Ekonomska kolonijalizacija Srbije

Ekonomska kolonijalizacija Srbije

online
  • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
  • Pridružio: 14 Dec 2005
  • Poruke: 25509
  • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

„Основни задаци ове књиге су: избављење српског друштва из загрљаја неолибералног глобализма и учмале заосталости и јачање економског патриотизма. То подразумева нагли заокрет са пута који води у колонијално ропство на пут самосталности и политичке неутралности, као и економског опоравка и убрзаног развоја привреде и друштва. За реализацију првог задатка – односно избављење српског друштва из окриља неолибералног глобализма – неопходна је одлучност, храброст и патриотизам свих грађана и политичара“ – каже се, између осталог, у предговору ове књиге.Део из књиге:

Светски моћници у потпуности колонизују економију Србије

Ако се запитамо, да ли су распродајом предузећа у бесцење, држава и банке наплатиле своја потраживања? Поуздано се може рећи, веома мало. Дакле, ни држава ни банке нису наплатиле потраживања. Епилог свега тога јесте, да је веома мало остало од праве српске државе – онакве какву грађани заслужују – а од српских банака није остало ништа, јер су уништене по истом сценарију као и остала привреда. Затим, ако се запитамо да ли је неко одговарао за уништење привреде и за учињене економске злочине? И овде је одговор негативан, а последице су катастрофалне и осећају се у свим сегментима друштва. Уместо да је држава подржала обнову и развој својих фабрика, она субвенционише и плаћа радна места која се отварају путем такозваних СДИ, а то су производње са најнижим степеном технолошког интензитета.

Под великим и значајним привредним системима подразумевају се субјекти (предузећа, корпорације и остали организациони облици привредних субјеката) који имају заокружену економско-технолошку и производну целину, са људским ресурсима оспособљеним за производне, научно-истраживачке и развојне активности у оквиру одређене гране делатности и који уз то имају значајну улогу у развоју националне економије, независно од њиховог организационог и власничког облика.

Углавном, значајни привредни системи су они привредни субјекти који су дугогодишњим радом стварали и афирмисали производне брендове на домаћем и међународном тржишту и који битно доприносе економско-технолошком развоју земље. Поред тога што су они генератори развоја националне економије, они су и важне полуге путем којих држава може остваривати утицаје у међународној заједници. Надаље, треба напоменути да се економска снага и препознатљивост државе у међународној заједници, не огледа се само по броју становника, по површини територије и по висини БДП, већ и по снази великих привредних система, односно по партиципацији њихових брендова на светском тржишту. Због тога, економски патриотизам мора бити конститутивни елемент унутрашње и спољне политике државе. Производни брендови се не стварају преко ноћи, већ научним и систематским активностима у дужем временском периоду и они чине национално богатство.

Привредни развој може се остваривати само путем добро организованих привредних система зато што:
– Велики привредни системи су генератори развоја националне економије.
– Затим, једино велики привредни системи могу стварати националне брендове.
– Само велики системи имају кооперантски потенцијал за развој малих и средњих предузећа.
– Велики системи су носиоци технолошког развоја, образовања и технолошке културе.
– Надаље, само путем великих и добро организованих привредних система могу се остваривати добри резултати на светском тржишту.

Привредни системи са својим брендовима, који имају значајно учешће на домаћем и међународном тржишту, су прави економски амбасадори. Држава без националних брендова је безимена држава.
Није тешко оценити зашто су уништавани, зашто се и даље наставља пустошење остатака од великих привредних система и њихових брендова. То је искључиво и само зато, што су велики привредни системи велика препрека неолибералном империјализму. На пример, Србија не сме производити тракторе као свој бренд (ИМТ и ИМР), али може производити мале снопове од жичица различитих боја са најнижим степеном технолошког интензитета (мануфактурна производња) за тракторе у неким туђим земљама. Поражавајућа истина!

Надаље, Србија не сме имати своје трговинске ланце и своје банке, јер су те делатности намењене страним субјектима. Очито је да светски моћници сматрају да Србија треба бити безимена држава, без техничко-технолошког развоја и без својих брендова. Такође, њени грађани се ,,осуђују” да буду само потрошачи туђих производа и покорни гладијатори у фирмицама које се инсталишу путем такозваних страних директних инвестиција, чији је основни циљ експлоатација природних и људских ресурса.

Поставља се логично питање, да ли Србија као држава може опстати, а камоли да се развија, путем страних директних инвестиција? Затим, да ли се путем туђих сателитских погона може постићи пуна запосленост грађана? Иако се политичари хвале са отварањем неких погона под именом СДИ, незапосленост грађана је све већа и већа. Затим, који ће то субјекти бити генератори националног развоја када се у потпуности униште остаци значајнијих привредних система? Надаље, који су то брендови који могу бити српски економски амбасадори на светском тржишту и који могу имати имиџ српске личне карте?. Да ли ,,Фиат” – макар био произведен и у Крагујевцу – може бити српски економски амбасадор? Који су то привредни системи који могу бити важне и утицајне полуге у међународној заједници? На сва питања, одговори су негативни. Стога се намеће потреба и императив будућим владама да се остаци од свих привредних система морају ревитализовати и обновити.

Одмах после српске октобарске револуције, сви су значајнији привредни системи проглашени за губиташе и за неперспективне привредне субјекте. Нешто врло слично дешава се и данас. Наши вазали су истицали да се српска индустрија не може обновити, јер да земља нема реалне природне, финансијске а ни људске ресурсе за производњу те да наша индустрија не може ни постићи конкурентност на светском тржишту. Због тога су заговарали само привредне делатности из области услуга, без облика материјалне производње. Међутим, и такву су политику убрзо демантовали, јер су поред индустрије, уништили све домаће трговине, домаћа осигуравајућа друштва и домаће банке. Значи, требало је по сценарију неолибералног глобализма уништити све што је српско и што може бити нека препрека у имплементацији инструмената глобализације.

САДРЖАЈ

1. ПРИВРЕДНИ РАСТ
2. ПРИВАТИЗАЦИЈА ЈЕ ДРУГИ НАЗИВ ЗА КОЛОНИЈАЛИЗАЦИЈУ
3. СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЋЕ РАЗОРИТИ СРПСКУ ЕКОНОМИЈУ
4. ШТА СЕ ДЕШАВА СА 24 СПОРНЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ?
5. НА ВЛАСТИ СУ МОРАЛНЕ И ЕКОНОМСКЕ УБИЦЕ
6. УВОД У ЕКОНОМСКУ КОЛОНИЈАЛИЗАЦИЈУ – ВАШИНГТОНСКИ КОНСЕНЗУС – СТАБИЛИЗУЈ, ПРИВАТИЗУЈ, ЛИБЕРАЛИЗУЈ – И МРТАВ ЈЕ
7. ЕКОНОМСКА КОЛОНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ У ФУНКЦИЈИ ВЛАДЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА
8. НЕОПХОДАН ЈЕ РАЗВОЈ ДОМАЋИХ ПРЕДУЗЕЋА И ОСЛАЊАЊЕ НА СОПСТВЕНЕ РЕСУРСЕ
9. ПОКУШАЈ ПРОДАЈЕ ”ТЕЛЕКОМА СРБИЈА” ЈЕ НАЈБРУТАЛНИЈИ ЕКОНОМСКИ ЗЛОЧИН У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ
10. НАСТАВАК ЕКОНОМСКИХ ЗЛОЧИНА – ПРОДАЈА ПКБ-А
11. ГОДИНЕ ПРОЛАЗЕ, БЕДА НИКАД
12. МОЋНИЦИ 21. ВЕКА СУ ДУГОВИ И КАМАТНЕ СТОПЕ
13. ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА ДЕО ЕКОНОМСКИХ ЗЛОЧИНА ЕКОНОМСКЕ ПОЛИТИКЕ СРБИЈЕ
14. МЕЂУНАРОДНИ МОНЕТАРНИ ФОНД ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ, БЕЗ МИЛОСТИ И САВЕСТИ (ОДЛОМАК ИЗ КЊИГЕ ..)
15. ИЗДАЈА НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА ЈЕ РЕЗУЛТАТ РАДА ЕКОНОМСКИХ УБИЦА
18. БЕЗГРЕШНА ПОЗИЦИЈА И ОПОЗИЦИЈА – СЛЕДИ ”ШАХ-МАТ“
19. СРБИЈА НЕМА РЕАЛНУ СТРАТЕГИЈУ УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ДУГОМ
20. ПЉАЧКА ГРАЂАНА СРБИЈЕ ПРЕКО СТРАНИХ ТРГОВИНСКИХ ЛАНАЦА
21. “КУД ПЛОВИ ОВАЈ БРОД”: НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ
22. ПОЉОПРИВРЕДА СРБИЈЕ У АМБИСУ
23. ЗАНАТСТВО – ОСНОВА ОБНОВЕ УНИШТЕНЕ ЕКОНОМИЈЕ
24. МЕЂУНАРОДНИ ОДНОСИ – СОЛИДАРНОСТ И ХУМАНОСТ ЕУ ЗАКАЗАЛА
25. ПОГЛАВЉЕ 35 ЈЕ ПОРАЗ ОВОГ РЕЖИМА
26. НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА – ТО ЈЕ ПАРОЛА СНС-А
27. “АКО НЕМАТЕ ХЛЕБА, ЈЕДИТЕ КОЛАЧЕ” – ИЗБОРИ 2017
28. ”МИ НИШТА НЕ ОБЕЋАВАМО И ТО ИСПУЊАВАМО
29. САМО ЕКОНОМСКИ ЗЛОЧИНЦИ МОГУ ДАВАТИ НАЦИОНАЛНЕ РЕСУРСЕ НА ЕКСПЛОАТАЦИЈУ – ДА ЛИ СУ РУДНИЦИ СЛЕДЕЋИ?
30. МАНИПУЛАЦИЈЕ ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ: СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ У 44 ТАЧКЕ
26. СРБИЈА У СЛЕПОЈ УЛИЦИ
27. ПОЛИТИКА ШТЕДЊЕ НА СРПСКИ НАЧИН
27. СЛОБОДНА ТРГОВИНА И СПОЉНОТРГОВИНСКА РАЗМЕНА СРБИЈЕ
28. КАКО ПОШТЕНО ДА ВОДЕ ДРЖАВУ, КАД ИМ СЕ ”ПОШТЕЊЕ” ВИДИ И ИЗ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА
29. ПОЛИТИКА ШТЕДЊЕ ЈЕ ПОЛИТИКА ПРОПАСТИ
27. ЕУ И САД ДИКТИРАЈУ МОНЕТАРНУ ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ
28. ЦЕНЗУРОМ МЕ НЕЋЕТЕ ЗАУСТАВИТИ
29. РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ ЈЕ ДИРЕКТНА ВУЧИЋЕВА ИСПОСТАВА ЛАЖНИХ ПОДАТАКА
30. РЕЖИМ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА МОРА ДА ОДЕ У ПОЛИТИЧКУ ИСТОРИЈУ
31. ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ЈЕ ПОЛИТИЧКА ПОДВАЛА
32. ДРЖАВА СУБВЕНЦИЈАМА ИЗ БУЏЕТА ФИНАНСИРА КОМПЛЕТНО ПОСЛОВАЊЕ ”ФИАТ-А”
33. ЦЕНА ГОРИВА И АНАЛИЗА АКЦИЗА (УДЕЛА АКЦИЗА ЗА НАФТНЕ ДЕРИВАТЕ)
34. ЕВРОАЗИЈСКА ЕКОНОМСКА УНИЈА И ИЗВОЗ СРБИЈЕ
35. САМОВОЉА ЈЕДНОГ ЧОВЕКА – БОРБА ЗА ОПСТАНАК И ПРЕЖИВЉАВАЊЕ ГРАЂАНА ТЕК ПРЕДСТОЈИ
36. ПРИВАТИЗАЦИЈА НАЈВАЖНИЈИХ РЕСУРСА СЛЕДИ У БР ЗО37. СУБВЕНЦИЈЕ СТРАНИМ ИНВЕСТИТОРИМА – КО ЗАПРАВО ИНВЕСТИРА У СРБИЈУ? ОНИ У СРБИЈУ ИЛИ СРБИЈА У ЊИХ?
38. У ПОРЕЂЕЊУ БДП-А СРБИЈЕ И НЕМАЧКЕ КРИЈЕ СЕ ТУЖНА ИСТИНА О НАШОЈ ЕКОНОМСКОЈ ПРОПАСТИ
39. ЈАВНИ ДУГ СРБИЈЕ НИКО НЕ КОНТРОЛИШЕ,ПРЕТИ НАМ ПОТПУНИ КОЛАПС
40. РЕЗУЛТАТИ ЕКОНОМСКИХ УБИЦА СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ У 2015. ГОДИНИ: УГРОЖЕНА СОЛВЕНТНОСТ, НОВА ЗАДУЖИВАЊА, ВЕЋИ УКУПНИ ГУБИЦИ И СМАЊЕНА ЗАПОСЛЕНОСТ
41. ВУЧИЋЕВА НОВА ВЛАДА – ШТА ЦЕ НАМА БОЉИ ЖИВОТ, ВЕЋЕ ПЛАТЕ… ЖИВЕЋЕМО ОД ФИЛОЗОФИРАЊА!
42. СРБИЈА ВС ЕСТОНИЈА – ПРИМЕР КОЈИ ТРЕБА ДА СЛЕДИМО КАКО ДА ИЗАЂЕМО ИЗ КРИЗЕ
43. У КАКВОМ СЕ ПОЛОЖАЈУ СРБИЈА ДАНАС НАЛАЗИ?
44. НЕ ПИШЕ НАМ СЕ ДОБРО, АКО СЕ НАСТАВИ У ОВОМ СМЕРУ
45. СРБИЈА И ТОТАЛИТАРНИ СИСТЕМ46. СПОЉНА ПОЛИТИКА СРБИЈЕ У БУДУЋНОСТИ БИ ТРЕБАЛА БИТИ ВИШЕ УСМЕРЕНА ПРЕМА РУСИЈИ
47. ЕКОНОМСКА ПОЛИТИКА ВОДИ ПРЕМА СОЦИЈАЛНОМ И ПОЛИТИЧКОМ РАСУЛУ
48. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЈЕ НЕДАВНО ПРЕКО СВОЈИХ ИСПОСТАВА НАЈАВИО ПРИВАТИЗАЦИЈУ „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА“
49. ОВАКО ИЗГЛЕДА СИСТЕМ КАДА ГА ВОДИ „СПОСОБАН’’ ПРЕМИЈЕР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ
50. ДА ЛИ ЗНАМО ШТА ПРИВАТИЗУЈЕМО? ДА ЛИ ПРИВАТИЗУЈЕМО ЈАВНА ДОБРА?
51. БАХАТО ПОНАШАЊЕ ВУЧИЋА СЕ ЗОВЕ ДИКТАТУРА
52. СВЕТСКИ МОЋНИЦИ У ПОТПУНОСТИ КОЛОНИЗУЈУ ЕКОНОМИЈУ СРБИЈЕ
53. ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НИЈЕ УСПЕЛА ДА ПОВРАТИ СВОЈУ КОЛОНИЈАЛИСТИЧКУ ПРОШЛОСТ, ПА ЈЕ ЗАТО И ИЗАШЛА ИЗ ЕУ
54. ТРАМПОВА ПОБЕДА ЈЕ ГЛАС НОВОГ ВРЕМЕНАКњигу можете поручити:
e-mail: kontakt@danijelaruzicic.com
сајт: http://www.danijelaruzicic.com26.3.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић
https://facebookreporter.org/2017/03/26/prikaz-knj.....17-godine/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 558 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 2 sakrivenih i 527 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., anta, bojan123421, borya90, brundo65, Chainsaw, comi_pfc, DavidA, Doca, draganca, Fog of War, GORDI, kikisp, kybonacci, Lele123, Mihajlo, mile23, milos.cbr, Mixelotti, mkukoleca, Romibrat, royst33, sap, saxone, trutcina, vathra, vladaa012, zastavnik