Specijalna policijska jedinica FUP (MUP FBiH)

16

Specijalna policijska jedinica FUP (MUP FBiH)

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 414

federalci jacaju helikoptersku komponentu unutar policije.

Citat:OSPOSOBLJAVANJE HELIKOPTERA

Vlada Federacije BiH donijela je danas zaključak da sredstva za osposobljavanje i stavljanje u funkciju (dovođenje u letačko stanje) helikoptera Bell - 206 L1 Long Ranger i nabavku i ugradnju opreme za zaštitu i spašavanje, gašenje požara i druge poslove civilne zaštite budu osigurana iz namjenskih sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća kojim raspolaže Federalna uprava civilne zaštite.

Sredstva za eventualnu nabavku i ugradnju posebne i dodatne opreme za potrebe policije, zdravstvene usluge, transport ljudi i slično, koja bi naknadno bila nabavljena i ugrađena, osiguravaju se u budžetu FBiH na pozicijama institucija koje bi za svoje potrebe koristile usluge helikoptera s takvom opremom.

Institucije koje bi koristile usluge helikoptera će postupke javnih nabavki provoditi u saradnji s Federalnom upravom policije na osnovu posebnog sporazuma. Vlasnik helikoptera bit će Federacija BiH - Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova. Održavanje i smještaj helikoptera bit će u nadležnosti Federalne uprave policije. Troškove održavanja naknadno ugrađene opreme osiguravat će svaki korisnik helikoptera posebno, zavisno od opreme koju je nabavio i ugradio za svoje potrebe. Ovaj helikopter je prije rata bio u sastavu Helikopterske jedinice Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, a korišten je za policijske poslove i potrebe vladinih ministarstava do maja 1992. godine, kada je otuđen i bio u posjedu organa Republike Srbije do 10.12.2010. godine.

Na osnovu međunarodnog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, helikopter je vraćen 10.12.2010. godine i od tada se nalazi u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u bazi na Aerodromu u Sarajevu.


za ne povjerovati, 6 godina helikopter stoji u hangaru i sad se sjetili da ga ospsobe za letenje i neke specijalne namjene.

linkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Apr 2014
 • Poruke: 178

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 624

cetvrti.musketir ::

za ne povjerovati, 6 godina helikopter stoji u hangaru i sad se sjetili da ga ospsobe za letenje i neke specijalne namjene.

link


Duga priča, generalno osoblje helikopterske jedinice nije previše rado da leti što je apsurd, ali valjda su skontali da je Dream Job biti pilot koji ne leti...

Overhaul i modernizacija ovoliko kasni zbog oprecnih stavova po pitanju stanja helikoptera, gdje su se mnogi zalagali za otpis i (ras)prodaju.

Još uvijek nema ni informacija sta je sa nabavkom helikoptera srednje klase, za koji je još 2011 donesena odluka da će biti nabavljen za potrebe FUP

Uglavnom, najslabiji dio MUP FBiH

offline
 • Master Instructor
 • Pridružio: 17 Mar 2015
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Moze li ovo malo detaljnije insk?

Vidim da se spominju dva helikoptera, Augusta Bell koji je operativan i kojeg vidjam da ponekad leti iznad Sarajeva, koji je drugi? i dokle je sve to doslo, najisplativije i najeftinije po FBIH jeste model helikopterskog servisa RS, taj model bi bio odlican ...

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 624

Taj što leti je Bell 206 Jet Ranger, kupljen polovan krajem devedestih negdje vani, čini mi se u USA.

Drugi je 206 Long Ranger koji ne leti vec stoji u hangaru godinama i to je ovaj o kojem je riječ. To je jedan od dva prijeratna helikoptera SUP SRBiH, koji su na početku rata sa aerodroma Butmir otpremljeni u Beograd, i tamo ih koristio MUP Srbije. Helikopteri su vraćeni u BiH čini mi se 2010., i bili su u očajnom stanju.

Od dva vraćena, jedan je spomenuti 206 Long Ranger u MUP FBIH, a drugi je 206 Jet Ranger, taj je pripao MUP RS i remontovan je prije 2 godine, sada ga Dodik koristi kao svoj. Sada je bordo bijele boje.

Ako ne poznaješ Bell modele, onda napomena da je 206 Jet Ranger "kratki", sa 4 vrata i 2 reda sjedišta, nosi ukupno 5 osoba. Bell 206 Long Ranger je "dugi", ima 6 vrata, 3 reda sjedišta i nosi 7 osoba.

Što se helikopterskog servisa tiče, ne vidim razlog za njegovo osnivanje. MUP FBiH ima svoju helikoptersku jedinicu, što je sasvim adekvatno za službene helikoptere. U Federaciji sigurno nikada neće biti VIP helikoptera, niti će se koristiti za privatne i "službene" letove na način kako ih Dodik koristi Bebee Dol

Ako jednog dana bude specijaliziranih MEDEVAC helikoptera, oni isto tako mogu biti pod MUP FBiH

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2016
 • Poruke: 198

stim da slovenija i dalje koristi helikopter nas,zadrzali ga tokom rata i ne vracaju a inace radi se o odlicnoj letjelici sa dosta opreme....

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3609
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

inskk,
Federaciji (Bosni i Hercegovini generalno, a sad integralno ili separatno stvar je glavonja) potrebna je, uslovno rečeno, združena helikopterska jedinica van Oružanih snaga BiH ili u sastavu OS ili MUP-a, ali sa bržom i fleksibilnijom procedurom podizanja letjelica i upućivanja na zadatak nego što je to trenutno slučaj. Komplikovana državna administracija-komplikovane procedure, vjeruj mi znam iz iskustva.
Ta jedinica bi trebala da pokrije specifične policijske, spasilačke, medicinske i djelomično vatrogasne aktivnosti. Potregu i spašavanje u planinskom-visokogorskom okruženju i nepristupačnom terenu, potragu i spašavanje u uslovima prirodnih nesreća (u ovo možeš uključiti sve od dostavljanja hrane zametenim seljacima u bjelašničkim, prenjskim i inim selima do traženja i spašavanja u poplavama), nadzor požara i požarišta, gašenje požara djelomično, CASEVAC/MEDEVAC, pa do recimo brzog transporta specijalističkih timova (policijskih, spasilačkih, pirotehničkih, medicinskih, vatrogasnih...).
U nekom, idealnom slučaju dva helikoptera Mi-17/Super Puma i dva Griffona/EC135 okvirno bi pokrili cijeli spektar zadataka iz nadležnosti policije, civilne zaštite, medicinskog spasavanja i vatrogastva.

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 624

Po meni, policijske agencije moraju imati svaka svoje helikoptere, jer svaka ima svoje svakodnevne zadatke.

Logika kaže da MUP RS treba imati 2 eventualno 3, od čega barem jedan srednji.
FUP mora pored lakog Bell 206 imati srednji helikopter za Specijalnu, idealno AW139 u punoj law enforcement konfiguraciji
Pored toga, 2 laka tipa bell 206 trebaju biti dislocirana u Tuzlu i Bihać/Livno, oba opremljena za MEDEVAC
SIPA treba imati svoj srednji helikopter, također puna law enforcement konfiguracija
Granična policija treba imati barem jedan laki za nadzor granice
Ministarstvo sigurnosti bi trebalo imati jedan u civilnoj "putničkoj" konfiguraciji, npr Bel 429 ili AW109, ali je taj posljednji po prioritetu.

Sve to za treba biti bazirano na obavljanju uobičajenih svakodnevnih poslova, dakle policijske akcije, policijski nadzor, saobraćajne nesreće, rutinski medicinski transporti, itd...

Činjenica je da je SUP SRBiH imao 5 helikoptera do 1992, od čega su dva bila srednja Bell 222, Izvršno vijeće sa Energoinvestom još 3 business jeta, plus infrastruktura JNA, i to pokazuje kolike su realne potrebe.

Za vanredne situacije, prirodne nesreće i slično, to treba da rade OSBiH.
OSBiH trebaju imati srednje helikoptere u SAR konfiguraciji, zatim u MEDEVAC konfiguraciji, a trebale bi imati i jedan business jet za VIP koji se može prilagoditi za MEDEVAC letove za evakuacije u inostranstvo. Plan nabavke novih srednjih helikoptera suvojen 2015. uključuje upravo i ove SAR i MEDEVAC konfiguracije.

Prema tome, rješenje je ovo:

Citat:Federaciji (Bosni i Hercegovini generalno, a sad integralno ili separatno stvar je glavonja) potrebna je, uslovno rečeno, združena helikopterska jedinica van Oružanih snaga BiH ili u sastavu OS ili MUP-a, ali sa bržom i fleksibilnijom procedurom podizanja letjelica i upućivanja na zadatak nego što je to trenutno slučaj

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3609
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Mislim da će moderator počistiti ili razdvojiti, ali kad već pišemo...

Bell 206 je eventualno helikopter za medicinski transport ali optimalan bi bio helikopter u punoj SAR konfiguraciji koji bi onda mogao služiti i za medicinski transport ali i za potrage i evakuaciju iz nepristupačnih područja. Jedan bi trebalo da pokrije područje od Plješevice i Vlašića preko Šatora, Vitoroga, Dinare, Čabulje, Čvrsnice, Veleža i dijelom Prenja, a drugi od Majevice, preko Ozrena i Čemernice, do Bjelašnice, Treskavice, Visočice i dijelom Prenja...ako govorimo o Federaciji, a ako uzmeš cijelu državu odna prvo područje još proširi Ozrenom i Kozarom, a drugo Maglićem, Zelengorom, Lelijom i Jahorinom i Romanijom....i pomakni granicu istočno negdje na kanjon Ljute.
okvirno.

Optimalno bi bilo da nadležne službe imaju svoje helikoptere (MUP, CZ, DGS, OS) ali da se procedure međusobne saradnje naprave maksimalno fleksibilnim, da zahtjev za angažovanjem helikoptera ne mora ići kroz dvije uprave, dva ministrastva i dvije komande kao što je sada slučaj.

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 624

Citat:optimalan bi bio helikopter u punoj SAR konfiguraciji koji bi onda mogao služiti i za medicinski transport ali i za potrage i evakuaciju iz nepristupačnih područja

Za ovo se mora imati SAR dvomotorni srednji helikopter, najmanje klase 9t a mnoge zemlje koriste i teže, jer što je helikopter teži on je otporniji na vremenske nepogode kao što je vjetar ili snijeg, a najčešće je u takvim situacijama i potrebno njihovo dejstvo.

Samim tim, kod nas je realnost da to rade OSBiH, jer su to skupe igračke, 10-15 miliona USD, sa skupom amortizacijom.

Entitetski MUP mogu imati samo lakše MEDEVAC opremljene helikoptere, za redovne medicinske evakuacije u normalnim vremenskim uslovima. Ovi srednje veliki koje spominjem za entitetske MUP ipak trebaju biti primarno law enforcement a ne SAR.

Kod nas bi mogla biti i "srednja" varijanta, da takav SAR teškaš bude u Ministarstvu sigurnosti, ali mislim da se to na kraju svede na isto kao da je u OSBiH, a samo troškovi rastu.
Za SAR je još bitna stvar da piloti imaju puno sati naleta, dakle bolje je imati manje letjelica sa iskusnijim pilotima, nego veći broj sa neiskusnijim posadama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 785 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 735 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, apostata, bankulen, bojan313, Boris90, bulltony, chica, darkangel, dedalus, dragisa dragisa, Drug pukovnik, HDMI, ivance95, janezek67, Jezekijel, kolateralnasteta, Kožedub, krkalon, Kubovac, Libertas, lojola, Lucije Kvint, Mercury, MiG-29M2, Milan A. Nikolic, MilosKop, miodrag, miodrag2, Mlav, moldway, nenaddz, pein, Raptor1, Recce, stalker, suton, vathra, vlvl, Voja1978, vukovi, zixo, zodiac94