Milosav Simović, najmlađi general Vojske Srbije

Milosav Simović, najmlađi general Vojske Srbije

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2012
 • Poruke: 108

Mislim da ovaj covek zasluzuje svoje mesto na ovom forumu. Sadasnji rezultati i njegov rad u proslosti to potvrdjuju.


Младе саветује: „Људи, никаква веза вам не треба. Будите поштени, часни и вредни и нико вам ништа не може. Ваш рад је ваша једина и највећа веза”
Кад је први пут обукао униформу, једино му је било важно да не обрука родитеље. Данас је омиљени командант за Србе, Албанце и Роме у целом врањском округу, војник који верује у љубав, пише романтичне песме, власник је почасног пасоша наше земље, ужива у улози стрица четворо малишана, а младе саветује: „Људи, никаква веза вам не треба. Будите поштени, часни и вредни и нико вам ништа не може. Ваш рад је ваша једина и највећа веза”
Управо на Дан победе над фашизмом навршава се година дана од када је, Указом председника Републике Бориса Тадића, до тада најмлађи пуковник, са још шеснаест својих колега, добио чин бригадног генерала Војске Србије. Са навршеном 41 годином постао је најмлађи генерал у историји кога је српска војска икад имала.

Данас командује Четвртом бригадом Копнене војске Србије, једном од најелитнијих јединица која наставља традицију Првог пешадијског пука кнеза Милоша Великог и 78. моторизоване бригаде, и обезбеђује 117 километара административне линије према Косову и Метохији и контролише површину Копнене зоне безбедности од 585 квадратних километара. Бригада је размештена на 23 локације од чега је 16 у КЗБ. Врање, Бујановац, Прешево... топоними су који, кад се изговоре на вестима, увек изазову нарочиту пажњу. Тај Југ је осетљива тачка, али не треба да бринемо, уверава нас Милосав.

- Безбедносна ситуација у Пчињском округу је стабилна. Истина, понекад припадници Бригаде заустављају илегалне прелазнике и криминалне групе (шверц робе) на административној линији, али последњих година нема терористичких напада. Последњи озбиљни били су 2003. кад нам је рањен потпуковник Рахман Бандић - подсећа генерал Симовић.

Ракија и дивља свиња

Лакше је нашем саговорнику да прича о обавезама, својим војницима и народу, о дужностима и племенитим циљевима него о себи. Ту причу радо би прескочио а то што је још у чину капетана прве класе био проглашен за најбољег командира чете а у чину мајора за најбољег команданта батаљона Нишког корпуса, и што је, као мајор, у једној прилици био старешина петорици пуковника а да се ниједан због тога није побунио (вероватно јединствена војна хијерархија у свету), само су делићи једне невероватне војничке биографије.

Од капетана до пуковника, био је најмлађи у свим чиновима (пуковник је постао са само 34 године), па је сасвим логичан и пут до најмлађег генерала Србије. А од тог тренутка, вели, ништа се није променило у његовом животу. Истина, обрадовали су се пријатељи, породица, а његови бивши војници јављали су се да му честитају. Обрадовали су се његовом генералском чину и Срби и Албанци и Роми.

Албанци су уловили дивљу свињу и послали му је у гарнизон. Отац је донео балон од педесет литара ракије и била је велика фешта у Симкетову част, како га на Југу популарно зову. Да је тако нисмо ни сумњали јер смо и на интернету пронашли поруке као одговор на вест да је Симовић постао бригадни генерал:

„Честитке за генерала. Пре три године сам служио војску у његовој јединици и могу да кажем да је човек геније”, написао је Милан Петровић, а „Мартовац 2005” вели: „И ја сам био војник генерала Симовића. Он је легенда. Строг али правичан!”

То су признања можда дража од свих званичних. Она искрена, својствена младим људима, али и доказ да је јунак наше приче одабрао праву професију о којој је сањао још као дечачић. Просто је „знао” да ће бити војник као и његов ујак Милан, резервни официр ЈНА.

Слушао је и приче о прадеди Профилу, солунцу, носиоцу Албанске споменице, Карађорђеве звезде и Обилића медаље (био је међу онима који су преко албанских врлети носили рањеног војводу Радомира Путника), о деди Сретену који је четири године провео у немачком заробљеништву и „имао 45 килограма, налик на духа, потпуно црних леђа... јер је био међу онима на којима су немачки војни лекари вршили медицинске опите”.

Отац возач, мајка чистачица

Растао је Милосав у породици где су се знала правила и поштовале вредности које се зову слобода и правда, учило поштењу, оданости и љубави према ближњем и својој земљи. Тако је тек свршени основац, најстарији од тројице браће, из својих питомих Лепосавића, где му и данас живе родитељи, кренуо у средњу војну школу у Сарајево. Отац Вујадин и мајка Милка су му тада рекли: „Ти, сине, идеш на далек пут, у војску, тамо где је ред и поштење и знаш да никога нема да те гура кроз живот, све мораш сам и зато немој да нас обрукаш...”

- Из радничке сам породице. Отац је радио као возач аутобуса, камиона и грађевинских машина, највише у предузећу „Храст” које више не постоји, а мајка Милка је чистачица у општини. Знали смо да морамо да учимо и то нам није тешко падало. Брат Младен је завршио за рударског инжењера, а Драган је професор - прича генерал.

Све војне школе завршавао је с одличним успехом, а престижну Школу националне одбране са просеком „десет”. Сва ванредна унапређења деловала су му као обичне ствари, јер је с великом љубављу прихватао све обавезе. Своје животно искуство увек је спреман да подели с младим војницима:

- Кад примам професионалне војнике (по уговору) и младе старешине који дођу после завршене Војне академије и преузимају дужност, кажем им овако: „Људи, никаква веза вам не треба. Будите поштени, часни и вредни и онда вам нико ништа не може. Ваш рад је ваша највећа и једина веза!”

Никада се није покајао што је изабрао тежак и одговоран војнички позив, а да га највиши чин није променио најбоље сведоче речи једног колеге који му је рекао: „Имам осећај да ви не знате да сте постали генерал.”

Иако је Милосав Симовић из Лепосавића, Врањанци га сматрају својим због свега што чини за тај крај и његове људе, а посебно их радује што врањским гарнизоном, после 130 година, поново командује генерал, баш онакав који личним примером брани то часно звање.

- Одлично сарађујемо и са полицијском управом Врања, и са јединицама жандармерије, и са локалном самоуправом и мештанима Пчињског округа. Добро сарађујемо и са Међународним снагама безбедности. Наш гарнизон предњачи у Србији по броју цивила који се редовно одазову у акцији „Отворени дан”. То је дружење војника и цивила када касарну у току само једног дана зна да посети и више од 4.500 ученика и грађана - каже генерал Симовић, а на наше питање шта је најтеже, а шта најлепше у његовом послу, одговара:

Није стигао да се ожени

- Најтеже је радити с људима, а истовремено и најлепше.

Веома воли музику а највише изворну, староградску, али и грчку и ирску, италијанске канцоне и нашу поп музику. Као сасвим мали свирао је на хармоници. Омиљени писац му је Пауло Коељо, руски класици врло драги, а радо у часовима инспирације генерал Симовић пише песме. Родољубиве и љубавне. Воли да се дружи с људима, поседи у кафани уз чашу вина и неку лепу песму.(Један је од 204 добитника почасног пасоша Србије.)

Игра фудбал и кошарку, познаје карате, на челу је строја сваког јутра у редовним вежбама које крепе војнички дух и тело. Од силних дужности још није стигао да се ожени али верује у љубави нада јој се. Дотле с посебном радошћу ужива у улози стрица: Јовану, близанцима Петру и Вељку и малој Данки посвећује ретке слободне тренутке. У животу су најважнији часови доброте и оданости, али ту одмах поред стоје и дужности и обавезе.

Чувар историје

Генерал Симовић има и сасвим посебан однос према признањима и наградама: Плакету коју је добио за најплеменитији подвиг (организовање низа хуманитарних акција у селима Копнене зоне безбедности) уступио је својој бригади. Новчани износ врањске Седмосептембарске награде уплатио је за изградњу споменика који је, највише захваљујући његовом ангажовању, подигнут у центру Врања погинулим војницима, полицајцима и цивилима од 1990. до 2003. године. Изузетно се ангажовао и успео у подухвату да врањски гарнизон добије спомен-собу коју испуњавају успомене на погинуле борце и цивиле од 1878. до 2003. године. Од времена и заборава сачувано је 5.440 имена палих бораца и цивилаyoutube.com/watch?v=noglnvfeC-MRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Текст је одавде - http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2625&tekst=02

Далиборе Миленковићу, не било ти тешко, дај мало форматирај тај текст кога си постовао; овако изгледа набацан.offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

General Simovic je covek kakav se retko srece. Cast mi je sto sam izvesno vreme saradjivao sa njim. Dane te saradnje cu pamtiti, kao nesto lepo u zivotu.

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2012
 • Poruke: 108

Врање: Генерал дао плату за позориште

Појединци и предузећа помажу обнову изгорелог позоришта „Бора Станковић“.
Помоћ са свих страна од 100 динара до 100.000. Војска помаже у чишћењу.
Бригадни генерал Милосав Симовић, командант 4. бригаде Копнене војске Србије, одрекао се своје плате и на рачун за обнову позоришта у Врању уплатио 100.000 динара, што је највећа појединачна уплата до сада, за обнову театра који је страдао као колатерална штета у подметнутом пожару у суседној дискотеци, почетком јула ове године.
У згради позоришта у потпуности су изгореле „даске које живот значе“, а многобројни појединци и фирме свакодневним уплатама и акцијама поможу обнову зграде Позоришта „Бора Станковић“, старе 120 година.
- После годишњих одмора помоћ за обнову театра стиже са свих страна. Ових дана биће завршено рашчишћавање, у чему нам помаже војска, а затим почиње израда пројектне документације, после чега ће бити расписан тендер за извођача радова – каже градоначелник Врања Зоран Антић и додаје да се тек очекује помоћ из ресорних министарстава и републичких органа.

Апелу за помоћ се одазвало и Народно позориште у Београду које је донело одлуку да одигра три представе, балетску, драмску и оперску, те сав приход из тих представа уплате за обнову врањанског позоришта. Управа је одлучила да сцену „Раша Плаовић“ понуди колегама из врањског театра, да на њој изводе представе са текућег репертоара, док се у Врању не створе услови за извођење представа.

На наменски рачун за обнову позоришта свакодневно грађани и предузећа уплаћују од 100 динара до 100.000 динара. Од предузећа највећу уплату је имао „Алфа-плам“, из Врања, затим фирме „Кредо“, „Мико трејд“, „Плави камен“, Универзал банка и Сосијете женерал банка. На рачуну за обнову позоришта у овом тренутку има 1.581.050 динара.
- Тачан износ потребног новца утврдиће стручњаци који раде на пројекту обнове. Свака уплата и свака помоћ је добродошла и локална самоуправа низом акција труди се да анимира јавност Србије и подсети на велики значај који не само за наш град, него и за целу земљу има позориште које носи назив нашег прослављеног књижевника. Ми смо као крајњи рок за завршетак радова зацртали 31. јануар следеће године – каже Антић.
Откако је пре два месеца отворен наменски рачун на њему има 58 уплата. Из локалне самоуправе кажу да грађани не треба да се либе да уплате и 100 динара, јер је свака уплата добродошла.
Глумци врањског театра који су се такође одрекли дела зарада, сталним извођењем представа на отвореном и многобројним перформансима труде се да прикупе што више новца, а помоћ стиже од колега из целе Србије. Удружење драмских уметника Србије међу првима је уплатило 50.000 динара и упутило апел свим театрима да одиграју по једну представу са које ће прилог ићи за обнову.


srbin.info/2012/09/vranje-general-dao-platu-za-pozoriste/

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2799
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Imam tu cast da poznajem Generala Milosava Simovica i mogu reci samo reci hvale o tom coveku.Prosao je sva moguca ratista,bio ranjavan nekoliko puta i jedva ostajo ziv,za vreme rata na kosmetu kao kapetan komandovao je trojici podpukovnika sto najbolje dokazuje kakva je to licnost i sa kakvom energijom raspolaze.Jednom recju to je narodni covek,koji pleni duhom i samom pojavom,izuzetno skromna licnost koja uvek tudje interese stavlja ispred svojih.Ja sam hiljadu puta rekao da je s pravom naslednik Vojvode Zovojina Misica.Inace ja sam postavio temu 4 brigade kopnene vojske Srbije,ali su je posle 4 meseca administratori sklonili,a u kojoj su bili prikazani video klipovi,slike i desavanja dostupna siroj javnosti za gledanje.Tako da kog zanima o zivotu i radu u 4 brigadi moze naci sve na You Tube,a ja sam voljan da to opet ovde postavim.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 435

Крсна Слава 4.бригаде Свети Атанасије Велики:
http://www.youtube.com/watch?v=oPJNsIKT-Vc

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1003 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 960 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Atomski čoban, babaroga, Battlehammer, bojank, bojcistv, comi_pfc, Denaya, DPera, dragoljub11987, dulleo, Fog of War, ikan, Joja, Karla, krasta, ladro, Mad Serb, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, miodrag, Miskohd, moldway, nemkea71, pedja2506, perica5, Raptor1, repac, sasa87, shone34, Srky Boy, stankolich, vasa.93, Vojvoda86, Wiesel092, YugoSlav, zziko