Internet kao resurs za istoricare

1

Internet kao resurs za istoricare

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Otvaram ovu temu iz jednog prostog razloga: pomoc ljudima u istrazivanju istorije (vojne i politicke). Istrazivajuci po internetu (zbog master rada koji se tice Bliskog istoka) naisao sam na dosta dobrih sajtova koji besplatno nude digitalizovane dokumente iz arhiva, knjige koje su out of copyright i druge materijale za istoricare.

Ovu temu sam zamislio kao mesto gde ce mnogi pocetnici ali i iskusni istrazivaci biti u prilici da nadju korisni link za oblasti koje ih interesuju.

NAPOMENA: Molim vas bez piraterije. Znaci samo ono sto je dozvoljeno pravilima foruma i ono sto je po autoru sajta dostupno javnosti.

Za pocetak:

Pathie - Video arhiva Pathie iz Velike Britanije. Od skora je dostupno 85.000 snimaka od 1896 - 1976. Ima mnogo zanimljivih stvari. Od prvog filma, Hitlera, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Hirosima, Nagasaki, Svarceneger Smile. U ovih 85.000 video materijala sigurno cete naci nesto sto ce vas zainteresovati.

Link: https://www.youtube.com/user/britishpathe

Freedom of Information Act Electronic Reading Room - Sajt CIA koji nudi mogucnost citanja dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti i dostupni su javnosti putem Akta o dostupnosti informacija. Dokumenti i pored ovoga imaju cenzuru, gde su izostavljena imena aktera, izvora informacija i sl. U Search-u kucate neku kljucnu rec, npr: Tito, Yugoslavia, Soviet Union, Cold War i sl. Dostupni su u PDF.

Link: http://www.foia.cia.gov/

The National Security Archive - The George Washington University: Electronic Briefing Books - Arhiv Nacionale bezbednosti pri Univerzitetu Dzordz Vasington. Arhiv obuhvata dokumente sa signaturama koji su nastali iz diplomatskih, vojnih i politickih aktivnosti SAD-a. Dokumenti su sredjeni po temama, a u okviru tema i hronoloski. Dostupni su u PDF.

Link: http://www2.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/index.html

Foreign Relations of the United States - Historical Documents - Zbirka dokumenata spoljne politike SAD od 1861. do danas (zadnji tom obuhvata godinu 1979). Po zakonu potrebno je da prodje 30 godina od dogadjaja da bi dokumenti bili dostupni - ovo se odnosi na dokumente nastale u okviru rada Ministarstva spoljnih poslova. Radi se o ediciji dokumenata koja sadrzi brojne memorandume, ugovore, transkripte razgovora, sporazume i sl. u kojima su glavni akteri SAD i njeni dusebriznici. Knjige su u proseku 900-1200 strana. Dostupne su u PDF-u, EPUB i Kindle formatu. Mogu se i onlajn prelistavati, skenirani su i mogu se citirati kao da ih imate u rukama.

Link: http://history.state.gov/historicaldocuments

The National Achive of United Kingdom - Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva (London). Na internetu je dostupna njegova kolekcija (oko 5%), dok se neke placaju pa je potrebno da dresite kesu Sad. Ako pogodite dobre dokumente mozete proci besplatno, u suprotnom dokument ce biti pod distorzijom tj. efektom koji onemogucava potpun pregled dokumenta. Tematika je siroka. Ima dosta o Prvom i Drugom svetskom ratu, registri eskadrila RAF i dr. Dokumenti su u PDF ili onlajn.

Link: http://www.nationalarchives.gov.uk/records/our-online-records.htm

Primer za pregled besplatnog dokumenta je ovaj o stanju u Jugoslaviji iz 1944. godine. Moguce ga je pregledati pritiskom na tab Preview this record. Zumirate na plus-minus i pokrecete ga strelicama koje su na sajtu.

Link: http://discovery.nationalarchives.gov.uk/SearchUI/.....amp;page=0

Институт Ближнего Востока - Institut za proucavanje Bliskog istoka. Ruski sajt koji u delu "Книги" ima u PDF-u brojne zbornike radova koji sadrze clanke o Bliskom istoku i svim temama (politika, ekonomija, svakodnevni zivot). Uglavnom je teziste na SSSR/Rusija i Bliski istok mada ima i brojnih clanaka koji se ticu uloge SAD na Bliskom istoku i sl. Moguce je preuzeti clanke u PDF-u.

Link: http://www.iimes.ru/

SCIndeks - Srpski citirani indeks - Srpska varijanta sajta JSTOR (poznatog sajta za kupovinu naucnih clanaka). Na ovom sajtu mozete pronaci brojne clanke objavljene u srpskim naucnim casopisima dok su neki samo popisani tako da cete za njih morati u biblioteku. Pretrazivanje moze da bude po autoru, kljucnoj reci, referenci koja je koriscena u radu ili autoru reference. Kada otvorite clanak idete na dugme "Puni tekst". Clanci se mogu preuzeti u PDF-u.

Link: http://scindeks.ceon.rs/Default.aspx?lang=src

Primer clanka (kliknite na linku: Pun tekst ; nalazi se na levoj strani i ima znak za Adobe Acrobat Reader):

Radić Aleksandar, Vežba Avala - jugoslovenska odbrana od Varšavskog pakta 1968. godine

http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ARTAU%2.....6stype%3d0

Za sada toliko, nastavice se...


Mozete da se ukljucite, ukratko opisete kako se preuzima sadrzaj i dr.
Evo, kolega Sirius je imao zanimljiv sajt sa sovjetskim dokumentima na ruskom. Nisam hteo da ga postavljam jer mislim da ce on to bolje opisati i odraditi od mene SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Internet Archive - Internet Arhiva, sajt nevladine organizacije koja se bavi skeniranjem starih knjiga koje su po zakonu out-of-copyright (tj. proslo je 70 godina od smrti autora). Pored knjiga ovde se mogu naci zvucni i video zapisi. Knjige je moguce preuzeti u nekoliko formata, a moguce ih je citati i online. Veliki broj knjiga dostupan je u PDF formatu.

Link: https://archive.org/

ETANA - Electronic Tools and Ancient Near East Archives - Sajt ETANA osnovan 2000. godine od strane nekoliko instituta za proucavanje istorije Starog istoka (jedan od osnivaca je i poznati Oriental Institut of Chicago). Na sajtu se mogu naci brojni radovi koji su out-of-copyright ali i radovi koji su objavljeni na institutima osnivacima i koji su pusteni u promet besplatno. Svako ko planira da se bavi vojnom i politickom istorijom Starog istoka ovde mora da svrati. Ukoliko nema fajla koji ste trazili ponudice vam se placena verzija i link ka njoj. Dokument je moguce preuzeti i u PDF-u.

Link: http://www.etana.org/

U mom proucavanju najamnika u vojsci starog Egipta ovaj sajt mi je pomogao jer sam pronalazio crteze egipatskih natpisa koji danas nisu sacuvani ali su bili sacuvani u 19. veku (pruska ekspedicija je doprinela da se objave nekoliko tomova crteza koji i dan danas predstavljaju Alfa i Omegu egiptologije)

Primer kako izgleda preuzimanje dokumenta sa sajta:
http://etana.org/node/668


Bayerische Landesbibliothek Online - Sajt biblioteke Bavarske. Dostupno je dosta naslova koji mogu koristiti buducim istrazivacima. Uglavnom su to knjige na nemackom jeziku. Mnoge od njih je moguce preuzeti u PDF-u.

Link: http://www.bayerische-landesbibliothek-online.de/

Ono sto sam ja koristio sa ovog sajta, a siguran sam da ce koristiti i forumasima bar iz radoznalosti, je cuveni Orbis Latinus tj. popis naselja na latinskom (od antike do danas) sa prevodom na nemacki kao i lokaciju gde se nalazi. Izdanje koje mozete pokupiti je iz 1972. i predstavlja dopunu izdanja koja su stampana 1861. i 1906. Iako ne podleze onom standardu out-of-copyright knjigu je moguce preuzeti u PDF-u (jedan PDF je oko 200 MB).

Link: http://www.bayerische-landesbibliothek-online.de/orbis-latinus

Veliki rat - za ovaj sajt sam saznao od kolege Ltcolonela (ovom prilikom mu se zahvaljujem Smile ). Sajt Veliki rat napravljen je kao deo evropskog projekta Europeana koji nastoji da digitalizuje sto vise materijala o Prvom svetskom ratu u cast obelezavanja stogodisnjice istog. Na ovom sajtu (sajt je dostupna u cyr/lat i eng varijanti) u delu "Kolekcije" mozete naci dosta knjiga, novina, topografskih mapa o Prvom svetskom ratu, a od svih posebno bih izdvojio poznatu zbirku dokumenata Veliki rat Srbije za oslobodjenje i ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca koju je izdavao Glavni djeneralstab vojske KSHS/KJ.
Ukratko: istorija Prvog svetskog rata u Srba je (mozda) zanimljiva dok se cita iz uzbenika/vojne enciklopedije ili sa foruma, ali kada uzmete dokument i vidite kako su Stepa Stepanovic, Radomir Putnik i dr. procenjivali situacije i kakve su naredbe izdavali onda cete film Mars na Drinu, Kursulu i ono tempiranje na 5100 doziveti u potpuno drugacijem svetlu.

Link: http://velikirat.nb.rs/online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13411

Fold3 (бивши footnote)
www.fold3.com

Иако није стриктно историјски, овај сајт је посвећен генеалошком истраживању.
На њему се налазе лични подаци (претраживо по имену) за ратове које је водила САД, од Револуционарних до Вијетнамског рата.
По њиховим подацима, на сајту се налази неких 463 милиона снимака.

Примера ради, на делу од Другом светском рату
http://www.fold3.com/browse.php#251|
постоје фотографије америчког ваздухопловства, укљ. и снимке бомбардовања наших градова.
Ту су и извештаји о несталим посадама, а има и других ствари које ће неком бити занимљиве.

Одлична ствар код овог сајта је што је претрага урађена одлично, иако су документи прилично стари и нечитка.
Лоша је што се приступ плаћа. На сву срећу, сама претрага и део садржаја су бесплатни, а приступ свим документима се може добити на пробу у току недељу дана, или по цени почев од 8 долара месечно.

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Подвиг Народа - Sajt Ministarstva odbrane Ruske federacije sa brojnim dokumentima o Velikom otadzbinskom ratu (1941 - 1945) za koji sam saznao po preporuci naseg moderatora Siriusa (Veliko hvala za sajt Wink ). Cilj sajta je da se kroz originalna dokumenta mladi i istoricari upoznaju sa strahotama koje je doneo nacizam na teritoriji SSSR-a. Ovde se mogu naci brojni izvori koji se ticu vojnih operacija, ali i pojedinaca koji su dali zivote za slobodu od nacistickog agresora. Dokumenti se mogu koristiti bez problema prilikom izrade naucnog rada jer je uz njih obezbedjena i referenca gde su pohranjeni. Dokumenti su dostupni online ali ih mozete preuzeti u JPG formatu koji kasnije mozete povezati u PDF.
Napomena: Kada otvorite neki dokument on se nalazi u Flash aplikaciji, medjutim vi kliknete na stampac u gornjem desnom uglu prozora i on ce vam otvoriti isti fajl kao da ste kliknuli View Image. Potom ide desni klik i Save As...

Link: www.podvignaroda.ru

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Sluzbeni vojni list (1881-1941) - „Službeni vojni list“ je službeno glasilo Ministarstva odbrane koji pod tim nazivom redovno izlazi od 7. januara 1881. godine.
Daleke 1879. godine ministar vojni generalštabni potpukovnik Jovan Mišković je obavestio načelnika Glavnog đeneralštaba da je rešio „da početkom ove godine odpočne izlaziti vojni list pod imenom "Ratnik", obrazložio potrebu za izdavanjem jednog takvog lista i rekao: „Vojska je bez svog lista kao čovek bez govora.“
„Službeni vojni list“ je izlazio u okviru „Ratnika“ do 1881. godine kada je, po ugledu na Francusku i Prusku vojsku, ministar vojni đeneral Milojko Lešjanin po-krenuo vojno glasilo „Službeni vojni list“.
U Srbiji je „Službeni vojni list“ kao organ Ministarstva vojnog izlazio jednom nedeljno. U „Službenom vojnom listu“ objaljivali su se: zakoni, ukazni propisi, naređenja, postavljenja i razmeštaji, propisi i objašnjenja ministarska, izveštaji, referati, lični odnosi (ženidbe oficira, odsustva i bolovanja), razni oglasi i drugo. Takav karakter, „Službeni vojni list“ je zadržao i u Vojsci Kraljevine Jugoslavije.
„Službeni vojni list“ je izlazio (osim 1916. godine kada je "Srbija bila na Krfu") redovno do kraja 1941. godine, kada je u Kairu, nakon povlačenja kraljevske vlade i dela vojske, ministar vojni general Bogoljub Ilić naredio je da se ukine zbog nedostatka finansijskih sredstava. (tekst ovog opisa je preuzet sa: http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4351)

Uputstvo: Kada kliknete na neki od brojeva (ovde na linku koji sam prilozio su povezani svi brojevi za navedenu godinu), na dnu dole imate oznake za Acrobat Reader. Imate vecu i manju brojku - manja brojka, manji kvalitet; veca brojka veci kvalitet (razlika je samo ta sto se oko nekih slova javljaju pikseli). Desni klik na brojku koja vam odgovara i Save Link As (ako je Mozilla Firefox u pitanju) i izaberete lokaciju gde snimiti.

Link: http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/zbirka/novina/sluzbeni-vojni-list-1881-1941

offline
 • emilld 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Sep 2003
 • Poruke: 3
 • Gde živiš: Beograd

Gama, puno ti hvala za link ka arhivi Sluzbenog vojnog lista.

Vec duze vreme pokusavam da pronadjem vise informacija o svom dedi, vazduhoplovnom naredniku VKJ. Konacno, u arhivi SVL za 1937-mu, sam pronasao ukaz o njegovom odlikovanju medaljom za revnosnu sluzbu.

Pozdrav i hvala

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Army History - Časopis koji izdaje Centar za vojnu istoriju KoV SAD (U.S. Army Center of Military History). Časopis je dostupan u PDF-u za period od 1983. do danas.

http://www.history.army.mil/armyhistory/issues_complete_guide.html

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

STASI Mediathek - Vlada SR Nemačke odlučila je da učini dostupnim dokumenta koji su do sada mogli da se vide samo u Berlinu. Kao što možete pretpostaviti radi se o arhivi istočnonemačke tajne službe. Uglavnom se radi o dosijeima osoba koje su bile "pod merama" i dokumentima o važnim događajima u DDR-u (organizacija koncerta zapadnih rok zvezda, štrajkovi radnika, ustanci, hapšenja unutar teritorije Zapadnog Berlina i sl.). Iz razloga očuvanja privatnosti nisu dostupni dosijei živih saradnika. Na sajtu se nalazi oko 2.500 dokumenata (a postoji mogućnost da budu obogaćeni novim). Arhiva je razvrstana po kategorijama: Pisani dokumenti, fotografije, audio, video. Postoji i tematska podela (po nekim važnim događajima koji su bili interesantni za istočnonemačku tajnu službu).

Preuzimanje pisanih dokumenata je jednostavno. Desni klik pa View Image i onda ide klasično Save As.

Link: http://www.stasi-mediathek.de/

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4390
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Проект «100 главных документов российской истории» - Projekat 100 glavnih dokumenata ruske istorije predstavlja veb prezentaciju na kojoj možete naći skenirane dokumente iz ruske istorije. Svaki dokument prati opis istorijskih prilika, tekst dokumenta na savremeni ruski i spisak literature. Najstariji dokument je iz 911. godine (Rusko-vizantijski ugovor), a poslednji je iz 1991 (formiranje ZND). Dokumenti su sređeni hronološki po periodima 10-16. vek, 17. vek, 18. vek, 19. vek i 20. vek. Poseduje dosta interesantnih dokumenata, npr: Ništadski mir između Rusije i Švedske, Kučuk-Kajnardžijski mir 1774, Mir u Bukureštu 1812, Pariski traktat 1856 o okončanju Krimskog rata, Sanstefanski mir, Proglas ruskom narodu na dan Oktobarske revolucije, Akt o formiranju SSSR-a, ruska verzija Pakta o nenapadanju između SSSR-a i Trećeg rajha, ruska verzija Akta o kapitulaciji Trećeg rajha, referat Hruščova o Staljinovom kultu, Ustave SSSR-a, Ugovor o smanjenju raketa srednjeg i kratkog dometa i sl.


Uputstvo: Dokument je moguće preuzeti na klasičan način: desni klik, pa na View Image pa na Save As.

Link: http://doc.histrf.ru/

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2394

Gama ::Sluzbeni vojni list (1881-1941) - „Službeni vojni list“ je službeno glasilo Ministarstva odbrane koji pod tim nazivom redovno izlazi od 7. januara 1881. godine.
Daleke 1879. godine ministar vojni generalštabni potpukovnik Jovan Mišković je obavestio načelnika Glavnog đeneralštaba da je rešio „da početkom ove godine odpočne izlaziti vojni list pod imenom "Ratnik", obrazložio potrebu za izdavanjem jednog takvog lista i rekao: „Vojska je bez svog lista kao čovek bez govora.“
„Službeni vojni list“ je izlazio u okviru „Ratnika“ do 1881. godine kada je, po ugledu na Francusku i Prusku vojsku, ministar vojni đeneral Milojko Lešjanin po-krenuo vojno glasilo „Službeni vojni list“.
U Srbiji je „Službeni vojni list“ kao organ Ministarstva vojnog izlazio jednom nedeljno. U „Službenom vojnom listu“ objaljivali su se: zakoni, ukazni propisi, naređenja, postavljenja i razmeštaji, propisi i objašnjenja ministarska, izveštaji, referati, lični odnosi (ženidbe oficira, odsustva i bolovanja), razni oglasi i drugo. Takav karakter, „Službeni vojni list“ je zadržao i u Vojsci Kraljevine Jugoslavije.
„Službeni vojni list“ je izlazio (osim 1916. godine kada je "Srbija bila na Krfu") redovno do kraja 1941. godine, kada je u Kairu, nakon povlačenja kraljevske vlade i dela vojske, ministar vojni general Bogoljub Ilić naredio je da se ukine zbog nedostatka finansijskih sredstava. (tekst ovog opisa je preuzet sa: http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=4351)

Uputstvo: Kada kliknete na neki od brojeva (ovde na linku koji sam prilozio su povezani svi brojevi za navedenu godinu), na dnu dole imate oznake za Acrobat Reader. Imate vecu i manju brojku - manja brojka, manji kvalitet; veca brojka veci kvalitet (razlika je samo ta sto se oko nekih slova javljaju pikseli). Desni klik na brojku koja vam odgovara i Save Link As (ako je Mozilla Firefox u pitanju) i izaberete lokaciju gde snimiti.

Link: http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/zbirka/novina/sluzbeni-vojni-list-1881-1941


Нема 1913 Sad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 915 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 7 sakrivenih i 851 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arhiv, Arsenije, babaroga, blue, Buda Baba, cenejac111, Cobi026, cvrle312, dane007, Despot1, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Dvojac005, FileFinder, Fog of War, gagidjuric, Georgius, gomago, goxin, GreenMan, h8propaganda, Hitri, ILGromovnik, Insan, ivan979, Još malo pa deda, kairos, kybonacci, ladro, laurusri, mihajlot2013, mikrimaus, Mimikrija, Niko Bitan, nuki1234, Oscar, Pancevac, Parker, pein, randja26, Rocker, royst33, S2M, Shinobi, Srky Boy, stegonosa, Toni, upitnik, Van, vathra, Viceroy, Vlada1389, vladulns, Voja1978, wizzardone, zdrebac, zixmix