Šta je sve vojniku na glavi (kroz vekove)

6

Šta je sve vojniku na glavi (kroz vekove)

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

Evo jedan slem koji je meni interesantan

MPČ-1
Nastao po ugledu na izraelski slem OR-201, vidjao ga dok sam sluzio vojsku, ali ga nikad nisam nosio. Ako neko od forumasa zna nesto vise o ovom slemu, voleo bih da napise Zagrljaj

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22202

Napisao sam ja na prethodnim stranama da ga je izradila Ljubljanska PAP a stigao je relativno kasno da ga u potpunosti prihvati JNA jer je tada stigao i M89 iz Prilepa sa skoro indentičnim svojstvima.
Oba mogu kao dodatke da imaju vizir a na MPČ-1(naziv koliko sam ja saznao potiče od Milicijsko-Policijski Č je od Čelada što je šlem na Slovenačkom prvi model) se mogao zakačiti i onaj potiljačni trauma jastuk.
Kao i na većini Kevlarskih šlemova slabost je rok upotrebe čega na Čeličnim šlemovima nema.
Kao rukovaoc svih sredstava za tehničku zaštitu u četi vojne policije gde sam radio stalno je naglašavano od taktičkog nosioca snabdebanja i održavanja da se u eksploataciju stalno vrte jedni te isti šlemovi/dodušesmo mi imali M89 a ne MPČ-1) do isteka resursa.
Ovo pre svega da se oni koji su stajali u četnom transporti sačuvaju što duže od habanja koje je fatalno i potpomaže starenju pa i gubitku zaštitnih svojstava ili smanjivanju istih.
Ovaj detalj je od posebnog značaja kada se vrši razmatranje zaštitnih svojstava jer je starenje proces koji je faktički nezaustavljiv a pogotovo kod sredstava gde je imalo narušena osnovna struktura usled pada,gubitka zaštitne boje,ili bilo kog drugog mehaničkog oštećenja..
Slična i nimalo boja situacija nije ni sa drugim zaštitnim sredstvima od ovog odličnog materijala.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2822
 • Gde živiš: tamo daleko...

Istina je da nisam testirao nikada balisticke sljemove ali jesam barem 10-ak razlicitih tipova kevlarskih pancira. Svi su probili onih cuvenih 3+2 godine upotrebe, odnosno bili su stari bar deset do petnaest godina. Zanimljivo je da su svi panciri zadrzavali metak ispaljen iz TT na daljini od nekih 10-ak metara sto je prilicno impresivno (i indikativno) sa obzirom da su predvidjeni za 9 Para. Ako budem imao mogucnosti u skoroj buducnosti cu testiracu i neki od kevlarskih sljemova iz TRZ Hadzici koji su probili rok pa cu prenijeti iskustva.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22202

Generalno problem nije nikad BILA sama starost ali jeste nepravilna upotreba odnosno čuvanje to koje im je skraćivalo radni vek.
Tako smo u testiranju koje smo naravno i mi radili(uzgred smo ih dobijali i nove od čika Mileta koji je iz Zrenjanina gde sam i ja radio) došli do istih zaključaka kao i ti samo sa malom razlikom kod onih koji su usled kiše,znoja i sl pre potpadali pod ŠKART nego novi i neotpakovani kod testiranja.
Mnogo je gora situacija bvala ako je na njemu posle primanja samo jednog metka kasnije starenje i slaba zaustavna moć postajala pravilo čak i za one kojima taj 3+2 nije istekao u zoni oko starog proboja a na drugim segmentima uložaka ako je bio iz segmenata to se nije dalo primetiti.
Šlem M89 koi je izgulio boju(a imali smo) ih je znao i pri manjem padu da prsne dok se sa očuvanom farbom bolje pokazao.Čitajući raznu literaturu a i konsultujući se sa taktičkim nosiocem došlo se do saznanja da se u takvim slučajevima usled UV zračenja na suncu i delovanja znoja,vode i sl počinje proces trajne degradacije i gubitka zaustavnih svojstava usled kidanja kohezionih sila u samom mateijalu.
Nadam se da sam to dobro zapamtio.
Doduše nismo ni mi pucali u Šlem sem u one dobijene za testiranja a kasnije je taj deo poslova na testiranju čika mile preneo u svoju kompaniju na kraj sela kako je i red a di mu je i ova kompanija..

Nego ja obeća da ću da nastavim sa ovim da kažemo šlemovima iz među razdoblja od I SR pa do sredine 60ih..
Za početak ova dva .
Italijanski Elmetto M33

Bata mu po babine linije iz Grčke M1934.

Dosta sličnosti sa njim je imao i ovaj Japanski...

Dosta sličnosti je i kod Poljskog M31 koi je dobio mali ispustkao šild ali su ostali gabariti i forma slični..
Glatki M31

I ovaj sa matiranom strukturom bojenja i oznaka kako sam ja našao WZ31.

Da ne grešim dušu ali po meni je tu negde i ovaj Sovjetski M36 sa malim varijacijama.

Čak i ovaj Britanski M1944 nije daleko od izvora..

Malo od njega odstupa ovaj obeležen kao US model bez oznake tipa i koji mi je jako sličan Sovjetskom.

Sličan je ovom iz Vijetnama takođe na slikama bez oznake modela.

Sličan je i ovaj takođe slika iz Vijetnama ali se malo razlikuje u visini od standardnog M1

Ovim putem kao da su krenuli ili ranije ili kasnije Francuzi sa njiovim modelom iz 1951.g.

Dok je ovaj US M1 helmet sa malo izduženom siluetom uvisinu pa sam ga izdvoio.

Slika izgleda vezivanja i kalote na M1 iz 1944.g.

Evo još jedan ozvorni model sa početka DSR i USA M1helmet koji se isto kačio samo sa jednom trakom.

M1 i dijagram sa oznakama svih sklopova ali ako se pažljivo pogleda izgleda da su i oni kao i mi (modelM59-M59/85)malo lutali na modifikacijama i kasnije dodali drugačiji sitem traka .

Meni ovaj dosta sliči sa vezivanjem poput našeg izvornog M59 a evo i njega pa sami prosudite u sličnost.

Kasnija rešenja i na M1 kao i na ovaj padobranski model koji su koristili Britanci je dobio ovakav sistem podbradne i zatiljačne trake.

Isti su pokušaj izmene vezivanja POKUŠALI i kod NAS ali dosta kasno već kod raspada SFRJ a na predlog taktičkog nosioca u kompaniji MD a pisao sam o tem na temi o M59/85 i priložio ovu sliku .

Za ovo su se odlučili kao jeftiniji pokušaj nego da se prave novi sa rokom upotrebe ali avaj PARA vrti ...
Da neko nemisli da sam zaboravio one koji su kopirani Nemačke modele evo i Bugarskog M36

Nemački M42 iz ratne produkcije..

Dedu im M16 koji je dobacio i do JNA nisam zaboravio..

Kao ni međumodel M34 koga su kod nas u JNA redovno sunetili ovaj tedo reći obrezivali vako.

Malo sam sebi dao slobode da se našalim ali nisam zaboravio i jedan kod nas viđani šlem uglavnom kod padobranaca i u JNA a i u aeroklubovima..

Njega namerno nisam turio na ranijem postu među moderne iako je on od drugačijeg materijala i bliži modernima ali po meni nije im ni prići po debljini zida i zaštitnih svojstava koja i nisu za borbena dejstva a imao sam ga u kolekciji kao poklon sa jednog aerodroma..
Šlag sam ostavio za kraj sa Danskim šlemom koga su izgleda kopirali u ratovima Zvezda a nisu daleko ni oni iz DDRa bili samo trenutno nemam sliku kao ni onog Rumunskog koga je isto bilo kod NAS i koji mi trenutno nije dostupan a dao sam ga drugaru na poklon.

Nadam se da nisam smorio ali sam se da prostite olakšao i sa kompa skinuo skoro sve ŠLEMOVE...

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22700
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 03 Jan 2017 16:38

Овај ?


Dopuna: 03 Jan 2017 17:36

...А ту су и сватови...Smileoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22202

Tanji lim od tog Rumunskog nisam video ni na jednom šlemu a bušilo ga je sve i svašta pa je na glavi više bio kao dekoracija nego li je mogao da je zaštiti.
Bilo ih je na popriličnoj gomili iz ratnog plena pa pošto ih niko nije hteo malo smo se sa njima poigrali u testiranju sa svim i svačim i pod njega ni naš ACA nebi sigurno turao bombu da posle sedne kako on to stručno opisa na njuma..
Mada takvu slobodno mogu reći LUDOST ja nebi preporučio ni pod najžilaviji šlem..
Mislim greota šlema a za tur obaška kome je do guranja neka proba...

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2014
 • Poruke: 3093
 • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

https://youtu.be/XlWj6obWvvA
Jel probao neko ovako nešto,meni deluje zanimljivo..
Mogao bi MD da ovako radi serijski,verovatno ne bi bilo značajno skuplje,a msm da rešava više problema kod šlema..

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5391

Faki-Valjevo ::https://youtu.be/XlWj6obWvvA
Jel probao neko ovako nešto,meni deluje zanimljivo..
Mogao bi MD da ovako radi serijski,verovatno ne bi bilo značajno skuplje,a msm da rešava više problema kod šlema..

Шта би било скупље,не може се видети споља.Колико је шљ/л/ем квалитетно урађен може се знати тек уколико се у целокупном технолошком процесу израде или учествује,или присуствује.Воја је у праву кад каже да би /квалитетно израђен шљем,требало превилно лагеровати/а то значи на тамном месту,собној температури и без струјања ваздуха-уколико је то у војсци уопште могуће.Уколико је шљем*кевларски* то по дифолту не мора значити много,јер ту има доста састојака од којих је један што се тиче балистичке заштите много важнији.Наравно уколико га има у самом шлему/негде користимЛ,а негде Љ Wink /а не само у каталогу.Квалитет ткања те вишеслојност,такође/колико пара толико музике/На жалост век трајања за ове олакшане и балистички врло тврде шлемове јесте максимално 10 година/барем за ниво на којем се технологија данас налази,Ергономски,имају велику предност у односу на НАШ метални,што је легендарни Сиријус лепо приметио.Кад год бих залегао,десница ми не би била на окидачу,већ на ободу шљема,а из разлога јер бих видео нишанску линију нешто краће
,него ли до предњег нишана Twisted Evil

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2822
 • Gde živiš: tamo daleko...

Meni je sa Dragicevim sljemom i vjetrovkom M-93 bilo nemoguce da gadjam iz M-16a1. Zbog one postavljene kragne cesto nisam bio u stanju da vidim ni zadnji nisan a kamoli prednji... Laughing

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22202

Ako sam dobro zaključio MB-120 i ti si istih saznanja kao diplomirani inžinjer iz te branše da se neka od sredstava moraju paziti i maziti a nekima verovatno ima još spasa a koja bi to bila sredstva ili tehnika samo da mi je znati.
lajavi taj je boljka i meni zasmetala još dok je nastajao prvi MD šlem ali ko sluša nekog SVIKa tada pa još kada sam sa njiovim šlemom išao na divizijsko takmičenje svi u 5000 Pančevo su se čudili kakav mi je to nokšir na glavi a još zvanično i nije bio u upotrebi..Ta kragna koliko je dobra toliko ume i da smeta pa bi valjala da se po potrebi stavlja a i skida..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 703 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 3 sakrivenih i 669 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alex 970, Apok, babaroga, Bloody, Dimitrise93, djboj, Dr.Strangelove, Drug pukovnik, Dusko Nikolin, goxin, GreenMan, HDMI, hyla, indja, ivance95, Jester, Kruger, Markov93, nenad812, nfific, Oluj2.1, Profica, proka89, RJ, Sirius, tmanda323, vathra, virked, vlvl, W123