GURKE - britanski dobrovoljci sinovi Himalaja

1

GURKE - britanski dobrovoljci sinovi Himalaja

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 3857
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Danko Borojević


GURKE - BRITANSKI DOBROVOLJCI SINOVI HIMALAJAPripadnici Gurka jedinice sa svojim zaštitnim znakom - kukri nožem.

Iako su Nepal i Indija još 1947. godine postali samostalni, uticaj Britanije je ostao i do danas na tim prostorima a to se najbolje manifistuje kroz ratnike koji se regrutuju na obroncima Himalaja i predstavljaju najbolju pešadiju na svetu, a svoje živote daju za britansku krunu.

Gurka (Gurkha) prvobitno je bilo ime vladajuće dinastije Nepala koje je kasnije preneseno i na pripadnike vladajućeg plemena a kasnije i na sve stanovnike zemlje.
Protiv tih nepalskih ratnika Britanci su se borili 1813. i 1816. godine ali su i pored izvojevane pobede pretrpeli velike gubitke i što je najvažnije stekli su poštovanje prema tim nepalskim borcima, a i same Gurke su razvile poštovanje prema britanskoj vojsci.Napad Gurka vojnika na argentinske položaje tokom bitke za Foklande 1982. godine.

Ta uzajamna poverenja su se krunisala sa stvaranjem prve regimente (tri bataljona) Gurki 1815. godine. Kroz istoriju britanske vojske od te godine ime Gurka je sinonim za hrabrost, izdržljivost, lojalnost i poverenje. U Prvom svetskom ratu je na strani Britanaca ratovalo oko 200000 Gurki te su čak bili i na zapadnom frontu kao garant da Pariz neće pasti u ruke Nemaca.
U Drugon svetskom ratu Gurke su takođe imale značajnu ulogu u sklopu britanskih snaga i učestvovali su u borbama u Severnoj Africi, u džunglama Malezije i Burme u toku invazije na Siciliju. U toku Drugog svetskog rata Gurke su imale oko 10000 poginulih, 23000 ranjenih, a njih 2734 nakon rata je odlikovano za svoje zasluge u borbi protiv nacizma.Jutarnja inspekcija (ili smotra).

Posle rata oslobodilački pokreti su se rasplamsali svetom pa tako i Indija 1947. godine stiče nezavisnost od Britanije. U to vreme je u britansko-indijskoj vojsci bilo 10 pukova (regimenti) Gurki sa oko 10000 ljudi,
od 10 pukova odlučeno je da šest pripadne Indiji, a četiri Britancima. Nakon tih podela posebno su se istakli u borbama u džunglama Bornea i Malazije u sklopu britanske vojske, a poseban uspeh su imali u ratu na Foklandima. U tom ratu su Gurke pokazale svu svoju spremnost, obučenost i svirepost rata, koji je na generacije Gurki ostavio dubok trag.
Naime, gde god bi se pojavile Gurke, u tom ratu zarobljenika nije bilo, a kružile su i priče o kanibalizmu među pripadnicima Gurki - što nigde nije potvrđeno.
I danas se delovi jedinica Gurki nalaze na prostorima zahvaćenim krizama, pa su tako i na Balkanu, Iraku i u Avganistanu i na drugim mestima gde je najgore i gde bi se u normalnim uslovima za te zadatke među Britancima tražili dobrovoljci.
Gurke iz generacije u generaciju gaje tradiciju ratnika, tako da se služba u britanskoj vojsci u porodicama prenosi s oca na sina, i najvećom čašću se smatra nastavak očevog službovanja.


ČAST PRE SVEGA


Postati Gurka ratnik u britanskoj vojsci, je velika čast za sve Nepalce. Da bi se to postalo provodi se regrutacija u Nepalu koji vode bivši Gurka podoficiri koji putuju Nepalom u potrazi za odgovarajućim kandidatima. Za svakog regruta koga dovedu i koji bude primljen na obuku oni dobijaju novčanu nagradu.
Svake se godine u regrutnom centru Pakhara u Nepalu pojavi oko 7000 regruta. Gurka može pristupiti u vojsku sa 17 godina.
Proces selekcije je pun intenzivnih psiholoških i medicinskih testova. Pored toga, ima i test snage koji uključuje penjanje na planinu sa 70 funti tereta na ramenima. Ovaj test prođe svega oko 200 regruta koji se šalju na šestonedeljni selekcioni kurs na kojem odustane još jedan broj regruta.
Ko prođe sve ove vežbe i selekcije odlazi na obuku u Veliku Britaniju na 42. nedelje. Do prelaska Hong Konga u ruke Kine obuka regruta se realizovala tamo. Postoje podaci koji govore da od 600 prijavljenih regruta na kraju u vojsku bude primljen samo jedan.
Nakon stupanja u redove britanske vojske Gurke posle svake tri godine u Nepalu provedu po 6 meseci. U svojoj službi najviše mogu da dostignu čin majora Gurki, a u većini slučajeva su podoficiri u Gurka jedinicama.
Ako za 15 godina službe Gurka vojnik ne dobije čin narednika, on se povlači iz službe.
U jedinicama Gurki se govori nepalski, i veliki broj Gurki ne govori engleski ili to vrlo loše čini.
Ono što je interesantno je to, da su starešine oficirskih činova gotovo sve Britanci. Svi oficiri Britanci govore nepalski i obuka se izvodi na nepalskom.Gurke na obuci novembra 2004. godine.

BOLJE UMRETI NEGO BITI KUKAVICA


Gurka geslo "BOLJE UMRETI NEGO BITI KUKAVICA" govori o njihovoj borbenosti i vojničkoj časti. Gurki ima trenutno oko 2500 i smešeni su u Čurč Krukam kampu u Hemp - Šajru u Engleskoj.
Svoju jedinicu imaju u sastavu 5. vazdušno-desantne brigade britanske armije.
Imaju četiri bataljona i to 2. Gurka bataljon kralja Edvarda, 6. Gurka bataljon kraljice Elizabete, 7. Gurka bataljon Vojvode od Edinburga i 10. Gurka bataljon princeze Meri.
Pored toga postoje jedinice za inžinjerijska dejstva, kao i za transport tako da mogu da dejstvuju kao samostalna pešadijska jedinica.
U sklopu britanske Kraljevske vojne akademije nalazi se i demonstraciona četa Gurki, koja pitomcima izvodi pokazne vežbe na visokom nivou, a sastav čete se menja svake godine.

Gurke nose tamnozelene beretke i oznake koju čine dva ukrštena kukri noža na crvenoj pravougaonoj podlozi.
svaki od bataljona ima svoju oznaku koji nose njegovi pripadnici na kapama.


KUKRI NOŽ - SIMBOL GURKI

Pored standardnog naoružanja kojim su naoružani kao i svi ostali britanski vojnici, Gurke su naoružane i svojim kukri noževima, koji svi imaju i stalno ih nose sa sobom.
Po tim noževima su postali posebno poznati, a naročito u umeću rukovanja s njim, tako da su u bliskoj borbi neprikosnoveni na bojištu.
Nož je dug od 15 do 18 inča i u obliku je sablje, a na koricama imaju još dva mala noža i to KARDA za sitne radove i ČAKNA za paljenje vatre (udaranjem tog nožića o kamen, stvaraju se varnice koje mogu zapaliti vatru).


ZA NAJTEŽE SITUACIJE


Gurke se u britanskoj vojsci uvek upotrebljavaju za nateže zadatke. Od njihovog formiranja pa do danas, bili su udarna pesnica britanske vojske.
U sklopu misije IFOR, posle SFOR u britanskom kontingentu uvek se nalazilo oko 500 pripadnika Gurki.
U toj misiji izvodili su zadatke izviđanja, uklanjanja mina, razoružavanja i sl.
Gurka ratnici bili su prvi vojnici NATO koji su 12. juna 1999. godine ušli na teritoriju KiM, i kao prethodnica glavnine trupa KFOR prepešačili su sve od Kačanika do Prištine.
Ako imamo ovo u vidu i ako znamo koliko su značajne Gurke za britansku vojsku, onda iznenađuje podatak da je mesečna penzija za jednog Gurku sve do nedavno iznosila bizarnih 26 funti (jer se računalo po standardima života u Nepalu).
Tek od 1997. godine Gurke su dobile pravo kao državljani UK, na osnovu toga je i njihova plata izjednačena sa ostalima u britanskoj vojsci.
Iako su bili podanici britanske krune, nisu bili ni blizu britanskih vojnika po svom standardu vanarmijskog života, ali su bili ispred u vojničkim osobinama i težini zadataka na kojima su bili upotrebljavani.Gurka i norveški vojnik na KiM.


Budući da smo svedoci kako se mnogi vojnici sa ovih prostora pripremaju za razne mirovne misije, i da neki čak učestvuju u njima i da mnoga mesta upotrebe ovih jedinica nisu na prostorims sličnim ovim našim, već u zemljama Afrike gde vrebaju bolesti od SIDE pa do ebole i gde je verovatnoća obolevanja velika, a da se ne govori o tragičnosti sudbine onih koji se nađu u plemenskim sukobima (poput Avganistana i sl.) i budu zarobljeni.
Takve misije dobijaju u britanskoj vojsci Gurke, a izgleda da će i balkanci postati topovsko meso novog svetskog poretka i to u najskorije vreme.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2505

Odlična tema, ali ja bih pre rekao da su plaćenici, jer im je motiv novac...

Dopuna: 30 Avg 2010 14:27offline
 • Pridružio: 22 Sep 2009
 • Poruke: 656
 • Gde živiš: planeta Earth

dobra tema , jedni od najboljih ratnika u NATO vojskama
strah i trepet za neprijatelja
Britanci ih iskoristavaju nemilice za najkrvavije zadatke
cudim se tolikoj vjernosti Britancima kada ih tretiraju kao nizu rasu
i prisutni su bili i na Balkanu
cuo sam od svjedoka da ih je bolje zaobilaziti u sto sirem luku kada ulete kao prethodnica , zestoki i krvolocni (nema zarobljenika !, sppecijalisti za koriscenje hladna oruzja sto ima razarujaci psiholoski efekat na zivu silu protivnika )

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 3857
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Pogrešno imaš mišljenje Gurke za razliku od francuske Legije stranaca nisu u pravom smislu plaćenici.
Do 1997. godine plata im je bila u nesrazmeru sa ostalim britanskim vojnicima i nekoliko puta manja, osim toga su zaduženi u britanskoj vojsci za najteže zadatke - na koje beli britanci nikad neće biti poslati.
U britanskoj vojsci je do 2002. godine bila ogromna diskriminacija Gurki u njihovim pravima u odnosu na bele Britance.
Inače zakinuti su u odsustvima, hrani, u broju uniformi, u vjerskim pravima.
Advokat Cherie Boeth inače žena Tonija Blaira, zastupala je Gurke pred sudom. Uspela je da ubedi Vrhovni sud UK da ima pravo da tuži državu zbog diskriminacije. Uspela je dokazati da su Gurkama uskraćena ljudska prava u britanskoj vojsci.

Samo da ti kažem da je velika razlika između plaćenika i Gurka vojnika.
Plaćenici su neregularna formacija i na njih se ne odnose nikakvi međunarodni ugovori i ženevska konvencija o Pravilu ratovanja.
Gurka vojnici su regularni vojnici britanske krune i oni služe ne zbog novca već iz časti.
Treba znati da im motiv nije novac, za razliku od legionara u Legiji stranaca.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 9205
 • Gde živiš: Banja Luka

@...

Sretao sam te momke posle '95.
Opsti utisak je da su vanredno dobri vojnici, uvek nasmejani i uljudni, ali iza tog osmeha na licu moze se videti odlucnost i resenost da izvrse poveren im zadatak.
Takodjer, moze se ponekad steci lazan utisak (na osnovu opsteg izgleda pojedinca i jedinice) da su opusteni i skloni nedisciplini. Medjutim, uverio sam se da sam ih lose procenio u tim trenucima moje, a ne njihove slabosti Smile

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Meni se srce cepalo dok sam gledao kako bivsi pripadnici te regimente ( sada u poznim 80-im) sede u kolicima kao invalidi ispred Downinsg St i traze samo penziju koju su zasluzili i UK pasos koji jos nisu dobili nego ih naprotiv cak salju nazad u Nepal i pizdince kada nisu vise ni za sta.
Uopste mi nije bio jasan takav fasisticki odnos prema jedinicama koje su procentualno dale najvece zrtve u ratovima u doba imperije a takodje i u 20 i 21 veku za veliku britaniju i generalno se ljudi tamo jako ponose na Gurkhe i imaju dobro misljenje o njima.
Plate su im iznosile nekih 25% od plata normalnih vojnika jer su uporedjivali prihode sa ljudima iz njihove postojbine i placali ih malo bolje nego sto bi zaradili kod kuce.
Neverovatno eksploatisani i tokom posleratnog perioda u Jugoslaviji su slani na najgore zadatke i razminiranje klaster bombi po kosovu gde je dvoje i poginulo u jednom danu.
Njima skidam kapu kao vojnicima i kao ljudima. Imaju krvavu istoriju i ubijanje i medjuplemensko ratovanje i cak i kanibalizam im nije stran ali imaju svoju tradiciju kakva god da je i veoma se ponose svojom istorijom i narodom.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Englezi su izmislili "diplomatiju" i klishe "zavadi pa vladaj" je njihov izum, koji je odlizno primenjen i kod nas takodje.
Gurkhe su elitne jedinice, veoma motivisane ali imaju vrhovnog zapovednika uvek engleskog oficira a ne jednog od njih. Jos jedan samar rekao bih, ali ako se oni ne zale sta ja da im radim.

offline
 • Maketar
 • Pridružio: 11 Feb 2009
 • Poruke: 3321
 • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

Pre mozda mesec i po sam na nekom siteu citao kako ce ih povuc englezi iz afghanistana (jos jedna glupost iz stampe). Razlog tome je bio navodno sto su ih poslali u neku nenormalnu misiju iz koje su jedva izvukli glavu. Okruzeni vecim talibanskim otporom trebali ubit nekog vođu il plemenskog starješinu i sve detaljno snimit da se ima dokaza o njegovoj smrti .
Medutim doslo do borbe i nesto krenulo naopako pa je neki clan ove jedinice uspeo ubit tog vođu al mu je odsekao glavu utrpao je u vrecu i poneo sasobom na bazu Laughing Misija bila uspesno zavrsena ali je iscurila u javnost.
Definitivno sumnjam da ce ih posle ovog povuc Ziveli

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 5849

Sirotinja ko i svaka druga. Svakome je teška. Gurke nisu plaćenici, jednostavno od života uzimaju ono što im se nudi. Inače moram spomenuti jedan događaj. Jedan čovjek iz mojeg kraja bio je ekonomski emigrant u SAD dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka. Pošto je radio u nekoj od industrija sa velikim brojem radnika bilo je i puno krvavih štrajkova gdje su se radnici sukobljavali sa obezbjeđenjem kompanija, plaćeničkim bodigardovima i na kraju sa policijom. I u tim masovnim tučnjavama prsa u prsu Italijani su bili najžešći, najratoborniji i najspremniji da prime a i zadaju ljudske žrtve. Taj se čovjek veoma iznenadio kada je čuo da su za vrijeme WWII Italijani bili dosta "povučeni u sebe" kao vojnici.
Naravoučenije ove priče je da se svako bori za svoje mjesto pod suncem. Naravoučenija od Gurka je i da su Britanci rasisti. Zamislite da je u JNA bilo takvih raslojavanja!? Ne bi nas spasio ni Bob Geldof, a ni Elton Džon. Možda bi nas Džordž Majkl donekle izvukao.
Pijem Fantu u ime Gurka koji uzgred čuvaju i Singapur i Brunej! I naravno sviđa mi se njihov neustrašivi izgled. Vojnička bluza i puška o ramenu. Pa kom opanci a kom obojci.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Inace, obozavaju da odrezu coveku glavu i da je nose kao trofej. To im je izgleda ostalo i do danasnjih dana vidim..
Posto se biju pod engleskom zastavom, to spada pod internacionalni sud siguran sam inacin tretiranja ubijenih ili zarobljenika.
Mislim da bi trebali skrenuti paznju haskog "tribunala" na tu cinjenicu da engleski vojnici i u 21-om veku seku glave protivnicima na spavanju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 762 korisnika na forumu :: 64 registrovanih, 4 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, AceVox, Acid_Burn, ALBION101, Atomski čoban, boki199777, BRATORIII, caki028, cemix, chester_perry, chichabg, Cufo, darkangel, DARKMEN22, Davor Kondic, delrey, DJORDJE-NO-1, Dutch, flash12, Gabriel18, Gerilac, goran.vvv, haris1913, hatman, indja, Komentator, Križar, laki_bb, Logic005, Marko Marković, MiG-29M2, Mikulino3, Miskohd, mushroom, Nemanja Opalić, NenadG, pein, powSrb, Profica, Recce, rkekoke, robertino, rodoljub, royst33, Sale.S, Sall, samsung, sasakrajina, Skywhaler, slonic_tonic, Snorks, soonne, stegonosa, Stoilkovic, theNedjeljko, uruk, vathra, Vazduhoplovac, Viceroy, voja64, WS2, Yuhuuuuuu, zziko, 79693