Sajam knjiga - izdanja medija centra "Odbrana"

1

Sajam knjiga - izdanja medija centra "Odbrana"

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Прелистао сам каталог издања МЦ Одбране који иде као прилог уз часопис Одбрана (#194, од 15.10.). На први поглед има занимљивих ствари, па отварам једну општу тему да прокоментаришемо наслове а и како неко не би пропустио нешто интересантно.

МЦ Одбрана ::Нови наслови - Медија центар „ОДБРАНА“ - 2012 / 2013Медија центар „Одбрана“ ће се на овогодишњем 58. међународном сајму књига у Београду представити са дведесетак нових наслова. У периоду између два сајма књига, у војној издавачкој кући објављено је око 100 наслова. Будући да је основна делатност припрема и објављивање војне литературе, у циљу војностручног оспособљавања припадника система одбране, највише наслова урађено је тим поводом, а то су најчешће правила, прописи, упутства, приручници, уџбеници за Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије, зборници радова са значајних скупова и слично.
Jедан мањи део је издавачка делатност намењена широј читалачкој публици, којом ће се Медија центар „Одбрана“ и представити на Сајму.


Издвајамо:1. „СРПСКА ВОЈСКА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914 – 1918“, Душан Бабац [945/1350 динара]

2. „ВАЗДУШНИ РАТ НАД СРБИЈОМ 1999.“, Јовица Драганић и Бојан Димитријевић [1738/2484 динара]

3. „СЕСИЛ – УЏБЕНИК ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ 2“, група аутора [3456/6912 динара]
4. "СВЕТИ РАТНИЦИ - Житија светих војсковођа и војника“, Борислав Гроздић [1209/1728 динара]

5. Прва књигу едиције „ПРЕЖИВЕТИ У ПРИРОДИ - Опстанак, опрема, смештај“, Звонимир Пешић [432 динара]

Две значајне монографије:

1.“ВОЈНА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ У СРБИЈИ“, Светко Ковач и Ирена Поповић [1247/1782 динара]

2. „ВОЈНООБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА У СРБИЈИ“, група аутора [1058/1512 динара]ПРОМОЦИЈЕ НОВИХ НАСЛОВА МЦ „ОДБРАНА“ НА САЈМУ КЊИГА:

Понедељак 21. октобар
17.00 – КАЛЕНДАР ЗА 2014. годину

Уторак 22. октобар
17.00 - МОНОГРАФИЈЕ

1. ВОЈНА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ У СРБИЈИ, Светко Ковач и Ирена Поповић
2. ВОЈНООБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА У СРБИЈИ, група аутора

Среда 23. октобар
17.00 – МЕДИЦИНА

1. СЕСИЛ – УЏБЕНИК ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ 2, група аутора
2. САВРЕМЕНА ТЕРАПИЈА ПСОРИЈАЗЕ, Р. Зечевић, Л. Кандолф Секуловић, Ж. Мијушковић, Д. Војводић
3. БИОТЕРОРИЗАМ, Елизабета Ристановић


Четвртак 24. октобар
17.00 – ИСТОРИЈА

1. СРПСКА ВОЈСКА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914 – 1918, Душан Бабац
2. ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ, Миливоје Пајовић и Јасмина Николић
3. СВЕТИ РАТНИЦИ - Житија светих војсковођа и војника, Борислав Гроздић

Петак 25. октобар
17.00 – ПРИРУЧНИЦИ И ВОДИЧИ

1. ПРЕЖИВЕТИ У ПРИРОДИ 1 - Опстанак, опрема, смештај, Звонимир Пешић
2. ИСХРАНА – УЛОГА У УНАПРЕЂЕЊУ ЗДРАВЉА И ПРЕВЕНЦИЈИ БОЛЕСТИ, Славица Рађен

Субота 26. октобар
17. 00 - ВОЈНА ТЕХНИКА и ГЕОПОЛИТИКА

1.ВАЗДУШНИ РАТ НАД СРБИЈОМ 1999, Јовица Драганић и Бојан Димитријевић
2. МЛАЗНИ БОРБЕНИ АВИОНИ, Драган Цветковић
3. СТУБОВИ ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА
НАТО И ЕВРОПСКА УНИЈА, Сава СавићАНОТАЦИЈЕ ЗА НОВЕ НАСЛОВЕ МЦ „ОДБРАНА“


МОНОГРАФИЈЕ

1. ВОЈНА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ У СРБИЈИ
Аутори: С. Ковач и И. Поповић

Монографија је израз жеље Војнобезбедносне агенције, не само да прикаже историјски пут и највеће проблеме којима се ова служба бавила у најтежим временима за Србију и Југославију, већ и воље да на овај начин отвори своја врата широј јавности и открије неке од својих добро чуваних тајни.

2. ВОЈНООБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА У СРБИЈИ
Аутори: Група аутора
Двојезична (српски-енглески)

Књига обилује историјским подацима, али и скицама из живота неких од најпознатијих и најуспешнијих српских обавештајаца. Монографија је богато илустрована фотографијама и документима из војних архива, од којих многи до сада нису били доступни јавности.

ИСТОРИЈА

3. СРПСКА ВОЈСКА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914 – 1918.
Аутор: Д. Бабац

Идуће године навршава се 100 година од почетка Великог, односно Првог светског рата. Ниједна друга земља, учесница Великог рата није тако скупо платила своју слободу. У славу српског јунака, настала је ова књига, илустрована са више од 500 фотографија, од којих се многе први пут објављују.

4. ВАЗДУШНИ РАТ НАД СРБИЈОМ 1999.
Аутори: Ј. Драганић и Б. Димитријевић

Књига Ваздушни рат над Србијом 1999. године представља хронолошки поступно, фактографски богато и методолошки доследно дело монографског типа. Довољна историјска дистанца омогућила је ауторима позицију објективнијег сагледавања једног атипичног сукоба са изразитом технолошком диспропорцијом противника, у условима потпуног борбеног окружења војно инфериорније стране.

5. ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ
Аутори: М. Пајовић и Ј. Николић

Ретко је која област у Србији тако богато извориште српске војничке традиције као што су то град Пожаревац и Браничевски округ. Већ 1825. године у Пожаревцу је почела обука првих војника Пожаревачке, Смедеревске и Ресавске нахије. Пет година касније, на Ђурђевдан 1830, формирана је Гарда.

6. СВЕТИ РАТНИЦИ
Житија светих војсковођа и војника
Аутор: Б. Гроздић

Аутор са 182 житија светих ратника оживљава бисере православне духовности, етоса, мудрости и снаге, које су водили наше свете претке. Плејада светих војника кроз векове, од Христа па до наших дана, потврда je да православље, у коме се мир истиче као једна од врховних вредности, није апсолутно пацифистичко становиште, јер Христос истиче љубав, а од ове љубави заиста ”нема веће да ко душу соју положи за пријатеље своје” (Јн 15, 12-13).

ВОЈНА ТЕХНИКА

7. МЛАЗНИ БОРБЕНИ АВИОНИ
Аутор: Д. Цветковић

Ова књига намењена је широком кругу људи које интересују авиони, а посебно млазни борбени авиони, онима чија је то струка или су заљубљеници у ову врсту летелица. Настојало се да се материја изложи на што популарнији начин, како би била доступна и читаоцима са мањим предзнањем из ове области. Описана су укупно 203 млазна борбена авиона, а они су разврстани по земљама које су њихови произвођачи.

ГЕОПОЛИТИКА

8. СТУБОВИ ЕВРОПСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА
НАТО и Европска унија
Аутор: С. Савић

Основни циљ ове књиге је општи допринос разумевању савремене европске безбедносне архитектуре са аспекта организације, способности, места, улоге и утицаја НАТО и ЕУ. Додатни циљ је допринос схватању ширег контекста безбедносног заједништва, као нове безбедносне културе и приступа обезбеђењу националне, регионалне и глобалне безбедности.

НАУЧНО-ОБРАЗОВНА ЛИТЕРАТУРА

9. ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМИ ЛОГИСТИКЕ
Aутор: Д. Јовановић

Да би се реално сагледале потребе информационог система логистике неопходно је знати на који начин Војска живи и опстаје, ради и развија се, односно извршава наменске задатке у домену одбране, остварује резултате, достиже циљеве и испуњава мисије. Успех било које постављене мисије Војске Србије у информационом добу у коме се налазимо изискује да оружане снаге поседују способност коришћења информација...

НАУЧНО-ОБРАЗОВНА ЛИТЕРАТУРА

10. СИГУРНОСТ И БЕЗБЕДНОСТ ПЛОВИДБЕ
Аутор: С. Радојевић

Сваки боравак на мору представља опасност за човека. Подстакнут овом чињеницом аутор је са жељом да студенте, слушаоце и поморце упути у основна знања о сигурности и безбедности пловидбе, написао ову књигу.

11. ОСНОВИ БОРБЕНИХ ВОЗИЛА
Аутор: С. Муждек

Аутор је анализирао основне конструкције борбених возила Војске Србије, али се осврнуо и на савремена техничка решења која се примењују у страним армијама. Како неки садржаји представљају шири приказ у односу на захтеве студијског програма, уџбеник може да послужи и као корисна литература стручњацима који се баве том проблематиком.

МЕДИЦИНА

12. СЕСИЛ – УЏБЕНИК ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ 2
Група аутора
Суиздаваштво СЛАВЈАНСКАЈА – Момчило Радојчић

Ново, 21. издање СЕСИЛ-а обухвата најсавременију дијагностику и лечење свих области интерне медицине, заразних болести, неурологије, гинекологије, дерматовенерологије, офталмологије, оториноларингологије, тровања, хитна стања и друго. Традиционално је писана лаким, пријемчивим стилом, тако да се једном прочитано не заборавља.

13. САВРЕМЕНА ТЕРАПИЈА ПСОРИЈАЗЕ
Аутори: Р. Зечевић, Л. Кандолф Секуловић, Ж. Мијушковић, Д. Војводић
Приметан је недостатак литературе о псоријази на нашем језику, што је један од разлога за објављивање ове монографије. Она обједињује савремене ставове о лечењу псоријазе из постојећих међународних водича и препорука за лечење.

14. ИСХРАНА – УЛОГА У УНАПРЕЂЕЊУ ЗДРАВЉА И ПРЕВЕНЦИЈИ БОЛЕСТИ
Аутор: С. Рађен
У очувању доброг здравља, важну улогу има исхрана. Mноги људи очекују од својих лекара информације о томе како да се правилно хране. Ова књига је покушај да допринесе решавању те дилеме, те је од користи студентима медицине, лекарима, али и свима другима који верују у максиму - боље спречити, него лечити.

ПРИРУЧНИЦИ – ВОДИЧИ

15. ПРЕЖИВЕТИ У ПРИРОДИ 1
Опстанак, опрема, смештај
Аутор: З. Пешић

Ова богато илустрована књижица нуди практичне и проверене савете о томе како опстати, како се опремити, и како себи наћи или подићи смештај у разним суровим условима, у којима је човек одвојен од цивилизације.

http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=319

Ако неко има у пе-де-ефу нека постави. До тада:
То је то. Ваша мишљења?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10365

Interesuje me da li neko moze da mi kaze nesto o knjizi Vazdusni rat nad Srbijom?offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Mercury ::Interesuje me da li neko moze da mi kaze nesto o knjizi Vazdusni rat nad Srbijom?Ово и мене занима, уз Млазне борбене авионе Цветковића и Вишенаменске борбене авионе Влачића - макар имајући у виду само ауторе, пошто ће прве две колико разумем тек на сајму бити пуштене у продају.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Lepo, od sveg šarenila samo jedna knjiga sa korisnom temom ...

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Da, samo jedna knjiga sa korisnom temom. Very Happy Very Happy

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23403
 • Gde živiš: Beograd

Mercury ::Interesuje me da li neko moze da mi kaze nesto o knjizi Vazdusni rat nad Srbijom?

Књига је сасвим солидна, како што се тиче информација тако и што се тиче фотографија.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2012
 • Poruke: 26

U katalogu pise da izlazi iz stampe krajem 2013. Da li je to stamparska greska ili ce je biti na sajmu? Mislim na knjigu Vazdusni rat iznad Srbije?

U kakvoj vezi su ova knjiga i knjiga u izadnju ISI-a, pod istim nazivom i istih autora?

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1070

Ista knjiga, a i cena je ista Wink

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2010
 • Poruke: 573
 • Gde živiš: Prva desno

Сутра или прекосутра скокнућу до БГ баш хтедох да скенирам ја ову књижицу из одбране али видим да је неко већ убацио.
КЊИГА МИНЕ
Тврди повез
формат 20х29
696 стр.
цена 4806
СА ПОПУСТОМ 600,00 Wink то ћу да узмем Smile

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5397

Ja danas naletim na knjigu "Vojni helikopteri" Predrag Pejcic. Doduse izdanje porpilicno staro, cak iz ranih 90-tih, ali knjiga poprilicno zanimljiva sa dosta preglednih tabela, slika grafikona i naravno teksta. A cena cista smejurija, tj celih 100 rsd Very Happy Kada uzmes u obzir da je papir dosta kvalitetan, a knjiga tvrdo koricena, bukvalno je dzaba.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1250 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 5 sakrivenih i 1196 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Bahuss, bladesu, bobomicek, ceman, cifra, DeerHunter, Dimitrije Paunovic, djboj, Georgius, GORDI, goxin, HrcAk47, kikisp, Koridor, Leonov, Litostroton, mb1213, mercedesamg, Mi lao shu, mile23, milenko crazy north, milimoj, Milometer, MiroslavD, misa1xx, moldway, Parker, pedja.st, Profica, royst33, ruma, sombrero, Srle993, strelac07, Struna, Tandrkalo, UAV operator, virked, VJ, vladaa012, Yugol33, zastavnik, zax22r, ZetaMan, 79693