Dynetics IFPC, protivraketni i C/UAS sistem

1

Dynetics IFPC, protivraketni i C/UAS sistem

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Izrael sa svojim sistemom Iron Dome izgubio bitku za američko tržište

Američka vojska izabrala je domaći sistem u razvoju "Enduring Shield" , koji koristi rakete Raytheon AiM-9X Sidewinder

Sistem koristi dalje unapređeni 3D radar AN/MPQ-64 Sentinel, koji radi u X-bandu, dometa preko 75 km, sa brzinom rotacije od 30 ob/min.
Radar i ceo sistem mogu biti integrisani u novi američki integrisani sistem borbenog komandovanja (IBCS - Integrated Battle Command System).

Sistem će imati zadatak da "zatvori prazninu" između sistema kratkog dometa i sistema PVO Patriot i sistema PRO THAAD.
Ponuđač treba da konstruiše prototipove, u rokovima koji počinju u avgustu 2021. godine i završavaju se u martu 2024.

Ponuđač bi morao da isporuči prototipove za testiranje do četvrtog tromesečja 2022. godine i kompletan sistem koji se može integrisati sa IBCS do trećeg kvartala 2023.Izvor: https://www.defensenews.com/land/2021/08/24/heres-.....-missiles/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Američka vojska odlaže procenu sistema protivvazduhoplovne odbrane Enduring Shield (Izdržljivi Štit) za godinu dana i može odložiti uvođenje u operativnu upotrebu

Razvoj kompleksa je u toku od 2021. godine u okviru programa Indirektne sposobnosti vatrene zaštite Poboljšanje 2 (Indirect Fire Protection Capability Inc 2). Proizvođač Enduring Shield-a je Dynetics. Američka vojska je trebalo da dobije prve prototipove sistema 2022. godine, ali kompanija nije predala ni jedan lanser u službu.

Shodno tome, američka vojska je odlučila da odloži proces evaluacije Izdržljivog Štita za godinu dana. Prema novim planovima, isporuka prvih lansera biće obavljena u trećem kvartalu kalendarske 2023. godine, što odgovara četvrtom kvartalu američke fiskalne godine 2023.

Prema izvoru, Dynetics je iskusio probleme u lancu snabdevanja. To bi moglo dovesti do toga da američka vojska mora da odloži puštanje u rad sistema protivvazduhoplovne odbrane.

U prilogu: video materijal sa probnih lansiranja projektila AiM-9X iz lansera sistema Enduring Shield i video o istorijatu razvoja sistema Enduring Shield:

Izvor: https://gagadget.com/en/weapons/254705-us-army-pos.....issioning/offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Amerikanci kao Amerikanci vise od gotovog resenja vole da naprave svoje i posle 10 godina dodju do istog tog Smile

Bitna stavka je integracija novog KIS-a IBCS i njihovih radara a i sa samim projektom ne krecu bas od nule jer je Raytheon ucestvovao u razvoju Iron Dome a i sami su vlasnici dve baterije koje su trenutno na Guamu.

Ovo sto je za sada predstavljeno je blok 1 verzija sa AIM-9X i moze se koristiti protiv podzvucnih krstarecih/krilatih raketa i dronova. Nije sposoban za presretanje raketa sa balistickom putanjom.

Blok 2 verzija od 2025. bi trebala da bude prva prava verzija i koristila bi nove rakete/presretace. Tu ce verovatno koristiti do sada nauceno sa presretaca Tamir sa Iron Dome a u cijoj proizvodnji ucestvuje Raytheon. Takodje i Lokid od ranije ima svoj projekat minijaturnog presretaca(MHTK) tako da treba ocekivati neku mesavinu svega do sada naucenog sa njihovim zahtevima, a zahtevi su za sada da moze da porazi nadzvucne krstarece rakete i rakete veceg kalibra od 240-300 mm.Sadasnji plan nabavki lansera verzije Blok 2 je

Fiskalna 24-24
Fiskalna 25-47
Fiskalna 26-56
Fiskalna 27-56
Fiskalna 28-54 i nadalje isti broj lansera po godinama. Za sada je planirano 8000 Blok2 presretaca za period od 10 godina.

Uglavnom bice tu izmena jer gledamo razvoj uzivo kao kod IM SHORAD.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Trenutno privremeno resenje, marinska verzija Iron Dome uvezana sa njihovim C2 i AESA radarom AN/TPS-80.
Citat:
During recent live fire testing, the Medium-Range Intercept Capability prototype successfully hit several simultaneously-launched cruise missile representative targets. TPS-80 and the USMC Expeditionary launcher configuration were both demonstrated during the test event.


https://twitter.com/AirPowerNEW1/status/1676307190792224768

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Američka vojska dobija novi prototip mikrotalasnog predajnika velike snage iz Epira

„Vod IFPC-HPM će proći testiranje sposobnosti i ograničenja od strane vojske kako bi razvila taktike, tehnike i procedure za to kako će se ta sposobnost koristiti na polju operacija kao deo slojevite odbrambene pozicije za misiju protiv bespilotnih letelica“, rekao je portparol Epira za Breaking Defense.

Isporuka označava prvi od četiri prototipa izvedena iz sistema C/UAS Leonidas, koji Epirus duguje da isporuči nakon što je u decembru 2022. potpisao trogodišnji ugovor od 66,1 miliona dolara za projekat sistema Indirektne zaštite od vatre – Mikrotalasni predajnik velike snage (IFPC-HPM).

IFPC-HPM će vojsci obezbediti HPM prototip naoružanja za odbranu kratkog dometa fiksnih i polufiksnih lokacija od rojeva bespilotnih letelica (UAS)“, napisala je služba, napominjući da se sistem sastoji od HPM izvora, energetskog i termalnog podsistema i antenskog podsistema interoperabilnim sa softverom za borbeno komandovanje, upravljanje i komunikaciju.

Iako je u toku veliki broj inicijativa, uključujući i prostor usmerene energije, usluga prati krovnu kategoriju IFPC mogućnosti koja uključuje kinetički presretač, laser visoke energije i mikrotalasnu opciju velike snage kompanije Epirus.
Izvor: https://breakingdefense.com/2023/11/army-gets-its-.....om-epirus/

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 7082

Ovo nesto kao sto mo mi ovde crtkali potencijalni RLN bez topova. Samo što je brzina lansiranja vau.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

stegonosa ::Ovo nesto kao sto mo mi ovde crtkali potencijalni RLN bez topova. Samo što je brzina lansiranja vau.

U stvari, ovo će biti "sistem iz 3 celine". Prva celina IFPC sa kinetičkim efektorom - raketama Sidewinder, zatim IFPC sa laserom i IFPC sa usmerenim mikrotalasnim predajnikom velike snage.
Nešto slično se radi i u "paralelnom" projektu IM SHORAD, u kome se sve komponente nalaze na oklopnom točkašu Stryker, gde postoji IM SHORAD sa kinetičkim efektorima Stinger i Hellfire, zatim DE-M SHORAD sa laserskim efektorima i Stryker-Leonidas sa usmerenim mikrotalasnim predajnikom velike snage.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Enduring Shield, naziv dat od strane konstruktora za IFPC lanser i prateće komponente, potvrdio je „funkcionalnost lansiranja od početka do kraja sistema oružja, uključujući samo lansiranje presretača AIM-9X na određenu ciljnu lokaciju."
Kao deo testa korišćen je i simulirani IBCS interfejs.

Dynetics je tada dobio ugovor od 247 miliona dolara u septembru 2021. za izgradnju ukupno 16 prototipova lansera za izdržljivi IFPC sistem vojske.

U avgustu 2023., izvršni oficir programa za rakete i svemir, Brig. General Frank Lozano je rekao za Defense News da, iako se Dynetics suočava sa nekim izazovima u lancu snabdevanja, služba još uvek očekuje da dobije prvi set lansera do početka 2024. godine.

Više na: https://www.defensenews.com/land/2023/12/19/us-arm.....r-in-test/

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Epirus isporučuje vojsci poslednja dva IFPC mikrotalasna prototipa velike snage

Epirus je isporučio vojsci poslednja dva sistema za Indirektnu zaštitu od vatre (IFPC) - mikrotalasne sisteme velike snage (HPM), a za sisteme su završena ispitivanja nove opreme i inženjersko razvojno testiranje, saopštila je danas kompanija.

Izvršni direktor Epirusa Endi Loveri rekao je u današnjem saopštenju da su do marta sva četiri sistema isporučena vojsci.

Loveri je rekao za Inside Defense u intervjuu ove nedelje da je testiranje prošlo dobro i da je poslužilo kao važan „dokaz koncepta“, ali je rekao da ne može da razgovara o detaljima o rezultatima testiranja dok izveštaj o testiranju ne bude objavljen ovog leta. U testiranju su učestvovali vojnici iz sastava 51. protivvazduhoplovnog artiljerijskog diviziona (ADA) , rekao je on.

Leonidas u stacionarnoj verziji i na oklopnom točkašu Stryker:
Izvor: https://insidedefense.com/insider/epirus-delivers-.....types-army

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5389

Pentagon nije mogao da nađe par za AIM-9X za sistem Enduring Shield: ništa nije odgovaralo i oni će razviti novi projektil

Uprkos dostupnosti mnogih predloga na tržištu, Pentagon smatra da nijedan od postojećih ne ispunjava neophodne uslove za novi protivvazduhoplovni raketni kompleks, čak ni projektil Tamir, sistema Iron Dome.

Još 2021. godine je određena i prva raketa koja će biti integrisana u sistem protivvazduhoplovne odbrane Enduring Shield i to AIM-9X Sidewinder. Istovremeno, krajnje logičan par za njega u obliku AIM-120, a upravo ova kombinacija se koristi u NASAMS - nije se uklapao. Pentagon je objasnio zašto AIM-120 nije najbolja opcija rekavši da će jedan lanser koji sadrži 18 projektila AIM-9X nositi samo 6 projektila AIM-120.

U tom kontekstu, mogući dodatak AIM-9X tada je ocenjen Tamir izraelskog Rafaela, koji se koristi u Iron Dome-u, pošto će proizvodnja biti lokalizovana u SAD, štaviše, upravo su Tamira izabrali američki marinci zbog svog suštinski sličnog sistema PVO MRIC.

Istovremeno, jedna od opcija je minijaturizacija rakete AIM-120D smanjenjem raketnog motora, sistema upravljanja i navođenja, što je u suštini jednako razvoju nove rakete.

Pažnja se može posvetiti fokusiranju na AIM-120, što se može objasniti željom da ima drugu raketu koja će imati drugačiji princip navođenja, odnosno ne infracrvenu glavu za navođenje. U isto vreme, uzimajući u obzir činjenicu da kompleks očigledno uključuje značajnu višekanalnost, poluaktivno radarsko, radio komandno i lasersko navođenje nije pogodno.
Izvor: https://defence-ua.com/weapon_and_tech/u_pentagoni.....15725.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 580 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 11 sakrivenih i 545 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, branko7, Djokkinen, Dzoni90, Excalibur13, FOX, galijot, hatman, ivan979, laurusri, Leonov, MB120mm, mkukoleca, mocnijogurt, moldway, naki011, Parker, powSrb, robertino, voja64, VP6919, W123, 79693