusofil od mene, ispade NATO lobista po rečima nekih sa foruma Laughing

Apok ::Није ми јасно шта Белоруси имају од овога. Ајд Русима ћемо платити можда неку модернизацију aли њима евентуално неке делове и пратећу опрему.

Plaćamo remont. Mada opet, Belorusija stvarno ima mnogo manje interesa bilo šta da nam pokloni, pa na ovaj gest gledam kao na gest istinskog prijateljstva.

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Mene jako zanima kako dolazite do cifri o potrebnom broju aviona za RViPVO RS, još 10, 12, 24 ... Very Happy
Što je posebno zanimljivo, neko će to objasniti u dve-tri rečenice iako je za takvu analizu potreban kompleksan proračun koji bi obuhvatio više aspekata (školovanje pilota i mehaničara, logistiku, fiksne i varijabilne troškove) od kojih je najvažniji onaj koji se tiče strategije upotrebe tih aviona.
Cenim da bez stotinak strana gusto kucanog teksta to nije moguće, i to od strane vrlo stručnih osoba.

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Sumanuto je u stanju preživljavanja VS ići na veći broj, ne znam šta bi dobili, jer ta vizija kojom se nažalost vode mnogi iz sfere politike, a bogami i iz vrha sistema, posmatraju avione (helikoptere) i pilote (i tehničare) na način da kad se kupe (dobiju) sredstva, oni stoje postrojeni u nekom hangaru i čekaju da neko pritisne "crveno dugme" i sve se dalje odvija prema planu u njihovim glavama. Opasna zabluda. Nažalost, političarima je dovoljno da se priča o naoružanju i provlači kroz naslove medija, jer se sirotinja raja loži do besvesti.
Kam' gi kadar za to "planinarenje"? Tako pojednostavljeno posmatranje RV-a je pogubno. Dosadan sam, ali ću opet... Gde je pašnjak na kome se beru obučeni piloti i tehničari? Dajte malo realnosti, da bi i LA izašla na zelenu granu treba podržati finansijski i sa ovim brojem aviona, inače džabe smo krečili. Prvo da skočimo, pa da kažemo hop. Daj da obučimo ljude sa ovom tehnikom i da se stvaraju uslovi, akoBogda za neki Su-30.
Ja uporno potenciram sistemsko uređivanje podrške Vojsci, ova sredstva su mizerna. Zato imamo situaciju da političari iznalaze nekakva vanbudžetska sredstva. Nema tu sistematičnosti i nemojte je tražiti u takvom okruženju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1283 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 6 sakrivenih i 1216 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, Aleksandar Tomić, aramis s, Atomski čoban, Ben Roj, Bobrock1, botta, brundo65, BSD, comi_pfc, dane007, darkangel, delrey, Denaya, DPera, Dukelander, Excalibur13, flash12, gmlale, Istman, jukeboxer, kjkszpj, Koridor, Krusarac, kubura91, kunktator, kybonacci, Litostroton, ljuba, LUDI, Marko Marković, mačković, mercedesamg, MILICAT, Mixelotti, Nemanja.M, nemkea71, nuke92, oldtimer, pein, raptorsi, repac, Romibrat, rovac, sasa87, Sirius, SR-3m, stegonosa, theNedjeljko, tubular, Viceroy, VJ, vladaa012, vladulns, vobo, voja64, wizzardone, wolf431, Wrangler, yufighter