Vojska Crne Gore

30

Vojska Crne Gore

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Da, a mislim i da sam neke maskirne gledao. Možda je samo bila neka varijacija na one stare uniforme, jer u posljednje vrijeme su se počele vaditi iz naftalina neke maskirne uniforme koje nikada nisam gledao. Mislim na period VSCG i VCG.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4542

da citiram jednu poruku jednog upucenog clana od ranije:

Krazy Kat ::Kupiti MC nije bas tako prosta i a budzet-friendly varijanta, jer Crye drzi sva prava na njeno koriscenje.
Moze cak lako da se desi da jedna drzava kao sto je Srbija bude i odbijena na koriscenje licence.
Do sada je samo Poljacima poslo za rukom da je uvedu i to u jako malom broju jednog dela GROM-a.


dakle, da li je ovde rec o umetnickoj impresiji, neovlascenoj kopiji ili necemu trecem?offline
 • Pridružio: 26 Apr 2007
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Zagreb, Hrvatska

Taj prokleti MC stvarno dobro izgleda

http://www.multicampattern.com/gallery.html

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2007
 • Poruke: 268

Stvaramo sposobniju vojsku
NAČELNIK GENERALŠTABA VCG VICEADMIRAL DRAGAN SAMARDŽIĆ ZA „VIJESTI“
Podgorica – Napravljen je značajan napredak u reformi Vojske i dostizanju NATO standarda , ali je to proces koji se ne može preko noći završiti, ocijenio je načelnik Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić.
U intervuju „Vijestima“ Samardžić je kazao da je siguran da će na kraju iduće godine Crna Gora imati „znatno moderniju i sposobniju vojsku“.

“Primjera radi, hrvatski generali su mi rekli da će tek ulaskom u NATO započeti suštinsku transformaciju svoje vojske. Znači, proces transformacije i usvajanja standarda nastavlja se i kad država uđe u NATO. Pa, uostalom, i NATO se stalno transformiše. Ono što je najbitnije jeste da smo na dobrom putu da imamo jasne ciljeve i planove i da dosljedno implementiramo zacrtane partnerske ciljeve”, smatra Samardžić.

Vlada je nedavno usvojila novu organizaciju VCG. Koje su konkretne izmjene planirane u strukturi oružanih snaga u odnosu na postojeće stanje?
Predviđeno je da Vojska ukupno sa Generalštabom ima 2.356 pripadnika, a osnovni cilj nove organizacije jeste da se poveća efikasnost sistema, omogući brža primjena partnerskih ciljeva i podmlađivanje kadra.

Odjeljenje logistike i upravljanje ljudskim resursima ukinuta su u Generalštabu, koji je sa 105 smanjen na 72 formacijska mjesta, a upravljanje tim funkcijama ubuduće će biti potpuna nadležnost Ministarstva odbrane. Najveće promjene su u kopnenoj vojsci, gdje će od postojeće dvije brigade, Lake pješadijske i Specijalne, biti formirana jedna – Brigada kopnene vojske, sa oko hiljadu pripadnika. Takođe, novom organizacijom predviđeno je i uvođenje podoficirskog lanca podrške, gdje će u skladu sa NATO standardima biti uspostavljeni u svim jedinicama glavni i prvi podoficiri.

Da li su i duge jedinice, osim onih u Brigadi za specijalne operacije, počele obuku primjerenu NATO standardima? Kakvi su planovi za narednu godinu u tom smislu?
Novo vrijeme, nove misije i zadaci Vojske zahtijevaju i novi sistem školovanja i obučavanja. To se prevashodno odnosi na kopnenu vojsku, gdje treba izvršiti korjenite promjene dosadašnjeg sistema obučavanja. Dosta toga je započeto u ovoj godini, ali naredne godine jedan od težišnih zadataka jeste temeljna analiza kadrova, precizno definisanje kadrovskih potreba po pitanjima i školovanja i usavršavanja i kreiranja karijere profesionalnih vojnika.

Što je sa Centrom za obuku?
Započeli smo njegovo uspostavljanje. To će biti moderan Centar, u kojem će se obučavati vojnici po ugovoru za početne dužnosti, usavršavati kroz razne kurseve profesionalni vojnici i vršiti obuka za mirovne misije. Kroz taj Centar kreiraćemo novog pripadnika Vojske, sposobnog da odgovori budućim izazovima. Zbog toga je veoma bitno, što u zemlji što u inostranstvu, sprovesti tzv. program "treniraj trenera", odnosno stvoriti dobre instruktore obuke. U tom smislu smo već izradili planove za iduću godinu, koji pored obuke pojedinaca predviđaju i značajno povećanje učešća u vježbama po NATO standardima i obučavanje u prirodnim uslovima.

Kakvi su planovi u vezi sa opremanjem VCG u narednom periodu, nabavkom naoružanja, municije, vojne opreme...?
U protekle dvije godine izdvojena su značajna sredstva za nabavku opreme i modernizaciju Vojske. Najviše je uloženo na opremanju kopnene vojske, tako da ćemo tokom iduće godine kada se sva oprema isporuči imati veoma dobro opremljenu vojsku. Cjelokupna kopnena vojska imaće borbeni komplet i pješadijsko naoružanje po NATO standardima, nova oklopna i terenska vozila, a fazno će biti nabavljena i savremena sredstva komunikacije. Već je nabavljena i savremena oprema za planinske jedinice i pomorski odred.
Budžetom za iduću godinu predviđen je nastavak opremanja u skladu sa partnerskim ciljevima, i to telekomunikacione opreme, druga faza nabavki terenskih vozila, nabavka specijalnog naoružanja za vojnu policiju i četu specijalne namjene, ABHO opremu i drugo.

Kakvi su planovi po pitanju modernizacije Mornarice i Vazduhoplovstva?
Predviđeno je da remorker PR-41 bude remontovan i opremljen po NATO standardima. Krajem iduće godine trebalo bi i školski brod "Jadran" da ide u generalni remont i rekonstrukciju, a predviđa se i izrada projektne dokumentacije za remont i modernizaciju raketnih fregata, kao i remont dvije ronilačke barkase.
U toku ove godine remontovali smo dva helikoptera "Gazela" i imamo zaključen ugovor za remont još dva helikoptera. Predviđeno je da se remontuje i određen broj helikoptera verzije "GAMA". Takođe, bilo je planirano da remontujemo i dva školska aviona "UTVA", ali procjena je da je isplativije nabaviti nove školske avione, koji koštaju oko 200.000 eura nego remontovati postojeće.
Svakako, ono što nam najviše nedostaje i u Vojsci, a rekao bih i u državi, jeste nedostatak univerzalnih transportnih helikoptera i nadam se da će se iznaći sredstva da se nabave dva helikoptera, koji bi se osim za vojne koristili i za mnoge civilne potrebe kao što je npr. gašenje požara.

Dva pješadijska voda se spremaju za misije

Osim pripreme medicinskih timova, u kojoj je fazi obuka jedinice za mirovne misije koja je počela ljetos?
Već nekoliko mjeseci dva pješadijska voda se obučavaju u Danilovgradu za taj zadatak. Uskoro očekujemo angažovanje stranih instruktora koji bi u potpunosti sproveli obuku i pripremili jedinice za učešće u NATO misijama, što je uostalom i jedan od naših partnerskih ciljeva.

Imamo višak pukovnika

Da li je dugoročno dobar plan da se svi budući oficiri školuju u inostranstvu i može li to da zadovolji potrebe Vojske? Šta je činom general/admiral, da li je neko upućen u vojne škole koje su uslov za dobijanje tog čina?
Kao što sam rekao, jedan od naših ciljeva jeste i podmlađivanje kadra. Već sada je evidentno da nemamo odgovarajuću strukturu, odnosno da imamo višak oficira čina potpukovnik – pukovnik, a manjak oficira najnižih činova, prije svega potporučnik – poručnik dužnosti komandir voda.
Jedan dio kadra moguće je obezbijediti sa civilnih fakulteta, koji bi nakon adekvatnog kursiranja mogli da odgovore ovim dužnostima. Ali, svakako težište treba da bude na upućivanju većeg broja kadeta na vojne akademije u inostranstvu i bilo bi jako dobro kad bi naredne godine uputili oko 20 novih kadeta u vojne akademije.
Pored osnovnih studija veoma bitan segment razvoja oficirskog kadra jeste i omogućavanje školovanja na višim nivoima. Trenutno na školovanju komandno-štabnog nivoa imamo četiri oficira u SAD, Njemačkoj, Hrvatskoj i na Baltičkom koledžu odbrane, a dva oficira na general-štabnom nivou u Srbiji i Italiji.

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5880

[img]Takođe, bilo je planirano da remontujemo i dva školska aviona "UTVA", ali procjena je da je isplativije nabaviti nove školske avione, koji koštaju oko 200.000 eura nego remontovati postojeće. [/img]

Znači postoji mogućnost da se Lasta proda i u CG Smile

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 561

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu ocijenio je juče da su izdvajanja iz budžeta za 2009. godinu za sektore odbrane i bezbjednosti racionalno planirana i uglavnom u skladu sa potrebama tih resora.

Predlogom budžeta Crne Gore za sljedeću godinu, Upravi policije opredijeljeno je 82,6 miliona eura, Ministarstvu odbrane i Vojsci 49,9, Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave 13 miliona, a Agenciji za nacionalnu bezbjednost 8,7 miliona eura.

Na sjednici odbora kojoj nije prisustvovala većina opozicionih predstavnika ocijenio je da bi ubuduće to tijelo trebalo da ima veće učešće u planiranju budžeta za sektore odbrane i bezbjednosti, kao i da učestvuje u ranijim fazama izrade predloga budžeta, a ne da komentariše samo završnu verziju.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) viceadmiral Dragan Samardžić kazao je da su predviđena sredstva “racionalno planirana”, te da mogu da zadovolje potrebe Crne Gore u sistemu odbrane.

On je rekao da su sljedeće godine planirana značajna ulaganja u modernizaciju i opremanje vojske za razliku od ranijih godina.

Budžet za MO i VCG je za 2,4 odsto veći od budžeta za ovu godini i iznosi oko 1,91 odsto BDP-a. To je, kazao je Samardžić, u skladu sa NATO standardima.
Na pitanje članova odbora da li će planirana izdvajanja za Ministarstvo odbrane omogućiti realizaciju planiranih aktivnosti i ciljeva, Samardžić je odgovorio potvrdno.

“Imajući u vidu ukupnu materijalnu situaciju, mi smo zadovoljni predloženim budžetom“, rekao je Samardžić i dodao da su u 2009. godini planirana dva povećanja zarada – prvo za vojnike po ugovoru i podoficire, a zatim i deset odsto za sve zaposlene u sistemu odbrane.


Član odbora iz SNP-a Velizar Kaluđerović osvrnuo se na činjenicu da su u budžetu izdvajanja za plate povećana za više od 3 miliona eura, ali da su smanjena planirana za kapitalni budžet, odnosno modernizaciju Vojske. Kaluđerović je kazao i da u planu sredstava za odbranu nema stavke koja se odnosi na rješavanje viškova naoružanja, iako su iz MO to naveli kao “najveći bezbjednosni izazov Crne Gore”:

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Nada Vukanić kazala je da je za taj resor u narednoj godini planirano oko 13 miliona eura, što je sedam miliona manje nego u 2008. godini. Ona je dodala da je iznos sredstava smanjen jer su tih sedam miliona eura ove godine bili izdvojeni za dva velika projekta – izdavanja novih ličnih dokumenata i registarskih tablica.

Iz MUP-a su pojasnili da se dio koji se odnosi na rekonstrukciju graničnog prelaza i modernizaciju područnih jedinica nalazi u njihovom budžetu, a da je kapitalnim budžetom Direkciji za javne radove planirano 3,5 miliona za nabavku “aviona ili helikoptera” za gašenje požara.

Rukovodilac Sektora za finansije ANB-a Dragan Sekulić kazao je da je iz budžeta za tu službu planirano 8,7 miliona eura, što je 4,4 odsto više nego ove godine. Sekulić je kazao da u ANB smatraju da će taj novac biti dovoljna za realizaciju planiranih aktivnosti i zadataka.

On je najavio nabavaku “savremene kontra-obavještajne opreme” za oko 250 hiljada eura, 150 hiljada za nabavku novih vozila i oko 200 hiljada eura za rekonstrukciju zgrade u koju će se preseliti podgorički ogranak ANB.

“Smatram da su to vrlo skromni troškovi za ono što planiramo da uradimo”, kazao je Sekulić, što je poslanik Kaluđerović prokomentarisao “gola sirotinja, ako nemaju neke donatore sa strane”.

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2008
 • Poruke: 141

Kos93 ::[img]Takođe, bilo je planirano da remontujemo i dva školska aviona "UTVA", ali procjena je da je isplativije nabaviti nove školske avione, koji koštaju oko 200.000 eura nego remontovati postojeće. [/img]

Znači postoji mogućnost da se Lasta proda i u CG Smile

Kupili smo 3 Air Tractora (jedan opština Budva, jedan opština Podgorica a jedan Vlada Crne Gore) i ove godine, do Maja u "tri rate" trebaju svi tri (brand-novi) biti izručeni iz Španije u Crnoj Gori.

A šta se školjskih aviona tiče, nećemo gledati da nabavimo Balkan-Made avione (poput Lastve) nego više neke avione tipa Zlin-a.

Inače ne vidim što Crna Gora treba da se saginje a Srbija ili Hrvatska da se naginju. Ok, da nam Srbija radi oficirske uniforme a Hrvatska vojne-pješadijske je u redu. Ali ne vidim što trebamo opremljati našu vojsku Hrvatskim i Srpskim puškama, i drugim opremama koje se ni same baš nisu pokazale u drugim rukama većih sila, a kamoli (masalno) u domaćinstvo. Laughing

Zato mi je i mnogo drago što smo kupili 600 pušaka G36.

Šta će se sa (V i) PVO desiti u Crnoj Gori mi nije jasno. Ali kada već Srbija traži Galebe nazad i simulatore, nek im onda dadnemo sve to nazad u zamjenu za našeg 60-tog Raketnog Puka. Ali neznam koliko je to realna opcija. Question

offline
 • nokia 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 420

Normalno da svako može kupovati ono što misli da mu treba i što smatra da je bolje.

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24293
 • Gde živiš: Petrovgrad

ZlatniOrao ::
A šta se školjskih aviona tiče, nećemo gledati da nabavimo Balkan-Made avione (poput Lastve) nego više neke avione tipa Zlin-a.


Sto,sta fali Lasti Question

Citat:Inače ne vidim što Crna Gora treba da se saginje a Srbija ili Hrvatska da se naginju. Ok, da nam Srbija radi oficirske uniforme a Hrvatska vojne-pješadijske je u redu. Ali ne vidim što trebamo opremljati našu vojsku Hrvatskim i Srpskim puškama, i drugim opremama koje se ni same baš nisu pokazale u drugim rukama većih sila, a kamoli u domaćinstvo. Laughing

Zato mi je i mnogo drago što smo kupili 600 pušaka G36.

Posto cete imati malu vojsku onda i mozete da kupite 2000 komada naprimer G36 i podmirite sve ali ajde molim te reci mi koje se to oruzje nije pokazalo ovde,pa bi se onda vi kupovinom tako necega saginjali Srbiji ili Hrvatskoj ?

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5096

Niko ne kaze da Crna Gora treba da bude icim uslovljena da bi kupovala lokalno oruzje, ako ima para treba da kupuje najbolje sto moze. Lasta je tu negde kao i Zlin, a Ceska sigurno nije bliza od Srbije, sto kod remonta moze da digne cenu... Ali nabavice se svega par komada tako da nije bitno.

Ali sto se tice tih oprema i puski, ne vidim da se srpska oprema nije negde dobro pokazala. Mozes da imas kakvu god opremu hoces pa da izgubis rat, a srpska vojska nije opremljena ni pola (kamo srece da je i toliko) sa novim naoruzanjem koje ima u ponudi jer nema para da ih kupi.

Naravno svaka zemlja bira za sebe prema potrebama, planovima i mogucnostima, tu nema mesta za neku bolecivost prema bilo kojoj zemlji, ali isto tako ne mislim da treba omalovazavati i proizvode drugih zemalja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 742 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 700 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., acatomic, amaterSRB, Atomski čoban, bojank, Botovac, Buzdovan, BX55, cenejac111, Dannyboy, darios, dogodine, dragoljub11987, Drug pukovnik, Fog of War, GreenMan, HDMI, laki123rambo, LepizLoca, Lovac123, Marko Marković, nadjas_515, orjen, pein, rovac, Sr.Stat., stegonosa, stevo2484, Toni, vathra, VJ, Vlada1389, vobo, Yellow Pinky, zixmix