Kodeks ponašanja na forumu

Kodeks ponašanja na forumu

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2015
  • Poruke: 6

MyCity Military Forum
KODEKS PONAŠANJA1.
Forum "MyCity Military" jeste sastavni deo foruma ’’MyCity’’. Ime foruma, teme kojima se bavi, tekstovi koji se na njemu objavljuju, kao i njegov kodeks, predstavljaju originalnu intelektualnu tvorevinu i svojinu i kao takvi zaštićeni su važećim Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima ( Sl. glasnik SiCg od 1. I 2005).


2.
Forum se bavi temama koje obradjuju vojno-tehnička dostignuća, njihovu genezu, uticaj na razvoj vojne misli, doktrine i prakse, kao i njihovo mesto na stablu prirodnih i društvenih nauka. Radi lakšeg odredjivanja posebnih tema autor kodeksa predlaže da se opšta tema razloži na sledeće specijalizovane i njima srodne teme i oblasti:
• Opšta naučno-tehnička dostignuća i vojska
• Naučno-tehnička dostignuća prouzrokovana i postignuta vojnim i ratnim potrebama
• Razvoj i upotrebu materijalno-tehničkih sredstava, isključivo sa stanovišta analiziranja tehničkog dostignuća.
• Pojedinačna tehnička dostignuća posmatrano kroz razvoj vidova i rodova svih vojski sveta
• Naučno-tehnološki razvoj vojne nauke i tehnike na našem prostoru
• Doktrinarna rešenja koja su proistekla iz razvoja vojne nauke i tehnike.
• Procena brzine razvoja naučno-tehničkih dostignuća i njihovog kvaliteta sa stanovišta ukupnog razvoja nauke
• Predvidjanja daljeg razvoja vojne nauke i tehnike
• Procena uspešnosti naučno-tehničkih dostignuća sa stanovišta cilja.
• Biografije velikih konstruktora, pronalazača, fortifikacionista, itd
• Forum se može baviti i drugim podoblastima koje nisu konretno navedene u ovoj nomenklaturi, a imanentno pripadaju joj pripadaju (vojno gradjevinarstvo i objekti posebne namene, istorijat razvoja naučno-tehničkih dostignuća , istorijski dogadjaji koji su posebno doprineli razvoju naučno-tehničkih vojnih dostignuća, oružnih sistema, njihovoj taktičkoj, operativnoj i strategijskoj upotrebi, itd).


3.
Opšta zabrana političkih tema, nacionalizma, izazivanja ili širenja verske, rasne, političke ili polne netrpeljivosti ili mržnje odnosi se i na ovaj forum. Pored ovih, posebno će se izbegavati i sledeće teme:
• Sve teme koje ne dotiču naučno-tehnički razvoj vojske
• Teme i oblasti koje su vojnog karaktera, a mogle bi da izazovu ili dovedu do politizacije debate
• Dnevno-političke teme i komentare o vojsci
• Rasprave i ocene dogadjaja koji su neposredno prethodili vojnim akcijama, ratnim dešavanjima i ratu u periodu od 1989. do 1999. godine
• Vojno-policijske i policijske akcije, službe, jedinice, njihovu obuku i primenu
• Teme koje mogu predstavljati odavanje državne, vojne ili službene tajne
• Zabranjeno je pominjanje i pisanje o svim osobama koje su na poternici ili u procesu haškog tribunala, ili su pod sumnjom da su učinili ratni zločin. Bilo čega što može asocirati na ratne zločine u pozitivnom kontekstu
• Shodno Pravilniku foruma uredništvo foruma zahteva od učesnika u debatama da za minule ratne događaje koriste formulaciju ''sukobi i ratna dejstva na tlu SFRJ'' jer je tim izrazom obuhvaćeno sve što se dešavalo u to vreme, bez ulaženja u to da li je reč o secesiji, osamostaljenju, oslobođenju ili bilo kom drugom obliku društvenog procesa. Ostavimo istoričarima da tim procesima određuju ime. Mi smo internacionalni vojni forum i neka tako i ostane. U protivnom poruka će biti obrisana, a pojedinici koji na taj način nanose štetu forumu snosiće posledice u skladu s Pravilnikom.
Ova odluka je doneta jednoglasno od strane uredništva, s isključivom željom i namerom da svim dobronamernim posetiocima omoguće neometano korišćenje tema i ušešće u njima, bez obzira gde su se zatekli i na kojoj strani su bili u toku sukoba i ratnih dejstava na tlu SFRJ.


4.
Obeležja bilo koje vojske ili jedinice kao avatar ili nick
Zabranjeno je upotrebljavati provokativne nickove, avatare i potpise (signatures). Zabranjeno je stavljati fotografije političara, politička obeležja, kao i fotografije vojnih/ratnih komandanata. Zabranjeno je za nick (korisničko ime) izabrati ime ili nadimak političara ili vojnog/ratnog komandanta. Zabranjeno je, dakle, u nick-ovim, avatarima i potpisima držati bilo šta što može da ima politčku konotaciju, ili da predstavlja obeležje bilo koje vojske.
MyCity je ex-YU forum. Znamo svi šta se dešavalo zadnjih godina, i da nije prijatno videti obeležja koja su označavala one koji su nekom učinili zlo. Zbog pojedinih nastavljanja tradicija u obeležjima jedinica i oružanih snaga uopšteno, ne zalazeći u pravednost i ideologiju, sve bivše i važeće vojne oznake i amblemi jedinica su zabranjeni Pravilnikom foruma u cilju prijatnijeg boravka svih članova. Takođe su zabranjene oznake svih paravojnih formacija iz dalje ili bliske prošlosti i motva koji podsećaju na njih. Jedini ustupak su državna obeležja zastava i grb, i ako mogu nekoga da podsećaju na minula nemila vremena, prosto bi bilo apsurdno zabraniti takva obeležja u avataru.


5.
Uredništvo foruma zahteva od članova da se uzdrže od korišćenja pogrdnih imena, nadimaka i drugih negativnih konotacija kao i direktnog vređanja kada pišu o javnim ličnostima, domaćim ili stranim.
Uredništvo foruma očekuje od članova foruma da prilikom pisanja, posebno obrate pažnju na iznošenje negativnih komentara ili vređanja koja su upućena na sistem funkcionisanja države, ali i na građane bilo koje nacionalnosti i veroispovesti kao i političke opredeljenosti, i negativnih komentara koji bi mogli da nanesu štetu ugledu bilo koje suverene države.
To ne znači da se ne treba baviti iznošenjem komentara, već da komentari moraju da budu utemeljeni na objektivnim činjenicama, lišeni vulgarnosti i uvredljivih aluzija i konotacija. Konstruktivna - afirmativna, argumentovana i dobronamerna kritika uvek je prihvatljiva; zlonamerni i destruktivni komentari biće tretirani kao narušavanje ugleda i nanošenje štete instititucijama i prema takvim postupcima ćemo se odnositi u skladu sa našim Pravilnikom, ali i međunarodnim standardima.6.
Status članova foruma
Definitivno nema razlike izmedju članova foruma po pravima šta ko od članova sme da piše osim što moderator ima dužnost da uredjuje forum. Znači njegova dobrovoljna obaveza je da uredjuje forum, da ga oplemeni novim stvarima, temama i slično. To radi po svojoj slobodnoj proceni a ponekad i uz konsultovanje kolega moderatora na ovom forumu.
Njegova obaveza je takodje da zavede red na temi ili temama koje odstupaju od pravila ponašanja i normi što podrazumeva ponekad upotrebu opomena, editovanja i zaključavanja, ali i brisanja poruka pa i celih tema kao poslednje moguće rešenje.


7.
Off topic
Off topica ima raznih (možemo ih podeliti na male i velike) mali su dozvoljeni ali uz napomenu da moderator može slobodnom procenom isti da ukloni, ako smatra da je ipak previše problematičan. Mali su dozvoljeni ali tek uz napomenu da treba napisati Off topic pre i /Off topic posle teksta koji je off topic.

Primer :
Off topic
Nebitan je tekst, već je bitno kako se obeležava
/Off topic

Mali off topic moze biti varijacija na komentar ili pitanje koji po proceni neće odvesti temu van dotadašnjeg toka. U slučaju nekog off topic pitanja dovoljan je samo jedan odgovor, bez daljeg razvoja off topica. Ako se mali off topic pretvori u veliki, a to nije prepirka, onda se od njega potencijalno može napraviti nova tema.

Veliki off topic se u ovom slučaju smatraju pitanja na koja se mora odgovarati opširno, komentari koji mogu izazvati žučnu raspravu, spominjanje tema koje bi sasvim lepo mogle da budu samostalne i perspektivne. Ovaj poslednje naveden off topic definitivno treba izbegavati, i treba izabrati soluciju otvaranja novih tema.

Objašnjenje :
Ako neko ima off topic pitanje koje neće odvesti temu u neku totalno petu stranu, i to još navede kao off topic kao sto je to prethodno objašnjenjo onda je tako nešto u redu. Ali ako neko ima pitanje od kojeg može da se napravi dobra tema i koje ima mogućnost da ugrozi temu na kojoj je započeto, onda to treba što pre saseći i predložiti novu temu iz razloga što će što kasnije se uradi nešto po tom pitanju, rešavanje istog biti teže. Solucije su deljenje teme, a to je nepopularno i relativno problematično, a mogućnost je i brisanje nekoliko poruka. Postoji mogućnost ako se nešto na vreme ne primeti da se ostavi takvo kakvo je i da se uz napomenu da nema više off topic-a nastavi dalje jer bi svaki rad na sredjivanju teme mogao stvoriti neke probleme.


8.
Članovi foruma dužni su da u svojim tekstovima u potpunosti poštuju Zakon o autorskim i srodnim pravima, polazeći od neprikosnovenosti intelektualne svojine. U svojim tekstovima citate moraju iznositi doslovno, sa tačnim pozivanjem na konsultovanu literaturu (autor, delo, godina i mesto objavljivanja, idzdavač). Pozivanje na korišćenu literaturu može se obaviti u skladu sa metodolgijom izrade naučnih radova i tekstova, pa se loco citato može navesti neposredno iza citiranog mesta ili na kraju teksta.

Korišćenje video-zapisa kojima je poznat autor u bilo kojoj dužini takodje podleže Zakonu o autorskim i srodnim pravima i za njih se traži dozvola autora za emitovanje.

Prezentovanje fotografija na kojima se jasno vide likovi pojedinih ličnosti takodje imaju zakonsku zaštitu, a mogu se postovati samo ukoliko se nalaze na fotografiji čiji je cilj da prikažu neki objekat, prostor, teren i slično.

S obzirom na to da su tekstovi objavljeni na forumu takodje autorskog karaktera, članovi foruma očekuju od uprave da na adekvatan način zaštiti njihova autorska prava i intelektualnu svojinu kako oni ne bi postali žrtve zloubotrebe i proizvoljnog korišćenja njihovih tekstova.


9.
S obzirom na to da se članovi foruma nisu obavezali nikakvim pismenim aktom o pridržavanju opštih pravila MyCity i posebnih pravila vezanih za forum "MyCity Military", uprava Foruma očekuje primenu načela bona fides inter pares, odnosno dobre volje izmedju strana u dijalogu. Da bi zaštitila integritet foruma i proklamovana načela koja važe za sve teme, uprava će se pridržavati Pravilnika koji je predočen svim članovima foruma. S obzirom na specifičnost tema, uprava zadržava sva prava da preko svojih ovlašćenih lica primeni one vrste sankcija koje proceni da su primerene i delotvorne, u slučajevima kada se prekrše pravila (opomene, upozoravanja, brisanja, privremena zaključavanja, pa i isključenja sa foruma). Ovo je pravilnik koga se svako ko bude želeo da učestvuje u diskusijama na forumu treba pridržavati. Nepridržavanje će voditi ka brisanju postova, čitavih topića (tema), pa i kaznama poput poluban-a i ban-a.
Pored ovih pravila koja su ovde navedena, imate i ovaj Pravilnik mycity-military.com/Obavestenja-predloz.....ilnik.html koji vazi generalno za forum, a sa tim i ovde.

Svako ko misli da mu je tema bezrazložno izmenjena, zaključana a smatra da se uklapa u nova pravila može kontaktirati moderatore na ovom forumu oreko privatnih poruka gde nam može izneti svoje mišljenje.
Raspravu o obrisanim, izmenjenim ili zaključanim temama možete pokrenuti ovde : mycity-military.com/Obavestenja-predlozi-pitanja-kritike/Ovaj kodeks stupa na snagu na osnovu odluke uprave MyCity i on je takodje predmet Zakona o autorskim i srodnim pravima, te predstavlja intelektualnu svojinu predagača i vlasnika foruma.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 416 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 410 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, darios, Dorcolac, pacika, zlaya011