Borbeno-izvidničko oklopno vozilo 8x8 Luchs

1

Borbeno-izvidničko oklopno vozilo 8x8 Luchs

offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 685

Luchs (njemački za risa) je njemačko 8x8 amfibijsko izvidničko oklopno vozilo (Spähpanzer) koje je u službi njemačke vojske od 1975. godine. Ukupno je napravljeno 408 takvih vozila za potrebe njemačke vojske i zbog svoje koncepcije nije doživjelo izvozni uspijeh. Luchs je projektiran da bi se teže zamijetio, sa sposobnošću brze plovidbe po vodi i dobrim terenskim sposobnostima. Luchsa je zamijenilo vozilo Fennek.Proizvodnja Luchsa je počela 1973. kada je njemačka tvrtka Henschel Wehrtechnik potpisala ugovor vrijedan 300 milijuna njemačkih maraka sa njemačkom vladom. Po ugovoru, tvrtka je trebala isporučiti 408 vozila Luchs njemačkoj vojsci. Prvo serijsko vozilo završeno je u svibnju 1975., a proizvodnja je trajala do 1978. godine. Luchs je bio prilagođen potrebama njemačke vojske i njemačkim teritorijalnim uvijetima. Zbog takvih osobina i ograničenosti koncepcije Luchs nije doživio izvozni uspijeh.

Naoružanje

Glavno naoružanje čini 20 mm top Rheinmetall MK 20 Rh 202 koji je ugrađen u Rheinmetallovu kupolu TS-7. Top je odvojen posebnom pregradom i sigurnosnim oklopom od dijela kupole namjenjenog posadi. Kupola je dvočlana, a u njoj se nalaze zapovjednik koji slijedi lijevo i topnik koji je lijevo. Obojca imaju ciljanički periskop PERI-Z11 A-1 za ciljanje i izviđanje. Top i kupola su elektrohidraulički pokretani. Elevacija topa od -15o do +69o omogućuje gađanje ciljeva u zraku, kao npr. helikoptera i niskoletećih aviona. Top ispaljuje standardne NATO granate 20x139 mm. Brzina paljibe iznosi 800 do 1000 granata u minuti uz maksimalni domet 2000 metara. Borbeni komplet za top čini 375 granata. Sekundarno naoružanje čini 7,62 mm strojnica.

Naoružanje Luchsa nije namjenjeno napadnom djelovanju, nego samo zaštiti vozila i posade. Sustav u kupoli je moderniziran 1982. godine. Ugrađen je sustav za noćno nadziranje i ciljanje WBG, koji se sastoji od termovizije čija se slika prikazuje na posebnom ekranu ispred zapovjednika. Inaćica sa ovim izmjenama dobila je oznaku Luchs A2.Pokretljivost

Luchs je razvijan kao izvidničko vozilo sa odličnim voznim sposobnostima. Motor koji pokreće Luchs je postavljen u srednji desni dio vozila, odmah iza kupole. Dizelski motor Daimler-Benz OM 403 A razvija 390 KS i može postići brzinu do 90 km/h. Luchs ima istu brzinu kretanja kreće li se naprijed ili unazad. Pogon i upravljanje prenosi se na svih 8 kotača, ali kod vožnje po putevima volan dijeluje samo na prva četiri kotača. Sa 500 litara goriva u spremniku može prijeći 730 km.

Uz izvrsne vozne sposobnosti po tlu, Luchs ima i amfibijske sposobnosti. Po vodi se kreće uz pomoć dva četverokraka propelera koji se nalaze na kraju vozila. Njihovim zakretanjima, određuje se smijer plovidbe. Brzina plovidbe iznosi dobrih 10 km/h.

Oklop

Tijelo Luchsa je napravljeno od zavarenih čeličnih ploča pancirnog čelika. Ovaj oklop posadu štiti od vatre streljačkog naoružanja manjeg kalibra i krhotina granata. Ploče na prednjem djelu vozla su nešto deblje, tako da štite od paljbe topova kalibra 20 mm. U vrijeme razvoja, oklop Luchsa je bio zadovoljavajuć, ali pojavom protuoklopnih raketa s kumulativnim bojnim glavama, postao je laka meta. Luchs je opremljen i sustavom za NBC zaštitu posade.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6650

Jedan od mojih "dražih" oklopnjaka. Reklo bi se kvalitetni BTR 60PB. Dobar mu je oklop i za današnje vrijeme, kupola sa topom, dizel motor, 8x8, amfibija. Ne bih rekao da mu je Fenek direktna zamjena, mislim da Fenek mijenja izviđačke Landrovere u holandskoj vojsci.
Šteta je što Švabci vjerovatno zbog postojanja lovca tenkova Jaguar nisu na Luchs - u instalirali Milan PT rakete.
Podsjeća malo i na Pumu iz WWII. Moram reći da se čudim tome što vozilo nije doživjelo izvozni uspjeh. Ipak je to rasni njemački izviđač reklo bi se čak i za nasilno izviđanje. Malo mi oporo zvuči činjenica da kvaliteti ovakvog vozila "pripadaju" isključivo njemačkoj vojsci. Još u koliko li se tek varijanti moglo iskoristiti tijelo vozila.offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

kljift ::Jedan od mojih "dražih" oklopnjaka. Reklo bi se kvalitetni BTR 60PB. Dobar mu je oklop i za današnje vrijeme, kupola sa topom, dizel motor, 8x8, amfibija. Ne bih rekao da mu je Fenek direktna zamjena, mislim da Fenek mijenja izviđačke Landrovere u holandskoj vojsci.
Нису из истекатегорије, мада су оба оклопљена и имају по 8 точкова.


а можда онај четврти члан посаде, је и највећи квалитет код овог извиђача. Незнам за још неко такво решење.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12716

ljubasav ::а можда онај четврти члан посаде, је и највећи квалитет код овог извиђача. Незнам за још неко такво решење.
Иста земља, слично возило, ранија производња
Точкаш Sd.Kfz. 231, и још неки из фамилије су имали радио-оператера/возача уназад.
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwerer_Panzerspähwagen

Познато је новије решење на Шведском тенку "S", који је имао члана посада за вожњу уназад.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_103

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

vathra ::
Познато је новије решење на Шведском тенку "S", који је имао члана посада за вожњу уназад.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_103

Дискутабилно. Тај тобџија-нишанџија, имао је команде, које су се односиле на нишањење и покретање гусеница за померање тела тенка, лево-десно, као и мењање клиренса предњим-задњим делом тела, ради заузимања елевације. Изводим закључак, да није био возач у правом смислу те речи.

Овај је баш био возач.

А ево и други извор, другачије крсти посаду

offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 685

Luchs uostalom i jest baziran na Sd.Kfz. 231 iz drugog svjetskog rata,a vjerujem da su Njemačku tehnologiju i dizajn točkaša 8x8 iskoristili i Rusi za svoj BTR.

Zanimljivo je da se švabe koliko znam riješavaju Luchsa i ide u rezervu ili prodaju nisam siguran sto posto sada, ali u aktivnoj upotrebi više neće biti i zamijenit će ga vozila poput Fenneka i Boxera, oni se njih u masovnom broju koji imaju riješavaju, a i to vozilo bez obzira na starost bi bio ko med i mlijeko za mnoge države na ovim prostorima...šta ti je nijemac...

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12716

ljubasav ::А ево и други извор, другачије крсти посаду


Мало ми је чудна ова листа посаде - наводи да има 4 члана посаде и пуниоца топа - а овај тенк има аутопуњач и 3 члана посаде.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 28 Maj 2011 11:39

RPG ::Luchs uostalom i jest baziran na Sd.Kfz. 231 iz drugog svjetskog rata,a vjerujem da su Njemačku tehnologiju i dizajn točkaša 8x8 iskoristili i Rusi za svoj BTR.

У другом светском рату су доминирали "троосовинци", јесте да су немци први прешли на четири погонска моста, али су их касније сви копирали, па и руси Very Happy . Иначе возио сам тај БТР-60, то је права лађа (само кад мајстори усагласе обртаје оба мотора).

Неће аутор теме да се наљути, што понављамо неке ствари, које нису дословно везане за тему.

Скрећем пажњу на "валидност интернета", као извора података, на који се многи овде позивају.

Ево једна референтна књижица, која свој ауторитет заснива на вишегодишњем искуству из ове области.
"THE ENCYCLOPEDIA OF TANKS & ARMOURED FIGHTING VEHICLES" - FROM WOLD WAR I TO THE PRESENT DAY, Gange Books, 2006.Dopuna: 17 Avg 2011 0:12

Како се лепо виде оба возача


Dopuna: 10 Nov 2011 21:40

vathra ::ljubasav ::а можда онај четврти члан посаде, је и највећи квалитет код овог извиђача. Незнам за још неко такво решење.
Иста земља, слично возило, ранија производња
Точкаш Sd.Kfz. 231, и још неки из фамилије су имали радио-оператера/возача уназад.
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwerer_Panzerspähwagen

Познато је новије решење на Шведском тенку "S", који је имао члана посада за вожњу уназад.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_103


До сада нисмо имали овако убедљиву слику-цртеж места тог другог возача

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Ove OA je koristio NJemački kontigent IFOR-a poslije rata u BiH.
NJegov glavni suparnik s druge strane ''gvozdene zavjese'' je bio BRDM-2. Po mom mišljenju oba su dobra za patroliranja u raznim mirovnim misijama i protivpobunjeničku borbu, kao u Avganistanu. Mnogo bolji nego Hameri i Landroveri.
Na početku ove teme piše da je naoružan topom u standardnom NATO kalibru 20X139mm. Američki topovi Vulkan su u kalibru 20X102mm. Koji je od njih standardni NATO kalibar?

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

lav ::
...................
Na početku ove teme piše da je naoružan topom u standardnom NATO kalibru 20X139mm. Američki topovi Vulkan su u kalibru 20X102mm. Koji je od njih standardni NATO kalibar?


Јесте, пише тако.
- Калибар 20х102мм дошао је са америчким авионима Ф-104 и Ф-4, који су били наоружани топовима Вулкан М61 20/6мм, и нормално је да је постао стандард, али у ваздухопловству НАТО.
Како су ови авиони излазили из наоружања, то су се европски савезници у НАТО окретали другим калибрима: Немачка, је прешла на 27мм, кога је наметнула и савезницима при изради европског ловца ЕФА2000.
- калибар 20х139мм, био је стандардни у европи код ПАВ топова (у више земаља), неке су у НАТО, а неке нису.
Овај потоњи се полако напушта на рачун снажнијих калибара, а 20х102мм остаје због авионских топова М61 на авионима Ф-16 (користи га и италијански "АМХ")


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 407 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 1 sakriven i 381 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, arsa, Botovac, cenejac111, CrazyDiablo, Dr Brumble, Drug pukovnik, goxin, HrcAk47, ikan, ivan979, Jovan Nenad, Kaplar2, kreza, mercedesamg, Mercury, Mixelotti, mrvica78, nenad81, ObelixSRB, ozzy, proka89, robertino, vathra, vlvl