Lekarski pregled

3

Lekarski pregled

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

1. Koju vrstu sedativa uzimaš u kojoj dnevnoj dozi
2. Koje antiderpesive koristiš
3. Da li koristiš neke druge lekove (antipshotici, anitepilepticii i slično)
4. Da li treniraš neki sport i koji a ako ne u kakvoj si fizičkoj kondiciji.
5. Da li nosiš bradu ili dugu kosu
6. Imaš li devojku.
7. Da li si lovac.

online
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 572
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Zanimlljivo pitanje ,to o depresivnosti.A nikad skoro nema nikog iz vojnog zdravstva da nam takve stvari pojasni barem i odgovori ovde ko prati mcm forum.
DR opšte prakse treba da da mišljenje i nalaz?! OoO.Skoro prvi put to čujem, ja to nisam tako čuo,jer kad sam radio ocenu radne sposobnosti pominjao sam i ovo,i oni kažu samo vojno lekarska komisija donosi sud o tome ništa mi s tim nemamo, kad se regrut prijavljuje onda izlazi kom.itd Negde su ovde i spominjali,neke bolesti i probleme,možda na temi služenja vojske itd..Ali ne znam pouzdano sve ,tako da bolje pitaj ko što su ovde i rekli i videćeć na komisiji već ako se prijaviš..
To će te iovako pitati upravo na pregledima psiholog/psihijatar.Tj.pitaće te dal si imao problema,da li piješ nešto od lekova,da li imaš problema,dal si bolovao nekad ,lečio se itd..Ja ne verujem baš da su svi vojnici bez ijednog problema što se tiče duševnog zdravlja.Uopšteno zbg današnjeg života,konzumiranja mnogih stvari itd.
Danas mnogi imaju depresiju kao poremećaj raspoloženja,to nije samo tuga i povučenost. Do kraja neće puštati ni one što su IMALI nekad neki problem,tipa depresije ili nečega..Kolko znam,ako si na kraju sa terapijom,onda više nećeš imati depresivnu epizodu. A to znači da je otklonjeno takvo stanje, tj.uskoro će biti otklonjeno , ako je to uopšte eliminatorno za služenje vojske!

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10086

Citat:DR opšte prakse treba da da mišljenje i nalaz?!

Psihijatar, ne doktor opšte prakse. Naravno da je njegovo mišljenje bitno, kao što je sa bilo kojim drugim mišljenjem civilnih lekara.

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2016
 • Poruke: 2018

Ne moze lekar opste prakse da da nalaz vec uput... Dalje tacno je za komisiju, ona je sastavljena od vise specijalista, zimedju ostalog i psihijatra a konacni sud daje nacelnik odnosno presedavajuci komisije. Kakve danas primaju ukoliko nisi apsolutni ludak a ne bi se reklo cim si uspeo da se registrujes, razmisljas racionalno i uopste o tome ne bi trebalo da te obore ovako odokativno.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Problem je što depresija u svojih više pojavnih oblika od kojih je par i najgori oblik iste, se zapravo pojavljuje kao prateći, periodični ili povremni malignitet drugih psihičkih poremećaja, na primer socijalne fobije ili recimo paničnog sindroma.
Još veći je problem što se većina leči sličnim lekovima, mada danas kod antidepresiva postoje bar dve jasne linije ali ima treća pa čak i četvrta istina efemerna. Takođe je problem što dijagnostika po tačnosti nije u vrlo velikom broju slučajeva tačna, najčešće zbog pacijenta ali često i zbog lekara. Takođe je problem i što se neke manije leče istim terapijama ne zbog greške nego zbog trenutnog nivoa medicinskog znanja i farmacije.
I tu onda imamo problem kojem su lekari izloženi, boje se naravno dve osnovne pojave, homocida i suicida i usled velikog straha često laviraju i sa dijagnozom a pogotovu sa terapijom koju često bukvalno predimenzionišu, odnosno iz straha od navedenog odu *umrtvljivanje* pacijenta. To naravno na kraju ne bude dobro.
I onda i dodatni problemi vezani za bezbednost, mi u poslednjih nekoliko generacija regruta dobrovoljaca sasvim sigurno znamo da je najmanje polovina bar probala travu i eksere ali vojni lekar na proveru i eliminaciju poslaće samo onog ko na intervjuu prizna to. Glupost.
Imamo društvo koje je izgubilo svaki Božji kriterijum vrednosti, gde su kobilaste nasilikonjene starlete sa IQ do 100 poželjene žene a bogataši obogaćeni na tragediji svog naroda i njihova besprizorna bahata deca poželjan oblik života.
Budimo iskreni sve generacije koje nam dolaze dobrovoljno na služenje poslednjih godina su u preko 90% slučajeva osobe koje sa sa tim ne slažu i nekako, skupljamo, na izgled po društvenom kriterijumu društva koje nema normalne kriterijume, otuđenike u vojsku. Srećom pa su ti otuđenici u stvari elita upravo zato što su takvi. Ja ih gledam oni dolaze u vojsku kao u *poslednju crkvu* kojoj još uvek veruju da je iznad ovog društvenog rasula. Bog neka mi oprosti da ni sam ne verujem da je vojska odavno zaista više to ali ima tu i neke pravde i bazne istine. U svakom slučaju ta deca time PODVLAČE CRTU između sebe i haosa i rasula koje je SA ONE STRANE KASARNSKE OGRADE ma kako je u kasarnama već i sami znamo kako, nebitno, bitan je njihov gest i stav.
To utiče onda na psihijatra da se stalno boji, onda trajno eliminiše recimo kandidata za dobrovoljno služenje jer je lečen ili poduvao travu, roknuo neki ekser a to nije sasvim korektno. I imamo situaciju da svakom onom koji hoće da dobrovoljno služi moramo da savetujemo da prećuti, ili laže ako ćemo pravo.
Istina osobe koje funkcionišu na antipsihoticma sa odgovarajućom dijagnozom psihoze svakako ne treba da služe, pa i jedan broj onih sa manijama pa i nekim ozbiljnijim fobijama.
Ali mlada osoba koja je lečena recimo od socijalne fobije ili poremećaja emocija kod odraslih ili nekog stresnog sindroma (pogotovo u ovo vreme društvenog nitkovlluka) koja ne koristi više antidepresive i koja se skinula sa sedativa bar nekoliko meseci ranije je vrlo poželjna i takva osoba će biti verovatno i sasvim dobar vojnik a vojska će joj biti bolja terapija od ičega u životu.
Problem je što pri ovim uslovima ona mora striktno da slaže odnosno da prećuti da je lečena jer će biti elimisana.
Konkretan primer, dečak iz uličnog miljea, podzemlja praktično, učesnik višestrukih vatrenih okršaja (doduše grupa je bila pod komandom višeg oficira DB, Bog da mu dušu prosti junačku, ne pravite se ludi i ne postavljajte neka pitanja oko ovoga) posle tih događaja u kojima dobije postraumatski stresni sindrom bude lečen sasvim neadekvatno. Izvuku ga iz toga odvedu kod vojnog lekara (sa VMA, ali privatno!) i prođe vrlo kratku i relativno laku terapiju. Onda se prijavi za dobrovolno služenje ali bi u zimu a krajem leta sretne neke moje j.b. Ruse koji ga dočekaju kao brata rođenog i jedno veče izduvaju po džoint, jeb. ih blesave. J.b. sam mu sve po spisku.
I šta sam mu onda savetovao da to nikad ne prizna i da nikad ne prizna da je bio kod psihijatra i da je lečen.
I bio je dobar vojnik. I još uvek je i spreman je da krene sad i odma a koliko vidim odbrojavamo od 100 na niže. Vremenom upoznao sa dosta tih klinaca. Iznenadilo me je njihovo mišljenje o mojoj generaciji da kažemo 1965 +-10 godina. Generacija sa prosečno 1.5 propalih brakova, sa prosečnom zaradom, sa povredama iz prošlosti i bolestima koje polako sve više dolaze i zbog te prošlosti između ostalog, prosečno razočarani u društvo i njegova kretanja. Nsmo im idoli, ne smatraju nas uspešnim. ALI smatraju nas ljudima koji se nikada ne predaju koji se svakog problema od nameštanja prozora, popravke usisivača, tenka lokomotive stotonske dizalice ili do gađanja cilja na nekoliko destina kilometara, borbe prsa u prsa i demontiranja mina ničega ne boje i spremni su da se sa samim đavolom u koštac uhvate, jednako se odnoseći prema dva prevaranta pobedi i porazu. Smatraju nas sudbinski nesrećnima ali odlučnim, nepokorenima i slobodnim. Ne mogu da se otmem utisku da se ka vojsci ta na izgled od većine zabuđavele pa i trule omladine manja grupa okreće vojsci pomalo zbog svojih očeva pa čak i ponekog dede. I samo oni su sada naša elita ma kako mala bila.
Šteta što se ova vlast napunila raznim demokratskim prebezima i fekalijama pa čak i đubretom iz bobanovog vremena i što se opet ništa ne počinje na vreme i sa smislom i strategijom.
Je.m ja i ovu vlast ko i prethodne. Ovo malo mladića u aktivnom sastavu i dobrovoljaca na služenju ili koji su odslužili poslednjih godina koji su još uvek ovde će uskoro svi da krenu ne trebaju njima plavi koverti. Ko 300 je.m ti taki vakat i naopak zeman. Ne samo meni nego i praktično i svima sa koijma sam ostao prijatelj a na kraju ti ostanu samo oni iz onih vremena nikakvi plavi koverti takođe ne trebaju.
I mnogo je bolje da ih odma šaljete da bar imamo vremena da nešto dovedemo u red sa tim klincima i đubretom koje imamo od tehnike, odma a paradu tamo radite usput.

Zato sine i svi ostali koji želite u vojsku a niste pod eliminušućim fakorima koje sam naveo, konsultujte se sa psihijatrom ipak a onda kada se skinete sa tih sranja idite ne oklevajte i slažite i ne stidite se toga. Celo ovo društvo treba da se stidi od vas a ne vi od njega.

P:S. za razliku od vojnika i podoficira stanje sa oficiima je mnogo do katastrofalno lošije, ali pošto sam se ovoliko patetično posuo i usmrdeo sa prekomernim patriotizmom nemam ni volje ni snage a i nije do mene da o tome pišem.

Adresa i broj telefona autora teksta poznata redakciji dajte te koverte ionako već kasnimo. a odbrojavanje od 100 naniže je počelo.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10086

Da ti rekapituliram.
Razgovaraj sa svojim pshijatrom. I to o:

A.Da li si u stanju da služiš vojsku?
B.Kada?
C.Kada možeš da prestaneš i kako da prestaneš da piješ lekove, (dobar psihijatar nema niti jedan razlog da te pretvori u biljku sa lekovima, prošlo vreme tih lekova davno).
D.Ako ne možeš daprestaneš da piješ lekove, da li terapija utiče izvršenje vojničkih dužnosti.
E.Da ti napiše lep i kompletan izveštaj specijaliste.

Jedina tačka kod koje se ne slažem sa Olujem (je da slažeš o poremaćaju. Ali i potpuno razumem njegov stav. I donekle ga smatram ispravnim.
Toliko od mene, inače sam prošao kroz nešto slično kao ti i sada mogu da opet radim svoj posao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1021 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 4 sakrivenih i 956 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, A.R.Chafee.Jr., ArchaBasha, awathorn, Bane san, bato, bobomicek, Buzdovan, cavatina, djordje92sm, draganl, dule10savic, dzoni19, Džordžino, FOX, Georgius, hurmiza, hyla, ivica976, jackreacher011011, Jester, JimmyNapoli, kaptain, kokan0905, kovinacc, krkalon, mackenzie, mercedesamg, milenko crazy north, MiloradKomadic, Miskohd, Mixelotti, moldway, nebidrag, nebkv, nemkea71, niksa517, novator, pacika, Parker, raptorsi, raskoljnikov, repac, Ripanjac, S-lash, Sale.S, Simon simonović, Smajser, ss10, t84dar, TeodorSan, Toni, trutcina, VJ, Vlada78, wizzardone, xoxxvelja, YU-UKI, YugoSlav, zdrebac, zillbg