P O Z I V

9

P O Z I V

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1167

Aktivna rezerva je odavno u planu.Nema to veze sa novcem.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4733

Šta je onda problem?

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1167

@virked je naveo da drzava nema dovoljno novca, zato uvodi aktivnu rezervu.To nije razlog za uvodjenje, vec naprotiv.Zbog nedostatka novca ili volje...

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4733

Ja sam već pomislio da aktivna rezerva nije zaživela zbog problema sa novcem... Smile

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1661
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

pavlo ::Aktivna rezerva je odavno u planu.Nema to veze sa novcem.
Ozbiljno? Nisam to znao.
Sta to im znaci aktivna rezerva uopste? Da li je istina to za 45 dana godisnje?
Ajmo realno ko je lud da im ide svaki vikend na vezbe????
Lepo su oni to isplanirali ali da li oni znaju da sad ljudi rade kod privatnika gde ti je radno vreme najcesce 6 dana u nedelji + prekovreni rad?
Koji ce privatnik da te ,,pusta'' da ides da se igras vojske?
PS. kada sam napisao da drzava nema dovoljno novca i da zato uvodi aktivnu rezervu mislio sam da nema dovoljno novca za profesionalne vojnike i da taj nedostatak treba da nadoknadi rezerva. Tako sam cuo, ne mora da znaci da je ta informacija tacna.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4733

Pogledaj malo zakon o aktivnoj i pasivnoj rezervi pa se informiši zašto bi se "budala" prijavila u aktivnu rezervu.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1661
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Ocigledno da sam ja pogresno skapirao kako funkcionise ta rezerva. Ja sam mislio da oni tebi kazu nesto u fazonu ti si sad aktivni rezervista i ides na vojne vezbe kad ti mi kazemo.
Znaci aktivna rezerva je u sustini na doborovoljnoj bazi i verovatno se placa ako sam dobro razumeo?
Član 54

Aktivna rezerva predstavlja obučeni rezervni sastav Vojske Srbije koji se angažuje za popunu jedinica Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, radi izvršavanja zadataka u određenom vremenskom periodu i čija su prava i dužnosti regulisana zakonom i zaključenim ugovorom.

Lica iz aktivne rezerve imaju ratni raspored u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i Ministarstvu odbrane sa kojima su sklopili ugovor o angažovanju u svojstvu pripadnika aktivne rezerve.

Pripadnici aktivne rezerve se angažuju na zadacima održavanja operativne i funkcionalne sposobnosti, obučavanja, angažovanja u misijama i na drugim zadacima, u skladu sa zaključenim ugovorom. Planskim i intenzivnijim obučavanjem i kondiciranjem pripadnika aktivne rezerve obezbeđuje se viši stepen osposobljenosti u odnosu na lica iz pasivne rezerve, radi popune komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije kojima je određen viši stepen operativne i funkcionalne sposobnosti.

Pripadnici aktivne rezerve se pozivaju u toku kalendarske godine na redovno obučavanje do 45 dana, na izvršenje pripreme za misije i zadatke do tri meseca i u misije do šest meseci.

Pasivnu rezervu čine pripadnici rezervnog sastava, koji imaju ratni raspored u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, Ministarstvu odbrane, državnim organima, civilnoj zaštiti i drugim snagama odbrane.

Pripadnici pasivne rezerve se raspoređuju načelno po teritorijalnom principu.

Pripadnici pasivne rezerve se angažuju i za izvršavanje zadataka pružanja pomoći stanovništvu i spasavanju materijalnih dobara usled prirodnih katastrofa i drugih nesreća.

Pripadnici pasivne rezerve pozivaju se na obučavanje u toku kalendarske godine do 15 dana.

Član 55

Popuna Vojske Srbije aktivnom rezervom se vrši na osnovu javno raspisanog konkursa. Opšte uslove za službu u aktivnoj rezervi propisuje Vlada, na predlog ministra odbrane.

Posebne uslove određuje Ministarstvo odbrane na predlog Generalštaba Vojske Srbije, a preciziraju se prilikom raspisivanja konkursa u zavisnosti od potreba službe i odobrenog plana.

Pripadnik aktivne rezerve može biti vojni obveznik koji ispunjava propisane opšte uslove iz stava 1. ovog člana, i posebne uslove određene konkursom, a koji se tiču vojnostručne osposobljenosti i stepena stručne spreme, specijalnosti, usavršavanja, medicinsko - psihološke i fizičke sposobnosti i bezbednosnih uslova za angažovanje na formacijskom mestu za koje se zaključuje ugovor.

Broj i strukturu lica (po činu, rodu, službi, specijalnosti i jedinicama) sa kojima se može zaključiti ugovor o angažovanju u aktivnoj rezervi za potrebe komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije i vojnih jedinica i vojnih ustanova Ministarstva odbrane odobrava ministar odbrane za svaku kalendarsku godinu.

Sa potrebnim brojem lica koja ispunjavaju opšte i posebne uslove zaključuje se ugovor o aktivnoj rezervi i pojedinačni ugovori o izvršavanju konkretnih zadataka od značaja za odbranu ili potrebe Vojske Srbije.

Član 56

Ugovorom o aktivnoj rezervi se uređuju uslovi, vreme, način i poslovi za koje se angažuju, prava i obaveze za vreme izvršavanja stručnih poslova u Ministarstvu odbrane i vojnih dužnosti u Vojsci Srbije.

Vojni obveznik primljen u aktivnu rezervu zaključuje tipski ugovor sa jedinicom ranga brigade ili višeg o služenju u aktivnoj rezervi. Ugovor se zaključuje na period do dve godine i može se produžavati najduže do godine u kojoj lice puni 45 (za vojnike i podoficire), odnosno 55 (za oficire) godina. Ugovorom se regulišu obostrane obaveze, prava i dužnosti.

Bitne elemente ugovora iz stava 1. ovog člana propisuje ministar odbrane, na osnovu predloga načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 938 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 2 sakrivenih i 895 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AK - 230, AleksSE, aljosa7, amaterSRB, apostata, BSD, cavatina, cvrle312, darios, David, djboj, dragon986, Dzoni70, ILGromovnik, indja, konstruktor, leptirleptir, MarKhan, Markogrozni, Markoni29, MB120mm, mercedesamg, Mercury, MiG-29M2, Miskohd, mnn2, piton, Pohovani_00, RJ, rovac, Sale.S, samsung, sava.savanovic1389, Sirius, Snorks, stegonosa, Toni, vladas87, voja64, Vojkan Milovanovic, VP3987