Aleksa Dundić

Aleksa Dundić

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2012
 • Poruke: 316

Aleksa Dundić je bio najpoznatiji jugoslovenski učesnik Oktobarske revolucije, odnosno Građanskog rata u Rusiji. Ujedno, Dundić je jedan od poznatijih boljševičkih heroja iz revolucionarnog razdoblja.
Njegovo poreklo nije dovoljno poznato, iako je u međuvremenu istraženo. Uglavnom, kontroverza se sastoji u činjenici da je u Srbiji Dundić prihvaćen za Srbina, koji je navodno poreklom iz Ražane pokraj Kosjerića (navodno pravo ime: Milutun Čolić), a u Hrvatskoj se nastoji dokazati da je Dundić poreklom iz Dalmacije, da je hrvatskog porekla, i da je rođen u Grabovcu u Dalmatinskoj Zagori. Isto tako, jedan deo javnosti u Hrvatskoj nastoji da Dundićevo svojatanje u delu srpske javnosti okarakterišu kao "još jednu frontu srpskih povijesnih posezanja". Međutim, upravo je jedan istoričar srpskog porekla prvi u Jugoslaviji utvrdio da je Dundić nesumnjivo hrvatskog porekla (Nikola Popović).

Navešću četiri teksta sa Wikipedije:

Srpsko-hrvatski:

Aleksa Dundić (takođe znan pod pseudonimom Ivan, Aleko, ?-Rovno, 8. jul 1920) je bio učesnik Ruskog građanskog rata na strani Crvenih. Dundić je jedina osoba iz bivše Jugoslavije koja je odlikovana Ordenom Crvene zastave. O njemu je 1958. snimljen istoimeni film u sovjetsko-jugoslovenskoj koprodukciji.
Dundićevo poreklo je nejasno. Postoje dva mišljenja o njegovom poreklu. Po prvom Aleksa Dundić poreklom Hrvat iz Grabovca čije je pravo ime Tomo Dundić, dok je je po drugom verovanju on Srbin iz Kosjerića čije je pravo ime Milutin Čolić.
Po Velikoj sovjetkoj enciklopediji Dundić je rođen 13. aprila 1896 (ili po drugim podacima 12. avgusta 1897) u Grabocu u Dalmaciji koja je tada bila deo Austro-Ugarske. Naučio je da jaše još kao dečak radeći kao pastir u Argentini i Brazilu.
Na početku Prvog svetskog rata mobilisan je u Austro-Ugarsku vojsku. Na Istočnom frontu 1916. tokom bitke kod Lucka zarobila ga je ruska vojska. Dobrovoljno se prijavio u Srpski dobrovoljački korpus koji se nalazio u Rusiji. Od polovine 1917. je bio član Crvene garde. U martu 1918. je bio na čelu gerilskog odreda u regionu Bahmuta (danas Artemovsk) koji se kasnije pridružio Morozov-Donjeckoj diviziji koja se povlačila sa armijom Klimenta Vorošilova prema Caricinu u junu 1918. Učestvovao je u odbrani Caricina kao član Internacionalnog bataljona, a zatim u konjičkoj brigadu Krjučkovskog i Bulatkina. Od 1919. je služio pod komandom Semjona Buđonija. Učestvovao je u brojnim bitkama i ranjen je nekoliko puta. Zbog svoje hrabrosti bio je popularan među Buđonijevim vojnicima. Od juna 1919. je bio zamenik komadanta 36. puka 6. konjičke divizije. Poginuo je kod Rovna u današnjoj Ukrajini i odlikovan je Ordenom Crvene zastave.
U znak priznanja, urna s njegovim pepelom položena je u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

Link za tekst na ruskoj Wikipediji (s obzirom da je najobimniji):
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BD%D0.....0%BA%D0%BE

Hrvatski:

Tomo Aleksa Dundić, sudionik Ruskog građanskog rata na strani Crvenih. Jedina je osoba iz Hrvatske odlikovana Ordenom crvene zastave. O njemu je 1958. snimljen istoimeni film u sovjetsko-jugoslavenskoj koprodukciji.
Biografija [uredi]
Dundićevo podrijetlo je hrvatsko. Rodom je iz južne Hrvatske, iz Grabovca u Zagori. Po Velikoj sovjetskoj enciklopediji rođen je 13. travnja 1896. (ili po drugim podacima 12. kolovoza 1897.). Naučio je jahati još kao dječak radeći kao pastir u Argentini i Brazilu.
Na početku Prvog svjetskog rata mobiliziran je u vojsku Habsburške Monarhije. Na istočnom bojištu 1916. tijekom bitke kod Lutska zarobila ga je ruska vojska. Dobrovoljno se prijavio u Srpski dobrovoljački korpus koji se nalazio u Rusiji{nedostaje izvor}}. Od polovine 1917. bio je član Crvene garde. U ožujku 1918. bio je na čelu gerilskog odreda u regiji Bahmuti (danas Artemovsk) koji se kasnije pridružio Morozov-Donjeckoj diviziji koja se povlačila s vojskom Klimenta Vorošilova prema Volgogradu lipnja 1918. godine. Sudjelovao je u obrani Volgograda kao član Međunarodnog bataljona, a zatim u konjičkoj brigadu Krjučkovskog i Bulatkina. Od 1919. služio je pod zapovjedništvom Semena Buđonija. Sudjelovao je u brojnim bitkama i ranjen je nekoliko puta.
Poginuo je u Rivni 8. srpnja 1920.
Danas se životom i djelom Tome Dundića bavi poznati hrvatski liječnik dr. Mijo Milas.

Srpski:

Алекса Дундић (такође знан под псеудонимом Иван, Алеко, ?-Ровно, 8. јул 1920) је био учесник Руског грађанског рата на страни Црвених. Дундић је једина особа из бивше Југославије која је одликована Орденом црвене заставе. О њему је 1958. снимљен истоимени филм у совјетско-југословенској копродукцији.
Дундићево порекло је нејасно. Постоје два мишљења о његовом пореклу. По првом Алекса Дундић пореклом Хрват из Грабовца чије је право име Томо Дундић, док је је по другом веровању он Србин из Косјерића чије је право име Милутин Чолић.
По Великој совјеткој енциклопедији Дундић је рођен 13. априла 1896 (или по другим подацима 12. августа 1897) у Грабоцу у Далмацији која је тада била део Аустроугарске. Научио је да јаше још као дечак радећи као пастир у Аргентини и Бразилу.
На почетку Првог светског рата мобилисан је у Аустроугарску војску. На Источном фронту 1916. током битке код Луцка заробила га је руска војска. Добровољно се пријавио у Српски добровољачки корпус који се налазио у Русији. Од половине 1917. је био члан Црвене гарде. У марту 1918. је био на челу герилског одреда у региону Бахмута (данас Артемовск) који се касније придружио Морозов-Доњецкој дивизији која се повлачила са армијом Климента Ворошилова према Царицину у јуну 1918. Учествовао је у одбрани Царицина као члан Интернационалног батаљона, а затим у коњичкој бригаду Крјучковског и Булаткина. Од 1919. је служио под командом Семјона Буђонија. Учествовао је у бројним биткама и рањен је неколико пута.
Због своје храбрости био је популаран међу Буђонијевим војницима. Од јуна 1919. је био заменик команданта 36. пука 6. коњичке дивизије. Погинуо је код Ровна у данашњој Украјини и одликован је Орденом црвене заставе.
Сахрањен је у Ровну, где је и погинуо, а подигнуто му је и спомен попрсје над гробом.
Филм Алекса Дундић (рус. Олеко Дундич) снимљен је 1958. године у југословенско-совјетској копродукцији.
Данас коњички клуб из Београда носи његово име

Intervju sa Mijom Milasom iz Splita koji se bavio pitanjem Dundićevog porekla, i koji je potvrdio ranije poznate činjenice o Dundićevom hrvatskom poreklu:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/a.....fault.aspx

Zabunu o Dundićevom srpskom poreklu najpre je uneo Isak Babelj, čuveni sovjetski pisac i Dundićev saborac iz Crvene konjice (Konjička armija, Конармия), u jednoj od priča u Babeljovoj zbirci (ili, bolje rečeno, romanu): Crvena konjica, u kojoj kaže da je kod Rovnog poginuo "Srbin Dundić, najhrabriji od svih ljudi".

Zabunu je definitivno utemeljio film o Aleksi Dundiću, realizovan 1958. u jugoslovensko-sovjetskoj produkciji. U filmu je Dundić predstavljen kao nekadašnji srpski oficir koji je dopao austro-ugarskog ropstva, da bi potom prebegao u Rusiji i na kraju se priključio boljševicima. Film je rezultat otopljavanja jugoslovensko-sovjetskih odnosa.

Jedna od scena iz filma (jako lepa pesma):
http://www.youtube.com/watch?v=9D1fMy2kP-0

Zabunu je dodatno produbila knjiga Miodraga Ašanina i Lazara Čolića, Aleksa Dundić. Sablja nad stepom, Titovo Užice, 1967. U knjizi se pogrešno ističe da je Dundić poreklom iz okoline Kosjerića i da se navodno zvao Milutin Čolić.

Sovjetski istoričari Vladimir Vladimirovič Zelenjin i Maja Mihajlovna Sumarokova objavili su 1968. dokumentovanu raspravu pod naslovom: "Legenda i stvarnost: činjenice iz biografije crvenog Dundića". Kako ističe istoričar Nikola popović, "ovom raspravom rešena je na silu stvorena zagonetka". Argumentaciju ovog istoriografskog rada dodatno je osnažio beogradski istoričar Nikola Popović u raspravi pod nazivom: "Poreklo Alekse Dundića", Prilozi za istoriju socijalizma, 6, Beograd, 1969.

Međutim, film iz 1958. i knjiga iz 1967. i danas doprinose ovoj zabuni.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Једна тема о странцима у руском грађанском рату: http://army.armor.kiev.ua/hist/intervent.php .offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

По Великој Совјетској енциклопедији 250.000-300.000 странаца се борило на страни црвених. Дундић је један од њих.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

Treba pomenuti generala Danila Srdića.

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2012
 • Poruke: 316

Da, Danilo Srdić je uz Dundića najznačajniji naš učesnik Oktobarske revolucije i Građanskog rata u Rusiji.
Link za temu na ovom forumu o generalu Danilu Srdiću, koju je postavio Khaless.
http://www.mycity-military.com/Ostalo-5/Nasi-junac.....Srdic.html
Google je čudo, nisam znao da na forumu postoji tema o Danilu Srdiću. Možda je neko već nešto kačio i o Dundiću.

Inače, meni je izuzetno zanimljiv lik Romana Filipčeva, Banaćanina iz Novog Bečeja (rođ. 1895), koji je bio učesnik Građanskog rata u Rusiji na strani Crvenih (1918-1919), Mađarske komune (1919) i Španskog građanskog rata (1936-1939). Poginuo je krajem 1941. u Bici za odbranu Moskve. Kratko je živeo, ali dovoljno dugo da zasluži veliko poštovanje. O njemu je kratko pisao Ivan Očak u knjizi: Jugoslovenski Oktobarci: Likovi i sudbine, Zagreb, 1979. Mislim da je Očak u toj knjizi pisao i o Srdiću, ali ne mogu da proverim, jer nemam knjigu pri ruci.
Njegov sin Milojko Filipčev bio je jedan od pokretača ustanka u srednjem Banatu 1941. Uhapšen je 1948. kao pristalica Rezolucije Informbiroa. Boravio je u Petrovoj rupi na Golom otoku. Hapšen je i 1958, a koliko znam i 1970-ih. Poslednjih desetak godina života otuđio se od ljudi i živeo je na Velikom ratnom ostrvu.

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Ако сте ишли на линк који сам поставио видјели сте при крају колико су били плаћени страни борци.
''Служба интернационалистов хорошо оплачивалась. В апреле-мае 1918 г. рядовой боец красного интернационального отряда в Сибири получал жалованье 250-300 руб. в месяц. Часто золотом.
При этом рядовой стрелок антибольшевистского Чешско-Словацкого корпуса имел жалованье 5 руб. в месяц''

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15260

Citat:Декомунизација сећања
https://www.rts.rs/page/oko/ci/story/3308/istorija.....ndica.html

offline
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8173

U Cara Dušana ulici, postojala je nekad kasarna i veliki vojni kompleks "Aleksa Dundić".
Za vreme bombardovanja je gađana, a već godinama više ne postoji na tom mestu jer je nikao stambeno-poslovni kompleks, koji se još uvek gradi. Nažalost stambeni kompleks ne nosi ime koje je nekad nosila i kasarna. Iako je bar to moglo da se ostavi.

Fotografije kasarne Aleksa Dundić, posle bombardovanja '99. godine i pre nego je počela da se ruši i zida stambeno naselje na tom mestu.
Bar da su ostavili jednu stražarsku kućicu ili nešto što bi bio simbol da je nekad tu postojao veliki vojni kompleks, u sklopu kog se nalazio i vojni otpad./nekoliko fotografija je sa neta, i iz lične arhive/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2135
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

natrix ::
Bar da su ostavili jednu stražarsku kućicu ili nešto što bi bio simbol....


Ови данашњи властодржци не остављају ни богу тамњана,камоли нешто озбиљније...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 803 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 6 sakrivenih i 740 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, Areal84, babaroga, beowl, blackjack, bladesu, bojank, bojcistv, Boskovic, Brana01, Bubimir, cinoeye, darkangel, Darko8, dekir, djboj, doklevise, FOX, Georgius, Haryy, ikan, Još malo pa deda, Karla, Klecaviks, Komentator, Koridor, Kristian_KG, Makarid, Marko Marković, mocnijogurt, moldway, Nemanja.M, Neutral-M, nick79, operniki, opt1, pera bager, privremeno, ruso, Slingshot, stagezin, Stoilkovic, TITAN DUDIN JARAN, tmanda323, Trpe Grozni, vathra, voja64, x9, YugoSlav, Zadonbas, zillbg, zmajbre, Zoca, zogi036, |_MeD_|