Gde počinje vojska tu prestaje logika

955

Gde počinje vojska tu prestaje logika

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Vojo, otkuda T-34 u Trstu?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22227

Čačakao sam i došao do podatka da su par T-34 naši zaplenili od Nemaca pa ih prefarbali i okačili petokraku.Uzgred su kod nas Sovjeti uglavnom stizali na T-34 sa topom od 85mm a ovi su oni prastari sa topom od 76mm i to se oma vidi a prestala im je uglavnom proizvodnja još sredinom 1943 kada su krenuli da prave ovaj hebitačniji...JNA je u svom arsenalu imala sem par komada i to ovih zaplenjenih od Nemaca svega još par komada koi su ostali u slavoniji nakon Sremskog fronta a po moijim saznanjima ih mi nismo kupovali od Sovjeta..offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11835

Sto Voja rece od Nemaca. Nemci su pokusali neki kontra-napad, ali su dejstvom AEC oklopnog automobila (sa 6-funtasem) odbijeni, a par tenkova je onesposobljeno i zarobljeno. Nakon popravke su usli u sastav 1.oklopne brigade.
Ima jedan u Banja Luci, tipican detalj je montaza za Notek farove.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22227

Moj klasić je zapamtio tog jednog u B.Luci i neki dan mi zapeo da su svi T34 bili sa tim topom od 76mm a ja dugovao jedno vreme privremeno skladište na pasuljanima i nagledao se njiovog gađanja iz desetak garnizona koi su ih imali..
Nisam uspeo nikako da ga ubedim jer on je bože moj baš baš tenkista i sad ja inžinjerac da ga učim koi je top na t34...
Kačio sam mu more linkova i slika al jok ni da čuje on je video onaj u B.Luci i ......
Taki je narod i čak sa obiljem argumenata teško prihvata mnoge istine..
Da nebidne da i ja tu nešto palamudim evo slike najnovije tenkovske opreme za posade tenkova...

Oni stari šlemafoni od pre hrista odlaze u istoriju...a zameniće ih ova kaciga kakvu je imao i onaj naš komandni M84 br 21485sa RU Racal Dana...beše...ko sad koga kopira..

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Što se T-34 tiče... čitao sam tu skoro, brdo knjiga i sećanja su bivša braća slovenci napisali na temu Trsta, pa niko ne pomenu tenkove iz Rusije. Nije bre, to bila ukradina, pa da zaplenjuju tenkove svaki dan!

A prva tenkovska brigada, koja je učestvovala u svemu tome, istina kratko i malo, nije ih imala. Samo "Stjuarte". Naravno ima i gomila slika sa raznih parada koje su naši pravili po jadnom gradu.

Zato sam pitao.

Što se tiče tenkovske uniforme, izgleda mi OK. To je valjda treća u zadnjih dvadesetak godina...i nijedna se nije bogznakoliko primila. Jedino me pomenuti radio uredjaj buni, pošto je to dosta zastareo radio uredjaj. Jedino ako naši nisu, ušta čisto sumnjam, pribavili nešto novije i modernije.

Inače "Jumko" iz Vranja je otvorila prodavnicu u kojoj se mogu kupiti stara odela za posade borbenih vozila...koja su im ostala neprodata. Ne znam cenu, i ovo nije reklama, nego asocijacija na temu "tenkovske" uniforme. Više informacija na pp.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2822
 • Gde živiš: tamo daleko...

Mislim da bi mogao da ovu vijest o mogucnosti kupovine tenkovskih odijela postavis u onu temu o vojnickim uniformama. Mozda bi se neko od forumasa rado ponovio.

online
 • Pridružio: 15 Feb 2009
 • Poruke: 85

dobri covek ::Vojo, otkuda T-34 u Trstu?Malo o povijesti tenka . . .

Kao sto je dobro poznato, njemacka vojska je tokom II svjetskog rata naveliko koristila zapljenjenu ratnu tehniku. Izmedju ostalih oklopnih vozila, gotovo svi zarobljeni T-34 koristeni su na istocnom frontu, s bar jednim izuzetkom : 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie. Radi se o oklopnoj jedinici redarstvene policije ( OrdnungsPolizei ) vecim dijelom opremljenoj s T-34/76, koja je djelovala u Italiji u periodu jul ’44 – maj ’45.
Jedinica je osnovana krajem ’42 godine kao 5.Polizei-Panzer-Kompanie i dodijeljena SS-Polizei-Regiment 10 te mahom koristena u antipartizanskim borbama na ruskom terenu. U to vrijeme sastav jedinice je bio 6 Steyr ADGZ i 5 Hotchkiss H-39 podijeljenih u 3 plotona.
Tokom marta 1944, jedinica se nalazi na odmoru u zoni Poniatowa gdje je transformirana u “ojacanu” jedinicu.Preimenovana je u 5. (verstarkte) Polizei-Panzer-Kompanie sa sljedecom strukturom:
Gruppe-Furer( komandno odjeljenje) s Nachrichten-Zug ( veza) I Nachschubkolonne ( opskrba)
1.Panzerkampfwagen-Zug ( odjeljenje laksih oklopnih vozila) s 3 Pzkw Steyr
( ADGZ)
2.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 Pzkw Hotckiss (H-39)
3.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 K.Pzkw T-34
4.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 K.Pzkw T-34

Teoretski broj ljudstva je bio 180( od kojih 5 oficira ) , 3 laksa oklopna vozila i 15 tenkova ( od kojih 10 T-34 ).
Tenkovi T-34/76 bili su modeli 1942 i 1943 (s prostranijom kupolom i dva pokopca umjesto jednog kao na modelu 1942). Na tenkove su montirani bocni drzaci segmenata gusjenica radi bolje zastite; u nekim slucajevima i dodatni spremnici; zamijenjeni su radio uredjaji te modificirani i prednji i zadnji blatobrani.
Jedinica je maja-juna ’44 ucestvovala u borbama u zoni Brody, a krajem juna SS-Polizei-Regiment 10 dobija naredbu za premjestaj u Italiju. Pocetkom juna zajedno s ostatkom regimenta, prebacena je u Italiju i 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie sa svim svojim vozilima. Jedinica dejstvuje u tzv. OZAK (Operatioszone Adriatisches Kùstenland ). Ova zona ( tokom njemacke okupacije od septembra’44 do maja ’45) zahvaca veliki dio sjeverno-istocne Italije koja se prostire na podrucju provincija Gorica, Trst, Udine, Pula, Rijeka i Ljubljana( juzna Slovenija, koja je Italiji pripojena 1941 ). U ovom je podrucju tokom ljeta 1944 vrlo aktivan pokret talijanskih i jugoslavenskih partizana. Osim Wermachta, u borbama protiv partizana na ovim prostorima ucestvuju i jedinice redarstvene polizije(najjaca jedinica na ovim prostorima je upravo SS-Polizei-Regiment 10 sa svoja 3 bataljona i ostalim pratecim jedinicama) .
5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie se stacionira u Gorici pod komandom Hauptmanna Schupo Kraus. Stanje jedinice na dan 15.jula 1944 ( iako nije jasno da li se radi o potpunom broju vozila ili samo o operativnim) je 11 vozila.
Osnovna djelatnost jedinice je podrska pjesadiji u borbi protiv partizana i zastita konvoja koji su vrlo cesto padali u partizanske zasjede. Jedinica je ucestvovala u brojnim vecim borbama protiv partizana ( Unternehmen) u zoni. Iako su informacije o operativnim dejstvima jedinice nekompletne, iz fotografske dokumentacije vidljivo je da jedinica krajem septembra 1944 ucestvuje u eliminaciji Slobodne Partizanske Zone sjevero-istocno od Udina ( operacija Untermehmen Klagenfurt), pogotovo u napadu i kasnijem paljenju sela Nimis 29.septembra ’44.
Od 8 do 22 oktobra jedinica ucestvuje u operaciji Untermenhen Waldlaufer, kojom je eliminirana Slobodna Partizanska Zona Karnije( planinska zona sjeverno-zapadno od Udina ).
Jedan ploton T-34 ucestvovao je 27.novembra u bitci protiv jacih partizanskih snaga u okolici Sempas, jugoistocno od Gorice.
Krajem decembra jedinica ucestvuje u operaciji Unternehmen Adler, pokusaj eliminacije partizana na Trnovskom Gozdu i duz rijeke Vipave. Zona dejstva jedinice je na potezu Goriza-Ajdovscina-Sempas-Vipava, ali operacije je potpuni promasaj jer koristene snage su nedovoljne da pokriju tako veliku zonu.
Janura 1945 bataljon “Fulmine” ( Munja ) talijanske divizije mornaricke pjesadije X Mas, nalazi se u okruzenju jugoslavenskih partizana u mjestu Trnovo. U operacijama za izvlacenje bataljona iz obruca od 19. do 21. januara ucestvuje i jedan ploton 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie s tri T-34 u podrsci pjesadije X Mas u napadima na partizanske polozaje oko Ravnice.
Posljednja velika operacija ( Unternehmen Winterende , krajem marta-pocetkom aprila ’45 ) je pokusaj eliminacije partizanskih jedinica u pozadini fronta , oko Banjsice i Trnova, istocno od Gorice. Ne postoje informacije o ulozi jedinice u ovim borbama osim svjedocanstva jednog prezivjelog pripadnika Karstjager-Division koji je ucestvovao u operaciji.
Krajem aprila 1945 godine OZAK-u se priblizavaju dva glavna fronta : s jugo-istoka snage NOVJ-a napreduju od Dalmacije , okruzujuci njemacke snage oko Rijeke, prodiru u Istru i 30.aprila ulaze u Trst, dok partizanske jedinice silaze s Trnovskog Gozda prema Gorici i obali; na zapadu, englezi i novozelandjani ( 6th Armoured Division i 2nd New Zealand Division ) oslobadjaju Udine i nastavljaju prema Austriji i jednim krakom prema Gorici i Trstu gdje se spajaju s NOVJ.
Nema nikakvih sigurnih informacija o sudbini 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie u tim zadnjim danima, ali izgleda da je ucestvovala u borbama u zoni Trst – Rijeka krajem aprila-pocetkom maja.
U jednom izvjestaju 237.Infanterie-Division spominje se upotreba tri T-34 u obrani obalne baterije u Iki ( okolica Opatije) 26.aprila; ovi tenkovi su vrlo vjerojatno pripadali pomenutoj jedinici.
Iducih dana jedinica je ucestvovala u borbama protiv prethodnice NOVJ u blizini Trsta gdje je izvjestan broj tenkova unisten ili zarobljen kako se vidi iz mnogobrojnjih slika. Tokom borbi za Trst jedinica otvara prolaz ostacima 1.Btl/Geb.Jg.Rgt.902 od 188.Geb.Div. koja 1.maja pokusava proboj od Basovice prema Opicini u pravcu Manfalkonea i Austrije.
Najmanje 3 tenka T-34 model 1942 i tri modela 1943 su unisteni ili zarobljeni u okolici Trsta, jedan od ovih je ponovno koristen od strane NOVJ.Dijelovi 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie uspijevaju stici u Austriju .
Zadovoljan odgovorom? Very Happy
croato
P.S. Posljednja slika je napravljena prvih dana maja u Trstu, danasnja p.zza Garibaldi Smajli

rip
 • Vuco  Male
 • Nezaboravni član
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 397
 • Gde živiš: KragujevacPospanost kažete Mr. Green

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

croato ::dobri covek ::Vojo, otkuda T-34 u Trstu?Malo o povijesti tenka . . .

Kao sto je dobro poznato...
... P.S. Posljednja slika je napravljena prvih dana maja u Trstu, danasnja p.zza Garibaldi Smajli


Više nego dovoljno i precizno. Trg Garibaldi sam i ja prepoznao, a o tenkovima nisam znao.
Hvala!

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22227

Blagodarim i ja na potvrdi mog teksta koi sam skinuo sa Bundesarhiva -sajt
http://histomil.com/viewtopic.php?f=338&t=3918&start=5890
Ima vazda interesantnih a ove slike su mi se malko složile sa tim događajem pa sam ih zato okačio jer su mali anahronizam i pretpostavio sam da će zapasti nekome za oko da postavi to pitanje....
Još jednom HVALA..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 714 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 8 sakrivenih i 668 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, babaroga, Boris90, BRATORIII, Buzdovan, croato, DH, DJORDJE-NO-1, dragoljub11987, Drug pukovnik, flash12, Georgius, Hektor, Ilija Cvorovic, ivance95, ivica976, kNikS, L3g1oN, Libertas, magna86, marijaa.arsenijevic, marsovac 2, Mercury, metexteriors, misa1xx, misaru, nedeljkovici, nikoladi, pein, renoje2, repac, UncleSAM, VJ, voja64, yufighter, Živković