Kako su Sovjeti planirali invaziju Jugoslavije

1

Kako su Sovjeti planirali invaziju Jugoslavije

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6461

Bivša, socijalistička, Jugoslavija bila je od trenutka formiranja, pa do svog kraja, teritorija koju su u ratnim planovima, “zauzimale” i trupe NATO i tenkovske divizije tadašnjeg sovjetskog bloka. Još od Tršćanske krize, kada je očekivan prodor angloameričkih i italijanskih trupa preko Istre do Rijeke, tadašnji jugosovenski politički vrh, planirao je dugotrajni i žilavu borbu, do konačnog oslobođenja.Vojna doktrina u SFRJ bila je bazirana na principima DSZ (društvena samozaštita) i ONO (opštenarodna obrana), a ukratko se ogledala u sledećem: JNA je bila regularna vojska koja bi na svojim plećima trebala da izdrži prvi udar agresije. Republike su, posle ustava iz 1974, imale na raspolaganju Teritorijalnu obranu (TO) koja je trebala da bude uvezana u sve vidove društvenog života. Tako su fabrike raspolagale oružjem koje bi u slučaju agresije radnici uzeli u cilju odbrane. Ovakav vid vojne doktrine obuhvatao je potpunu mobilizaciju gotovo svakog ko može da nosi i puca iz oružja.


Svi odbrambeni vojni planovi SFRJ bili su usmereni prema napadu od strane Varšavskog pakta, dok se smatralo da intervencija NATO snaga ne predstavlja realnu opasnost, tj. da su minimalne šanse da do toga dođe.


Partizansko iskustvoRatna doktrina se oslanjala na iskustvo partizana iz Drugog svetskog rata – pošto se znalo da Jugoslavija ne može da pruži realan otpor sovjetskim tenkovskim divizijama u ravničarskim delovima SFRJ, čekalo bi se da agresor forsiranjem Save pređe u područje dinarskog planinskog masiva gde bi se sa neprijateljem ratovalo gerilski.

Prva realna pretnja sovjetske invazije na Jugoslaviju bila je u vreme sukoba Staljin-Tito. Sovjetske divizije potpomognute mađarskim jedinicama bile su spremne za invaziju na Jugoslaviju, međutim takva naredba nikada nije došla od Staljina iako je na jugoslavensko-mađarskoj granici trajala konstantna napetost i spremnost da se krene u invaziju.


Kosiga: Pustili bismo Rusima Trst

Pokojni predsednik Italije Frančesko Kosiga, u italijanskom listu „Corriere della Sera“ u članku “Ostavili bismo Trst SSSR-u” izneo je činjenicu o postojanju italijanskog plana u slučaju sovjetske invazije na Jugoslaviju pod nazivom “Alabarda”:


- Kada je maršal Tito pao u agoniju, NATO je proglasio uzbunu prvog stepena, žutu. Na eventualnu sovjetsku invaziju Jugoslavije, do koje bi došlo zbog nekog unutrašnjeg poziva zbog raspada Jugoslavije, Atlantski savez ne bi reagirao ni na koji način, jer bi si Sovjeti preuzeli ono što im je pripadalo na temelju dogovora na Jalti. Mi smo mislili da bi Sovjeti napali i mali pojas regije Venezie Giulie i znali smo dobro da ne možemo tražiti od Atlantskog saveza da izazove nuklearnu odmazdu za obranu Trsta. Plan je predviđao, nakon što bi sovjetske snage ušle u Jugoslaviju, povlačenje talijanskih vojnih trupa iz Trsta i Venecije.Tu bi ostali samo šef policije, policija i karabinjeri radi održavanja reda i javne sigurnosti, sve dok sovjetske snage ne bi donele odluku o preuzimanju tih dužnosti.


Legenda Drugog svjetskog rata, maršal Žukov napravio je plan masivnog padobranskog desanta na bosanski plato čime bi se, znajući za jugoslavenski plan odbrane u dinarskom planinskom masivu, prišlo jugoslavenskoj odbrani sa leđa u cilju njenog razbijanja.


Posebno je zanimljiv događaj koji se dogodio u doba korejske krize. Jugoslovenski graničari su na Đerdapu primetili kako sovjetska ratna flotila ulazi u jugoslavenske vode Dunava.Po sporazumu iz 1948. ratne flotile svih podunavskih zemalja imale su pravo slobodnog prolaska Dunavom kao međunarodnom rekom. Na očiglednu provokaciju vojska nije odgovarala jer je sovjetska flotila imala legalno pravo prolaska kroz jugoslovenske vode. Flotila je bez incidenta prošla kroz Jugoslaviju i uplovila u mađarske vode Dunava posle Batine, tj. Bezdana.


Nakon Staljinove smrti i dolaska Nikite Hruščova na vlast u SSSR-u, stabilizuju se odnosi SFRJ i SSSR-a čime se uveliko smanjuje opasnost od sovjetske invazije na Jugoslaviju do Titove smrti.

Gomilanje snaga u BugarskojU vremenu kada se Tito teško razboleo, na zapadu postoji bojazan da će Varšavski pakt vojno intervenisati posle njegove smrti, znajući da će njegova smrt destabilizirati državu. Admiral Branko Mamula u svojoj knjizi Smrt Jugoslavije iznosi sledeće:
Zapadne obaveštajne službe, zainteresovane da li Varšavski ugovor nešto priprema kako bi promenio položaj Jugoslavije, pratile su ove pokrete mnogo lakše nego mi i potvrđivale su, da se u Mađarskoj grupišu snage. Prema njihovim procenama, iz SSSR–a su na putu dve svježe divizije.U Mađarskoj se već nalazila sovjetska grupacija od četiri divizije, od čega dve oklopne, uz šest mađarskih divizija i značajne vazduhoplovne grupacije za podršku. Uočen je i pojačan trajektni saobraćaj između Odese i Varne sa ukrcanom vojnom tehnikom i opremom.Bugarska je u to vreme imala tri armije kopnene vojske koje su bile orijentisane prema Turskoj, Grčkoj i Jugoslaviji. Stizala je tehnika i oprema i za formiranje četvrte armije, pa bi prema Makedoniji i Albaniji bile ešalonirane dve armije.Zapravo se ni tada ni kasnije nije uspelo sa dovoljno verojatnoće utvrditi, da li je tehnika i oprema bila namenjena za četvrtu bugarsku armiju ili bi se formirala posebna sovjetska armija za slučaj odluke da se izbija na južni Jadran i Sredozemlje.U Bugarskoj su se, nedaleko od naše granice, izvodile zimske vežbe većih razmera nego prethodnih godina, i mi smo ih mogli pratiti.

Mađarski general upozoravao Maumulu: Nije nemoguće da vas napadnemo


Mamula govori i o susretu s načelnikom Glavnog štaba mađarske vojske generalom Ištvánom Olahom u kasnu jesen 1980:


- Na kraju razgovora o programima saradnje naših dveju armija, general Olah mi je postavio pitanje, kako sam mogao razumeti da će nas Varšavski ugovor napasti za vreme Titove bolesti. Umesto odgovora upitao sam ga što bi on učinio u času kada odlazi stub države, a u svetu se godinama kombinira sa promenama u Jugoslaviji psole njegovog odlaska. Pošteno je odgovorio:“Osigurao bih zemlju od mogućih spoljnih i unutrašnjih opasnosti”. I mi smo samo toliko učinili - rekao sam. Proverio sam koliko su bili tačni podaci o dolasku tri ruske divizije u Mađarsku u februaru.


Potvrdio je, da su jedna za drugom iz Ukrajine ušle dve divizije radi smene postojećih, a motostreljačka divizija iz Slovačke izašla je sa delovima za obuku u zimskim uslovima. Nakon vrlo otvorenih objašnjenja tokom kojih sam izrazio sumnju da se u kritično vreme u Mađarskoj slučajno našlo sedam sovjetskih divizija, general Olah mi je rekao:“Nije nemoguće da vas u datom času napadnu snage VU iz Mađarske, pri čemu će mađarske snage izvršavati svoje obaveze što ni ja, niti mađarsko rukovodstvo ne možemo zaustaviti, ali te uvjeravam da ću naći načina da te na vreme obavestim”


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/370951/Kako-su-So.....ugoslavijeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Senzacionalisticki clanak , koji nema veze sa realnoscu;

1.Trscanska kriza se zavrsila Rezolucijom IB-a , kada je Jugoslavija precutno postala NATO drzava.Ako pogledas podzemni aerodrom "Zeljava", videt ces da su ulazna vrata bila za Fantome, a tek posle su bila preradjena za Migove.Zeljava je gradjena za NATO savez (kao i neki drugi objekti).Ugovori o isporuci americkog naoruzanja, i stratesko partnerstvo je bilo do 70tih godina.
Ruska intervencija u Madjarskoj 1956 godine, i Cehoslovackoj 1968, bez obzira na "obnovljene" i "tople" odnose sa SSSR-om, su bile podsecanje da je Rusija neprijatelj

2. Sporazum na Jalti nije govorio o teritoriju, nego o "interesnim sferama".Jugoslavija je bila "siva zona", tampon izmedju Varsavskog i NATO saveza.U interesu oba saveza je bilo da tako ostane.
Morska ideja o sovjetskoj invaziji na Trst,1980, je ideja novinara, koji ne poznaje ni bazicnu geografiju

Citat:Legenda Drugog svjetskog rata, maršal Žukov napravio je plan masivnog padobranskog desanta na bosanski plato čime bi se, znajući za jugoslavenski plan odbrane u dinarskom planinskom masivu, prišlo jugoslavenskoj odbrani sa leđa u cilju njenog razbijanja.

Ovo je bas "biser" Very Happy
Zukov je umro 1974 godine, a Ministar Odbrane je bio 1956-57....To bi bio jedinstven desant u istoriji padobranskih jedinica...Mora da je novinar nasao inspiraciju u filmu "Desant na Drvar"
Novinar, naravno, ne navodi datum planiranja tog filmskog desanta.Taj "masivni" desant , bi bio na razini divizije, ili mozda dve divizije, s obzirom na koncentraciju JNA trupa u BiH, na nepristupacnom, planinskom, sumovitom terenu, dok bi invazione trupe bile na madjarskoj granici. Vazdusna udaljenost madjarska granica-Sarajevo, je 200 km, cestovna 270km. Very Happy

3. Admiral Branko Mamula je bio Nacelnik Generalstaba( 1979-1982).Zavrsio je Visu vojnu pomorsku akademiju, Kurs operatike JNA (obicno ide uz majorski ispit), i Aplikacioni kurs za visoke duznosti u
RM.Njegovo znanje o pesadiji (kao kraljici ratista), oklopu, interakciji izmedju rodova i vidova , nije bilo bas na nivou (sto je pokazao i 1990).offline
 • voja64 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20424

U vreme Titove bolesti se ozbiljno javila bojazan od moguće invazije VU iz pravca Mađarske.
U tom pravcu išlo se pri strateškom planu za urušavanje dela Đerdapskog Kazana a sa čime bi se taj deo Vojvodine svesno poplavio.
Da su ti radovi stvarno u to vreme izvođeni znali su i stari maheri iz RRFa od kojih sam ovo čuo dok smo plovili Dunavom.
Sa njihovih se plovila obavljalo dovoženje ljudstva i opreme za izradu minskih bunara gde bi se u datom momentu sa aktiviranjem istih Dunav gotovo pregradio a onda bi potapanje bilo neminovno.
Na ovaj bi se način navedeni pravac u potpunosti zatvorio za moguće napredovanje trupa VU uz ogromno žrtvovanje teritorije i svih dobara.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Ne znam da li je ova priča o planu SSSR za napad na YU tačna. Sigurno je jedno: SSSR je bio pretnja za Jugolaviju a Jugoslavija je bila nezvanični saveznik NATO pakta (setimo se sporazuma o vojnoj saradnji komunističke Jugoslavije sa Grčkom i Turskom-članicama NATO pakta). Samo dva detalja:

Prvo, sećam se da sam davno na TV gledao interviju sa jednim srpskim emigrantom (Kavajin prijatelj) zaboravio sam mu ime. Taj emigrant je pričao o susretu sa jednim američkim vojnim analitičarem, koji je slikovito rekao: "U slučaju rata između Varšavskog i NATO pakta, Srbi će sa svojim telima biti prepreka Sovjetskim tenkovima".

Drugo, u vreme MASPOK-a predsednik SSSR je pretio Titu da će SSSR napustiti Jugoslaviju ako se Hrvatska odvoji. Tito je odgovorio manevrima "Sloboda 71", ali je ipak uklonio Hrvatsko rukovodstvo.


A što se tiče samog napada SSSR i njegovih saveznika na Jugoslaviju, mislim da se Sovjeti ne bi lako odlučili na taj potez. Ipak da je došlo do toga bilo bi mnogo žrtava na obe strane, ali bi na kraju pobedi SSSR. Partizanski rat, koji je planiralo Jugoslovensko rukovodstvo, ne bi mogao pobediti okupacione snage.
Posle nekoliko godina, Jugoslovenski partizani bi bili uništeni od Sovjeta, zime i gladi. Mada je pretnja dugim gerilskim ratom bilo važan faktor odvraćanja Sovjeta od napada na Jugoslaviju.

offline
 • voja64 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20424

Prošlo je skro 20 godina kako sam prestao da budem deo stalnog tim aza nedaj bože rušenje svih mostova na Dunavu.
Za taj smo posao uvežbavali generacije vojnika i svi mostovi na Dunavu i Savi su brez pardona bili a mislim da su i sada spremni da se na dati signal dignu u vazduh.
Na pitanje višim starešinama ili onima iz kontrole tada GINOa su nam vazda samo na Ruse ukazivali da bi se tako usporili .
Kad bi im ukazali da Rusi imaju u svojim divizijama i plivajuće tenkove i transportere onda smo ostajali bez odgovora ili bi bili upozoravani od bezbednjaka da manje pričamo...
Definitivno se SFRJ plašila od napada ....
Koliko je on bio realan to je druga priča.
Ja sam kroz tu instruktažu praktično prošao sve mostove na Dunavu i Savi a na svakih smo se 6.meseci rotirali da bi bili u trenažu za taj zadatak.
Obuka se uglavnom izvodila noću sa zatvaranjem jedne polovine mosta a uz asistenciju Rečne milicije i nakon što bi izveli aktiviranje mreže sa dimnim ulošcima kontrolori bi nam saoptili za koliko smo vremena zaposeli i minirali most i kakav je postotak ostvarenog efekta a prema aktiviranju imitacije EP sa dimnim ulošcima.
Možda je i ovo previše ako moderatori smatraju da nije za objavu...

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22426
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Погледајте радове др Бојана Димитријевића. Тамо, мање-више, све је добро написано. Посебно у књизи ''ЈНА од Стаљина до НАТО пакта''.

ПС
Књига је изванредна. Жао ми је што морам само да укажем на уобичајену грешку - плеоназам - НАТО пакт. У скраћеници НАТО већ се налази реч пакт (''Treaty'') која управо значи - пакт. Као када су некада говорили ''смб боја'' и сличне синтагме.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Jesen kada je sv.Josip radenik počeo ozbiljno da oboljeva, kao i proleće, proveo sam uglavnom na vežbama u području severoistočne Makedonije. Svaku, pa i najmanju vežbu, izvodili smo na realnom terenu, a u svakoj bateriji je bilo po nekoliko sanduka topovske municije (mislim oko 20 metaka na top).
Te vežbe pamtim po tome što smo morali da se ukopavamo, postavljamo zaklone i grudobrane(a zemlja tvrda, kamenita, vlažno, mokro i klizavo), uredjujemo teren u pogledu veze (ne jednom sam morao da ostavim kablove...pa ih više nisam nalazio).Vreme ružno, kafane retke i uglavnom zatvorene, devojke nepristupačne i slobodnog vremena nimalo.
Ispitivali smo domete uredjaja, optičku vidljivost sa svih tačaka. Sve zaklone za sredstva smo, na radost lokalnog stanovništva, ostavljali, nismo zatrpavali, osim onih koji su bili predvidjeni u livadama, duvaništima i sličnim, obradjenim površinama. Naravno, naši inžinjerci su kaptirali izvore i proračunali svaki, pa i najmanji propust na putevima za rušenje.
Ako to nije ono ... da budemo spremni ako krenu...onda ne znam šta je.

Mislim da se šefovi nisu bojali, nego samo bili spremni za ono mož' da bidne, al' ne mora da znači.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10440
 • Gde živiš: Banja Luka

@.....
Citat:Jesen kada je sv.Josip radenik počeo ozbiljno da oboljeva, kao i proleće,
U to vreme (zima '79/80.) ceo 5.VaK je bio u pripravnosti br. 1 oko 30 dana.

offline
 • voja64 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20424

Nas su siročiće iz poslednje najmlađe klase SVŠa počev od 29 Novembra selektivno puštali kućama sve do Prvog Maja kada sam ja došao na red da idem kući.
Elem em smo mi kao klinci najmlađa generacija bili brez dugovanja oružja i brez zakletve jer se ista polagala tek na početku druge godine a tada se i oružje zaduživalo.
Tako da od nas baš i nisu imali neke vajde sem kao konačno rešenje poput onih 1300 kaplara sli smo i mi istrpeli deo te presije.
A za kraj mali ofić ....
Po povratku sa prvomajskog odmora sam se tog 4.maja u međuvremenu između dva prevoza odšetao do biosopa 20 Oktobar gde sam gledao film -komediju IMA LI PILOTA U AVIONU.a pri kraju se predstave upali svetlo i prekide prikazivanje uz onu objavu da je stari Rahmetli...
Na Rusku invaziju tada baš i nismo mnogo mislili jer su nam misli tada bile samo okrenute ka zdravlju od STAROG...

offline
 • su27 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2012
 • Poruke: 2136

dobri covek ::
Mislim da se šefovi nisu bojali, nego samo bili spremni za ono mož' da bidne, al' ne mora da znači.


ozbiljne vojske(države) moraju biti spremne za svaku situaciju

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 986 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 930 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2732 - dana 31 Okt 2019 06:39

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aksa, aljosa7, Apok, babaroga, bojan313, brundo65, Cili, comi_pfc, cvrle312, Dannyboy, djboj, Djokislav, Doca, Dragan Mačak Damljanović, duskovuk63, filiplukac1337, ivance95, Jethro, Kožedub, Krusarac, Kubovac, Ljubitelj, lord sir giga, LUDI, MarKhan, MegaVLAdaR, mercedesamg, milos.cbr, moldway, mrvica78, NoOneEver Dreams, Polemarchoi, raketaš, renoje2, repac, Revolucion, RJ, rovac, sakota79, Srki94, Srna, theNedjeljko, tomigun, tratnik1, trutcina, VJ, vladetije, wolf431, zlaya011, Zmaj 99, zodiac94