Najbolji (najgori) pištolj (revolver) svih vremena

26

Najbolji (najgori) pištolj (revolver) svih vremena

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Za prvu generaciju ja bih obavezno dodao Roth-Steyr M7 koji je bio prvi poluautomatski pištolj koji je ikada usvojila neka armija.

Četvrta generacija su pištolji koji više ne trebaju ručnu kočnicu, a ipak su sa metkom u cevi apsolutno sigurni i uvijek spremni za dejstvo. U slučaju kada postoje verzije tih pištolja koji imaju ručnu kočnicu iz komercijalnih razloga, te se verzije ne mogu više ubrajati u 4. generaciju jer nisu uvijek spremne za dejstvo.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11820

Rot Stajer nije prvi, dve godine ranije je Argentina uvela Manliher u naoruzanje (1905).

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5362

Puch ::...U slučaju kada postoje verzije tih pištolja koji imaju ručnu kočnicu iz komercijalnih razloga, te se verzije ne mogu više ubrajati u 4. generaciju jer nisu uvijek spremne za dejstvo.
Ovo je neka tvoja klasifikacija ili...?
Jer, neke stvari bas i ne idu tako. Napr:
Citava serija Smith & Wesson MP pistolja ima mogucnost da bude isporucena sa klasicnom kocniicom ili dekokerom. U obe verzije sistem okidanja je identican (samo je osiguranje izmenjeno). Slicno je i sa novim HuK modelima iz serije P-30 ili Beretta PX... Ipak, svi pomenuti pistolji se svrstavaju u IV generaciju bez razlike o kojoj verziji se radi. A sumnjam se pripadnost tzv. "generaciji" menja u zavisnosti dali je pistolj otkocen/zakocen? Cool

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Napisao sam kako ja gledam na poslednju generaciju sa gledišta napretka tehnike i načina upotrebe. Znam da se mnogi s tim nebi slagali, ali to je tako kod večine stvari.
Recimo za primjer:
Colt 1911 je 1. generacija - upotreba je skoro kao kod revolvera
Browning HP je 2. generacija jer ima dvoredni magazin (stoga HP)
ČZ 75 je treča generacija - ona je moderni HP sa SA/DA okidanjem.
ČZ xx koji više nebi imao kočnicu i možda sa LDA okidanjem bio bi četvrta generacija

Tu je beznačajno dali je pištolj iz plastike ili je metalni.

Može neko ponuditi i drukčiju raspodjelu.

offline
 • SB 
 • Građanin
 • Pridružio: 05 Sep 2012
 • Poruke: 60

Мени нису јасне те генерације пиштоља! По глави ми се мотају двије могућности:
а)1.генерација-пиштољи једноструке акције;
2.генерација-пиштољи двоструке акције, са једноредним оквиром;
3.генерација-пиштољи двоструке акције, са дворедним оквиром и
4.генерација-пиштољи са пластичним рамом или
б)1.генерација-пиштољи израђени до 1.СР;
2.генерација-пиштољи израђени између два СР;
3.генерација-пиштољи од краја 2.СР па до 1980. и
4.генерација-пиштољи израђени послије 1980..

offline
 • vlatko
 • Pridružio: 21 Jan 2013
 • Poruke: 36
 • Gde živiš: skopje

1.CZ 75 SP-01 9x19
2.Tanfoglio Force 99 9x19
3.FN FNP .357 sig
4.Glock 31 .357 sig
5.Sig Sauer P250 full size .357 sig
6.Walther PPS 9x19
7.Zastava M57 7,62x25 TT
8.HS 2000 9x19
9.Heckler & Koch P2000 .357 sig
10.S&W MP9 9x19
Kad bih imao mogućnost da biram birao bih po ovaj redosled.Za sada imam samo redni broj dva a nadam se da ću moći bar još neki od ovog spiska da imam.Najveća želja mi je da imam Tanfoglio force u kalibru 7,62x25 TT.

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2013
 • Poruke: 1

Napisano: 07 Apr 2013 11:28

imam pistolj Fromer Stop u fabrickom stanju,to je poklon od dede,nemam papire,donet je iz drugog svetskog rata radi se o modelu : FROMER STOP 7.65 iz 1907 godine,ako ima zainteresovanih,neka se jave

Dopuna: 07 Apr 2013 11:32

Nemanja Zabac Nesic ::imam pistolj [color=][/color]Fromer Stop u fabrickom stanju,to je poklon od dede,nemam papire,donet je iz drugog svetskog rata radi se o modelu : FROMER STOP 7.65 iz 1907 godine,ako ima zainteresovanih,neka se jave

offline
 • VIKING 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 07 Feb 2012
 • Poruke: 523
 • Gde živiš: Srbija

Najbolji pistolji svih vremena po meni su:
1. Colt 1911
2. TT 33 (M57)
3.Beretta 92FS
4.Glock 17, 19
5. Walther PPK
6.Sig Sauer P226
7. HK USP
8.Desert Eagle (samo zbog jedinstvenosti, pistolj koji se pravi u prvenstveno namenjenim revolverskim kalibrima)
9.Walther P 38
10. CZ 75 Shadow
P.S. Pistolji nisu poredani od najboljeg ka losijima...
Od revolvera volim 3 firme, i to SW,Taurus i Ruger..i naravno stari dobri Nagant...Very Happy

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2013
 • Poruke: 18

ja koliko znam postoje dva,to jest tri sistema bravljenja cjevi,oscilirajući sistem(BROVINGOV) a to su i colt1911,i hp35,čz75,čz85,tt33(m57),cz99....i masa drugih,a bilobi ružno nepomenut VIS35 poljski,znači braća BROVING,su konstruisali taj sistem u nekim prototipovima 1900...a u coltu 1911 omasovili,u BROVINGU su uveli dvoredni magacin a razvijali su ga od 1925...da bi to sve uštimali u modelu HP35.Bloje i ranjih modela al nisu zaživili.PO MENI TO ZNAČI DA SU SVI JEDNAKO SLIČNI A RAZLIKA JE U PORJEKLU IZRADE I KVALITETU?a to bi značilo da su neki ušminkaniji od drugih,a drugi nemoraju biti lošiji al i mogu,mnogoje a najvjerovatnije i naj više kopija ovog sistema.ko ih danas neradi OSTOBI PREDUGO nedami se.
Drugije po zastupljenosti sistem padajuće bloka,VALTEROV,razvijan je tridesetih godina prošlog vjeka,a masovno upotrebljen u VALTERU P38.Dobar pištolj al neznam koliko znate da ih ima izuzetno loših proizvedenin od 1943 do 1945.proizvodiose do devedesetih a takođe je bio i do devedesetih i AUSTRIJSKI službeni pištolj,BERETA ga kopira u svom modelu 51 a to ti je i sistem bereta 92,naravno dvoredni magacin i već kako to ide komande sa obje strane i šta sve već.
I SAD LEGENDA P08.koristi koljenasti zatvarač preuzet sa pištolja BORHARD kogajeg je prodavo Georgi LUGER što znači da ga je luger kopiro.taj se sistem koliko znam ne koristi se nigdje na pištoljima sem ova dva.Ima ga al na mitraljezima i nekim puškama(vinčester).sam je prekoplikovan,precizan,što znači dosta skup,dobra mu je osobina da mora imat dobar kvalitet nemože se loše uraditi i zato je legenda,bio je preskup da bi se pravile loše kopije a samim tim i zaštićen.a koliko je dobar?TRAŽI DOBRU(JAKU)MUNICIJU,ČISTOĆU,PODMAZANOST.što i nisu osobine vojnih pištolja,i inače to nisu dobre osobine,jest udoban za gađanje,SVE U SVEMU JE KOD NAS LEGENDA trebaga poštovat.
Sami sudite najmasovniji je sistem BROVINGOV,oscilirajuće cjevi,al suviše je kopiran pa ima svega i svačega,al ipak ako je naj masovniji onda je i naj bolji po meni,zato sam i naveo POLjSKI RADOM VIS35.
Cjenjen je taj pištolj po mom u II svjetskom ratu više od NjEMAČKIH P38 i P08.
A tek BROVING HP35.
Moj al lični zaključak nema lošeg pištolja,IMA LOŠIH KOPIJA,koje rade loši proizvođači a prodaju DOBRI TRGOVCI,pa nam prodaju lošu robu a onda nam nevalja ništa što na istu liči na istu,a ima i ono koliko para toliko muzike,mada možeš i dobro platit a da nemasvirke.
LEGENDAJE I REVOLVER NAGANT,mnogi samo znaju kolt pa kolt,puno vestern filmova.
meni dosta pisanja za sad izvinjavamse na greškama jer sam u svom neznanju možda i pogrješio.
pozdrav!

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5362

Uh, dosta toga si nabacao ovde onako "na gomilu" pa i neke podatke koji su samo delimicno tacni
argonaut ::ja koliko znam postoje dva,to jest tri sistema bravljenja cjevi...
Ustvari, ima ih znatno vise, da pomenemo jos samo rotaciju cevi (Steyr, Beretta 2000, Grand Power K-100...) zatim sistem sa valjcima (HuK P-9 i Koriphilla), pa gasna pozajmica (Steyr GB, HuK P-7, Vector CP-1), pa hidraulika (HuK P7M7 u .45ACP)...
argonaut ::...znači braća BROVING,su konstruisali taj sistem u nekim prototipovima...
Ustvari, John Browning je patentirao taj sistem na SVOJE ime jer ga je on i osmislio. Njegov brat Mathew pominje se samo kao administrator jer se bavio ekonoomijom i plasmanom oruzja dok je John bio zaduzen za dizajn i proizvodnju.
argonaut ::...u BROVINGU su uveli dvoredni magacin a razvijali su ga od 1925...
Prvi dvoredni magacin primenjen u modelu FN HP-35 nije Browningova ideja vec je francuska vojska trazila da novi pistolj ima minimum 10 metaka kalibra 9mmPara. Prvi Browningov prototip imao je jednoredni okvir i slobodan zatvarac. Ustvari, Browning HP-35 kakav danas poznajemo vecim delom je rezultat rada belgijskog konstruktora Dieudonne Saive-a koji je i osmislio dvoredni okvir. Uostalom, John Browning je umro 1926. nekoliko godina pre zavrsetka razvoja pistolja.
argonaut ::...Drugije po zastupljenosti sistem padajuće bloka,VALTEROV,razvijan je tridesetih godina prošlog vjeka...
Ustvari, sistem "padajuceg bloka" tesko da moze biti Walther-ov jer je koriscen jos krajem XIX veka (napr. kod Mauser C-96)
argonaut ::...proizvodiose do devedesetih a takođe je bio i do devedesetih i AUSTRIJSKI službeni pištolj...
Proizvodio se kao P-1 do 2000. (ne racunajuci verzije P-5) a jos uvek je u sluzbenoj upotrebi nekih drzava. Koriscen je kao sluzbeno oruzje u 20-ak zemalja.
Normalno je da se tu i tamo provuce neka greska, ali cini mi se da si malo preterao. Kada vec nastupas autoritativno, da drugima "otvoris oci" i podelis svoje misljenje i znanje, raspitaj se malo, procitaj ponesto (sada je masa informacija dostupna na netu). Ovako ce neko kome ova materija nije bliska da te podatke prihvati zadravo za gotovo a to vec nije u duhu foruma Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 3 sakrivenih i 713 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dozorni, dragoljub11987, Dzokilla, GrM, kNikS, kuntalo, madza, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mikiopacity, moldway, Oluj2.1, pein, radionica1, ruso, saputnik plavetnila, sekretar, SOVO515