Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1924

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Нема проблема али мислим да то није претеривање. Smile

offline
  • Nikola Radukic
  • Pridružio: 02 Avg 2007
  • Poruke: 307
  • Gde živiš: The City of Nis

"Otprilike da rade air policing i da na njima mladji piloti nabijaju sate a stede resurs Migova a u borbenoj upotrebi letenje uz Migove u mesovitim odeljenjima 2+2".

Daj Bože da se u budućnosti toliko leti, da moramo brinuti o satima leta kao resursu.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Mnogo se luta. Od Kineza preko Rusa do Zapada. Srbija nista nije politicki rijesila u smislu kod koga da pazari ratnu tehniku. A sto se ekonomije tice meni izgleda razbucano pri cemu je vojska zadnja rupa na svirali.
Uvijek se sjetim i Hrvatske i Makedonije sjeverne. Kad nije po volji Amera oni nemaju borbene avione i pored velikog raspolozenja Gripendzija pa i pojedinih vlasnika F 16 da im se isti uvale. Makedonije el Norte morala je da se odrekne Su 25 toliko potreban makar za nacionalni trip. Ali neko je presudio da odu.
Jedna Austrija je dozivjela onakav debakal sa Jurofajterima.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

nradukic ::
Daj Bože da se u budućnosti toliko leti, da moramo brinuti o satima leta kao resursu.

Pa i ja kazem daj Boze. Valjda ce nekada i u Srbiji da svane. Nada umire poslednja. Embarassed
@kljift
Citat:Mnogo se luta. Od Kineza preko Rusa do Zapada. Srbija nista nije politicki rijesila u smislu kod koga da pazari ratnu tehniku. A sto se ekonomije tice meni izgleda razbucano pri cemu je vojska zadnja rupa na svirali.
Uvijek se sjetim i Hrvatske i Makedonije sjeverne. Kad nije po volji Amera oni nemaju borbene avione i pored velikog raspolozenja Gripendzija pa i pojedinih vlasnika F 16 da im se isti uvale. Makedonije el Norte morala je da se odrekne Su 25 toliko potreban makar za nacionalni trip. Ali neko je presudio da odu.
Jedna Austrija je dozivjela onakav debakal sa Jurofajterima.

Ne bih to nazvao lutanje. Za vojno neutralnu drzavu je normalno da naoruzanje nabavlja sa vise strana. E sad to sto US nema nista da ponudi drzavama kao sto je Srbija pa pokusavaju da uvrcu usi da se ne uzima ni od drugih to je problem sa politicarima koji na to pristaju. Evo nude Hrvatskoj F35. Znajuci o kakvom "cudovistu tehnike" se radi nadam se da ce ih uzeti i to sto pre. Bit ce super za slikanje, ali samo u statici. Wink Blizu (oko 50km) gde ja zivim je jedna od vecih RAAF AB (Edinburgh) i jos ih nisam video da lete a F/A 18 spartaju k'o ludi.
EF ne moze ni jedna Nemacka da odrzava u normalnom nivou ispravnosti pa je suvisno o njemu i govoriti. On je jedno veliko Potemkinovo selo. Odlican je na papiru i lepo izgleda ali ako nisi ekonomska supersila njegovom nabavkom si ostao bez avijacije.

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

Varijacija je mnogo. Treba vremena i odredjenih konkretnih stavova oko tog novog aviona. Eto i moj favorit J-10C je totalna nepoznanica van Kine. Ako zelimo stedljivo JF 17. Ali on ipak nema cime da se odupre nekom boljem avionu jer eno i Gripen se pumpa steroidima. Verovatno ce i FA-50 da dozivi isto. Znaci ozbiljni jednomotorci za neko sutra su F-16 ili J-10C. Jedan nepoznat,drugi skup u ozbiljnoj verziji (blok 72).

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Bugari na primjer kupuju 8 komada F 16 Blok 72. Madjari imaju 14 Gripena. Koliko su te zemlje borbeno sposobni protivnici za vodjenje pravog rata. Turci i Grci su prava stvar ovi ostali su vise kao fol. Ne znam da li treba ulaziti u trku oko nabavke naoruzanja ili se opremiti jednostavno po svojim potrebama i u skladu sa svojim mogucnostima. Da Bugari, Hrvati misle nesto ozbiljno ne samo da bi se opremili jos juce nego bi i manje krali sopstvene zemlje. Madjari, Rumuni su dosta ozbiljni ali se ni oni ne razbacuju.
Zamisli da je neko u Beogradu jos prije 10 godina vec tada nabavio JF 17 uz potrebnu logistiku da bi se u RV zavrsavao posao koji jednostavno ne moze da se fingira vec mora da se radi. Danas bi Srbija imala mnogo funkcionalnije RV uz mozda jedan apgrejd flote. Pa ako se kockice oko F 16, Gripena ili MiG 35 sloze onda OK za jos jednu eskadrilu ima mjesta. Ako ne svakako si miran jer nisi go ko pistolj niti ti je ljudstvo suvog jezika. Pri tome, taj J 10 je prilicno izgledan kad mu vidis serijsku proizvodnju, kreditnu sposobnost Kine i zelju za izvozom. Mada Brisel i Vasington bi vjerovatno nervicili. Oni na Srbiju gledaju kao na svoj plijen, hebe im se za neutralnost.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

O kupovini samog JF17 sam vec izneo svoj stav. To nije avion na kome bi se mogla bazirati LA za drzavu sa potencijalnim bezbednosnim izazovima kao sto ih ima Srbija.Uz ozbiljan punokrvni avion da ali sam nikako.To sto se amerikancima hebe za neutralnost nije problem u amerikancima nego u gnjidama koje su kod nas u vlasti (ne govorim sada ni o jednoj vlasti posebno vec o svim od 5. oktobra do dana danasnjeg)
Zna se kako na te pritiske reaguju drzavnici a znamo kako reaguju i ovi drugi. Tako da je samo pitanje ko sta hoce da bude. E sad sto kod nas na vlast stalno dolaze neki sto im je san da budu vicekraljevi jbg to je greska ovog gresnog naroda.

online
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12560

Napisano: 11 Feb 2020 9:05

Zlayo ti jos uvek nisi objasnio zasto JF-17 ne valja sem sto je kineski. Ne znam da li ti pratis avijaciju ali Kina je sad ono sto je SSSR nekad bio, Rusija to vise nije, Rusiji padne prvi serijski lovac koji je ruski, sve do Su-57 vuce korene iz SSSR, Kina pak stancuje J-20 samo tako (prvi da kazemo original kineski lovac).

MiG-35 je avion koji stvarno ima ozbiljnu prednost nad trenutno aktuelnim JF-17 jer ima AESA radar ali njega nikako da zavrse. MiG-29M ima isti tip radar ko JF-17 cak sta vise mislim da su dimenziono slicni dakle nema neke bitne prednosti ni jedan od ta dva radara.

Ali JF-17 u blok 3 verziji imace AESA radar i nesto snazniji motor, a biti solidno jeftiniji od MiG-35. Isto ko sto je JF-17 solidno jeftniji od MiG-29M. Npr skoro je Mijanmar kupio JF-17 po ceni nizoj od 20miliona dolara, Indija u Rusiji kupuje polovne MiG-29 modernizovane na M nivo za 30miliona.

Dopuna: 11 Feb 2020 9:05

Da se na JF-17 ne moze bazirati RV zasto bi Pakistan radio upravo to? Jel mislis da Pakistan nije u ratnoj opasnost i da ne zna kako se koristi avijacija?


Dopuna: 11 Feb 2020 9:26

Tako da je moje misljenje nabavka manjeg broja JF-17 da nasi mogu da ga uporede sa MiG-29 koje imamo, ako nije dobar ko MiG-29 dobro dodje ko zamena za Orla ako pak se pokaze dobro mozemo da menjamo MiG-29 kad im resurs istekne sa vec pomenutim JF-17 blok3.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Izvini ali ti u jednom postu izmesa babe i zabe. Mig 35 ti valja ali nikako da ga zavrse pa zato ne valja a JF17 blok 3 je super jer kad ga zavrse imace AESA radar i zato valja.
Ja gledam prema onome sto postoji sada.Pa gledajuci tako mi je i Mig 29SM daleko potentniji avion od sadasnjeg JF17. O Mig 29M/M2 da i ne pricamo.
A i Pakistan kad se onomad cackao sa Indijom isao je sa svojim F16 a ne sa JF17.
Daleko bilo da ja imam nesto protiv Kine i kineske tehnike. Kad bi Srbija mogla jeftino dobiti J10C bilo bi super ali ne moze.
Ovde razgovaramo o onome sto treba da zameni sadasnje Migove. Dakle govorimo o necemu sto treba da bude nosilac srpske LA od 2030 do bar 2060. Jel stvarno mislis da je sadasnja verzija JF17 sposobna za to?
I nije JF17 nosilac pakistanske LA, to je F16 blok 52+ a JF17 mu je pojacanje i omasovljenje . Pa ja sam i rekao da bi po mom misljenju eskadrila Mig 35 ili Mig 29M/M2 sa eskadrilom JF17 bilo premija za Srbiju ali ne sam JF17.
O JF17 blok 3 kad bude,onda ce da vidimo sta ce da bude.

online
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12560

Pa naravno da i ja pricam o blok 3, blok 3 kasni zbog motora jer Kinezi hoce svoj motor za isti, radar je najmanji problem Kinezima oni AESA radare proizvode mozda i celu deceniju.

Zato mislim da je resenje kupiti JF-17 i videti da li je okej a onda kasnije ici na blok 3 ako se JF-17 pokaze okej.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 880 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: atmel, babaroga, cavatina, cinoeye, darkangel, Denaya, Dimitrise93, drimer, Fulcrum, h8propaganda, HogarStrashni, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, JOntra, Još malo pa deda, Kubovac, kubura91, Levi, macak44, Marko Marković, marsovac 2, mean_machine, milenko crazy north, Mixelotti, naki011, nemkea71, nikoladim, opt1, Sirius, Smiljke, sombrero, Srki94, theNedjeljko, Trpe Grozni, tubular, Vlada1389, vukovi, wizzardone, šumar bk2, žeks62