Vozaci u vojsci - JNA i VS

32

Vozaci u vojsci - JNA i VS

offline
 • Pridružio: 02 Okt 2018
 • Poruke: 1

Poštovani,
Ja sam relativno mlad ali imam jedan spis gdje jednom bivšem vojniku odlucujem da li ima položenu kategoriju C i E, imenovani je služio vojsku u Bitolu i u Ohridu do 17.08.1979 godine.
Imenovani tvrdi da je pohadjao obuku u Kraljevu i Skoplju za gore navedene kategorije - ukupno dva mjeseca.
Obzirom da ne razumijem ovu problematiku a imenovani nema vojnu knjižicu kojom bi dokazao da je isto pohađao, kako da saznam da je to zaista tako, kome danas se mogu obratiti da vidim arhivu ili evidenciju da li je to zaista tako.
Molim za pomoć, POZZZRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Sep 2012
 • Poruke: 14

U vezi Vaše molbe da saznate da li je bio vozač u JNA to može da dokaže samo vojnom knjižicom gde je služio a gde je bio naobuci za vozača vojnom vozačkom dozvolom.Ako je vozač sam treba pismeno da se obrati bivšoj jedinici oni svima odgovaraju ako te vojne pošte postoje bez obzira što su druge države ako su dokumenti ostali u tim mestima.offline
 • majo56 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 28 Nov 2018
 • Poruke: 1

Ja sam služio armiju u Kraljevu kao vozač u 1976/78 g.vp.4945/12. Poslije 3. mjesečni obuci sam bio čitavi vojni rok kao vozać-instruktor Najbolje se sječam zastavnika, kojeg smo zvali "sekirče" .Marjan iz Celja

offline
 • jahic 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 10 Jan 2019
 • Poruke: 1

goran.krstic ::Napisano: 02 Maj 2015 19:08

Gavrilo1918 ::Napisano: 01 Jan 2012 23:11

Шта сам пропустио? Био сам у Рибници 95/96, возач...

Dopuna: 01 Jan 2012 23:14

Ribnica ::Napisano: 19 Nov 2011 17:52

mycity-military.com/imgs2/161792_574517.....393451.jpg
Eto cuvenog Vlatka Vukovica
Da to je Vlatko Vuković . Pozajem ga iz njegovih mladih dana . Došao je iz studija sa velikim znanjem i ambicijama , željan novih znanja , nastojanja da u obuci vojnika specijalista postigne perfekciju , šta mu je u velikoj meri uspevalo i u uslovima ograničenih mogućnosti , sredstava i razumevanja sredine . Mislim da je u očima i osećajima vojnika delovao strogo . Znam da su tako i o meni govorili . ali strogoća , ako je pravedna i odgovorna je nešto drugo . To je zapravo briga da vojnik živ i zdrav završi rok i vrati se svojemu životu . Ako je Vlatko penzionsan m onda će on , uveren sam , biti aktivan u nauci o sabraćaju i vojnoj tehnici

Dopuna: 19 Nov 2011 18:18

Bio sam u više garnizona , ali najdublje mi je ostalo u sećanju , pamćenju i osećanju granizon Kraljevo , kasarna Ribnica - Vojna pošta 8414 - Saobraćajno školski i nastavni centar JNA . I onda kao komandant i danas kao penzioner ( i to ne vojni penzioner ) nisam bio i nisam zadovoljan sa onim šta sam pružao vojsci .Standard je bio ispod nivoa u društvu , u porodicama . Znam da se nije moglo ništa pomaknuti , jer sve se davalo na velike projekte naoružanja preko svih mera . Ni onda ni danas to ne mogu opravdati i zato se izvinjavam svi tadašnjim vojnicima i pitomcima za uslove koje su imali u Ribnici , iako su mnogi bili sa time zadovoljni . Meni su znali dovesti nekoga na raport da ga kaznim a ja sa njim popričam - negde u razgovoru stegnem se , suze da mi ne poteku , jer Muško sam i " vojničina " .....
Ovom prilikom bi želeo pozdraviti neke starešine i pozvati da se i oni ovde jave - vonjicima su bili bliži i duže od mene su bili u Ribnici i u saobraćajanoj službi :
1.- Đurađ Milinković
2.- Dragoljub Petrović
3.- Vlatko Vuković
4.- Vladimir Vuković
5.- Milan Galić ........druge će spomenuti drugi put


Те старешине су биле занимљиве. У касарни строги, а ван касарне чујем да су били потпуно другачији. Терзић је хебао маму свакоме кога види, али су ми неки војници причали д аих је виђао ван касарне и понашао се другарски (чак и када су бежали на пиво у униформи).

Милоша Баковића сам видео 1999 када је прошао колима поред пункта код Авале, он ми је остао у лепом сећању. Да ли неко зна где је (тада) потпоручник Милан Колић?


Dopuna: 02 Maj 2015 19:10

Meni je kapetan Vlatko Vukovic bio komndir cete a porucnika Goran Tadic komandir voda instruktora u saobracajnom bataljonu. Kapetana vukovica se secam kao izuzetnog oficira.Debelo sam zakasnio sa porukom..ali tek danas sazna za ovaj forum i ovu stranicu.
Mislim da nikad nije kasno da se javim na ovaj forum.Inace sam klasa 87/88 mart...
12 mjeseci odgulio u Kraljevu.Saobracajna policija na Ribnici.Komadant kasarne je
bio pukovnik Ivan Boteri.Komandir moje cete u trecoj zgradi je bio kap.prve klase
Vlatko Vukovic a pomocnik porucnik Goran Tadic.Zao mi sto se ne mogu sjetiti imena
komadanta bataljona...Poslije obuke sam ostao kao instruktor na A kategoriji ali
sam sa porucnikom Tadic G. uspio se prebaciti u pozadinski vod i ostao sam do kraja
vojnog roka kao magacioner auto dijelova koji je bio u sklopu kasarne.Tada je mislim
bio komadant za pozadinu potpukovnik Ceperko.Uglavnom imao sam precutno ponudu
da ostanem kao civilno lice na radu u kasarni...ali sam ipak se vratio kuci...jer znam
da se par vojaka poslije zaposlilo u civilnoj policiji...
Konkretno se danas cujem sa kolegom policajcem iz moje klase ovde u Bosni..
Starjesine su bile (sve do jednog) primjer najboljih i najobrazovanijih starijesina
na svijetu.Pozdrav za sve vojake iz Ribnice...naravno i sve starjesine iz kasarne u Ribnici.

offline
 • Pridružio: 25 Mar 2018
 • Poruke: 2

Ribnica ::Goxplayer ::Boban Vlajkovic ::Pozdrav svima, kada sam ja sluzio u Kraljevu, Vlatko Vukovic je bio nacelnik staba, a pukovnik Zdravic komadant kasarne, prvo sam bio u kaznenom vodu 10-1 zidovi su bili budzavi, a prozori i radijatori polupani hhihih, (kasnije sam cuo da je renoviran) junska sam klasa 00/01, kasnije sam radio u operativnom i major Dupor mi je bio direktno predpostavljeni... Komandir komande stana je bio Chaslav Zamahajev, a vecinu ljudi koje ste pomiljali u predhodnim postovima dobro poznajem... Kao recimo Terzu, skakao je sa drveca ko ninja da hvata pobegulje haha, Kapetan Ivica Rakic je tada bio zamenik komandanta anb-a, stade mi mozak ko je bio komadant anb-a, kasnije je postao Kapetan Vukovic iz policije... njegove cuvene reci nikada necu zaboraviti"ako vas neko dribla i zajebava u gradu, upotrebite svu silu da ga sprecite, a posle se vadite da je pljuvao uniformu zastavu,obelezja i drzavu" hahahh za to mesto me vezuje mnogo uspomena... Ako nekad ovo vidi pozdravio bih tada potpukovnika Veljanovskog Dragana sa kojim sam radio u kancelariji zajedno sa kapetanom Nishevicem, onda matorog penzosa iz personala podpukovnika Josifa Milera, pp zastavnika Blazevica i njegovu izgazenu beretku, celu ekipu ugovoraca na kps-u 1 kojima sam zivot zagorcavao kao i sve ostale oficire koje sam maltretirao zloupotrebom sluzbenog polozaja i montiranjem dezurstava kada im najmanje odgovara hiihihih... sutra bih se ponovo vratio, i pozdravio bih jednog tadasnjeg porucnika perica uz koga sam hteo u rat, a on me je kasnije izdao pa sam samo srecom i uz pomoc boga preziveo... Seca me se on sigurno, da mi je onoga dana odobrio sanitet ,a ne juga sve bi se lepse zavrsilo ali i ovao nije lose... (Gospodine porucnice Petricu, manekenu, i mi smo vezbali razgradili se i porasli vecina nas prelazi sto kilograma i vece smo face od vas haaha) Ako me se neko seti od klasica ili mladjih, setice se tako sto sam mu verovatno zavrsio dozvolu za izlazak ili vise njih, za vikend, prenocista, uneo alkohol hranu ili mobilni telefon... nesrecno sam izgubio blokce sa telefonima pa nikoga nemogu da nadjem... Pozdrav iz Arandjelovca...

Pozdrav svima na forumu!
U Ribnici sam bio jun 98-jul 99. Autonastavni bataljon 11-2.
K-dant kasarne - pukovnik D. Petrovic
Zamenik k-danta - puk. Zdravic
K-dant saobracajnog bataljona - p.pukovnik V. Vukovic
K-dant autonastavnog - bat. major Markovic
Tada je Terzic bio kapetan prve klase i bio je komandir cete u policiji!
Komandir moje cete je bio kap. Slobodan Petrovic, komandir voda st.vodnik Bogojevic, A pred kraj je stigao i vodnik Okanovic Novak!

Interesuje me da li neko ima "himnu ribnice", i kako mogu doci do nje! Pozdrav iz Topole!

=====00000
Himnu Ribnice j komponovao splitski muzičar Nenad Vilović ...himnu ima Đurađ Milnković - živi u Kraljevu , pukovnik Saobraćajen službe u penziji , biši načelnik Saobraćajne uprave , i bivši komandant Ribnice , odnosno Saobraćajnog škloskog i nastavnog centra ..himna je nastala negde 1980 godine , kada je nenad služio vojsku Kraljevu , a tada je to bio samo Saobraćajno nastavni centar , ne tačnije autonastavni centra ( samo obuka vojnih vozača ).


Ako dozvoli administracija ovoga foruma , vezano za ovu temu iamo bi jedan poziv ili predlog : Vozačima će biti lakša ako se ovde pretstave i javljaju starešine koje su obučavale i vodile centre obuke vojnih vozača motornih vozila ( motocikli , putnička , teretna , borbena , specijalna , vučna ) ...za malo uvoda reći ću nešto o centru Kraljevo , kasarna Ribnica ...taj centar se formirao negde 1958 u Rijeci i 1964 se premestio u Podgoricu ( Titograd ) , pa 1983 u Kraljevo ...ja znam neke komandante ..u Rijecii je to bio general Branko Dude , u Podgorici general Dimitrije Vrbica , , a pred selenjem u Kraljevo je to bio pukovnik Zvonko Rakić , zatim sam bio ja , pa posle mene pukovnik Punoševac Milomir , pa pukovnik Đurađ Milinković , pukovnik Dragoslav Petrović ..dalje više baš ne znam , ali bio je i pukovnik Zdravić Branislav .......U Rijeci je jedan od uglednih nastavnika bio , tada pukovnik , a kasnije general pukovnik Spasoje Todorović , veliki vojnik , još veći čovek i temeljiti stručnjak , duboko vezan za vojnu saobraćajnu struku ..o njemu bi zaslužilo još pisati , ali i o nekim drugima , na primer o Aleksandru Jelenkoviću , pukovniku , koji se u svojoj knjizi bavi vojnikom vozačem , njegovim brigama , potrebama i mogućnostima , vrednostima i kvalitetima.

offline
 • ivo72 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 04 Sep 2007
 • Poruke: 1

djordjevicstanimir ::Ja sam Djordjevic Stanimir,p.pukovnok u penziji.Zavrsio sam Saobracajnu podoficirsku skolu u Titogradu 1969 kao pitomac 10 Klase.Vanreno sam zavrsio Tehnicku Vojnu Akademiju u Zagrebu 1985.god.Sluzbovao sam u Auto bataljonu u VP 6719 Cakovec(1969/1970).U 243 ANC u VP 6223 Slav.Pozega(1970-1991).U 125.ANC u Kraljevu(1991-1993).u 261.lapPVO u VP 4932 Cacak(1993/1994).u 177.vazd.bazi u VP 9858 Batajnica(1994-1998) i u 250.rb PVO u VP 1205Banjica-Beograd(1998-2002).Svi vojnici kojima sam ja bio pretpotavljeni staresina i staresine sa kojima sam radio neka mi se jave.Svima saljem srdacne pozdrave.

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 845
 • Gde živiš: HR

vojna pošta Maribor s tankom na kamionu, na dan šoferjev 1958.
foto Jože Gal

offline
 • Pridružio: 09 Dec 2019
 • Poruke: 1

Čapljina '67, '68

offline
 • Pridružio: 14 Jan 2020
 • Poruke: 1

Pozdrav za sve vozace pa i instruktore koji su sluzili vojni rok i one koji su obucavali za vozace od jula 1982 do avgusta 1983 godine u Capljini jednom malom i lepom gradu koji je bio udaljen od mog Aleksinca 900km
ja sam bio na obuku drugi bataljon druga ceta komandir cete Radomir Milosevic , komandir nastavnog voda Paleka Bosko kasnije komandir instruktorskog voda stari vodnik Simic Adam bilo je dobra obuka i velika disciplina ostao sam do kraja vojnog roka duzio sam Tamica i Dajca sa prikolicom za radi obuke i bisam razvodnik instruktor kasnije desetar i mladji vodnik .Ako me se neko seca voleo bi da se dopisujemo i ak se moze i cujemo vidimo druzimo .Drugova kojih se trenutno secam Benic Pavo , Rihter Franjo , Zdravkovic Aleksandar , Zeljko Dumeljic , Komatina Dragan , Stebe Lojze , Kranjc Mirko itd sve je to julska 1982 klasa koji su ostali kao instruktori u Capljini V .P 24 69 .Pozdrav i svako dobro .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 7 sakrivenih i 642 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _commandos_, _Sale, awathorn, babaroga, Bane san, BlekMen, darkangel, darkstar101, Doca, Drug pukovnik, Duško, Georgius, ginjica, GreenMan, helen1, Insan, ivica976, Krusarac, Kubovac, KUZMAR, kybonacci, madza, Mercury, Metanoja, mgaji21, milimoj, mushroom, nemkea71, nenad81, powSrb, Recce, RJ, Roman, sakota79, Shomy, Skywhaler, Snorks, srbi, stegonosa, Trpe Grozni, vasa.93, vladas87, vobo, voja64, wizzardone, |_MeD_|