Bristol Bloodhound Mk.I/Mk.II

2

Bristol Bloodhound Mk.I/Mk.II

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 2673https://www.mycity.rs/must-login.png

Je na sveriganskom, ali ima pregršt informacija.
http://www.robotmuseum.se/Mappar/Robothistorik/09_.....dhound.htmRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 2673

Švica...tri položaja sa po dvije baterije, ukupno 16 lansirnih točki svakiDva položaja sa po jednom baterijom, osam lansirnih točki

Jedan trenažni centar sa 4 lansirne točkeonline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

O sistemu Blooodhound Mk II se može ipak pronaći više podataka:
Naveo bih samo razlike i unapređenja u odnosu na Bloodhound Mk I sa prethodne strane da se ne ponavljam previše.

Izgled položaja uglavnom odgovara prethodniku Bloodhound Mk I:
Uobičajeni položaj kod RAF Velike Britanije bio je koncipiran kao 2 vatrene jedinice sa po 16 lansirnih rampi/raketa svaka,( podeljenih na 2 polja sa po 8raketa) i jednim Centrom za upravljanje vatrom po položaju, dakle ukupno 32 lansirne rampe/rakete/letelice po jednoj vatrenoj jedinici sa jednim Centrom za upravljanje vatrom.

Unapređenja na raketi:
Na raketi su ugrađeni moćniji motori Thor i povećani spremnici za raketno gorivo, tako da je domet rakete povećan sa 35 km na 80 km. Usled toga je i brzina rakete povećana sa 2,2 na 2,7 Macha. Bojeva glava rakete je povećana sa 91 kg na 179 kg.

Unapređenja na radarskoj tehnici:
Bloodhound Mk II vatrene jedinice su imale CW radare za praćenje i osvetljavanje Type 86 "Fireflight" ili Type 87 "Scorpion". Ti radari nisu imali problema sa refleksijama sa zemlje pa je tako donja granica gađanja spuštena na oko 50 m (?!).
Gađanje ciljeva u VaP-u je bilo sa poluaktivnim radarskim samonavođenjem. Dakle raketa je
po dobijanju komande iz Stanice za kotrolu i lansiranje poletala vertikalno i tako je letela dok ne otpadnu busteri. Tada je raketa prelazila sa penjajuće krstareće faze u fazu praćenja cilja preko signala koji se od radara Type 86 ili Type 87 reflektuje od cilja i onda se "obrušava" na cilj, odnosno navodi na tačku preticanja metodom proporcionalne navigacije gde se predviđa susret rakete sa ciljem.

Inače, početne podatke vatrenim jedinicama slali su radari ranog upozoravanja sistema vazdušnog osmatranja i javljanja koji su se slivali u Centar za upravljanje vatrom i odatle slali na radare za praćenje i osvetljavanje u prvoj ili drugoj vatrenoj jedinici.
Centar za upravljanje vatrom upravlja sa 2 vatrene jedinice sa lansirnim rampama i radarima za osvetljavanje i praćenje, tako da je eskadrila-skvadron (sastavljen od dve vatrene jedinice) 2-kanalan po cilju.

Radar za praćenje i osvetljavanje Type 86 "Fireflight":Unutrašnjost Stanice za kontrolu i lansiranje, radara Type 86 "Fireflight":Radar za osvetljavanje i praćenje Type 87 "Scorpion":Gađanje cilja sistemom poluaktivnog radarskog samonavođenja. I Faza - rad bustera, penjanje rakete:Gađanje cilja sistemom poluaktivnog radarskog samonavođenja. II Faza - otkačinjanje bustera, prelazak rakete sa penjanja na kontinuirano praćenje reflektovanog signala od cilja i navođenje u tačku susreta sa ciljem

online
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

Da bi priča o ovom sistemu bila koliko toliko zaokružena, potrebno je pomenuti i armijski sistem Britanske vojske PVO nazvan "Thunderbird" i "Thunderbird II".
Radi se o sistemu paralelno razvijanom sa RAF sistemom Bloodhound Mk I.
Sistem je polu-mobilan i namenjen je zaštiti teritorije i trupa od visokoletećih ciljeva sa krajnjim dometom po daljini od 48 km.
Thunderbird je isto kao i njegov parnjak iz Britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Bloodhound Mk1 imao pulsni radar Type 83 "Yellow River" osetljiv na refleksije sa zemlje pa je tako bio ometan i nije imao dobre rezultate kod gađanja niskoletećih ciljeva.
Gađanje ciljeva u VaP-u je bilo sistemom sa poluaktivnim radarskim navođenjem. Dakle raketa je
po dobijanju komande poletala vertikalno i tako je letela dok ne otpadnu busteri. Tada je raketa prelazila sa penjajuće krstareće faze u fazu praćenja cilja preko signala koji se od radara Type 83 reflektuje od cilja i onda se "obrušava" na cilj, odnosno navodi na tačku preticanja metodom proporcionalne navigacije gde se predviđa susret rakete sa ciljem..
U službu su ušli 1959. godine.

Thunderbird II je modernizovana varijanta. Modernizacija je kao i kod Bloodhound Mk I, išla pre svega u pravcu poboljšanja karakteristika radara za osvetljavanje i navođenje i u tom smislu je uveden radar Type 86 "Fireflight". Radar je pokazivao i veću otpornost na elektronska ometanja i bio je otporan na refleksije sa zemlje tako da su unapređene mogućnosti borbe protiv niskoletećih ciljeva.
Takođe, pukovi su ojačavani radarima ranog upozoravanja Marconi S303 i radarom za merenje visine Marconi S304 dometa 370 km, koji su u RAF-u imali oznaku Type 88 i Type 89.
Raketa je poboljšanja tako što je ugrađen jači i veći buster i bilo je poboljšanja u RGS prijemniku rakete, ali je raketa ostala približno istih dimenzija kao kod Bloodhound M.k I i nije značajnije uvećana kao kod rakete Bloodhound Mk II.
U službu su ušli 1966. godine, a sa povlačenjem je započeto 1977. godine

Polu-mobilni lanser sa raketom Thunderbird II:

online
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

Odličan prikaz rada jedne eskadrile-skvadrona-puka raketnog sistema PVO velikog dometa Bloodhound Mk II, Švajcarskih snaga PVO.
Na snimku se vidi radar za osvetljavanje i praćenje cilja Type 87 "Scorpion", vidi se trenutak lansiranja raketa iz Stanice za kontrolu i lansiranje kao i let raketa od starta, preko otkačinjanja bustera do pogađanja cilja-mete....Vredi pogledati..... Smile

https://www.youtube.com/watch?v=1F9mS1fNXVs

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1693
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Izvinite ako je neko već postavio ovo.
Imaju kanal na YT
https://www.youtube.com/channel/UCOW9gd-tJqdqwvWQRaZ1FTw
i sajt
http://bmpg.org.uk

online
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

Napisano: 18 Maj 2018 20:02

@Sim.a

Odlično što si postavio ovo Sima! Baš sam hteo narednih dana reč-dve o ovome!
Naime, radi se o grupi entuzijasta, zaljubljenika u tehniku i u sistem Bloodhound MkI/II i naravno penzionisanih pripadnika tih jedinica, koji su se udružili i napravili udruženja za očuvanje sećanja na sistem Bloodhound.
U tom smislu, oni su preuzeli odnosno dobili od RAF-a i Britanske vojske (armijska verzija Thunderbird) neke sisteme poput lansera, razoružanih raketa, čak i radarske opreme, pa tako imaju na primer radar za osvetljavanje i navođenje Type 86 "Fireflight" koga su čak uspeli da osposobe da radi! I sam radar i komandnu kabinu....
Organizuju druženja i okupljanja....dakle, stvarno za respekt! Smile

Evo na slici se vidi kabina radara Type 86 Fireflight, nakon uspešne restauracije. Na monitorima se vide simulacije osmatranja, osvetljavanja, praćenja i "gađanja", jer postoji u radaru i svojevrsan simulator za uvežbavanje posada

online
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

Napisano: 06 Jun 2018 17:08

Turistička tura malim električnim Segway vozilima po razmeštajnoj prostoriji nekada aktivnog raketnog puka Bloodhound MkII u Švajcarskoj....zanimljivo... Smile

https://youtu.be/vaiwLiakGKU

Dopuna: 02 Jul 2018 22:50

online
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1437

Švedski Bloodhound....u snežnoj idili.... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 636 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 3 sakrivenih i 595 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: arsa, bobeNS, bojank, branko7, BSD, comi_pfc, Cvijo_ue, Djurdevdan, dragon986, Dusko Nikolin, Gama, GrobarRomanticar, Koca Popovic, komkom, Kubovac, LUDI, m0nstrum_, MB120mm, Mercury, Mihajlo, Milan A. Nikolic, miljkovicd55, Milos1977, nebkv, Nebo_M, novator, poChetnikk, repac, sakota79, SOVO515, Ssssssss, stegonosa, trajkoni018, Uciteljgoran, vathra, VJ, Vlada1389, Wisdomseeker