Žene u vojsci / policiji

8

Žene u vojsci / policiji

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7436

samir82,
Citat:ma kakve žene u vojsku
smešak
Tekst:
Da li je ženama mjesto u prvim borbenim linijama?

U Washingtonu, članovi američkog Kongresa razmatraju zakon kojim bi se ženama zabranilo da kao vojnici služe direktno na bojnom polju. Ta rasprava je pokrenula ponovo kontroverzno pitanje u američkom društvu - Kakvu ulogu žene trebaju imati u američkim oružanim snagama.

Rasprava je uslijedila u vrijeme kada su u Iraku mnoge Amerikanke kao vojnici ili marinci uključene u borbe - u ratu u kojem nema jasne linije fronta.

Ministar odbrane Donald Rumsfeld kaže da Armija sa zapovjednicima na terenu nastoji naći rješenje, ali ukazuje i na neuobičajenost sadašnje situacije.

”To je asimetrično bojno polje tako da tamo nema čistih linija gdje se bitke vode, niti gdje se ne vode.“

U američkoj Armiji i Marincima žene služe u podršci borbenim zadacima još od početka rata u Iraku, i trenutno ih je oko 20 hiljada. S obzirom na nepredvidljivost pobunjeničkih akcija one su sve češće izložene direktnim borbama. Na desetine žena vojnika je ubijeno i na stotine ranjeno.

General John Vines komanduje multinacionalnim korpusom u Iraku.

”Ovdje nema linija fronta, tako da su naše snage uvijek spremne da se bore - svaki vojnik, mornar, marinac, ili zrakoplovac.:

Reporter: Uključujući i žene?

General Vines: Svakako.

Uloga žena na prvim borbenim linijama u američkim oružanim snagama nije pitanje o kojem se raspravlja samo u Washingtonu. O tome se govori i na poznatoj američkoj Vojnoj akademiji West Point, gdje polaznice Akademije, Chelsea Haviland i Jesse Sladek imaju različita mišljenja. Chelsea se pita zbog čega je trenirana u West Pointu ukoliko nikada neće koristiti naučene vještine.

Chelsea Haviland: Po mom mišljenju Bog je sve ljude stvorio istim bez obzira na spol. Ako ste žena i ako ste odlučili da budete u armiji, izabrali ste da se možete naći u opasnoj situaciji. Zašto razdvajati žene od muškaraca?

Njen kolega, Jesse, misli da su žene sposobne jednako kao i muškarci, ali nije siguran da li one trebaju biti na bojnom polju.

Jesse Sladek: Bio bih više uznemiren i potresen ukoliko bih vidio Chelsea, ili bilo koju drugu ženu raznesenu, ranjenu ili povrijedjenu, nego ukoliko bi se to desilo muškarcu. I ne mislim da sam jedini. Mislim, ljudi su uopće osjetljiviji na ranjavanje žena nego muškaraca. I, mislim da je zbog toga teže ostvariti misiju.

Chelsea Haviland: Mislim da inače ima dosta nastojanja na razdvajanju spolova u armiji. Mislim da mnogi muškarci još uvijek vjeruju da žene nisu u stanju da se bore kao muškarci, tako da ukoliko ograničite ulogu žene na borbenim linijama, još više ćete pojačati podjele.

Jesse Sladek: Ona je u pravu, to je istina. Ona ne bi trebala biti ograničena. Ali je, takodjer, istina da muškarci drukčije reagiraju na žene. I postoji opasnost da više ljudskih života može biti izloženo riziku ukoliko su žene na prvim linijama.

To je bila i ostaće tema rasprava. Trenutno 45 posto Amerikanaca smatra da ženama treba povjeriti borbene zadatke ukoliko ih žele, a oko 16 posto da ženama nije mjesto u prvim borbenim redovima. (mislim da i sad 2008 god. da se taj procenat ništa značajnije nije promenio)

2005 god.
Izvor: www.voanews.com/bosnian/archive/2005-05/2005-05-23-voa8.cfm


Predrasuda oko toga da li, ili, ne, žene u vojsci, u poveravanju borbenih zadataka, da li samo u pozadini il i u prvim borbenim redovima uvek će biti...
Hm, kad Idefix kaže -savremene Amazonke-
..Ne treba zaboraviti da su amazonke legendarne hrabre ratinice, a u psihologiji su ustvari -arhetip- žene ratnice, ratoborne žene, žene junakinje..On je uvek postojao, a i s obzirom u kakvom vremenu živimo kod pojedinih žena sve više taj -arhetip- dolazi do izražaja..i to bi trebalo da se prihvati kao sasvim normalno i ravnopravno stanje uma i duha.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7436
offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 21851
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 573ps mix hvala na odgovoru

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13911
 • Gde živiš: Apsurdistan

Danas je jedno vozilo pogodila nekakva eksplozivna naprava u Avganistanu. Cetiri pripadnika Britanske vojske je poginulo. Medju nijima je bila i jedna zena (naravno vojnik). To je prvi gubitak zene u redovima Britanske vojske...

Izvor TV stanica CNN.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 7436

Prvo:
Citat:VaRvArI 85,

Off u vojsci- kad su žene u pitanju, nema šminke i nakita tj ne bi trebalo ...ja recimo kad idem na planinarenje nosim samo sat i ništa više..
*********
Tekst:
Računajte na nas - Amerikanke u vojsci


U ratu u Iraku sudjeluje oko petnaest tisuća Amerikanki u uniformama. Žene čine više od deset posto vojnika razmještenih u toj zemlji. No, iako broj žena u oružanim snagama znatnije raste tek u novije vrijeme, one su igrale važnu ulogu u vojsci još od samih početaka Sjedinjenih Država. Tim se bavi knjigaa naslovljena "Count on Us – Računajte na nas - Amerikanke u vojsci" autorice Amy Nathan
Knjiga "Računajte na nas" uključuje fotografiju pukovnice Christine Knighton, koja u pilotskoj uniformi sjedi u kokpitu borbenog helikoptera. Pukovnica Knighton prva je američka crnkinja koja je prošla obuku za vojnog pilota. Također je bila i prva zapovjednica borbene skupine helikoptera u Somaliji. Kako kaže, vojska se znatno promijenila otkako je ona počela vojnu obuku prije dvadeset godina. "Kada sam ja ušla u vojsku, žene u zrakoplovstvu bile su vrlo rijetke. Danas ih ima sve više, čak i u ratnom zrakoplovstvu. Svojedobno sam bila jedina časnica".
Upravo takve promjene tema su nove knjige Amy Nathan. Kako kaže, knjigu "Računajte na nas" počela je pisati nakon posjete spomen-muzej vojnikinjama na Nacionalnom groblju u blizini Washingtona. "Zapanjili su me izlošci koje sam vidjela. Od rata za neovisnost do danas, toliko je žena sudjelovao u obrani naše zemlje i naše slobode. I, što treba posebno istaknuti, sve su one bile dragovoljci".
Žene su pomagale čak i kada im vojna služba bila zabranjena, kao tijekom rata za neovisnost. Mnoge su putovale s vojskom, kuhale i nosile vodu. Neke su čak, preodjevene u muškarce, sudjelovale u borbama. To se događalo i tijekom američkog građanskog rata, na obje strane. Mary Walker, liječnica na strani snaga Unije, postala je prva Amerikanka koja je nagrađena najvišim odličjem za hrabrost.
Ipak, Kongres je tek tijekom sedamdestih godina potvrdio njeno pravo na to odličje. Do tada, žene su znatno napredovale u oružanim snagama. U prvom svjetskom ratu stekle su pravo služenja u vojsci, doduše, kao uredske radnice. U drugom svjetskom ratu, vojska je sastavila posebni ženski korpus, pa su vojnikinje mogle služili kao piloti, tehničari, šifranti i mehaničari. U proteklih pola stoljeća, dozvoljeno im je da služe u mirnodopskim uvjetima, da kao vojnici imaju djecu, da pilotiraju borbenim zrakoplovima i da služe na borbenim brodovima.
Iako im još uvijek nije dozvoljeno sudjelovanje u borbama na prvim linijama bojišnice, Amy Nathan ističe da su ipak izložene sve većim opasnostima, jer u modernim ratovima bojišnice zapravo nema. "Čak i žene koje ne obavljaju borbene dužnosti, nalaze se usred borbi. Danas je nemoguće reći da se vojnik – ili vojnikinja – neće naći u borbi, jer se u svakom dijelu Iraka mogu naći na udaru neprijatelja".
Amy Nathan nada se da će njena knjiga "Računajte na nas" podsjetiti čitatelje da žene mogu dati veliki doprinos svojoj zemlji i da su se mnoge za nju i žrtvovale.

Izvor:
www.voanews.com/croatian/archive/2004-03/a-2004-03-27-8-1.cfm

offline
 • kripo  Male
 • Počasni građanin
 • Hvatac zjala
 • Pridružio: 19 Sep 2006
 • Poruke: 764
 • Gde živiš: Citizen of World

Zene mogu samo efikasno da ciste cijevi "junacima" prije i poslije boja kao i u vrijeme odmora. Eventualno da posluze kao medicinsko osoblje ili u kuhinji,veseraju, i u administraciji. Sve ostalo nije za zensko! Dali bi vi zensko stavili u blatnjav rov u po smrzlog Januara??? jos da joj se jajnici nahlade..... Ma dajte ljudi, za nase uslove zena nema mjesta u vojsci osim u ovim rodovima gdje nabrojah!
Sve ostalo je nemoral!

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24618
 • Gde živiš: Beograd

U hebote ala smo moralni. Smile Ja sam za to da se zenama u vojsci sve dozvoli, profesionalna vojska pa ko voli nek izvoli.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1995
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Susret različitih kultura i običaja...

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7553
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Koliko ja znam Izraelci imaju najbolje resenje sto se tice zena u vojsci. One obicno obavljaju neborbene zadatke a borbene ipak ostavljaju muskarcima, razlog je veoma prost i jednostavan, muskarci imaju bolju fizicku predispoziciju za borbene zadatke.

Ali zato Izraelke sede na radarima, sistemima za veze zatim PEB i EO sistemi, logistika je jako vazan deo jedne vojske a tu takodje zene i te kako mogu da ucestvuju.

Ne vidim ja zene ni kod nas a ni u svetu kao vojnike koje ces staviti u prvu liniju i daces im borbene zadatke u kopnenoj vojsci, jednostavno fizicki ne bi mogle da izdrze tako nesto. Ako uzmemo fizicku spremnost muskarca i zene, jasno je i to se vidi i u sportu da zene jednostavno ne mogu imati tu fizicku spremnost kao muskarci i kraj price a za vojnika na prvoj linij se ne trazi visok IQ to bas znam od jednog psihologa i to iz nekadasnje VJ. Zato bih ja njima lepo dao druge zadatke. Pa znate cega sam se sve nagledao u vojsci sto bi zene mogle da rade, ima puno toga. Samo prva linija pa cak i zadaci u neprijateljskoj pozadini jednostavno nisu stvar za zene, tu je potrebna izuzetna kako psihicka tako i fizicka spremnost a fizicka spremnost je jednostavno kod muskarca prednost.

To je jedini razlog zasto ja zene ne bih slao na prvu borbenu liniju osim izuzetaka ali ona su retka i to se radi o pojedincima koji potvrdjuju pravilo.

Ne bih bas toliko gledao na recimo sovjetske zene snajperiste iz drugog svetskog rata ili na Titove partizanke, tu je bilo i dosta propagande. Osim toga tu se vidi kolika je bila potreba za vojnicima za prvu liniju da eto nije bilo dovoljno muskaraca pa se uzimale i zene ali to je bila u pitanju potreba a ne izbor.

Sad, ako govorimo o borbenim zadacima, pa dobro i zena pilot moze da izvede borbeni let ali to nije isto kao da recimo vuce sa sobom 25 kg opreme pa i vise po ceo dan i da pored toga bude spremna da puca, da izvlaci ranjenike itd. zamislite sad vojnik tezine od 90 kg lezi ranjen i treba da se izvuce, kako ce ga izvuci zena koja ima tezinu od 65 kg? Ili ne daj Boze da ima vise takvih a treba ih izvlaciti, to nikako ne funkcionise.

Dakle, mogu i borbeni zadaci, pa zasto recimo zena ne bi sedela na nekom raketnom PVO sistemu na radaru ili na sistemima veze i uopste elektronike, takodje zena bi mogla biti tu i komandir baterije i nece biti problema ako je taj sistem u veliko meri automatizovan sto se tice postavljanja samog sistema ili recimo dopuna raketa ali kad se to treba uraditi fizickom snagom onda je vec problem ako su u pitanju rakete sa vecom tezinom.

Problem nastaje onda kada bi dve zene recimo uz punu opremu morale da nose cev od PAT-a koji je tezak preko 70 kg i duzine par metara, to je izuzetno tesko i to kazem iz iskustva jer sam sa momkom teglio cev od Prage i posle nekih petsto metara sam imao osecaj da su mi ruke dugacke do zemlje. E sad ako se uzme da sam tada imao izuzetnu fizcku spremnost isto kao i ovaj drugi vojnik onda zamislite kako bi to dve zene odradile. To je po mojem misljenju nemoguce, odnosno morale bi da stanu posle dvesta metara sa time ako bi uopste mogle da podignu cev, jer nije samo problem u tezini vec i u duzini cevi. A to je cev za PAT, sta da kazem mi je nosimo a ona se u sredini povija e onda znate kolika je to tezina. I tu su vec problemi. Zamisli u sred borbe moras rucno da dopremis takvu cev i imas dve zene, pa sad jedino ako nisu bilderke uspece ali ako su normalne gradje onda nikad nece uspeti.

Vidimo, ima zadataka koje zene mogu da izvrsavaju i to svuda u svetu a zasto ne bi onda mogle i u Vojsci Srbije? Secam se onih momaka koji su preko veze stigli i onda samo kuvali kafu za komandante i izigravaju kurira i sekretaricu, zasto da se tu trosi zdrav muskarac? To zena i te kako moze da odradi a iskreno receno oni koji su to radili, pa mi smo ih smatrali za ajd da se izrazim europejski Mr. Green gay.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 806 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 754 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bojank, crnitrn, djordje92sm, djukapfc, Drug pukovnik, dule10savic, Gagi193, Georgius, goxsys, HrcAk47, hyla, kovinacc, krlebgd77, kuntalo, ladro, Marko Marković, mcgunner, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, miodrag, Misirac, nedeljkovici, oficir bio i osto, oldtimer, panonski mornar, Panonsky, pein, RiV, rovac, Sale.S, shaja1, sombrero, sovanova95, Srki94, theNedjeljko, Toni, trajkoni018, vathra, vlvl, Voja1978, voja64, VSJ193, |_MeD_|, 223223