Borbeno vozilo pešadije Puma

1

Borbeno vozilo pešadije Puma

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7068

Borbeno vozilo pešadije Puma dizajnirano je za potrebe zamjene BVP Marder u periodu 2010 - 2020. Serijska proizvodnja započela je 2009. Kompanija zadužena za projekat je PSM Projekt System Management, kao organizacija udruženog rada Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall Landsysteme. Puma se smatra najbolje zaštićenim BVP vozilom sa veoma velikom pogonskom snagom. SAIC verzija je ponuđena Amerikancima za njihov GCV - BVP program.

Projekat je započet devedesetih kao Neue Gepanzerte Plattformen - nova oklopna platforma. Vozilo je nastalo na tragu ideje objedinjavanja dužnosti oklopnog transportera, BVP, sredstva PVO, te čak i odrađivanja tenkovskih dužnosti uz klasičnu asistenciju. Projekat je završen 2001.

Bundesver je 2007 naručio 405 Puma po cijenu od tri milijarde evra.
Vozilo je privuklo pažnju i mnogih zemalja članica NATO pakta jer je veoma pogodno za transport u rejone izvođenja borbenih dejstava.

Spolja, Puma se ne razlikuje mnogo od drugih BVP vozila no konstrukciono je izuzetno riješena uz korištenje najboljih materijala i tehnologija. Najveća fleksibilnost koju Pumu čini posebnom je mogućnost modularnog dodavanja velikih količina oklopnih modula. Posada se nalazi u zajedničkom prostoru tretiranom klima - uređajem, ABHO zaštitom i senzorima te protivpožarnom zaštitom sa bezbjednim supstancama. Motorni odeljak ima svoj protivpožarni sistem. Vozačko mjesto nalazi se naprijed.

Oružni sistem je zbog balansa pomjeren ulijevo.

Vozilo ima nisku siluetu i kose oklopne površine radi veće mogućnosti rikošeta. Vozilo sa kompletnim borbenim kompletom moguće je prevoziti transportnim avionom Airbus A400M. Vozilo ima 3 člana posade i nosi 6 pešaka.
Samo vozilo je dizajnirano da prima dodatni oklop. Postoje tri oklopne izmenjive kombinacije koje se međusobno nadopunjuju. Klasa A zaštite je osnovna, čini BVP teškim 31,5 tona i sa kompletnim b - k pasuje u transportni avion A400M. Klasa zaštite C obuhvata dva velika bočna panela koja pokrivaju kompletne bočne strane vozila i nadkriljuju gusjenice, te paneli za zaštitu kupole i krova vozila. Bočni paneli su kombinovani od kompozitnih i klasičnih materija. Njihova instalacija dodaje vozilu težinu od 9 tona . Klasa zaštite B dizajnirana je za transport željeznicom no od nje se odustalo jer klasa C takođe pasuje željezničkom i brodskom transportu.

Puma je zaštićena AMAP kompozitnim oklopom, AMAP-B moduli se koriste za zaštitu od dejstva projektila sa kinetičkom energijom, AMAP-SC za zaštitu od kumulativnih projektila.

Grupa od 4 transportna aviona A400M može transportovati 3 Pume Klase A (3 aviona - 3 BVP) , a četvrti transporter komplet modula C klase za pomenuta 3 vozila. Instalacija modula C klase obavlja se u kratkom roku.

Osnovni oklop štiti od municije 14.5 mm sa KPV mitraljeza. Frontalni oklop štiti od srednjih kalibara te kumulativnih projektila. Klasa C, nudi oklopnu zaštitu sa bočne strane jednaku onoj sa čela dok je krov posebno pripremljen da izdrži eventualni pogodak bombleta iz kasetne municije.

Kao sredstvo aktivne zaštite koristi se njemački Multifunktionales Selbstschutz-System (multifunction self protection system), MUSS, za onesposobljavanje protivoklopnih raketa.

Postroj vozila je zaštićen od dejstva protivtenkovskih mina (do 10 kg) i kumulativnih projektila.Kompletna oprema u vozilu uklučujući i sjedišta nema direktni kontakt sa podom vozila. Poklopci na vozilu su prilagođeni za što lakše otvaranje, uklučujući tu i eventualne smetnje. Izduvni gasovi motora u izduvnoj grani kombinuju se sa hladnim vazduhom. Zajedno sa specijalnom IR - prugušenom bojom, postignuti su ciljevi na redukciji termalnog potpisa vozila.
Gorivni rezervoari su smješteni u posebno oklopljenom odeljku uz mjenjačku kutiju.
Vozilo je opremljeno sa 8 bacača dimnih kutija, a izlaznu rampu je moguće otvoriti do pola, da bi dva člana posade na samom izlazu mogli da osmatraju, eventualno i da otvore vatru. Pozadi vozila montiran je i šestocjevni bacač granata 76mm za blisku (nužnu) odbranu.
Glavno oruđe je Rheinmetall 30 mm MK 30-2/ABM (Air Burst Munitions) automatski top, sa kadencom od 200 granata u minuti i efektivnim dometom od 3,000 m. Koriste se dva tipa municije, sa dvostrukim sistemom hranjenja topa. Jedna je potkalibarna, krilcima stabilisana APFSDS-T (T za traser), sa visokom probojnošću, uglavnom protiv srednje teških oklopnih vozila. Druga je višenamjenska Kinetic Energy-Timed Fuse (KETF) municija, dizajnirana sa air burst sposobnostima (zavisno od tempiranja upaljača) i vrste podmunicije. Obje vrste municije moguće je koristiti naizmjenično, od opaljenja do opaljenja. Borbeni komplet je 400 granata, 200 u municijskoj kutiji, 200 u šteku.

Manji 30 x 173 mm (u odnosu na Boforsov 40 mm top montiran na CV9040) metak smatra se prednošću zbog mogućnosti nošenja veće količine istih.

Sekundarno naoružanje je spregnuti mitraljez 5.56 mm HK MG4 sa efektivnim dometom od 1.000m.Borbeni komplet je 2.000 metaka, 1.000 u municijskoj kutiji, 1.000 u šteku. Namjerno se koristi mitraljez u kalibru 5,56mm da bi municija od mitraljeza pasovala municiji automatskih pušaka pešadijskog odeljenja. Opciono je moguće ugraditi i mitraljez MG 3 7,62x51.

Glavne borbene tenkove, helikoptere i fortafikacije, Puma će uništavati i sa na kupoli montiranim EuroSpike Spike LR raketama. Spike LR imaju efikasan domet od 4.000m i mogu biti lansirane u "Fire and Forget" ili "Fire and Observe" modu.

Senzorsko - osmatračka oprema je izuzetno bogata. Stabilisani periskopi za komandira i nišandžiju Peri sa 6x uvećanjem, CCD kamere, laserski daljinomjeri, putni računar sa eletronskim displejima i optronskim sistemima u hunter-killer modu.

Pumu pogoni malogabaritni MTU Diesel motor neobično jake snage od 800 kW i najsanžniji je u odnosu na ostale BVP. Čak i sa maksimalnom težinom od 43 tone u klasi C, ima bolji odnos težina - pogon u odnosu na Leopard 2.

Vozilo ima 5 potpornih točkova uz hidropneumatsko oslanjanje radi poboljšavanja performansi u terenskoj vožnji i smanjenja buke i vibracija. Točkovi su montirani asimetrično zbg potrebe balansiranja težine u odnosu na motor i oklop. Gusjenice proizvodi Diehl i lakše su u odnosu na postojeće.

Serijski proizvođena vozila biće opremljena sa 6 simetrčki raspoređenih potpornih točkova.
Za vozilo su zainteresovani Kanada i SAD.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Oscar  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 06 Maj 2010
 • Poruke: 806

^Ala kljift lepo si zaokruzio ovu gamu Bundeswehr-ovih oklopnih vozila. A sta reci za Pumu, verujem da ce biti najbolja u klasi, uostalom kao i Leopard, verovatno kao i Boxer MRAV, pa mozda cak i Fennek. Dobro, mozda sam malo preterao... U svakom slucaju, Nemci su oklopnjake(a i jos stosta) MAJSTORI.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7068

Puma me je i "potaknula" da se osvrnem na Bundesverove oklopnjake. Od običnih vojno - policijskih, pograničnih oklopnjaka i lovaca tenkova sa relativno samoodbrambenim Marderom stiglo se do vozila ekspedicionog korpusa.
Puma neposrednim korisnicima nudi u najmanju ruku psihološku sigurnost, pa i fizičku naravno. Sa druge strane dovodi pod velikim znakom pitanja efikasnost RPG 7, Maljutki, Fagota, i čitave game oklopnih gusjeničara i točkaša. Sa onolikom elevacijom topa i dosta toga što leti.
Gusjenična "šejtan arba".

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

Moj omiljeni BVP. Nemci su sa ovim oklopnim vozilom zadali svima domaci zadatak u tom sektoru. Odlicna zastita same posade, odlicno naoruzanje samog vozila, niska silueta i dobra pokretljivost, po meni najbolje vozilo u svojoj klasi.

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2012
 • Poruke: 313

Kolko ovo kosta? Kao t-90?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7068

Kao tri T 90.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16068
 • Gde živiš: Lublana

Nemci su platili komad po ceni 5,3 milki $, a to je jeftinije of T-90 koji košta oko 6 milki $.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12560

jazbar ::Nemci su platili komad po ceni 5,3 milki $, a to je jeftinije of T-90 koji košta oko 6 milki $.

???

405 komada su platili 3milijarde evra.

6miliona za T-90? Od kad to? Za rusku vojsku cifra je 4miliona, barem tako rece onaj general kada je kritikovao T-90 kao skup tenk (cuveni biser o kupovini dva Leo2 za jedan T-90).

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16068
 • Gde živiš: Lublana

Ovde piše 5,3 milki $: http://www.army-guide.com/eng/product2870.html

Izvozna cena T-90M je 6 milki $. Naravno da je za rusku vojsku jeftiniji ali i slabije opremljen.

Naravno ne kažem da je Puma jeftina ili da vredi toliko. Ako bi kupovao BVP onda bi kupovao CV90 jer je mnogo jeftiniji i u uspoređenju sa Pumom te kvalitetom usporedljiv.

offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 668

Odlično vozilo, odlično i za sve zemlje bivše SFRJ zbog konfiguracije naših terena. Nažalost ostat će vrlo vjerovatno puki san za sve nas zbog svoje cjene, kao i sva moderna Njemačka tehnika. Skidam kapu Njemcima kad je u pitanju napredna vojna tehnologija i izrada iste, ali zaista pretjeruju u cijenama naspram ostatka svijeta. Nije ni čudo da osim tenka leopard većinu tehnike koju proizvode ima samo ultra bogata susjedna Nizozemska (a na njih utjece i njemacki lobij i politika ionako), jer za cijenu jednog njihovog proizvoda, kod neke druge zemlje koja isto tako nudi vrhunski proizvod te klase , taj isti proizvod te iste klase možeš kupit duplo jeftinije.

Kako ne shvaćaju da bi svojom kvalitetom, ako spuste cijene mogli prevladati na tržištu svijeta kad je u pitanju teška vojna tehnika , jer bi svako volio imat i Boxera, i Pumu, i Wiesela itd itd ali za većinu je to jednostavno preskupo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 8 sakrivenih i 716 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Arahne, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, bokisha253, crnitrn, debeli, dika69, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, ginjica, ILGromovnik, Još malo pa deda, laurusri, Leonov, mile23, Milos ZA, milutin134, MiroslavD, mnn2, mocnijogurt, moldway, MrNo, nikoli_ca, operniki, Rakenica, raptorsi, RJ, stegonosa, Stoilkovic, Toper, Tvrtko I, uruk, vandrej, vathra, virked, vukovi, wolf431, Wrangler, YugoSlav, ZetaMan, Zoca, |_MeD_|, Čivi