Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

104

Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije

offline
 • Pridružio: 26 Apr 2014
 • Poruke: 2136

Америка свој главни напад на Русију спрема за пролеће 2015.
У ТОКУ ЈЕ ВЕЛИКИ НАФТНО-МОНЕТАРНИ РАТ:
И АМЕРИЧКИ ФЕДЕРАЛНИ СИСТЕМ РЕЗЕРВИ ИГРА ПРОТИВ ПУТИНА
РУСИЈИ је објављен финансијско-економски рат. Америчке и европске санкције само су врх леденог брега.
Рат новцем има разорнији карактер од употребе тешког наоружања.
Генерали финансијског рата не заседају у војним гарнизонима, они управљају финансијским регулаторима као што у Америчке федералне резерве (FED) и Европска централна банка и путем емисије новца одређују стање ствари у највећим инвестиционим групама по величини капитала на планети, док њихови „војници“, који раде у корпорацијама, продају и купују валуту по њиховом налогу.

Ти људи у локалу стварају нешто што се уобичајено назива краткорочна и средњорочна тенденција. Њихов утицај не треба прецењивати. Али, закључите сами: на дан 6. децембра долар је коштао 53,10 рубаља, а евро - 65,71, а имајте у виду да је 28. новембра долар коштао 47,66, евро 59,62 рубаља.

Ово је веома импресивна динамика.

„Епопеја“ са рубљом почиње у децембру 2013. године, истовремено са радикализацијом протеста у Кијеву. Тада је FED објавио о (делимичном) укидању трећег програма „квантитативног попуштања“ QE3 (quantitative easing, QE) по 10 милијарди долара за свака два месеца и тако принудио инвеститоре да износе капитал из земаља у развоју.

На последице није требало дуго чекати: напад великих размера на рубљу траје од последњег дана јануара 2014. године, буквално - неколико дана пре ступања Џенет Јелен на дужност новог председника FED-а 3. фебруара.

Да би одржала рубљу на површини, Централна банка Русије (ЦБ РФ) само 28. јануара „избацује“ на тржиште 1 милијарду долара.
Индикативно је да је управо 28. јануара украјинска влада Николаја Азарова поднела оставку. Нема ту никаквих подударности, то је бриљантна рачуница.

Тога дана су амерички финансијери дали сигнал олигарсима у Кијеву: да се котације на украјинском тржишту акција подижу; индекс UX (збирни показатељ за 10 највећих украјинских јавних компанија) подигао се до 13:50 по локалном времену за 1,27 одсто до 875,48 поена; расту вредност хартијама Укрсоцбанке, Алчевског металуршког завода и „Рајфајзен банке авал“.

Олигарси објављују своју лојалност Вашингтону - опозиција активира оружану борбу у центру Кијева која председника Виктора Јануковича приморава да 23. фебруара побегне из земље.

На том фону, такав раскол Украјине на непријатељске фракције постаје полуга чијим су се покретањем сукоби из сајбер простора (у ком финансијске корпорације обављају трансакције) пренели на реално поље боја.
Осетивши (почев од лета ове године) нарастајући притисак америчке нафте из шкриљаца, земље ОПЕК отворено иступају против Москве и Вашингтона тако што 27. новембра у Бечу одржавају квоте производње нафте на нивоу од 30 милиона барела дневно. Американци су задовољни, шпекуланти пребацују новац на западну обалу Атлантика, а не у Азију, док се Русима отежава задатак економског преживљавања.

Можда ће на предстојећем заседању ЦБ Русије 11. децембра регулатор повећати каматне стопе на 364 базна поена у наредна три месеца.

Монетарне интервенције не дају жељени ефект. Само је 3. децембра Банка Русије на тржишту продала 1,9 милијарди долара - што је највећа интервенција од 30. октобра. Председница ЦБ Елвира Набиулина још је у новембру за телевизију "Русија 24" изјавила да интервенције не могу одлучно да промене међународну конјунктуру на монетарном тржишту: „Фикрисрање курса рубље представља неразумно трошење златно-девизних резерви“.
Подсећамо да је 10. новембра ЦБ РФ укинула регуларне интервенције и фиксну бивалутну монетарну корпу и практички прешла на пливајући курс рубље.

Набиулина је признала да су резерве (више од 400 милијарди долара) потребне ради заштите националне валуте од шпекулативних напада. Према речима Набиулине, ако их будемо неразумно трошили и покушавали да играмо „против фундаменталних тржишних тенденција“, онда ће се златно-девизне резерве смањивати. Ову логику је тешко оспорити.

FED располаже моћним инструментом – долар је и даље глобално платно средство које остале националне валуте претвара у своје деривате. Рубља је валута која је фактички везана за цену нафте, што значи да сва наша привреда зависи од долара помоћу кога се тргује том сировином. Ту вам је и сва контроверза.

Федералне резерве које базну каматну стопу одржавају на нивоу 0-0,25 одсто (почев од децембра 2008. г.), успеле су да подрже „револуцију шкриљаца“ у Америци, повећавајући кредитну способност финансијског сектора.

Трећи програм квантитативног попуштања који је активиран у септембру 2012. године, избацивао је на светско тржиште сваког месеца по 85 милијарди долара што је тржиштима у развоју омогућавало ликвидност, која је опет са своје стране, одржавала високе цене нафте.

Међутим, од децембра 2013. године, када је FED постепено укидао QE3, рубља и све остале валуте земаља у развоју, према тврдњи стручњака О. Гладунова, постају жртве монетарне политике америчког FED-а: „Новац је постало једноставније уложити у САД, јер ће се на америчким акцијама моћи добро зарадити“.

Сличног је мишљења има и руководилац монетарно-финансијске управе „Ситибанке“ Д. Коршилов: „Рубља ће заједно са другим валутама земаља у развоју падати због одлива инвестиција у развијене привреде“.
Русија види претњу и оцењује је целовито. Директор Спољне обавештајне службе РФ Михаил Фрадков ствари назива њиховима правим именима: „САД и њихови савезници намеравају да смене председника Русије Владимира Путина и руководство земље због чега користе не само санкције: они су организовали и кординисани напад на нашу националну валуту и изазвали пад цена нафте“.

Према подацима шефа руске Спољне обавештајне службе, у току је „шпекулативни напад на руску рубљу због чега је крус рубље у односу на долар пао за 50 одсто од почетка године, а организовале суга западне финансијске институције, као и инвестициони фондови преко својих агената и финансијских посредника“.

Фрадков је уверен да су „шпекулатни, укључујући и оне из САД кривци за пад светских цена нафте“. Овакав закључак не изазива никакву сумњу.

Америка се спрема за одлучни напад који може да подрије унутарполитичку стабилност у Русији и окрене трендове на светском тржишту нафте у корист САД.

Све ће почети управо у моменту када FED повећа есконтну каматну стопу. А то се може десити у пролеће 2015. године или на лето. Тамни облаци су се надвили изнад наше земље.

У предстојећем окршају о свему ће одлучити јединство народа.
http://fakti.org/rossiya/medija-menju/amerika-svoj.....olece-2015

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 622

danas je rublja presla 69 za 1 euro,da li neko moze da objasni sta to znaci,jer to utice na kupovnu moc gradjana iako kupuju domace prouzvode(hemija i slicne stvari)

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2008
 • Poruke: 516

U strukturi ruskog izvoza gas, ne zauzima dominantno mesto, vec pre svega sirova nafta. Udeo gasa je oko 10%.
A velika vecina energenta zavrsava u Evropi, ne u Aziji. Ponavljam jos jednom, Rusija je evropska zemlja pre svega. Ne moze funkcionisati bez dobrih odnosa sa EU.

Domaci proizvodi ne bi trebali da poskupe, ali pad standarda se sasvim sigurno oseca. KAda domaca valuta izgubi 50%vrednosti, nije svejedno.

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2012
 • Poruke: 622

ja pitam na primer vezano za sampon koji se pravi u rusiji,od njehih sirovina,grejanje,struja i te stvari

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2008
 • Poruke: 516

Trenutno sigurno ne, mada i inflacija raste, vec se pribliza 10%.
Problem je sto se zivot u Moskvi ne razlikuje od zivota u gradovima zapadne Evrope, Rusi imaju slicna ocekvanja. Vole i da se obuku po najnovijoj modi, vole i nemacke automobile, pametne telefone, putovanja po svetu i Evropi. Ako se pad rublje nastavi nezadovoljstvo ce sigurno rasti.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

http://srbin.info/2014/12/11/rusili-su-juzni-tok-a.....a-rusijom/
Dosta veliki broj kompetentnih predavaca.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3637

ОБАМА: Не смемо уводити нове санкције Русији по цену раскола између САД и ЕУ
ПОГРЕШНО ЈЕ МИСЛИТИ ДА ЋЕ МОСКВА ПРОМЕНИТИ ПОЛИТИКУ
АКО БУДЕМО СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ПОЈАЧАВАЛИ САНКЦИЈЕ
Ако Европа почне да се удаљава од Сједињених Држава, то ће бити стратешка победа Русије. Зато имам намеру да то не дозволим. А да бисмо тај задатак успешно решили - морамо водити рачуна о утицају (антируских) санкција на економију Европе и у томе имати стратешко стрпљење - рекао је председник САД у Савету за извоз
„Ако Москва види да у нашој коалицији нема никаквих пукотина - нагласио је Обама - она ће са временом схватити да је цена (западних санкција) за руску економију већа од стратешке добити коју може остварити својом политиком према Украјини”
http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/obama-ne.....u-sad-i-eu

online
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 4843
 • Gde živiš: Novi Sad

Није баш да не поскупљују цене. Поскупљују и то добрано. Хлеб ће за 10% горе да оде, кефир (немају јогурт па пију то) је поскупео са 40 на 60 рубаља...отприлике ствари су поскупеле за онолико колико је долар ојачао над рубљом.

Али интересантна је ствар, јер ми је доста познаника анти-Путински настројено, да народ (укључујући и моје пријатеље) уопште не криви садашњу руску власт за то шта се дешава већ знају да Амери кувају чорбу...тј спремни су да трпе Wink

По Москви, може Сириус да вам потврди, ја сам био у октобру, мало мало па се виде графити типа : "Цены ? Зато Крым наш" а то је оно што охрабрује јер значи да су врло мале вероватноће да ће им се десити Мајдан...

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25438

Georgius
"Цены ? Зато Крым наш" а то је оно што охрабрује јер значи да су врло мале вероватноће да ће им се десити Мајдан...

Iz njihovih usta u božije uši i neka nama RUSIJE jake i jače...

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3637

Три земље ЕУ могу ставити вето на санкције против Русије
Продужетак санкција против Русије чији рок истиче 2015. године могу спречити Мађарска, Италија и Кипар, пишу европски медији.

Новинари сазнају да Будимпешта, Рим и Никозија преговарају са Москвом о том питању и највероватнији су савезници Русије.

Медији такође преносе да на страну Русије претежу Словачка и Чешка, а најоштрији руски противници су Велика Британија, Пољска и Шведска.

За продужетак антируских санкција потребна је сагласност свих земаља ЕУ.

опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_12_12/Tri-zemlje-.....sije-2376/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 9 sakrivenih i 772 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Ben Roj, Bobrock1, Brana01, Brok, Centauro, chichabg, djboj, DPera, Fog of War, GandorCC, Georgius, HogarStrashni, hyla, Ivica1102, janbo, Još malo pa deda, karevski, Karla, Kibice, kuntalo, kybonacci, ljubacv, Lošmi, mercedesamg, milenko crazy north, Milometer, miodrag, mocnijogurt, nebkv, nemkea71, Nikolaa11, nuke92, Panter, Petarvu, powSrb, procesor, Ripanjac, Smajser, Srle993, Steeeefan, stokssone, Trpe Grozni, Tvrtko I, uruk, vathra, x9, zeo, Zoca