Mihajlo Petrović

1

Mihajlo Petrović

online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23977
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države


Михајло Петровић 1884-1913

Михајло Петровић, пилот са дипломом број 979 од јуна 1912.године. Рођен је у сели Влакчи код Крагујевца 14. јуна 1884. године. У свом родном месту завршио је основну школу са одличним успехом. Родитељи су му били сиромашни, па је даље школовање могао да настави само у Војно занатској школи у Крагујевцу коју је у петој години учења, 1902. године, изненада напустио. На свој захтев добио је сведочанство за помоћника ливачког заната. Циљ му је био да оде у Русију и тамо настави школовање у техничкој школи или у једном од војних училишта.
Како је преласком руске границе задржан у једном малом месту, да би савладао руски језик, а што је било уобичајено за све странце који су хтели да наставе школовање, дошао је у Петровград тек крајем новембра 1902. Пошто је стигао са закашњењем изгубио је ту школску годину. Да би могао да опстане у великом граду и у тој далекој земљи - морао је да се запосли. Ненавикнут на јаку руску зиму разболео се и пошто се опоравио, одлучио је да се врати у отаџбину.
По повратку из Русије 1903. године доноси одлуку да се посвети војном позиву и уписује се у артиљеријску подофицирску школу у Крагујевцу. По успешном завршетку школовања, 1905. године распоређен је на службу у Ниш у гардијску артиљерију.
Војник по професији, у души уметник, писао је песме и сликао. Касније, по потреби службе премештен је у Крагујевац, а затим у Београд. У чин наредника унапређен је 1910. године, а када је почетком 1912. године Министарство војно објавило конкурс за авијацију, Петровић се пријавио, положио испите и прошао здравствени критеријум. Био је неизмерно срећан када је изабран у прву групу од шест кандидата за школу авијације. По доласку у Француску распоређен је у школу Фармана у Етампу, где је обука почела крајем маја 1912. године. Чувени француски пилот Броден, који је пратио прве летове Михајла Петровића, рекао је за њега да ће бити ас, јер је миран и презире смрт. Тих дана Михајло се картом јавио свом брату:

"Етамп маја 1912. године
Драги мој брате, ево ме у Етампу, 60 километара удаљеном од Париза, где је наша школа. У Етамп смо дошли данас, јавили се у школу и замисли одмах смо летели са овим авијатичарем. Како је величанствено летети осећа само онај који се обретне на висини на 100-200 метара изнад вароши. Летео сам око 20 минута, али дивно. Изгледа да је биплан довољно сигуран. Богати, овде је летење играчка. По десетак аероплана лете као птице на висини од 1000 метара. Ја сам се осећао врло добро. За данас оволико. Љуби те Миша".


Само двадесетак дана обуке било је довољно за први самостални лет Михајла Петровића који је први полетео међу нашим пилотима. Овај догађај изазвао је изузетну пажњу, па је дописник листа "Фигаро" из Париза, који је и сам присуствовао овом лету, написао велику репортажу о "Неустрашивом и дивљења достојном лету српског сержана".
Карајем јуна испунио је Петровић своје услове, тако да је 22. и 23. јула положио испите за дозволу пилота. Био је први српски пилот са дипломом, а његов изузетан таленат потврђује и чињеница да је месец дана пре осталих наших пилота добио то звање.
По избијању Балканског рата, Министарство војно, октобра 1912. године, позвало је наше пилоте да се врате у Србију, а упоредо су наручени и авиони из Француске и то баш они на којима су обчавани наши пилоти - Белерио и Фарман. За Михајла Петровића, већ крајем децембра 1912. године, склопљен је његов Фарман на Трупалском пољу код Ниша, где је јануара 1913. године, завршио и тренажне летове. Био је одушевљен када је крајем фебруара сазнао да ће се у саставу Приморског аеропланског одреда учествовати у ратним операцијама код Скадра.
После напорног пута, средином марта, дошли су на положај код села Барбалуше, где је било уређено летелиште. Ту су авиони склопљени како би се извршили пробни летови и преипреме за ратне задатке. Тако је за прве летове одређен 20. март када се на аеродрому, поред припадника Ескадре, окупило и моноштво знатижељника, највиших официра и других, јер је авијација изазвала велико интересовање. У операцијском дневнику Приморског аеропланског одреда за тај дан је записано:
7. III 1913. тихо-топло
Данас извршена проба мотора. На Фарману летео поручник Југовић 12 минута био у ваздуху, атерирао добро. На Блериоу летео поручник Станковић 25 минута у ваздуху, атерирао добро. На Фарману летео наредник Михајло Петровић у 9.25 минута над положајима наших трупа на Меглуши и Бушати на висини од 1500 метара, у 9.45 минута над аеродромом отпочео спуштање са угашеним мотором, упао у рему, апарат се преврнуо и са висине између 900 и 1000 метара испао из апарата и погинуо. Апарат јако оштећен.
Поподне сахрана наредника Петровића, здравље код војника одлично, но морал код пилота и војника јако пао услед погибије наредника Петровића".


По изјавама очевидаца Фарман је улетео у снажну термилку струју, пропео се, а затим нагло потонуо услед чега је попустио несигурни систем веза и Михајло Петровић испао из авиона. Његово тело другови су нашли у близини аеродрома код села Бате. Сат, на још топлој руци погинулог пилота, показивао је 9.45 часова. Стао је у тренутку када је престало да куца срце храброг авијатичара, нашег првог војног пилота и прве жртве Српског ваздухопловства.
Тако су се обистиниле његове речи изговорене неколико дана раније пред трагичан лет:
"Ја имам или да се прославим или славно да погинем".
Михајло Петровић је сахрањен код цркве у селу Барбалуши 21. марта 1913. године. По завршетку Балканских ратова његово тело је пренето уз највише почасти и сахрањено на гробљу на Цетињу. Ту је почивао све до 1931. године, када је на захтев породице, пренет и сахраљен у породичну гробницу на Новом гробљу у Београду.
Забележено је да је за време опела и преноса до гробнице над гробљем прелетела ескадрила авиона 6. ваздухопловног пука и тиме одала пошту првој жртви нашег војног ваздухопловства.
Својом смрћу, Михајло Петровић обележио је једну нову етапу људског витештва и јунаштва и први започео ону другу листу наших славних ратних пилота који су своји живот положили на олтар отадџбине.


аутор текста Бисерка Исаковић
књига Српска авијатика 1912-1918Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 233
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

Very Happy Proslava u rodnom selu pilota Mihaila Petrovića..

Svake druge nedelje u junu, proslavlja se rođenje pilota Mihaila Petrovića u organizaciji Zavičajnog udruženja sela Vlakča i Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.
Proslavu su ove godine pomogli i Vazduhoplovni Savez Srbije i Beogradski horski umetnici i muzičari.
Već petu godinu za redom, proslava se organizuje u rodnom selu,da se naš prvi pilot ne zaboravi.
Koliko sam mogao da se raspitam, trenutno u selu nema potomaka Mihaila Petrovića, gde žive i ima li koga od naslednika trenutno ne znam.

Inače rodna kuća nalazi se u vrhu sela.Kuća je u dvorištu veličine desetak ari.Malena je i potpuno prazna, nema ništa od stvari ili nečega iz prethodnog života.Udruženje pokušava da se kuća zaštiti kao objekat od značaja odnosno da se stavi pod zaštitu države Srbije.

Na ulazu u selo postavljena je velika tabla.Na moje iznenađenje čitava je i ne išarana.
Na tabli uz sliku Petrovića stoji i znak zavičajnog udruženja sa avionom u sredini, ispod rak od imena manastira Rakovica okolo naravno najbolje šumadijske šljive...
Prvo slikanje na ulazu u selo, pa spuštanje sa vrha brda u dolinu gde se nalazi selo.Meštani imaju jedan divan običaj da se uz ovaj datum biraju i najlepša dvorišta i to je bilo juče kada je specijalna komisija birala najlepše.Primetan je veliki trud na većini dvorišta.
Uskim putem stižemo do seoske škole.
Doček.Deca u narodnim nošnjama.
Put vodi ispod škole, pored česme Đenerala Miloja Jelisijevića, koju izgradiše Dunavska Banovina i narod Vlakče 1938. godine.
Polako koračamo pored starih seoskih kuća i idemo uzbrdo do malene kuće okružene velikim drvećem orasa.Voćnjaci šljiva i višanja svuda uokolo..
Polako se okupljamo oko Mihailove rodne kuće.Prosta sirotinjska kuća.
Iz ovakve kuće mogao je da izađe samo velik i pošten čovek.
Kolika je bila njegova želja za letenjem i snaga volje da uspe i da postane pilot i stigne do Francuske i Rusije...Prosto je ne merljivo i za današnje uslove.
Mihailo Petrović je na taj put krenuo pre sto godina!?
Poštovanja vredno.
Hor je otpevao himnu Srbije, mnogi su je danas pevali u dvorištu.
Kratak govor Predsednika zavičajnog udruženja.Kratak i sa merom.
Venac udruženja penzionisanih letača i padobranaca Srbije položio je mr.Grujić.Jedan naklon kolege i vojnički pozdrav pilotu-Naredniku.
Neka mu je večna slava i hvala.
Ispred Vazduhoplovnog saveza Srbije,venac je položio predsednik i skrenu pažnju da je Savez pre više od četrdeset godina postavio spomen ploču na ovoj kući, jedno vreme je i obilazio kuću, a onda su došla vremena kad se sve zaboravilo i izgubio se kontinuitet
Nakon zvaničnog dela svi smo se polako vratili do balona na slikanje i do škole gde je organizovan kraći umetnički program.

Podele zahvalnica, pa pesma, pa dodela knjiga, pa pesma...

Na kraju dvojica arhitekata iz Beograda, objaviše da je planirano da se u selu izgradi memorijalni centar Mihailo Petrović uz jedan potok u kraju.Centar će imati oblik zmaja koji poleće sa obale prema potoku.U unutrašnjosti biće replika aviona kojim je lete i poginuo Petrović.
Kad se i to završilo, poziv na ručak u seosku crkvu.
Stigosmo do hrama.Stara crkva, lepo održavana iako je izgrađena 1876.godine ispod Rudnika na kraju šumskog puta.Uz crkvu spomen česma svim palim junacim opštine Vlakčanske u velikom ratu 1911.-1919.godine.
Neka im je večna slava i hvala!
U ovom selu na svakom koraku spomenik junacima.Ostade li iko živ?

Povratak do autobusa i povratak u Bgd.
Ziveli
Nadam se da sledeće godine dolazimo u velikom broju.rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2084
 • Gde živiš: Beograd

Dok se ne okupimo u većem broju - daj mali slika narodu.

Oprostićemo ti ako "cenzurišeš" one sa ićem i pićem.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 233
 • Gde živiš: Agram-Singidunum


Ulaz u selo Vlakča

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2084
 • Gde živiš: Beograd

zastavnik ::
Ulaz u selo Vlakča


Ha, ha, ha! Ziveli
Ako samo ovo nije za cenzuru - vredi otići.

online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23977
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Свака част заћо.
Може ли фотографија куће и више детаља око изградње меморијалног центра Михајло Петровић.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 233
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

Napisano: 22 Jun 2011 0:13

Naravno da može za drugare sa foruma!
Nije baš sve vojna tajna!?


Stara avio garda krenula u posetu selu Vlakča.
Mislim da među njima ima i Mihailovih klasića...


Stara seoska škola i doček osnovaca u narodnim nošnjama.
Ovde je i Mihailo učio prva slova.


Ovo je trebalo cenzurisati, ali potkrala se greška.
Zvanično nije bilo ića i pića...Spomen česma Đenerala Miloja Jelisijevića iz 1938.godine.
Nalazi se odmah pored škole.
Rodna kuća Mihaila Petrovića.

Zastava Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca.


Polaganje venaca.


Balonari su se pridružili svečanosti, ali nije bilo letenja zbog vetra.


Kulturno umetnički deo u dvorištu škole.
Projekat Memorijalnog centra Mihailo Petrović.
Na inicijativu Zavičajnog udruženja, dvojica mladih arhitekata iz Beograda izradila su projekat Memorijalnog centra.Planirano je da se isti nalazi pored sela uz put okrenut prema reci.Oblikom podseća na leteći zmaj i biće postavljen tako da simboliše poletanje zmaja preko reke.
U prostoru unutar centra planirano je da se postavi maketa aviona sa kojim je Mihailo leteo i poginuo.Želja svih je da to bude u prirodnoj veličini, ali videćemo...Potegnute su veze sa Francuzima da pomognu.
Centar je predviđen da objedini više namena.Osim za zbirku predmeta iz života Mihaila Petrovića , služiće i za brojne sastanke meštana i za kulturne aktivnosti kraja.


Autori projekta.


Seoska crkva.


Spomen česma poginulim junacima iz opštine Vlakčanske u ratovima 1911.-1919.

Spomenik Tanasku Rajiću u Stragarima.

Toliko za ovaj put.
Sledeće godine svi forumaši u autobus, pa na druženje. Zagrljaj

Dopuna: 18 Mar 2012 23:07

U utorak 20.marta na Novom groblju u Beogradu u 11:00 časova pored groba Mihaila Petrovića okupiće se članovi Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca, Zavičajnog udruženja Vlakča, Vazduhoplovnog savaza Srbije, pripadnici Vojske Srbije i svi poštovaoci naših vazduhoplovnih tradicija.
Planirano je polaganje venaca i kratko podsećanje na veliko delo pokojnog Mihaila Petrovića.
Biće reči i o tradicionalnom okupljanju u rodnom Mihailovom selu Vlakča u junu mesecu.

online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23977
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri državezastavnik ::U utorak 20.marta na Novom groblju u Beogradu u 11:00 časova pored groba Mihaila Petrovića okupiće se članovi Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca, Zavičajnog udruženja Vlakča, Vazduhoplovnog savaza Srbije, pripadnici Vojske Srbije i svi poštovaoci naših vazduhoplovnih tradicija.
Planirano je polaganje venaca i kratko podsećanje na veliko delo pokojnog Mihaila Petrovića.

online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23977
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

offline
 • Pridružio: 25 Mar 2013
 • Poruke: 1

Napisano: 25 Mar 2013 21:11

Pogledajte na facebuk stranici "Memorijalni centar srpskih avijaticara" projekat memorijalnog centra.

Dopuna: 25 Mar 2013 21:12

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 896 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 844 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, aramis s, babaroga, bigfoot, blackjack, bojcistv, ccoogg123, Duh sa sekirom, GandorCC, gasha, Georgius, gomago, goxin, indja, Još malo pa deda, Komentator, Leonov, luka1978, Magistar78, MarKhan, mercedesamg, MiG-29M2, mikki jons, Mitraljeta, Mixelotti, niksa517, Nobunaga, novator, Parker, raskoljnikov, RJ, ruso, S2M, simazr, Smiljke, stagezin, synergia, taz1cl, Tvrtko I, vathra, VJ, vobo, vukovi, wizzardone, zmajbre, Zoca